Hafta Hafta Hamilelik Ve Bebeğinizin Gelişimi

Başlatan ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥“°°¤Yağmur nisa°°¤”♥♥♥♥♥♥♥♥, 03 Şubat , 2011, 12:19:29

« önceki - sonraki »

güneşş

Gebelik  Haftası   Boy               Ağırlık

11.        Hafta     5 cm            12,5 gr
12.        Hafta     6 cm               20 gr
13.        Hafta     7,5 cm            40 gr
14.        Hafta     9 cm               60 gr
15.        Hafta     10,5 cm          90 gr


güneşş

Gebeliğin en rahat dönemi başladı
16.Hafta     
     Bu haftada ''Down Sendromu'' ve ''Nöral Tüp Defektleri'' ile ilgili olan üçlü test ve serumda AFP ölçümü hakkında bilgilendirilmeniz uygun olacak.Üçlü test 1. trimester tarama testi  (İkili test) gibi Down sendromu riskini belirlemek amacıyla yapılan bir kan testidir.Anne kanında yapılan tetkikle bebeğin  Down Sendromlu olma riski belirlenir.Bu risk belli sınırın üzerindeyse size kesin tanı için amniosentez önerilir. AFP fetusun karaciğerinde sentezlenen bir proteindir.Üçlü testin bir parçası olarak düzeyi tespit edilir ve Down Sendromuında anne kanındaki düzeyi normalden düşük saptanır.Bunun dışında bebeğin beyin omurilik gelişiminde oluşan bazı problemlerde de düzeyi oldukça yükselir. Spina Bifida, Meningomyelosel  ve anne kanında  AFP nin yüksek bulunduğu diğer fetal anomaliler  hakkında detaylı bilgiyi  sitemizdeki fetal anomaliler bölümünde bulabilirsiniz ancak gebeliğin getirdiği hassasiyetle yersiz endişelere kapılmanızı istemediğimizden eğer böyle bir sorununuz yoksa anomaliler bölümünü okumanızı doğru bulmuyoruz.Ancak üçlü test ve diğer prenatal tanı yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmanız uygun olacaktır

Bu haftada daha önce doğum yapmış hamilelerin (multipar) hemen tamamı bebek hareketlerini hisseder.İlk gebelikte ise gebelerin ufak bir kısmı hareketleri hala hissedemiyor olabilir.zayıf hamileler şişmanlara göre bebek hareketlerini daha erken hissederler.



     Bebeğinizin boyu yaklaşık 14 cm. ye ağırlığı da 150-170gr a ulaşır .Kas sistemi geliştikçe istemli hareketleri de başlar.Yüz kaslarının gelişmesiyle kaşlarını çatabilir,gözlerini kısabilir.Baş ve gövde daha dik durabilir.Bebeğinizin tırnakları oluşmuştur,kemiklerinde ise Ca depolanması artar.Bu aşamadan sonra anne adayının yeterli Ca alması önemlidir.


Bu haftadan sonra yavaş yavaş cilt altında yağ depolanması başlar.Bu hafta için yeni bir olayda solunum kaslarının da harekete geçerek bebeğin ilk solunum hareketlerini yapmasıdır.Anne karnında kapalı olan akciğerler içinde bu hareketlerle az miktarda amniotik sıvı solunum sistemi içinde ileri geri hareket eder.Bu hareketler solunum kaslarının gelişmesi ve doğumdan sonra bebeğinizin sorunsuz soluk alabilmesi için son derece önemlidir.


   Bu haftada bebek ve plasenta hemen hemen eşit ağırlıktadır


güneşş

17.Hafta:    Üçlü tarama testi için en uygun hafta olarak kabul edilir.Gebelikle ilgili şikayetlerin en hafif olduğu dönemdesiniz.Bu dönemde göğüslerde büyüme ve hassasiyet olabilir.göğüs ağrısından kurtulmak için daha büyük numaralı ve destekleyici sütyenler kullanmanız uygun olabilir.Rahiminizin üst kısmı göbeğinizle pubis kemiği arasındaki mesafenin yarısında elinize gelebilir.


