04 Mayıs , 2024, 16:46:00

Haberler:

www.facebook.com/bebegimonline Bebegimonline.com'u Facebook'ta da takip edin!


Basurlar

Başlatan Balböceği, 27 Aralık , 2009, 20:37:09

« önceki - sonraki »

Balböceği

BASURLAR ,MAKAT HASTALIKLARI

Basur Chemoroyit), göden barsağının toplardamar kanını götüren göden barsağı toplardamarlarının (hemoroyidal toplardamarlar) anormal genişlemesidir. Bu genişleme kan durgunluğu ile birlikte gider.

Çok sık raslanan bu hastalık erişkinlerde görülür. Çocuklarda görülmesi kuraldışı bir durum olan basurlar, ergenlik çağından başlayarak ortaya çıkabilirler. Gerçekten, göden barsağı toplardamarları düzeyinde toplardamar kan akımını azaltan bütün durumlar (şişmanlık, hareketsiz yaşam) basurlara yolaçabilir. Ayrıca siroz, prostat urları, göden barsağı kanserleri, gebelik gibi değişik nedenlerle de ortaya çıkarlar.

Tedavi, ihtilatların eklendiği durumlarda gereklidir (ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi). Hastalığın geleceği iyidir.

Basurlar genellikle belirti vermezler. Yalnızca bir ihtilat, hastanın kendisinde basur olduğunun farkına varmasını sağlar. Dolayısıyle, bu hastalık sırasında sık görülen bir olay olan kanama ihtilatıyla birlikteki biçimi inceleyeceğiz.
NEDENLER
İhtilatların çeşitli nedenleri vardır.:Çoğunlukla bir barsak geçiş bozukluğu (kabızlıktan çok ishal) sözkonusudur. Sulu dışkılar son derece tahriş edicidirler.

Kabızlardaysa, çoğunlukla müshillerin kullanılması ihtilatlara yolaçar. Alkollü içkiler, biberli besinler, binicilik, uzun otomobil yolculukları hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırıcı etmenlerdir.

TEŞHİS belirtiler
Hasta, makattan gelen kanamalardan yakınır. Genellikle parlak kırmızı renkli olan bu kanamalar, dışkılama sırasında belirir. Bazen dışkıların üstünü örter, bazen dışkıların geçişinden hemen sonra, ya tuvalet kağıdını lekeleyerek ya da fışkır ma biçiminde ortaya çıkarlar. Ayrıca, makata derece ya da bir fitil konmasıyla da belirirler; bol miktarda olmalarına çok ender raslanır; yalnızca uzun süre tekrarlarlarsa kansızlığa yolaçabilirler.

Klinik muayene

Makat-göden barsağınm klinik muayenesi, hasta diz-dirsek durumunda (secde durumu) iken yapay bir aydınlatma altında yapılır. 3 evrelidir: Gözle muayene; parmakla muayene; makat ve göden barsağı içine bakma muayeneleri.

Gözle muayene

Makat kenarının muayenesi, makatın ışınsal mukoza kıvrıntılarının düzeltilmesiyle dikkatlice yapılmalıdır. Çoğunlukla beyazımsı-pembe görünümlü, eski bir göden barsağı toplardamarı trombozunun yerini alan bir bağdokusu oluşumuyla ilgili bir iz görülür.

Ayrıca gene çoğunlukla, basurla birlikte olan bir makat çatlağı, bir makat göden barsağı iltihabı ya da küçük bir apse araştırılır. Dış basurlar, göden barsağı alt toplardamar dallarının genişlemeleri sonucudur. İç basurlarsa, göden barsağı üst ve orta toplardamar dallarının genişlemeleri ile oluşurlar; üstleri mukozayla örtülüdür ve makat kanalı içinde yerleşirler.

Göden barsağının parmakla muayenesi

Bu hastalarda, göden barsağının parmakla muayenesi son derece özenle (tahriş etmeden) uygulanmalıdır. Göden barsağının leğen parçasının bütün yüzlerini incelemeyi ve birlikte bulunabilecek iyicil ya da kötücül bir uru aramayı sağlar. Bu tür bir bozun her hastada düzenli olarak aranmalıdır.



Gerçekten, klinik muayene yalın basurlarla göden barsağı urlarını birbirinden ayırdetmeyi sağlamaz. Göden barsağının parmakla muayenesinde, makat büzücü kasının gerginliği denetlenir ve ihtilatlı iç basurlar araştırılır. Toplardamarların yalın genişlemesi olan ihtilatsız iç basurlar, kesinlikle ağrısızdırlar; oysa ihtilatlı iç basurlar, yumurtamsı düz, sert ve parmakla muayenede çoğunlukla ağrıyan küçük bir kütle bulunmasıyla ortaya çıkarılır.

Makat içine bakma muayenesi

Makat . içine bakma muayenesi (anüskopi), basur hastalığının kesin teşhisini koymayı sağlar. Bazen, basura bağlı makat iltihaoı görülür (mukoza kırmızıdır ve kan toplanması vardır); bazen, bir mukoza çukurcuğu düzeyinde yerleşmiş
küçük bir apse bulunur; bazen de kanla dolu büyük bir toplardamar yumağı bulunabilir. Bu muayenede görünüm . çoğunlukla şaşırtıcıdır; çünkü, klinik belirtiler ile bozunların evresi arasında çok az paralellik vardır.

Aynı zamanda yapılan göden barsağı içine bakma muayenesi (rektoskopi), bir göden barsağı sigmamsı kalın barsak urunu araştırmayı sağlar.

En küçük kuşkuda, bu muayene baryumlu lavmanla tamamlanır.

EVRÎM

Basur oluştu mu, hiç bir zaman tam olarak geçmez. Hastalık, ilaçla tedavi edilen bir ihtilattan sonra sessizleşebiiir. Hastalığın bu tam sessizliği (hiç belirti vermemesi), önceden beri varolan, ancak yıllar boyu belirti vermemesi nedeniyle açığa çıkarılmamış basurlar bulunmasını açıklar.

İhtilatlar

Çoğunlukla iyicil olan kanama ihtilatlarından sözetmiştik. Şimdi gene sık raslanan öteki 2 ihtilatı inceleyeceğiz: Göden barsağı toplardamarlarının trombozuna bağlı ağrılar; göden barsağı sarkması.

Trombozlara bağlı ağrılar

Ciddi bir ihtilattırlar.

Bazen ağırlık, yalancı dışkılama isteği, tam olmayan dışkılama duyumu gibi belirtilerle yalnızca yalın bir iltihap sözkonusu olabilir; bu tip ağrı, çoğunlukla alkol ya da baharatlı yiyecekler alındıktan sonra başlar.

Ağrı çoğunlukla sürekli ve zonklayıcıdır; genellikle hastanın oturmasını ve yürümesini engelleyecek derecede şiddetlidir. Bunlar,bir basur trombozundan şüphelenmek için yeterlidir ve yerel muayene, bütün hastalarda teşhisin doğrulanmasını sağlar.

Dış basurlarda makat kenarına bakmak, küçük bir bezelye ile fındık boyu arasında, deriyle örtülü, gergin, sert, mavimsi, özellikle en küçük dokunmada son derece ağrıyan bir kabarıklıktır

Demet_dk

çözümlerinide yazsaydın keşke
neler uygulanabilir neler yapılabilir  :dontknow:

Balböceği

dr tedavisi bence evde bisiler yapmak cok zararli olsa gerek