Çocuktan sonra evlilikteki sorunların üstesinden nasıl gelinir?

Başlatan Balböceği, 17 Şubat , 2012, 15:27:14

« önceki - sonraki »

Balböceği

Çocuğunuzun olması ilişkinizde değişikliklere neden oldu mu? Merak etmeyin, bu değişiklikler pek çok evlilikte yaşanıyor. Çünkü çocuk, zor bir işin altına girmek demek.

Hamile kalmaya karar veriyorsanız, gerçekçi olup ilişkinizde oluşacak değişimlere önceden hazırlıklı olmalısınız. Gece uykularınızda, hormonlarınızda ve önceliklerinizde yaşayacağınız değişim ilişkinizi zorlayabilir, hatta ilişkinizde kırılmalara yol açabilir. Ancak illa ki ilişkinizin bozulabileceği gerçeğine mahkum yaşamak zorunda değilsiniz. Çünkü bebek sahibi olmak, dünyada yaşanabilecek en büyük mutluluklardan biri. Tek yapmanız gereken, bu müthiş tecrübeye gözleriniz açık, olacakların farkında girmeniz.


Hamilelikle başa çıkın
Bebek sahibi olmak, hayattaki en şaşırtıcı, en zor deneyimlerden biridir. Hamilelik doğal ve keyifli olması bir yana, aynı zamanda rahatsızlık verici, yorucu ve tedirgin edicidir de.

Bir kadın olarak sabırlı olmalı ve kendinizi çok fazla zorlamamalısınız. Bir eş olaraksa alakasız zamanlarda da olsa destek ve anlayışa ihtiyaç duyacağınızı unutmamalısınız. Bu dönemde bol bol kitap okuyun, doktorunuzdan bilgi alın ve yaşayacağınız fiziksel ve psikolojik değişikliklerden haberdar olun.

Annelik hüznü
Doğum sonrası depresyon, yeni anneleri etkileyen ciddi bir sorundur. Ama her doğum yapan kadın depresyona girecek diye bir kural yoktur. Her ne kadar bir depresyon yaşamıyor olsanız da uykusuz geceler, günlük rutininizin değişmiş olması, kendinizi izole edilmiş gibi hissetmeniz, ruh halinizde bir çökkünlük oluşmasına neden olur. Nedensiz ağlamalar yaşayabilirsiniz. İşte bu duruma annelik hüznü denir.

Hem sizin hem de eşinizin bu yaşanacaklardan haberdar olmanız gerekir. Hislerinizi eşinize açmanız halinde yaşadığınız olumsuz duyguların bir bunaltıya dönüşmesini engelleyebilirsiniz. Bu dönemde yaşadığınız sıkıntılar konusunda birbirinize destek olmanız ama baskı yapmamanız ebeveynlik rolünüze daha kolay adapte olmanızı sağlar.


Birbirinize zaman ayırın
Bir bebeğe bakıyor olmak, eşinizle baş başa geçirdiğiniz zamanın kalitesini düşürebilir; hatta baş başa kalmak aklınızdan geçen son şey olur bu dönemde. Bebeğe kavuşmuş olmanızın ilişkinizi zedelememesi için kendinizi rahatlatmanız, bunun için ekstra uyku zamanları yaratmanız, arada uzun banyo keyfi yapmanız iyi olur.

Arada ailenizden ya da arkadaşlarınızdan birine çocuğunuzu emanet edip hiç olmazsa birkaç saatliğine eşinizle baş başa dışarı çıkmanız yararlı olur. Seks de bu dönemde bir sorundur ama sabırlı olun ve kendinizi sekse hazır hissedene kadar birbirinize farklı yollarla sevginizi gösterin.

Ebeveynlik stillerinizi çatışmaya dönüştürmeyin
Siz ve eşiniz ebeveynlik tarzı olarak tamamen farklı bakış açılarına sahip olabilirsiniz. Disiplin, yiyecek seçimi gibi konularda farklı düşünüyor olabilirsiniz ama düşüncelerinizde uzlaşmaya çalışmanız önemli. İnançlarınız ve beklentileriniz hakkında birbirinizle konuşun. Bazı konularda anlaşamasanız bile tartışmanın üstesinden gelmeyi öğrenmeniz gerekir. Bu anlaşmazlıkları ilişkinizi yıpratacak bir inatlaşmaya götürmek doğru olmaz.

Babalık yapmasına fırsat verin
Bir bebeğin sadece anneye değil, aynı zamanda bir babaya da ihtiyacı vardır. Baba, anne kadar iyi ilgilenemiyorsa bile çocuğun onunla vakit geçirmesine fırsat vermek gerekir. Böylece hem siz biraz dinlenmiş olursunuz hem de baba ile çocuğun ilişkisi gelişir.

Eşinizle sohbet edin
Bebek tüm vakti alsa da anne-babanın bebek dışındaki bir konudan da sohbet edebilmeleri çok önemlidir. Bu durum çiftin sadece anne-baba değil, karı-koca olduğunu da hatırlatan bir durumdur. Çiftin karı-kocalık ihtiyaçlarını besler. O yüzden gün içinde en azından 15-20 dakikayı böyle bir sohbete ayırmak ilişki için çok faydalı olacaktır.

Mükemmel anne olma takıntısı zarar verir
Anne olduktan sonra eski yaşam şeklinizi sürdüremezsiniz. Ama minimum da olsa kendinize vakit ayırabilecek fırsatlar yaratmanız hem kendinizi iyi hissetmenize neden olur hem de aile içi ilişkileri daha sağlıklı tutar. Mükemmel anne olma fantezisi yüzünden birçok anne bu noktayı gözden kaçırır ve böylece hem kendini hem eşini ilgiden mahrum eder. Böylece evlilik ilişkisinin yıpranması kaçınılmaz olur.

tweety0555

bence sorunlu evlılıklerı cocuk daha sorunlu hale getırıyor yanı kurtarıcı kesınlıkle degıl...
ayrıca cocuk olduktan sonra problemler daha artıyor cunkı sen sunu yapıyon sen bunu yapıyon vs gıbı



°•.ℓανιηуα.•°

evet özlemim kesinlikle doğru. çocuk evliliği kurtarmaz. mutsuz bir evliliği aksine batırır.  :-\

kesinlikle çiftlerin çocuk yapmaya karar vermeleri  kendilerini buna hazır hissettiklerinde olmalı.

ister istemez ilişkiler yıpranıyo malesef.

ama sevginin kuvvetiyle aşılabiliyor  :icon_thumright:




aydinays

Allahım sen bütün bebek isteyenlere hamile olanlara hayırlı evlatlar nasip et. Kimseyi evlat acısı ile sınama.