EVDE PEYNIR YAPIMI

Başlatan DİLVİN, 18 Ekim , 2010, 10:32:32

« önceki - sonraki »

DİLVİN

5 litre taze çiğ sütü iki kat süzekten süzüp 35-37 derece olana kadar ısıtıyoruz.Sütü asla kaynatmıyoruz sadece ısıtıyoruz yoksa peynirin mayalanmasına vesile olan Bakteriler ölüyor. Bu sütün inekten sağıldığı andaki sıcaklık derecesi.yani vücut sıcaklığında olacak.Daha soğuk olursa mayalanma süresi uzuyor.1.5 çay kaşığı mayayı bir bardağın içinde 3 kaşık kadar sütle karıştırıp beklemeden süte dökün ve hızla karıştırın.mayanın sütün heryerine karıştığından emin olun.

Peynirin üzerini yoğurt mayalar gibi sıkıca kapatın.Annem  en çok 2 saatte   mayalanması gerektiğini söyledi.fakat benimki sanırım biraz daha soğuktu ve 5,5 saat sürdü.

Peynirin üzerini açıp baktığınızda çok iyi tutmuş yoğurt kıvamında ve biraz peltemsi olması gerekir.Bu oluşuma teleme denir.Uzun bir tahta spatula ile tencerenin içinde peynire dibinden itibaren enine ve boyuna çizikler attim. Tekrar üzerini örtüp yarım saat daha bekledim.

Bir süzgecin içine sıkı bir bez torba gerin.Kalın tülde olabilir.süzgeci daha geniş bir kabin içine oturtun.Bir Kevgir yardımıyla peyniri bu torbanın içine alın.

Ağzını bağladığınız torbayı ya oklava yardımıyla derin bir kabin içine sarkıtabilir, ya da benim yaptığım gibi mutfak dolabınızın kulpuna bağlayabilirsiniz.Altına bir kap  koyun ki peynirin suyu boşa gitmesin.Peyniriniz 2 saat bu şekilde dursun.

Ben dilimlemekte acele ettim hala biraz suyu vardı.Bu size bir tecrübe olsun.Peyniri dilimleyip hiç bekletmeden salamura tuzu ile tuzlayın.Bunu yapmak için bir kabın içine tuzu koyup  her dilimi tuza iyice buluyoruz. Tuzladığınız peynir dilimlerini bir kavanoza yerleştirip iki gün bu şekilde bekletin.


ALINTIDIR ............
***********************************************************************************
İnsanların konuşmayı bilecek kadar akıllı, susmayı bilecek kadar zeki olmamaları ne büyük bir talihsizlik

miray

anacım yemek yapmaya üşenen ben peynirle hiç ugrasamam valla  ::)
hamarat bayanlarımız yapsın  :k06:

DİLVİN

Alıntı yapılan: ܓ✿SarıPapatyamܓ✿ܓ - 18 Ekim , 2010, 13:44:05
anacım yemek yapmaya üşenen ben peynirle hiç ugrasamam valla  ::)
hamarat bayanlarımız yapsın  :k06:


AY BEN ÇOK SEVERIM YAPMASINI

BİDE BÖLE ŞEYLERLE UĞRAŞMASINI SEVERIM  :k06: :k06: :k06:
***********************************************************************************
İnsanların konuşmayı bilecek kadar akıllı, susmayı bilecek kadar zeki olmamaları ne büyük bir talihsizlik

fıstık

O ÇİĞ SÜTÜ PASTÖRİZE ETMEDEN PEYNİR YAPARSANIZ VE HEMEN YERSENİZ BRUCELLA GİBİ HASTALIKLAR KAPABİLİRSİNİZ KIZLAR

BU ŞEKİLDE YAPILAN PEYNİRLER 4 AY BOYUNCA BEKLETİLMEDEN ASLA YENMEZ BENDEN SÖYLEMESİ :icon_thumright:

DİLVİN

Alıntı yapılan: fıstık - 18 Ekim , 2010, 14:10:02
O ÇİĞ SÜTÜ PASTÖRİZE ETMEDEN PEYNİR YAPARSANIZ VE HEMEN YERSENİZ BRUCELLA GİBİ HASTALIKLAR KAPABİLİRSİNİZ KIZLAR

