27 Nisan , 2024, 19:07:40

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


20.Haftada Renkli Ultrason (3'lü Test)

Başlatan emosum, 12 Şubat , 2008, 13:04:30

« önceki - sonraki »

emosum

12 Şubat , 2008, 13:04:30 Son düzenlenme: 10 Mart , 2010, 16:19:41 g10ca
 3 lü test yaptıran arkadaslar yardımcı olurlarmı lütfen nasıl yaptırdınız anlatırmısınız

sevda

Yaaa unuttum ben iyimi akşama eşime sorayım nasıl yaptırdık diyee günler nasılda çabuk geçiyorr ee kolay değil 2,5 yılı aşkın olmuşşş bu süreyi geçireli... ;)

sevda

Sana bulduklarımı eklemek istiyorum belki işine yarar hayatım.... ;)





B&B: Bu başlangıç testlerini takip eden diğer testler nelerdir?


Dr.Cengiz Alataş: 11.-14. haftalar arasında yapılan vajinal ultrason, bizim herzaman çok büyük desteğimizdir. Vajinal ultrasonda gebeliğin nasıl seyrettiğine bakarız. Bebeğin vücut olarak normal görünüp görünmediğini ve ense kalınlığını kontrol ederiz. Ense kalınlığını ultrasonda ölçüyoruz, anneden plasma assosiaye protein A ve serbest  HCG dediğimiz iki tane hormon bakıyoruz. Down sendromu dediğimiz 21.kromozomun bir fazlalığı ve 18. kromozomun bir fazlalığı insanoğlunun en sık görülen anomalisidir. Bir bilgisayar programı yardımıyla bu iki testte, median orta değeriyle ense kalınlığı bakılarak hastalara bir risk hesap ediyoruz. Hastaya "Yaşınıza göre down sendromu olma riskiniz 500'de bir ama bu testten sonra %1 gibi görünüyor. Yani bir risk artışı var" veya "normal" diyoruz.

4. ayda da uzun yıllardır yapılan, artık neredeyse sokaktaki insanların bile bildiği, 3'lü tarama testi yapılıyor. Burada 3 tane hormona bakarız, bir de bebeğin ölçümlerini bildiririz. Yine bir bilgisayar programı yardımıyla, o hastanın yaş grubu içerisindeki riskini ölçeriz. Eğer burada hastanın yaş grubuna göre önemli bir riskten bahsediliyorsa ve/veya ultrasonda bir şüphemiz varsa bu sefer amniyosentez öneriyoruz; bu da bir testtir







Hamilelik muayenesi

   
Gebelik muayenesinde amaç istenenler gebeliğin annenin sağlığını bozmadan sağlıklı bir bebeğin doğumu ile sonlanmasını sağlamaktır. normal gebelik son adet tarihinden sonra ortalama 280 gün veya 40 hafta sürer.

Gebelik süreçleri nelerdir?
Gebelik klasik olarak 13-14 er haftalık 3 dönemde izlenir. Her döneme trimestır denir.

0-14 hafta=1'nci trimestır

15-28 hafta=2'nci trimestır

29-42 hafta=3'nçü trimestır

Düzenli yapılacak testler birinci muayene:

Gebeliğin tanısı ve görüntülenmesi

Kan sayımı

İdrar testleri

Kan grubu saptanması ve kan uyuşmazlığının saptanması

Hepatit,bel soğukluğu ve kızamıkçık enfeksiyonları için tarama

Vajenden örnek alınması

İkinci muayene:
Bu muayene 3 aylık iken yapılmalı

11-12. haftalarda bebeğin ense kalınlığına ultrasonografi ile bakılır

Gereğinde bebeğin doğumsal hastalıklarını saptamaya yönelik testler yapılır

Gereğinde bebek alınabilir

Üçüncü muayene:
15-16ncı haftalarda 3'lü tarama testi yapılır.

Ayrıca gerekli ise gebelik kesesi içinde su alınarak doğumsal hastalılar saptanabilir

Dördüncü muayene:
18-20nci haftalarda ultrasonografi ile doğumsal hastalıklar saptanabilir

Gereğinde bebeğin kan örneklemesi yapılır.(kordosentez)

Beşinci muayene:
26-28nci haftalarda oral glukoz tarama testi ile şeker hastalığı saptanabilir.

