27 Nisan , 2024, 20:17:53

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


GEBEKİKTE SİGARA KULLANIMI....

Başlatan **YeŞiLzEytİN**, 16 Aralık , 2009, 09:12:45

« önceki - sonraki »

**YeŞiLzEytİN**

Sigaranin genel olarak saglik üzerindeki olumsuz etkileri iyi bilinmektedir. Sigara kullanimi ile akciger kanseri, kalp-damar hastaliklari, kronik akciger hastaliklari, mesane kanseri, mide-barsak kanserleri ve rahim agzi kanseri gibi birçok hastaligin riskini artirdigi birçok çalismada gösterilmistir. A.B.D'de yilda 450.000 ölümden sorumlu nedenler arasinda sigara da yer almaktadir. Ayrica sigaranin neden oldugu hastaliklar nedeniyle yapilan harcamalarin 157 milyar dolar oldugu belirtilmektedir. Bu istatistikler sigaranin gerek saglik, gerekse ekonomik açidan ne kadar önemli bir sorun oldugunu net olarak göstermektedir.

Gebelik sirasinda sigara kullaniminin hem kadin, hem de bebek üzerinde çok önemli olumsuz etkileri bulunmaktadir. Gebelikte sigara kullanimi göbek kordonu ve plasentada degisiklikler, plasentanin asagi yerlesmesi, dis gebelik, bebekte gelisme geriligi, düsük, erken dogum, düsük dogum agirligi, idrar yollari anomalileri, bebekte dogum öncesi ve sonrasi ani ölüm gibi önemli hastalik ve durumlarin riskini artirmaktadir. Ayrica süt vermede sorunlari, bebegin fiziksel gelisimi, sinir sistemi fonksiyonlarinda bozukluk, bebegin entellektül gelisimi ve ruhsal durumunda bozulmalara neden olabilmektedir. Solunum sistemi, sinir sistemi, duyu organlari, deri ve idrar yollari hastaliklari sigara içen annelerin çocuklarinda daha sik görülmektedir.

Sigarada nikotin disinda karbon monoksit, siyanid, anilin, metanol, hidrojen sülfit, arsenik, kursun ve kadmiyum gibi birçok toksin bulundugu için potansiyel olarak bebekte enomalilere neden olabilecegi düsünülmektedir. Sigaranin içerisinde 3000'nin üzerinde toksin bulunmaktadir. Simdi bu riskleri biraz daha istatistiksel bilgilerle ortaya koymak istiyorum.

Düsük dogum agirligi nedenlerinin % 20-30'nun annenin sigara kullanimina bagli oldugu düsünülmektedir. Genel olarak sigara kullanan annelerin bebekleri 200-250 gram daha düsük agirlikta ve 1 cm daha kisa dogmaktadir. Ayrica dogum kilosu düsük olan bebeklerin kronik bir hastaliga yakalanma ve dogumdan sonraki ilk 1 ay içerisinde ölüm riski 40 kat artmaktadir. Dogum agirligindaki düsüs ile içilen sigara sayisi arasinda direk bir baglanti bulunmaktadir. Yani çok yaygin bir inanis olan 5 sigarani zarari yoktur düsüncesi tamamen yanlis olup, sigaranin zararli etkileri ilk sigara ile birlikte baslamaktadir. Gebeligin ilk 16 haftasinda sigarayi birakan anne bebeklerinde dogum agirligi normal olmaktadir.

Sigara içen gebelerde düsük ve erken dogum olasiligi 2 kat artmakta ve dogumdan sonraki ilk 1 yil içerisinde ölüm riski artmaktadir. Dogumdan sonra 2-5. aylar arasinda "ani bebek ölümü" en önemli bebek ölüm nedeni olup, sigara içen annelerin bebeklerinde bu risk içilen sigara sayisina bagli olarak 2-6 kat artmaktadir.

Gebelik sirasinda sigara birakildigi zaman dogum sonrasi bebek ölümlerinde %10 ve gebeligin son dönemleri ile dogum sonrasi erken dönemde bebek kaybi riskinin ise %12 düzeyinde azalacagi tahmin edilmektedir.

Gebelikte sigara kullanimin bir diger önemi de bebegin sinir sistemi gelisimi üzerindeki olumsuz etkileridir. Yapilan çalismalarda dogum öncesi sigaraya maruz kalan bebeklerde hiperaktivite, dikkat eksikligi, heceleme ve okuma zorluklarinindaha sik oldugu görülmüstür. Yine bazi çalismalarda bu bebeklerde entellektüel gelisimde yetersizlik ve bazi davaranis bozukluklarinin daha sik oldugu gösterilmistir. Bunun sonucunda dikkat eksikligi, okuma ve matematik problemlerinin ögrenilmesi ortalama olarak 4-5 ay daha geç olmaktadir.

Sigara içerisindeki karbonmonoksitin beyin proteinleri, DNA, noradrenalin ve seratonin konsantrasyonlarini azaltmasi, dopamin dolasimini degistirmesi ve nikotinin beyin oksijenlenmesini azaltmasinin yukarida sözettigimiz etkilerden sorumlu oldugu düsünülmektedir.