    Hala gebelik öncesi giyisilerinizi giymeye devam ediyorsanız artık kendinize yeni giyisiler almakta acele etmelisiniz.Rahat,kullanışlı ve sentetik olmayan giyisileri tercih etmenizi öneririz.Ayrıca gebeliğin sonuna dek kullanabileceğiniz giyisileri satın almaya özen gösterin.Topuklu ayakkabılarınızı dolaba kaldırın.Yeni ayakkabı alacaksanız akşam saatlerinde ayaklarınız sabaha göre biraz daha şişken alışverişe çıkmanız daha uygun olacaktır   


    Hala çok ufak ama artık yağ hücreleri artmaya başladıve dış görünüş olarak insana daha benzer bir görünüm aldı.Bu dönemden sonra ciltaltında ve karın kısmında oluşan yağ dokusu giderek artar ve doğum sonrası bebeğinizin vücut ısısını ayarlamasında hayati rol oynar. Gözler tamamen oluşmuş ama göz kapakları hep kapalı durumdadır.Bebeğin ilk kakası olan mekonyum barsaklarda oluşur.Mekonyumu oluşturan maddeler sindirim sisteminden dökülen hücrelerin artıklarıve sindirim salgılarıdır.Kemikleşme artarak devam eder ama doğum kanalında gereken esnekliğin sağlanabilmesi için kemikler hala oldukça esnektir. Plasenta da bebeğin giderek artan ihtiyaçlarını  karşılamak üzere giderek büyür.



    Bebeğinizin boyu bu dönemde  16cm , ağırlığı da 180-220 gr kadardır.




güneşş

18.Hafta    Bu dönemde doğumla ilgili hazırlıklara başlamakta fayda var. Bu 'alışverişe başlayın' anlamına gelmez.Doğum doktorunuzu, hastanenizi, hatta çocuk hastalıkları uzmanını  seçmek için  araştırmalara başlayabilirsiniz.Zaten güvendiğiniz bir doktorunuz varsa onun önerilerini dikkate almakta yarar vardır.Doğum yapacağınız hastanenin fiziki donanımını ,ödeyeceğiniz ücrete nelerin dahil olduğunu araştırın.Daha önce doğum yapmış yakınlarınızdan hastane hakkında bilgi almanız doğru olacaktır.


   
Bebeğiniz bu haftadan itibaren duyabilir.Ninni söylemeye  ,ona müzik dinletmeye  başlayabilirsiniz, onunla konuşabilirsiniz.Çok yüksek seslere tepki vermeleri beklenebilir.Bu haftadan itibaren bebekler yutmayı da başarabilirler.İçinde bulundukları amniotik sıvıyı yutar  ve size çok garip gelecek ama içine idrarlarını yaparlar.Bu döngü bebeğe herhangi bir zarar vermez.Gözün retina tabakası da geliştiğinden rahim içine ulaşabilen bir ışığa tepki verebilirler.

   

      Yenidoğan bebeklerin ciltlerinde de görülen Vernix  bu haftadan itibaren oluşur.Akciğerlerde doğumdan sonra hava değişiminin gerçekleşeceği hava keseceikleri olan ''alveol'' ler oluşur.Ultrasonda bebeğinizin kalbinde iki karıncık ve iki kulakçık izlenebilir.''Dört odacık görünümü'' adı verilen bu görüntü doğumsal kalp hastalıklarının önemli bölümünün ekarte edilmesinde yardımcıdır.


    Kemikler gelişmeye devam eder ve kalsiyum depolanması yayılır.İlk kemikleşme bacaklarda ve içkulakta gerçekleşir.



      Bebeğinizin boyu 18 cm ağırlığı da 250-280 gr kadar


güneşş

19.Hafta    Arada önemli farklar olmasına karşın hamilelerin çoğu  bebek haraketlerini  18-20 haftalar arasında hissedebilir.Bu bir güvenlik duygusu oluşturur.Gerçekten de özellikle  son aylarda bebek hareketleri bebeğinizin iyi olduğunu gösteren güvenilir bir bulgudur. İlk hareketler daha çok hafif seğirmeler şeklinde olur, bazen barsak hareketleri ile karışabilir.İlerleyen haftalarda bebeğin büyümesi ile çok güçlü tekmeler çekilme ve kabarmalar hissedecek hatta dışarıdan bile fark edebileceksiniz. Her bebeğin oynaması farklı olabilir.Düzenli olarak takip ederseniz  bir süre sonra kendi bebeğinizin  ne kadar hareketli olduğunu kavrayabilirsiniz.


    Bebeğinizin  cildinde Vernix Caseosa  adı verilen  krem rengi ve kıvamında bir madde bulunur.Bazan doğum da da   bu maddeyi görebilirsiniz.hızlı beyin gelişimi ve kas kontrolünün gelişmesiyle bebeğiniz istemli hareketlerine de başlar.Ultrasonografide bebeğinizin elini ağzına götürdüğünü ,avucunu açıp kapadığını izleyebilirsiniz.


güneşş

20 Hafta    Gebeliğinizin tam yarısındasınız.Eğer özel bir durum yoksa gebeliğinizle ilgili büyük bir şikayetiniz olmamalı.Bazı hamilelerde bu dönemde kas krampları başlayabilir.Genelde hastalar Magnesium içeren ilaçlardan fayda görürler.Aynı zamanda kalsiyum desteği de gerekli olabilir.Ultrasonografide bebeğinizin gelişimini tüm detaylarıyla izleyebilirsiniz.Bu hafta ''İkinci düzey ultrasonografi '' olarak adlandırılan detaylı inceleme için uygun zamandır.Bu muayenede sistematik biçimde gebelik sırasında saptanabilecek sakatlıkların bulunup bulunmadığı araştırılır.Ancak bütün problemlerin ultrasonografi ile saptanması mümkün değildir.Metabolik hastalıkların hemen tamamında ultrasonografi bulgusu yoktur.Bazı problemlerde gebeliğin  ilerleyen haftalarında ortaya çıkabilir. 


    Bebeğiniz büyümeye devam ediyor.20 haftada  ağırlığı 300-325 gr a boyu da yaklaşık 20-23 cm e ulaştı.Büyüyen uterusun ''fundus'' adı verilen üst kısmı göbek düzeyine ulaşır.Karın içi diğer organlar yukarı doğru itilir. Diafram ve akciğerler üzerindeki baskı artar.


güneşş

Gebelik     Haftası      Boy       Ağırlık

16.           Hafta        12 cm      120 gr
17.           Hafta        14 cm      170 gr
18.           Hafta        16 cm      220 gr
19.           Hafta        18 cm      275 gr
20.           Hafta        20 cm      330 gr





güneşş

21.Hafta    Gebeliğinizin ikinci yarısı başladı.Artık bebeğinizin ağırlığını hissetmeye başlamış olmalısınız.Rahiminizin 'fundus' adını verdiğimiz üst bölümü  şu ande göbek çukurunun yaklaşık  iki cm üzerine ulaştı.Bu haftadan sonra bebeğiniz çok daha hızlı kilo almaya başlayacaktır. Vücudunuzun ağırlık merkezi değişeceğinden bel çukurluğunuzda artma olur.Bu durum bel ve sırt ağrılarına neden olabilir.Düzgün duruş ve egzersiz bu şikayetlerinizin azalmasına katkı sağlayacaktır.Egzersize başlamak için geç değil.Ancak doğru egzersizi ve belli kurallara uygun olarak yapmalısınız.Temel kural asla zorlamamaktır. Yüzme gebelik için en uygun sporlardan biridir. Kendinizi zorlamadan düzenli olarak yapacağınız yürüyüş ve aerobik egzersizler de gem kendinizi iyi hisstemenizi sağlar,hem kilo artışınızı kontrol altına alır , hem de doğumun daha kolay gerçekleşmesine yardımcı olur.

    Çevrenizde  mutlaka hamilelik ve doğumla ilgili  çok fazla ve birbirinden çok  farklı görüşler vardır.Size kendi doğumları ile ilgili hikayeler anlatan yakınlarınız,mutlaka bunu iyi niyetle yapıyorlardır ancak bu durum çoğu kez sizin stresinizi arttırmaktan başka bir işe yaramaz.Kabaca size anlatılanlara çok ''çok fazla kulak asmamanızı'' önerebiliriz.Ultrasonografide bebeğinizin cinsiyeti sizi kesin olarak söylenmiş olsa da mutlaka çevrenizde karnınıza yüzünüze,yürüyüşünüze, gebeliğin sizi güzelleştirip çirkinleştirdiğine dayanarak bebeğinizin cinsiyetinin size söylenenden farklı olduğunu ''Ultrasonda doktorların sıklıkla yanıldığını'  ısrarla savunan yakınlarınız olabilir. Bunları sadece  hamileliğinizin tatlı anıları olarak  saklayın.