Kan uyuşmazlığı için aşılama yapılır

Kan sayımı yapılır.

Altıncı muayene:
32-36ncı haftada bebeğin gelişimi ve gebelik kesesi içindeki pozisyonu incelenir.

Bunların yanı sıra her muayenede; Tam kan, nabız, kilo artışı, ultrasound ile gerekli ölçümler ve vücutta oluşacak şişliklere bakılır.

Düzenli muayene sıklığı ne olmalı?
Muayene sıklığı ilk 28 hafta için 4 haftada bir, 28-36'ncıhaftalar arasında 2 haftada bir 36'ncı haftadan sonra ise haftada bir kez yapılır. Aynı zamanda her ay idrar tetkikleri, 2 ayda bir ise kan ölçümleri yapılmalıdır.






GEBELİKTE FETUSTA DOWN SENDROMU TARAMASI VE TEŞHİSİ

Ülkemizde Down Sendromu'na ortalama 700 gebelikte 1 olarak rastlanmaktadır. En önemli risk faktörü anne yaşı olup 35 yaş sınır olarak kabul edilmektedir. Bir başka risk faktörü ise önceki gebeliğinde Down Sendromlu bebek doğurmuş olmaktır.

Down Sendromu'nun kesin tanısı "Amniyosentez" adı verilen yöntemle, gebelik kesesinden elde edilen sıvıda bebeğin kromozom yapısının belirlenmesi ile konur. Ancak her 200 işlemde bir bebeği kaybetme riski vardır. Bu nedenle Down Sendromlu bebeğe sahip olma riski yüksek olan anne adaylarının belirlenmesi için tarama testleri geliştirilmiştir. Bunlardan klasik yöntem 16-18 gebelik haftaları arasında yapılan Üçlü Test olmakla beraber günümüzde 11-14 hafta tarama testi gittikçe ağırlık kazanmaktadır. Bu testte, ultrasonografi ile bebeğin ense şeffaflığı ölçülmekte, anneden alınan alınan kanda iki hormon seviyesi belirlenmekte ve tüm bu veriler en önemli risk faktörü olan anne yaşı ile birleştirilerek özel bir yöntemle anne adayının o gebelikte Down Sendromlu bebeğe sahip olma riski hesaplanmaktadır. Testin güvenilirliği %90 seviyesindedir. Burada ultrasonografi yapan doktorun tecrübesi ve hormon analizi yapan laboratuarın güvenilirliği çok önemlidir. Üçlü testin Down Sendromunu yakalama güvenilirliği ise %67 civarındadır. Hangi test yapılırsa yapılsın "Riskli" gruba giren kişilere amniyosentez önerilir. Tarama testlerinin bebeğe hiçbir zararı yoktur. Buna ilaveten 20. gebelik haftasında bebekte herhangi bir yapısal bozukluk olup olmadığına detaylı ultrasonografi ile bakılır. Bu yöntemin de bebeğe yan etkisi yoktur.




emosum

canım ya cok tesekkürler ya ben duymustum karnına  bir iğne batırıp bebegin kesesinden su alıyolarmış öyle inceliyolarmıs galiba tam bilmiyorum yani yaptıranlar varsa bu yuzden bilmek istedim yani 3 lü testi dr herkese yapıyomu bana demedi daha ama bilmiyorum sanki pazartesi dr gidince bana 3 lü tgfest yapacakmış gibi geliyor.2 li testi yapmıstım ama bilmiyorum coğu kadın ben yaptırmadım diyor 3 lü testi ama anlamadım yani bu yuzden yardımlarınızı istiyorum kızlar lütfen yani benimde ilk hamileliğim oldugu için pek deneyimli deilim  bu konularda rica ediyorum ;)

sevda

Canım karından su çekmeleri olayı belli bir yaştan sonra diye biliyorum yani riskli gebeliklerde ve belli bir yaşın üstünde olanlarda yapılıyor 36 yaştı sanırım ama sen genç olduğun için sana yapılacağını sanmıyorum... ;)

emosum

ya öyleyese sevindim ben 21 yasındayım ne bilimya su cekme felan duyunca korkmaya baslamıstım ya nerdese hastaneye gitmekten vazgececektim umarım öyle olur bana yapmazlar ondan :amin:   ama yinede isterse tabi mecbur yaptırıcam