Son zamanlarda yapilan bir çalismada ise sigaraya maruz kalan bebeklerin daha hiperaktif oldugu, stressle basa çikmada daha çok sorun yasadiklari, daha az uyuduklari, daha sik soluduklari, beslenme sorunlarinin daha sik oldugu, daha çok terledikleri ve daha sik ateslendikleri gösterilmistir.

Sonuç olarak gebelikte sigaranin bebek üzerinde dogum öncesi ve sonrasi dönemde çok önemli yan etkileri bulunmaktadir. Genel olarak saglik üzerindeki olumsuz etkileride gözönünde bulunduruldugunda sigara birakmanin önemi açikça görülmektedir. Burada direk olarak deginmemekle birlikte sadece aktif degil, pasif içicilikte ayni olumsuz etkilere yol açmaktadir.

Gebelikte Sigara Birakmanin Yollari

Gebelik dönemi kadinlarin sigarayi birakma konusunda en motive oldugu dönemdir. Ancak buna ragmen birçok kadin sigara birakma konusunda basarisiz olmakta veya hiç birakma girisiminde bulunmamaktadir. Burada hekime de çok önemli görevler düsmektedir. Öncellikle sigaranin bebek üzerindeki olumsuz etkileri hastaya detayli bir sekilde anlatilmali, hastaya sigarayi birakma yollari konusunda bilgi verilmeli ve gerekirse bir psikiyatrist veya psikolog ile konsulte edilmelidir.

Birçok hasta gebelikte 5 sigaranin hiçbir zarari omadigini düsünmekte ve yine birçogu bu bilgiyi direk olarak bir hekimden aldigini belirtmektedir. Bu kesinlikle dogru olmayip, daha önce de belirttigim gibi sigaranin olumsuz etkileri ilk sigara ile birlikte baslamaktadir.

Sigara birakma yollari benim direk olarak alanima girmedigi için sadece basliklar seklinde vercegim:

1. Sigara birakmanin motive edilmesi: Bunun için hastaya sigrayi birakmanin önemi ve sigaranin riskleri anlatilmali, sigaranin birakilmasi ile elde edecegi ekonomik kazançlar anlatilmali ve gerekirse hasta belirli araliklarla klinige çagrilmalidir.
2. Ilaçlar: Bupropion SR (Zyban): Uzun dönemde sigara birakma oranini 2 kat artirmaktadir. Tek basina veya nikotin replasman tedavisi (yapistirma, sakiz, sprey gibi) ile birlikte kullanilabilir.
3. Nikotin Replasman Tedavisi: Bunun için yapistirma, sakiz, solunum yolu veya burun spreyi seklinde alinabilir. Nikotin yapistirma bantlari sigarayi birakma oranini 2 kat artirmaktadir. Yine yapilan çalismalarda nikotin sakizlarinin sigarayi birakma oranini %30-80 artirdigi gösterilmistir. Burun spreyinin en önemli avantaji ise sigarayi birakmaya belirtileri hizli bir sekilde hafifletmesi ve kilo aliminin daha geç görülmesidir. Yani kilo alimini önlememekte, ancak daha geç ortaya çikmaktadir.
4. Diger tedaviler: Daha az kullanilmakla birlikte Klonidin ve Nortriptilin gibi ilaçlarda sigarayi birakmak için kullanilmaktadir.
5. Bilissel-Davranisçi Tedaviler: Öncellikle sigara istegi uyandiran durumlarda sigara içilmemesi saglanmalidir. Içilen sigara sayisi tek tek kaydedilmeli ve sigaranin zararlari her defasinda hastaya animsatilmalidir. Sigara içilmesini tesvik eden nedenler ve çevresel etkenmeler mümkün oldugunca azaltilmali ve hastanin sigara içmedigi dönemdeki psikolojik etkilerini nasil azaltabilecegi konusunda bilgi verilmelidir. Sigara birakma konusunda bir gün belirlenmeli ve bir eksersiz programina baslanmalidir.
gυωєη∂ıgıм тєк ѕєун!!αуηαуα вαктıgıм∂α gσя∂υgυм ωє уυкαяıуα вαктıgıм∂α gσяємє∂ıgıм∂ıя!!!    

**YeŞiLzEytİN**

bunları bilmeme rağmen içiyorum bırakamıyorum  :sad1:  :sad1:  :sad1:  :sad1:
gυωєη∂ıgıм тєк ѕєун!!αуηαуα вαктıgıм∂α gσя∂υgυм ωє уυкαяıуα вαктıgıм∂α gσяємє∂ıgıм∂ıя!!!    

can yine cannnn

içmiyorum içmeyeceğim sende içme  canım  :amin:
can dediklerim....

мiŁenα.



