Epidural Anestezi (Ağrısız Doğum)

Başlatan Emine, 12 Ocak , 2007, 22:15:38

« önceki - sonraki »

Emine

Günümüzün anne adayları artık çok şanslı. Çünkü artık epidural anestezi veya halk arasında "ağrısız doğum" adıyla bilinen yöntem çok güvenli ve yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Epidural anestezi ile ilgili yeterince bilgi alabilmek için öncelikle doğum ağrıları hakkında gerekli bilgiyi almak uygundur.

Doğum Ağrılarının Nedenleri Nelerdir?

Doğum sırasındaki ağrıların iki temel nedeni vardır; duygusal ve fonksiyonel nedenler.

Duygusal ağrıların nedeni korku ve bilgisizliktir. Bu faktörler doğum sancılarının şiddetini olumlu ya da olumsuz şekilde etkileyebilir.

Doğum ile ilgili eğitim, ağrıyı ortadan kaldırmasa da onunla başetmeyi bize öğretir. Kendisini nelerin beklediğini bilen bilinçli bir anne adayı ağrıya çok daha kolaylıkla direnebilmektedir.

Doğum ağrılarının ana nedeni ise fonksiyonel ağrılardır. Rahim kasılmaları, rahim kanalının açılması, bebeğin aşağıya doğru inişi ve doğum sırasındaki tıbbi girişimler fonksiyonel ağrıların diğer nedenleridir. Bu bölgedeki sinirsel uyaranların beyine iletilmesi sonrasında ağrı hissi oluşuyor.

Epidural Anestezi Nedir?


Epidural anestezi vücudun belirli bir bölgesindeki ağrı iletimini durduran bölgesel ya da lokal bir anestezi çeşididir. Yöntem, bir anestezi uzmanı tarafından uygulanır. Doğum ağrısını kontrol altına almanın en etkili yöntemi olmakla birlikte sadece bu amaçla kullanılmaz.

Sezaryen gibi bel seviyesi altında yapılan pek çok ana cerrahi girişim epidural anestezi altında yapılabilir.

Uygulamadaki prensip, omuriliği çevreleyen ve "dura" adı verilen zarın etrafına lokal anestezik madde verilerek ağrı uyarılarının beyine ulaşmasının engellenmesi sonucunda ağrı hissinin ortadan kalkmasıdır.

Eğer bu bölgedeki motor işlevi sağlayan sinirler de baskılanırsa tam bir anestezi meydana gelir ve uygulama yapılan bölgenin altında kalan kısımda his ile birlikte hareket kabiliyeti de ortadan kalkar. Kişi bu durumda geçici süreyle bacaklarını ne hissedebilir ne de oynatabilir. Bu sezaryen ameliyatlarında uygulanan epidural anestezidir.

Epidural anestezinin normal doğumda uygulanmasındaki amaç sadece ağrıyı gidermek olduğundan, epidural aralığa sezaryen ameliyatlarına göre daha az dozlarda lokal anestezik ile birlikte güçlü ağrı kesiciler de verilir. Bu sayede motor kayıp olmayacağından anne adayı ağrı duymadığı halde dokunmaları hissedebilir ve bacaklarını oynatabilir. Lokal anesteziğin miktarı çok düşük tutularak anne adayının normal doğum eylemi sırasında yürüyebilmesi dahi sağlanabilir.

Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır?

Normal doğumda rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra ya da rahim açıklığı yaklaşık 4 cm.ye ulaştığında (bu dönem ağrıların hissedilmeye başladığı 'aktif faz' olarak adlandırılır) epidural anestezi yapılabilir.


Anne adayı yan yatar ya da oturur pozisyondayken kateterin (ince boru) takılacağı bel bölgesindeki alan önce antiseptik solüsyonlar ile temizlenir, sonra bölgeye steril örtüler örtülür.


Daha sonra kateterin gireceği bölüm iğneyle uyuşturulur, ardından kateter ciltten bel bölgesindeki omurların arasına kadar itilerek dura zarı çevresindeki epidural aralığa yerleştirilir.


Kateterin dışarıda kalan ucu flasterler ile hastanın sırtı boyunca sabitlenerek kayması engellenir.

Böylelikle dışarıda kalan uçtan gereksinim halinde enjektör yardımıyla istenilen miktarda lokal anestezik ilaç yapılabilir.

Normal doğumda, kateter yerleştirilip ilaç verildikten yaklaşık 15 dakika sonra anne adayı kasılmaları hissetmesine rağmen ağrı duymamaya başlar. Doğum uzadığında veya ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ise ek dozlar verilebilir. Bu şekilde doğum gerçekleştirildikten sonra epizyotomide de ek bir anesteziye gerek kalmaz.

Vajinal doğumu takiben hemen, sezaryeni takiben ise genellikle 24-36 saat sonra uygulamaya son verilerek kateter çekilip çıkartılır.

Anestezi amaçlı epidural kateter takılması işlemi hastalar açısından son derecede kolay tolere edilebilir, acısız ve rahat bir uygulamadır.

Kateterin epidural boşluğu girdiği anda bacakta elektrik çarpmasına benzer bir his oluşması dışında hastada rahatsızlık oluşmaz. İşlemin uygulamasında en önemli nokta ise işlemi yapan anestezi uzmanının deneyimidir.

Epidural Anestezinin Avantajları Nelerdir?

Doğum ağrılarının giderilmesinde en etkili yoldur.
Genel anesteziye göre riski daha azdır.
Annenin bilinci açık olduğu için sezaryen sırasında doğuma katılabilir, hatta ameliyat devam ederken bebeğini kucağına bile alabilir.
Uygun zamanda uygulanırsa normal doğumun ilerlemesini hızlandırır.

Epidural Anestezinin Uygulamasındaki Riskler Nelerdir?

Epidural anestezide risk sanılanın aksine deneyimli uzmanlar tarafından yapıldığında son derece azdır.

En sık görülen yan etki ani tansiyon düşmesidir (hipotansiyon). Bu problemi önlemek için, işlemden hemen önce damar yolundan yaklaşık bir litre kadar sıvı hızlı bir şekilde verilerek damar yolunun dolması sağlanır.

Ayrıca, işlem sonrası baş ağrıları, yetersiz anestezik madde uygulanmasına bağlı tek taraflı anestezi oluşması, kullanılan ilaçlara bağlı hafif derecede alerji ve cilt döküntüleri, enfeksiyon, nadiren ıkınma hissini ortadan kaldırarak doğum süresinin uzaması, işlem sonrası idrar yapmada geçici zorluklar ve yine çok çok nadiren felç gelişimi gibi problemler sayılabilir.

İşlem deneyimli ellerde uygulandığında, bu tür problemlerin gelişmesi son derecede nadirdir.

Epidural anestezi hem vajinal hem de sezaryen ile doğumların son derece konforlu geçmesini sağlayan ve 25 yıldır modern tıpta yeri olan bir yaklaşımdır. Her anne adayı bu uygulamadan yararlanması için teşvik edilmelidir. Genel anestezinin risklerinin epidural anesteziye göre daha fazladır.

Epidural Anestezi Kimlere Uygulanmaz?

Kanama bozukluğu olanlarda
Antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyici) tedavi alanlarda
Uygulama bölgesinde enfeksiyon-yanık varlığında
Anne adayının uygulamayı reddetmesi durumlarında epidural anestezi uygulanmaz.

minekavlak

biraz ürktüm ben yaa.ince boru sokuyolar falan .. :o ::) ???

Emine

ben sezeryan oldum epidural anesteziyle adam korkcak bişey yok şu elimde gördüğün boruyu beline sokacam dedi demez olaydı daha çok korktum boruyu görünce  :D Ama hiçbişey hissetmedim koluma iğne yaptırırken bile daha çok acımıştı.Oldu bitti bi baktım kızım doğmuş  :)

mumkule

Evet evet ben de epidural anestezi ile normal doğum yaptım. Herkese tavsiye ederim.
Ben bir müddet sancı çekmek zorunda kalmıştım. Epidural uygulandıktan hemen sonra epidurali kim icad ettiyse Allah muradını versin diye dua ettiğimi hatırlıyorum  :angel12: :notworthy:



mumkule

Ya aklıma geldi de.. Bilim adamları size sesleniyorum :director: İlk zamanlar emzirme sırasında yaşanan acıya da bi çareniz yok muuuu  ??? Doğumda çekmediğim acıyı emzirirken çektim vallahi  :sad1:



Emine

Aynen ben de ayçacım gözlerim yaşara yaşara emzirdim birkaç gün o ne acıydı yarabbim.Hep annelerden duyardım emzirmek çok rahatlatıcı vs dedim yarabbim ben bu çocuğu aylarca nasıl emzirecem bu acıyla.Allahtan kısa sürede acı macı kalmıyo fış fışş çekiyo yavrucaklar  :binkybaby:

ARZU_SARP

valla ben emzırmeden degıl de her ıkı dogumumda da sondadan cektıgımı hıc bıseyden cekmedım... :crybaby2: :crybaby2:
Arzu 24.06.1973
Sarp 23.12.2006


Almiş'inAnniş'i

KISLAR NE DİYONUS SİZ NİYE ACI ÇEKİLİYO Kİ EMZİRİRKEN KORKTUM VALLA :o

mumkule

Alıntı yapılan: safakrazi - 17 Ocak , 2007, 19:30:10
KISLAR NE DİYONUS SİZ NİYE ACI ÇEKİLİYO Kİ EMZİRİRKEN KORKTUM VALLA :o

Canım hamileyken önlemini alırsan daha rahat emzirirsin. Göğüs ucunu yumuşak tutan ve besleyen merhemler var şimdiden onlardan kullanmanı tavsiye ederim. Ben ihmal etmiştim mesela. Bu yüzden göğüs uçlarım hep yara olmuştu. Yara olmuş bir meme ucuyla emzirmek de pek açıcı değil yani. Yalnız her anne acı çekiyor diye bir kaide de yok. Ama sen kendini hazırlayarak her ihtimale karşı önlemini almış olursun. Doktoruna danışmanı tavsiye ederim. O sana ne yapman gerektiğini ayrıntısıyla anlatacaktır.



seyda

Valla ben epiduralle normal dogum yaptim ve aynen dua ettim epidurali icad edenlere. hatta islemi yapan doktoru sarilip öpmek istedim agri kesilir kesilmez:)) bide cok agri cekmezsem yaptirmam diyodum ama karar vermek 10 saniye sürdü:))

ÖZLEM

valla bende çok memnunum.iyi kide epidural yaptırmışım.herkese tavsiye ederim.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

İYİ Kİ VARSIN BİRİCİK KIZIM

Almiş'inAnniş'i

Canım hamileyken önlemini alırsan daha rahat emzirirsin. Göğüs ucunu yumuşak tutan ve besleyen merhemler var şimdiden onlardan kullanmanı tavsiye ederim. Ben ihmal etmiştim mesela. Bu yüzden göğüs uçlarım hep yara olmuştu. Yara olmuş bir meme ucuyla emzirmek de pek açıcı değil yani. Yalnız her anne acı çekiyor diye bir kaide de yok. Ama sen kendini hazırlayarak her ihtimale karşı önlemini almış olursun. Doktoruna danışmanı tavsiye ederim. O sana ne yapman gerektiğini ayrıntısıyla anlatacaktır.


tecrubeli annelerden bilgi almak her zaman faydalıdır ;)

ben krem sürmeye başladım ve int. okuduğum kadarıyla 7-8. aylarda göğüsünüze ılık suyla ıslatılmış bir bezle hafif masaj yapın kanallar açılsın ve şimdiden meme ucunuz temiz kalsın diyor. bunu deneyen varmı aranızda? yani acısız bebeğini emzirmeyi başaranlar bunu nasıl yaptılar lütfen anlatın. benim en büyük hayalim bebeğimi 6 ay sadece kendi sütümle beslemek. gece rüyalarıma giriyo
:crybaby2:

Emine

safakrazi ben son ay lansinoh krem kullandım hiç yara olmadı göğüslerim yani o acı yara acısı değildi.İlk başta göğüslere süt doluyor ve bebek hepsini ememiyor mutlaka göğüslerin bi şekilde boşaltılması lazım yoksa kanallar tıkanıyor ve acıyor.Göğüsler sertleşince sıcak suyla masaj açıyor kanalları ..O kadar korkulacak bişey yok canım endişelenme sütün gelsin de bir şekilde emzirirsin alışıncaya kadar oluyor zaten o acı sonra herşey standarta oturuyor.

Almiş'inAnniş'i

ben şimdiden kendime bir göğüs pompası aldım. bilmem gerek olur mu ama tedbiri elden bırakmamak gerek dedim ve aldım. umarım kullanmam gerekmez :-\

Emine

Ben sadece ilk hafta kullanmıştım sonra hiç gerekmedi.