BU ŞEKİLDE YAPILAN PEYNİRLER 4 AY BOYUNCA BEKLETİLMEDEN ASLA YENMEZ BENDEN SÖYLEMESİ :icon_thumright:

4 ay mı nerde bekletecezzz peki   ;D
***********************************************************************************
İnsanların konuşmayı bilecek kadar akıllı, susmayı bilecek kadar zeki olmamaları ne büyük bir talihsizlik

**Gül**

Ben bunu 1.5 yildir yapiyorum  ;D ;D
Hemde cook guzel oluyor. Esimde bende taze peyniri cok severiz. Yapiyorum bayila bayila da yiyoruz  :hungry: :hungry: :hungry:
Dun bir arkadas merak etti tadina bakti hemen yarin yapiyorum dedi  :D :D Hiiic peynir yemeyen 4 yasindaki cocugu da begendi de kucuk bir kalip yedi  :D :D
Tabiii pastorize sutten yapiyorum oyuzden kafam rahat. Yoksa hem sutun cig olmasindan hemde icine giren mayadan dolayi riskleri var. Birkac ay once katildigim yeme icme kursunda bu konuyu da sordum zarari varmidir diye. Yok dedi. Pastorize sutten yapildigi surece zarari yok dedi bende daha rahatladim  :icon_thumright: Ve hatta ordaki ebe de merak etmis soruyor nasil yapiyorsun diye. Anlatmaya calistim kisitli ingilizcemle. Ama anlayipta yapacagini hiiic sanmiyorum  :k06: :k06: :k06:
Minik Bir Ask Dogdu
     22/01/2011


DİLVİN

gülcüm ben denemedım hiç bu tarıfı

en kısa zamanda denıycem

bızım sütcümuz var sütüde temız

zaten yoğurduda kapıdan aldığım sütten yapıyorum

sütü ıyıce kaynatıp yapsam olurmu peki

bıde tarıf doğru dımı ben netten bulmuştum  :D
***********************************************************************************
İnsanların konuşmayı bilecek kadar akıllı, susmayı bilecek kadar zeki olmamaları ne büyük bir talihsizlik

**Gül**

Canim tarif hemen hemen ayni benim yaptigim gibi. Ama sutun sicakligini dereceyle olcmuyorum ben. Dogal eskiden kalma yontemle ayarliyorum. kucuk parmagi batirmak suretiyle  :k06: :k06: :k06: :k06: :k06:
Ama dedigin gibi kaynamis sutten olmuyor sanirim. ben hic denemedim ama gecen gun okumustum biryerde. Sut kaynatilinca mayalanmayi saglayan bakteriler oluyormus. Bu yuzden de tutmuyormus. ama yine de denemek lazim  ::) ::)
Ben cok merak ediyorum bu konulari arastirip yapmaya calisirim hep. Yogurt peynir tamam. Simdi sirada kasar peyniri var onu da bir yaparsam tamamdir  :k06: :k06: :k06: :k06:
Minik Bir Ask Dogdu
     22/01/2011


мiŁenα.

kayınvalidemde sütü kaynatıyor sonra ekşitiyor bekletiyor birşeyler yapıyordu taze peynir yapıyordu tereyağında eritip yemeye bayılıyoruz ailece..

ama hiç merak edip bakmadım nasıl yapıyor diye sadece bekletiyordu onu biliyorum süzüyordu sonra.

ama tereyaği yapmayı biliyorum. :k06: onu öğrendm..organik aileyiz biz :toothy10:


:love9: :love7: :love9:


**Gül**

Ayse o peyniri bende biliyorum. Bekletilerek mayalaniyormus ama adini hatirlayamadim simdi  :icon_scratch: :icon_scratch: :icon_scratch:
Keske tereyagini da yapabilsem ne guzel lur ama benim bildigim kadariyla onun icin makine gerekli sutun yagini ayirmak icin. bayilirim tereyagina da. marketten aliyorum ama hiiiic tadi olmuyor  :-\ :-\
Minik Bir Ask Dogdu
     22/01/2011


DİLVİN

PASTÖRÜZE SÜTTEN OLUYOR DIMI GÜLCÜM

***********************************************************************************
İnsanların konuşmayı bilecek kadar akıllı, susmayı bilecek kadar zeki olmamaları ne büyük bir talihsizlik

**Gül**

Evet Selmacigim pastorize sutten yapiyorum. Ama su kutulardaki uzun omurlu uht sutlerden degil. Kisa omurlu ama pastorize edilmis olanlardan. birde yag orani yuksek olanlardan aliyorum ki yagli peynir olsun diye  :D Tabi istege bagli yag orani.
Kisaca da
Yaklasik 5-5.5 lt sutu ocaga koyuyorum. cok az isitiyorum. Yogurt mayaladigin sut kadar sicak olmuyor. Cok az ilik. Yani sutun soguklugu biraz gecince kapatiyorum altini. Maya sisesinin kucuk kapagi var onunla 1 kapaktan birkac damla daha fazla koyup karistiriyorum. Agzini kapatip bekliyorum. yaklasik yarim saat sonra bakiyorum. Eger tutunduysa (ki belli oluyor hafif yogurt kivamina gelmis oluyor) karistiriyorum. Tekrar agzini kapatiyorum. Eger tutunmadiysa birazz daha beklersin. yada sutun cok soguk oldugunu dusunursen bir kaba sicak su doldurup tencereyi icine oturtursan mayalanmasi kolaylasir. Bu karistirmadan sonra 20-30 dk daha bekleyip aciyorum agzini tencerenin. Sari- yesil suyu ustune cikmis oluyor zaten. O zaman bez torbanin icine dokup agzini bagliyorum. Mutfak tezgahinin uzerine kouyorum. uzerine duz bir tepsi ve onun uzerine de bir agirlik koyarak suzduruyorum. yaklasik 1 saat 1.5 saat suzuluyor. Sonra cikarip kalip halinde kesiyorum ve her tarafini tuzluyorum. Kavanoza koyup dolaba kaldiriyorum. 2 gun sonra yemeye basliyoruz.  :hungry: :hungry: :hungry: :hungry:
Minik Bir Ask Dogdu
     22/01/2011


мiŁenα.

Alıntı yapılan: **Gül** - 18 Ekim , 2010, 14:53:34
Ayse o peyniri bende biliyorum. Bekletilerek mayalaniyormus ama adini hatirlayamadim simdi  :icon_scratch: :icon_scratch: :icon_scratch:
Keske tereyagini da yapabilsem ne guzel lur ama benim bildigim kadariyla onun icin makine gerekli sutun yagini ayirmak icin. bayilirim tereyagina da. marketten aliyorum ama hiiiic tadi olmuyor  :-\ :-\

5 kiloluk yağ bidonları var ya plastik olan..

kayınvalidem yoğurt kaymaklarını biriktiriyor sonra onun içine koyuyor.sıcakta bekletiyor biraz daha sonra kayınpedere görev düşüyor onun güzel çalkalıyor ama iyice zaten karıştırdıkça tereyağı suyun üstüne çıkıyor..işlem bitince tereyeğını alıp kaba basıyor.mis gibi kahvaltıda yiyoruz. :hungry:


:love9: :love7: :love9:


DİLVİN

SAĞOL GÜLCÜM DENIYCEM MAYA ALIP  ;D


BAŞKA BİLDİĞİNİZ GÜZEL TARIFLER VARSA PAYLAŞIRSANIZ SEVIRNIM
***********************************************************************************
İnsanların konuşmayı bilecek kadar akıllı, susmayı bilecek kadar zeki olmamaları ne büyük bir talihsizlik

**Gül**

Ayse merak ettim simdi bunu ayrintili olarak sorayim iyice  :D :D
O kaymaklari nasil biriktiriyor yani soyleki haftada bir yogurt mayalasa onun kaymagini alsa az birsey olmazmi. ve onlari biriktirene kadar o kaymaklar bozulmuyormu  :icon_scratch: :icon_scratch: sicakta derken dolaptan disardami olmasi gerek yoksa gunes sicaginada falanmi. bunlar olursa gerisi kolay. senin kayinpederin yaptigi isi yapacak biri taniyorum ben bizim evde  :ehi: :ehi: :ehi: :ehi: :ehi:
Minik Bir Ask Dogdu
     22/01/2011