    Bebeğinizin  bazı organları ilerde görecekleri fonksiyonlara şimdiden başladı.Örneğin,böbreklerin süzme işine başladığını daha önce belirtmiştik.Ayrıca içinde bulunduğu amniotik sıvıyı yuttuğunu da biliyoruz.Buna karşın akciğerler tamamen devre dışı durumda. Karaciğer ise bu dönemde  doğuma kadar daha sonra tamamen  kemik iliği üzerinde olacak kan yapma görevini  üstlenmektedir. Bu haftada bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 450-480 gr civarında , boyu da 23-25cm kadardır



güneşş

22. Hafta   Rahiminiz karın boşluğu içinde giderek daha yukarıya çıkıyor.Fundus adı verilen üst kısım  gögbeğinizin üzerinde elinize gelmeye başlamış olmalı.Zaman zaman bu bölgede ya da kasıklara doğru bir toplanma ve sıkışma hissi olabilir.Ağrısız rahim kasılmaları (Braxton Hics) herhangi bir zararı yoktur .ancak kasılmalar düzenli aralıklarla ritmik olarak gelmeye başlarsa   ve özellikle bir saat içinde 4-5  taneden fazla kasılma hissediyorsanız bu durumu doktorunuzla paylaşmanızı öneririz.Tıptaki tüm gelişmelere karşın   erken doğum tehlikesini öngörebilmek ve erken doğumu engelleyebilmek konusunda anlamlı bir başarı elde edilmiş değildir. Bu nedenle hamilelerin rahim  kasılmalarını tanıma ve takip edebilme konusunda başarılı olması çok önemlidir.

   Bu haftadan itibaren emzirme konusunda bilgilenmeye çalışabilirsiniz.Bazı annelerin meme uçları belirgin değildir.Düz ,hatta içe çökük olan meme uçları emzirme döneminde büyük sorun yaratabilir.Eğer böyle bir sorununuz varsa mutlaka doktorunuza danışın. Bugün bu sorun için satın alabileceğiniz pek çok ürün bulunmasına karşın çık basit ve pratik çözümleri de vardır. Örneğin basit bir enjektör kolaylıkla olmayan meme ucunun emzirmeye uygun hale getirilmesi için çok kullanışlı bir alete dönüştürülebilir. Bunun dışında emzirme döneminin en sık karşılaşılan ve çok ağrılı olabilen meme başı çatlakları için şimdiden önlem almanızda fayda vardır.Genellikle doğru emzirme tekniklerini  uygulayamamaktan kaynaklansa da bu haftadan itibaren E vitamini kapsülleri ya da doktorunuz önereceği başka bir ürünü düzenli olarak kullanmak ta yararlı olacaktır.

   Gebelik sırasında cinsellik çoğu kez gözardı edilen ve çekinilen bir konudur.Özel bir durumunuz  yoksa gebelik sırasında ilişkide bulunmanızda herhangi bir sakınca yoktur.İkinci trimester cinsellik açısından en uygun dönem sayılabilir.Çoğu hamilenin libidosunda ilk trimestere göre artış sözkonusudur.Genital bölgedeki kanlanmanın artması nedeniye daha önce orgazm problemi olan hastaların bu sorunu aşmaları sözkonusu olabilir.

   Bebeğinizin tüm sistemleri ileride görecekleri fonksiyonlara göre gelişimlerine hızla devam ediyor.Dokunma duyusu ve tat alma duyusu bu dönemde gelişir.Genital sistemde de gelişme devam eder.Erkek bebeklerde testisler karın boşluğundan torbalara doğru inmeye başlar.Kız bebeklerde vajina oluşur. Kaşlar oluşmuştur.Bebeğinizin  ağırlığı 500-550   gr a ulaşır. Boyu ise 24-26 cm kadardır.


güneşş

23 Hafta   Artık gebeliğiniz oldukça ilerledi.İlk haftalardaki aşırı halsizlik ,bulantılar ve aşırı uyku dönemleri geride kaldı.Bu dönemden sonra tam tersine  uykusuzluk  belki de en büyük sıkıntınız olacak.Akşam saatlerinde yürüyüş yapmak,ılık bir duş almak,akşam yemeğinden sonra isteğinize göre ıhlamur veya başka bir sakinleştirici bitki çayı içmek faydalı olabilir.Hala egzersize başlamadıysanız diğer pek çok faydası yanında egzersizin uyku düzeninize yapacağı katkıyı da bir kez daha hatırlatmak isteriz.

   Ayrıca özellikle bu haftadan sonra yatış pozisyonunuz da önem kazanır.Bebeğinizin en çok siz sol yanınıza yatarken rahat eder. Bunun nedeni kan dolaşımında rahiminize ve dolayısıyla da plasentaya ve bebeğinize giden payın bu pozisyonda artmasıdır.Sırt üstü yattığınızda rahiminiz hemen omurganın önünde yan yana duran ana atar damar (aort) ve ana toplardamar (vena cava) üzerine tıpkı bir taşın su hortumu üzerine yaptığı basıya benzer şekilde bası yapar.Toplardamarın daha belirgin şekilde etkilendiği bu bası kalbe dönen kan miktarının azalmasına neden olur. Sonuçta tansiyon düşmesi ve fenalık hissi ile ortaya çıkan ve  ''supin hipotansiyon'' adı verilen tablo ortaya çıkar.bu durum sizin için ne kadar rahatsız edici ise bebeğiniz için de öyledir. Sol yanınıza yattığınız zaman bu risk ortadan kalkar.Sağ yana yatmak ta yanlış değildir.Yan yatarken daha rahat etmek için belinizi ince bir yastıkla destekleyebilirsiniz.Yan yatarken üstte kalan bacağınızı hafif karnınıza doğru çekip alttan yine bir yastıkla desteklerseniz daha rahat edebilirsiniz.

   Bebeğinizin hareketlerini artık çok rahatlıkla hissedebiliyorsunuz.Bu hafta dan itibaren bebeğinizin hareketlerini takip etmek için kendinizi hazırlamanızı öneririz.Bebek hareketleri,  özellikle gebeliğinizin son aylarında  bebeğinizin durumu hakkında güvenilir bir göstergedir. Bu konuda detaylı bilgiye anasayfamızdan ulaşabilirsiniz.

   Bu haftada bebeğinizin cildine, saç ve kaşlarına renk veren pigment maddesi birikimi artar.Tırnakları tamamen oluşur.Ciltaltında yağ depolanma hızı artar.Bu önemli bir gelişmedir.Ciltteki büyüme ve genişleme ciltaltı yağ dokusu depolanmasından daha fazla olduğundan  bebeğinizin cildi buruşuk haldedir.

   Bebeğinizin ağırlığı 600 gr civarında ,boyu 28-30 cm kadar

güneşş

24.Hafta    Gebeliğinizin önemli bir haftasındasınız. Bu haftada bebeğinizin gelişimi büyük ölçüde tamamlanmış kabul edilebilir.Bazı ülkelerde bu haftadan sonra anne karnındaki bebek bir birey olarak kabul edilmiş ve hakları kanunlarla koruma altına alınmıştır.

    Bu haftadan itibaren 28. haftaya kadar olan sürede 'gebelik şekeri'  açısından durumunuzu belirlemek için 50 gr. 1 saatlik glukoz tarama testi yaptırmanız gerekir.Gebelik şekeri (Gestasyonel Diabet)  şeker hastalığının gebelikte ortaya çıkan özel bir şekli olarak kabul edilebilir.

      Aralıklı olarak besin almamıza karşın kan şekeri düzeyimiz oldukça dar bir sınırda tutulabilir.bunu sağlayan mekanizmalar birbirleri ile eşsiz bir denge halinde çalışırlar.Gebelik kan şekerini yükselten mekanizmaların ağırlığının arttığı bir dönemdir.Çünkü kan şekerindeki ani düşmeler hem bebek hem de anne açısından kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilir.Buna karşılık kan şekerini düşüren tek mekanizma olan insülin salgısı artar.Eğer bu artış yeterli derecede olamıyorsa anne adayının kan şekerleri normalin üzerinde seyreder.Gebelik şekeri (Gestasyonel Diabet) için tarama testi olarak kullanılan 50 gr ve 1 saatlik glukoz tolerans testi gebeliğin 24-28. haftaları arasında uygulanır. Çoğu kez  suda çözülen glukoz çok tatlı bir limonata gibi içirildikten 1 saat sonra kan şekerinin 140 mg/dl i aşmaması gerekir. Eğer  kan şekeri  bu değerin üzerinde saptanırsa 100 gr glukoz kullanılarak 3 saatlik GTT (Glukoz Tolerans Testi)  uygulanır. Bu testte belli sınırların aşılması ile  gestasyonel diabet
tanısı koyulabilir.

      Gestasyonel diabet mutlaka kontrol altında tutulması gereken ciddi bir tablodur .Diyetle kontrol edilemzse gebeliğin sonuna dek diyet ve insülin tedavisi gerekebilir.Kontrolsüz gestasyonel diabette gebelikle ilgili bazı komplikasyonlar ve bu  annelerin bebeklerinde yenidoğan döneminde pek çok sorun ortaya çıkabilir. Bu konuda detaylı bilgiye ana sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

      Bebeğinizin  gelişiminin önemli bir aşamasında  olduğunu belirtmiştik. Bu haftada bebeğinizin akciğerlerinde surfaktan adı verilen madde sentezlenmeye başlar.Bu maddenin eksikliği erken doğan bebeklerin solunum sıkıntısına neden olur.Bu haftada sentezlenmeye başlayan surfaktanın 36. haftada akciğerlerde  yeterli düzeye ulaştığı kabul edilir.bu dönemde iç kulağın tamamen gelişmiş olması bebeğinizin kendi pozisyonunu algılayabilir .Bazı değişiklikleri algılayıp bilinçli tepkiler verebilir.Bu haftada ağırlığı 700-750 gr  ,boyu da  30 cm kadardır.


güneşş

25. Hafta    Gebeliğiniz ilerledikçe rahiminiz karın içindeki en büyük organ olan karaciğerin önüne geçer.Karın içinde yukarıya doğru büyüyen rahiminiz barsaklar mide ve karaciğer üzerinde baskı yapmaya başladıkça bunun doğurduğu çeşitli şikayetler ortaya çıkar.

    Mide ile yemek borusu arasındaki açının değişmesi ve hormonların etkisiyle aradaki sfinkter adı verilen kas tabakasının  gevşemesiyle midedeki asit içerik yemek borusuna ve daha yukarıya hatta ağzınıza kadar gelebilir.Reflü adı verilen bu durumun tedavisi gereklidir.Çünkü uzun süre mide asidine maruz kalan yemek borusunda kalıcı hasar oluşabilir.Bu durumdan korunmak için öğünlerinizi daha ufaltmak,besinleri iyice  çiğneyerek yutmak ,baharatlı , yağlı  gıdalardan ve kızartmalardan kaçınmak,yemekten hemen sonra  yatmamak yararlı olabilir.Yine de reflü şikayetiniz varsa doktorunuz size bir ilaç önerecektir.

    Bunun dışında karın içinde diğer organların yukarıya doğru itilmesiyle genelde sağ tarafta daha belirgin olmak üzere kaburgalarınızın alt kısmında batma hissi ortaya çıkar.Bunun nedeni son iki kaburganın (11 ve 12. kaburgalar) uçlarının önde göğüs kemiğine (sternum) kadar ulaşmayıp uçlarının serbest olmasıdır.Özellikle karaciğer dokusunun özelliğinden dolayı sağ tarafta karaciğer kapsülünün bu kaburgalarla teması belirgin batma şikayetine neden olabilir.Bu durumda daha dik oturmaya çalışmak ve sol tarafa yatmak faydalı olabilir.Bu durum rahimin yukarı doğru genişlemeye devam ettiği 36.haftaya dek sürebilir.Bu haftadan sonra genelde bebeğin önde gelen kısmı pelvis kemiği içinde aşağı doğru yer değiştirir ve kaburga altındaki batma hissi hafifler.

    Bu gebelik haftasında bel ve sırt ağrılarınızda artış olabilir.Kilo artışınızı kontrol etmeniz ve egzersiz yapmanız önemli.Unutmayın egzersize başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Bunun dışında bel çukurunuzu gerektiğinden fazla arttırmamaya özen gösterin.Şık olduğunu düşünsenizde topuklu ayakkabılar beliniz içindoğru duruşu sağlamanızı engeller.Bu nedenle özellikle bu haftadan sonra yumuşak tabanlı,rahat ve alçak topuklu ayakkabıları tercih edin.

    Bebeğinizin büyümesi ivme kazandı.Organları ileride görecekleri fonksiyonların gerektirdiği değişimler devam ediyor.Haretketleri artık daha belirgin hissediyorsunuz.Bazan kuvetli tekmeler canınızı acıtabiliyor. Hatta dışarıdan da hareketleri izlenebiliyor.Bebeğin hareketlerini yorumlamak çok kolay değildir.Hareketlerin sayısı niteliğinden çok daha önemlidir.Size tersi söylenebilir ancak bebeğinizin hareket etmesi iyiye işarettir.Bebekler rahatsız olduklarında değil keyifleri yerinde olduğu zaman hareket ederler .Bu haftada bebeğinizin ağırlığı 850 gr boyu da 29-32 cm kadardır


güneşş

Gebelik      Haftası      Boy          Ağırlık

21.          Hafta          22,5 cm     395,5 gr
22.          Hafta             25 cm        460 gr
23.          Hafta          26,5 cm        555 gr
24.          Hafta             28 cm        655 gr
25.         Hafta              29 cm        750 gr

güneşş

26.Hafta   Son 3 ayın yani son trimesterin başındasınız.Bu dönemde bebeğinizin büyümesindeki hız başdöndürücüdür.Aslında ilk aylarda  da büyüme  son derece hızlıdır ancak bu haftadan itibaren hafta başına 200 gr kadar alabilir.30. haftadan sonra bu 300 gr ı dahi aşabilir. Bu hızlı  büyüme sırasında bebeğinizin gereksinim duyduğu besin maddeleri ve oksijen miktarı da doğal olarak artacaktır.bu durumda aklınıza gelen ilk şey ''daha iyi beslenmeniz gerektiği'' olabilir.Ancak bu tam  olarak doğru değildir.Doğru ve dengeli beslenmenin önemi tabii ki inkar edilemez .Gebelik sırasında her detay bebeğinizin lehine işler .Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu besin maddesini sizden  istediği zaman istediği kadar  alabilir . Örneğin Yeterli kalsiyum almadığınızda  bebeğinzin ihtiyaç duyduğu kalsiyum sizin kemiklerinizden sağlanabilir. Bebeğiniz için besin maddelerinin  sağlanmasının büyük bir sorun olmadığını biliyoruz, ancak bu besin maddelerinin ve oksijenin bebeğinize yeterli miktarda taşınabilmesi  önemlidir. Bu tamamen ''uteroplasental'' kan akımına yani sizin dolaşım sisteminizle  rahiminize  ve plasentaya ulaşan kan miktarıyla  ilişkilidir.Normalde gebeliğiniz ilerledikçe,uterus (rahim) atardamarlarında kan akımına karşı direnç düşer ve kan akımı da artar.Ancak bazı durumlarda bu artış yeterince olmaz ve kan akımı bebeğinize  yeterli besin taşıyamayabilir. Bu durum bebekte ''rahimiçi gelişme geriliği'' adı verilen tablonun ortaya çıkmasına neden olur.Bu durumda anne adayının özellikle sol yanına yatarak  istirahat etmesi  önerilir.Bu pozisyonda rahime giden kana akımı maksimum düzeydedir.                                                             Uteroplasental kan akımının yeterli olmamasına bağlı olarak rahimiçi gelişme geriliği (IUGR) durumunda gebeliğin çok yakından izlenmesi gerekir.Doktorununuz sizi çok daha sık kontrole çağıracak ve gerekirse her kontrolde doppler ultrasonografi ile bebeğinize giden kan akımının yeterli olup olmadığını,bebeğinize yeterli düzeyde oksijen ulaşıp ulaşmadığını kontrol edecektir. Belli kritik düzey sonrası daha tahmini doğum tarihine ulaşılmamış olsa bile doğumun gerçekleştirilmesi bebeğiniz için en doğrusu olabilir.Bu önemli karar rahimiçinin dış ortamdan daha riskli hal aldığı zaman kaçınılmazdır.

   Böyle bir riskle karşılaşmamak için sigara içmemek,gereğinden fazla kilo almamak ve gebeliğiniz boyunca çok uzun süreler ayakta kalmamanızı öneririz.Rahimiçi gelişme geriliği için daha detaylı bilgiye ana sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

   Bebeğiniz artık sizi duyabiliyor.Onunla konuşmayı unutmayın.Rahatlatan müzikler dinlemek ona da iyi gelecektir.Çok gürültülü stresli ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Bebeğinizin boyu 30-32 cm ağırlığı da 850-975 gr a ulaştı.

   Bu dönemde doktorunuz bebeğimizin boyu ne kadar sorusuna ultrasonografi ölçümleri ile yanıt veremez.Çünkü bebeğin büyüklüğü ve duruş pozisyonu boy ölçülmesine izin vermez. Bunun yerinde boyu hakkında fikir sahibi olabilmek için  FL(Uyluk kemiği uzunluğu) ölçülür.Femur(Uyluk kemiği) kalçadan dize uzanan vücudun en uzun kemiğidir ve boy üzerinde ciddi katkısı vardır.Kaba ve çok fazla kullanılmayan  bir hesapla ultrasonografide ölçülen femur uzunluğunu 7 ile çarparak az bir yanılma payı ile bebeğinizin boyu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.Bu haftada bebeğiniz göz kapaklarını açmaya başlamıştır.Ultrasonografi sırasında şansınız yaver giderse göz kapaklarının açılıp kapanmasını izleyebilirsiniz.


güneşş

27.Hafta   Artık gebeliğin ağırlığını hissediyorsunuz.Hareketleriniz giderek daha zorlaşıyor ve kendinizi hantal hissediyor olabilirsiniz.Kilo artışının normal olması ve egzersiz bu konuda daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.İştahınız çok artmış ve canınız her gördüğünüz şeyi çekiyor olabilir. Ama gereğinden fazla yemek size ve bebeğinize sadece zarar verir. Hamile bir bayanın canının çektiği her şeyi yemesi gerektiği konusundaki yaygın inanış kesinlikle geçersizdir. İstediğiniz bir şeyi bulup yiyememeniz bebeğinize ve size  herhangi bir zarar  vermez. Ancak baba adaylarına bir öneride bulunmak gerekirse eskisine göre daha duygusal olan eşiniz eğer kendi isteklerine gereken hassasiyeti göstermediğinizi düşünürse fazlasıyla incinebilir.Eşiniz çok uygunsuz bir zamanda bulunması çok zor bir gıdayı aşeriyorsa bunun temelinde  kendisi farkında olmasa bile kendisine daha fazla ilgi göstermenize ihtiyaç duyması yatabilir.Bu durumda istediği şeyi bulamasanız bile ona olan sevgi ve ilginizi göstermeniz yeterli olabilir.Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi bu durumun eşinize ve bebeğinize olumsuz bir etkisi yoktur.

   Bu dönemden sonra karnınızda toplanma tarzında kasılmaları daha sık fark edeceksiniz.ağrısız ve ritmik olmayan ,düzensiz kasılmalar normal kabul edilir.Ancak ritmik ve az da olsa ağrılı kasılmalar erken doğumun habercisi sayılabilir.Erken doğum tehdidi oluşturabilecek rahim kasılmalarını anlayabilmeniz için avucunuzu açarak hemen göbeğinizin üzerine koymanızı ve bir saat yardımıyla ağrının ritmik olup olmadığını,ağrıyla birlikte karnınızda sertleşme olup olmadığını  takip etmeniz gerekir.Ritmik olarak (örneğin her 15 ya da 10 dk da bir)ve karnınızda sertleşmeyle birlikte olan ağrılar erken doğumu işaret edebilir.bunun yanında aşağıya doğru baskı hissi,vajınal akıntının miktarında artış veya kıvam değişikliği,sık tuvalete gitme ihtiyacı da  her zaman olmasa da erken doğum açısından bazı ön işaretler olabilir.Böyle bir şüphe duyduğunuzda  zaman kaybetmeden doktorunuza ulaşmanızda fayda vardır.Doktorunuz o an için sizi muayene edebilecek durumda olmasa bile sizi yönlendireceği bir merkezde gerçekten uterus kasılmalarınızın olup olmadığı saptanabilir.Muayene ile erken doğum tehlikesi büyük ölçü,de ekarte edileblir veya tespit edilebilir. Erken doğumu önlemek konusunda ,özellikle de belli bir aşamadan sonra , ne yazık ki çok başarılı değiliz.Bu nedenle erken hareket etmek son derece önemlidir.Eğer biraz ihmalkar davranırsanız çok kıymetli bir süreyi kaybetmiş olabilirsiniz.

   Bu haftada mide yanmalarınız,bel ağrılarınız artmış olabilir.Düzgün duruşu yakalamaya özen gösterin.Mide yanmanız için önerilen ilacın çok işe yaramadığını düşünseniz bile kullanmaya devam edin çünkü yemek borusunun uzun süre mide asidine maruz kalması ileride de sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

   Bebeğinizin hıçkırıklarını fark ediyor olmalısınız.Bunlar ritmik ve kısa süreli vuruşlar olarak algılanır. Karın boşluğu ile göğüs boşluğunu ayıran diafram kasının ritmik kasılması olan hıçkırığı kalp atışlarıyla karıştırabilirsiniz ancak bebeğinizin dakikada 120-160 arası olan kalp atım hızına göre çok daha yavaş bir ritmi vardır.Oldukça uzun sürebilir.Bebeğinizin rahatsız olduğunu düşünmeyin.Her bebek bunu yaşar.

   Bebeğinizin ağırlığı 950-110 gr a ulaştı Boyu ise 32-35 cm kadar