:love9: :love7: :love9:


**YeŞiLzEytİN**

şimdi hamiş dğlm ama ilk bebeğimde içtim inşallah 2. bebişe hamile kalırsam tiksinirim yoksa bırakamıyorum .. :sad1: :sad1: :sad1: :sad1: :sad1:
gυωєη∂ıgıм тєк ѕєун!!αуηαуα вαктıgıм∂α gσя∂υgυм ωє уυкαяıуα вαктıgıм∂α gσяємє∂ıgıм∂ıя!!!    

asse

bıarakmıyorummmmmm  :BangHead:

kendime çok kızıyorum
bebekten önce günde 1,5 paket içiodum
şimdi 5 taneye düşürdüm. ancak bu kadar belki ileriki aylarda bırakırım
çok uğralıyorum ama elim ayağım titriooooooo  :crybaby2: :honk:

мiŁenα.



:love9: :love7: :love9:


elif eflal

cok üzülüyorum sigara içenlere.
dün baska forum sitelerini dolasırken bir anne adayı söyle yazmış:sigarayı bırakamıyorum,ama arkasından 1 kase yourt yiyorum zararı olur mu diye sormus...yani daha sigaranın zararından bile haberi yok.

valla benim eşim bıraktıysa herkes bırakır bu dünyada sigarayı .sıkı içiciydi.evlilikte 5.yılımıza girdik.evlendiğimiz gün sigarayı bırakıcam dedi ve o gün bıraktı.

darısı basta tüm anne adaylarıne ve tüm insanlara...
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb1f.lilypie.com/RxTnp3.png"; width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie First Birthday tickers" /></a>

~AnneCiik~

Arkadaslar simdi oturup sizlere sigaranin zararlarini anlatmak istemem, eminimki cogunlukla herkes biliodur..
birakamam kelimesi yanlis bence. istersek gercekten herseyi biraka biliriz.

benim dedem rahtmeli, iki sene öncesi cok rahatsiz oldu, ayaklari sisti ve kan pirtilasmasi olmus ayaginda. doktorlar yüzüne direk dedilerki, ya sigarayi birakacaksin, yada ayagini kesecegiz. 50 sene günde ikiden fazla paket icmis bir insan, 1 haftanin icinde sigaradan vazgecti. yani demek istedigim yumurta agiza dayaninca deil, dayanmadan önce birakalim. hem kendimiz icin hemde gelecek cocuklarimiz icin.

ben kendimde hamileyim, ve hamile kalmadan once cok sigara icerdim, zor oldu, ama biraktim. :hello2:

ben sigarayi cektikce sanki cocuk icimde can cekisiyor gibi oluyordu. . . ve cocuk buyudukce öksürmeye baslarmis. o yüzden anne adaylarimiz, deneyin ve birakin.. :icon_thumright:

мiŁenα.

ewet canım dr dıyorkı ha egzos borusunu agzına dayamışsın coocugun ha sıgara ıcmıssın :y25:


:love9: :love7: :love9:


vadi= muge & melis

ben hamile olduğumu öğrendiğim gün bıraktım ama sigaradan tiksinmiyorum aksıne cok hoşuma gidiyor yolda içenlerin yanından gecerken kokluyorum ooooh missss ama içmiyorum ahdım var doğurduğum gun bi tane tellendirecem inşallah

мiŁenα.

:ehi: :ehi: :ehi: :ehi: :ehi: :ehi: :ehi:,,

bende hastane tuvaletınde ıcecem 1 tane ..sonra ıcmeme :ehi: :ehi: :ehi:


:love9: :love7: :love9:


pıtpıtım

sigaranın bebeğime verdiği zararın farkındayım ama bırakamadım Allahım ve bebişim affetsin

ZyNp

ben gunde 1 paket ıcerdım bebek dusundugumden berı azalttım sımdı hamıle oldugumu ögrendım gunde 2 tane ıcıyorum onuda bırakıcam inş en yakın zmanda kendıme kötülük edıyorum ama ona etmeye hıc hakkım yok o ıkı taneyı bıle ıcerken vıcdanım sızlıyo ama içenler bılır tak dedımı sıgara istegı içmeden gecmez dahada vurur ınsanın aklına ama ben basarıyorum cok az kaldı 1 paket 2 adete dustu sızde nolur yavas yavas azaltın kızlar

duyguduygu

ben hamile kalmadan önce kullanıyordum ama hiçbir zaman günde 10 taneyi geçmedi. hamile kalınca tiksindim zaten ama şimdilerde canım istiyor bazen sadece hafta sonu eşim geldiği zaman ondan bi iki nefes isriyorum. sadece bir defaya mahsus ama.
bu hafta üçlü tarama yaptırdım ve bu durumu söyledim. ama orda miktar belirtemiyorsunuz evet ya da hayır seneçekleri var ben evet dedim. hayır diyemedim testin gerçeklik payı bozulmasın diye... dediğim gibi haftada bir iki nefesi geçmiyor ama bu durumda çok içiyor gibi gözükücem galiba....bu durum üçlü testi ne kadar etkiler yarın sonuçları alıcam ama yine de merak ediyorum ....