-Butterfly-

13 Şubat , 2008, 21:07:38 #6 Son düzenlenme: 13 Şubat , 2008, 21:10:09 Buse & Ayberk
Sevdacim 3 testin yasla ilgisi yok birtanemm :k06: tabi sunuda ekleyeyim  35 yasin ustunde olanlara mecburi yapiliyor buda ayri  fakat bebekte  her hangi bir  down sendromu  gibi bir bulguya yada  baska bir bulguyla karsilasirlarsa  bunu yas goztekmeksizin herkese her yasa uygulaya biliyorlar..

Emoscum canim 3'lu testmi yaptiracaksin senden boyle bir seymi istediler?  canim ben yaptirdim  cunku vucudumda kedilerden bulasan bir mikrop buldular  ama korkulacak bir sey degil 100/1 ihtimal  bebege zarari  .. Kromozon larina ancak bebegin sivisindan bakiliyor  ve emin ol bu bebek icin cok onemli bir sey  hem seninde gonlun rahat oluyor bebegin ileride gecire bilecegi rahatsizliklara kadar belirliye biliyor ve anne karninda mudehale edile biliyor  sen kendini oyle gereksiz yere endiselendirme derim   ;) ve canin yanmiyor eger yaptiracaksan sadece panikliyorsun ama  inan hic bir acisi yok  :icon_thumright:



Almiş'inAnniş'i

3 lü test normal kolundan kan alınarak yapılıyor
karından su çekilerek yapılan test e amniyosentez deniliyor.
3 lü test her gebe den talep ediliyor
amniyosentez ise sadece 3 lü testin sonucunda herhangi bir risk görüldüğü takdirde talep ediliyor.

sevda

Busecim zaten bende aminosentezden bahsettim hayatım  3lü testten değil emoşun kafasında karnından su alma olayı olarak onu aydınlatma açısından söyledim... :k06:

emosum

ya kızlar doktor bende böyle bişey istemedi 2 li testi yaptık orda herşey normal cıktı.yani bir sorun yok dedi.bilmiyorum ben sadeece cok büyütüyorum ya korku endise ne ararasanız var bende herseyi cok büyütüyorum cok panikliyorum ya  .artık pazartesi görücem ne derse doktor kızlar sagolun ya tesekkürler ler size bilgilerinizi paylastıgınız için. :flowers:

:occasion16:

handan

emoşcum
3  lü test doktordan doktora değişiyor.  kimieri 2 li testi yeterli buluyor ve 3 lü teste gerek duymuyor. her ikisi içinde kan vermen yeterli.  korkulacak bi durum yok.  eğer 3 lü testte ya da 2 li testte bi sorun çıkarsa amniyosentes öneriliyor. ki 2 li testte bi sıkıntı olsaydı doktorun sana zaten söylerdi. telaşlanacak bişey yok bence.

emosum

evet korkulacak bişey yoktu doktordan geldim sadece kan verdim 1 hafta sonra ögrenecegiz ya her sey normal cok mutluyum kızım olacakkkkkkkkkk onuda bugun ögrendik :muzz: :k02: :occasion16:

handan

19 Şubat , 2008, 18:21:12 #12 Son düzenlenme: 19 Şubat , 2008, 18:57:07 handan
gözünaydın canım kız istiyordun galiba.
Allah ona uzun ve sağlıklı bi ömür nasip etsin.

sevda

Canım yaa çok sevindim bende çok kız istedim ama olmadıı yaaa... :-[

emosum

kızlar tesekkürler Allah hepimizin cocuklarına uzun ve sağlıklı ömür verir insallah.simdi hamileliğimden daha da cok zevk almaya basladım vallahi midem bulansa bile.olsun diyorum bebeişim iyi olsun da ben herseye katlanırım  :toothy10: