29 Nisan , 2024, 05:30:26

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


DTP KAPATILDI

Başlatan Balböceği, 12 Aralık , 2009, 01:40:39

« önceki - sonraki »

Balböceği

12 Aralık , 2009, 01:40:39 Son düzenlenme: 12 Aralık , 2009, 02:18:46 ●●●вαℓвσ¢єgι●●●
Anayasa Mahkemesi, DTP'nin Kapatılmasına ve Bazı Üyelerinin Siyaset Yapmasına Yasak Getirdi.




Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bu akşam bir açıklama yaparak DTP'nin terörün odağı haline geldiği yönünde karara varıldığını ve partinin kapatıldığını açıkladı.

DTP kapatılırken, aralarında DTP'nin kurucu üyelerinin de bulunduğu çok sayıda siyasetçiye de yasak geldi. Onların arasında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve milletvekili Aysel Tuğluk da bulunuyor. Şahin kanadın temsilcisi Emine Ayna ise siyasi yaşantısına devam edebilecek.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) her ne kadar kısa bir siyasi geçmişe sahip bir parti olsa da izlediği siyasi çizginin yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi var.

1989 yılında Halkın Emek Partisi'nin (HEP) kurulmasıyla başlayan siyasi gelenek ÖZEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP ve DTP ile devam etti.
Kurulan partiler kendini ya feshetti ya da kapatıldı. İşte o geleneğin partileri:

Halkın Emek Partisi (HEP)

Ekim 1989'da Paris'te toplanan Kürt Konferansı'na katılan SHP milletvekilleri Kenan Sönmez, İsmail Hakkı Önal, Ahmet Türk, Mehmet Ali Eren, Adnan Ekmen, Mahmut Alınak, Salih Sümer 16 Kasım'da partiden ihraç edildi.

İhraç kararını protesto eden Abdullah Baştürk, Fehmi İşıklar, Cüneyt Canver, Mehmet Kahraman, Arif Sağ ve İlhami Binici 23 Kasım'da, Kemal Anadol, Hüsnü Okçuoğlu ve Tevfik Koçak 1 Aralık'ta, Kamil Ateşoğlu ve Aydın Güven Gürkan da 13 Aralık'ta partiden istifa ettiler. Bunu diyarbakır örgütündeki toplu istifalar izledi. Aralarında istifacı 10 milletvekilinin de bulunduğu bazı eski SHP'liler 7 Haziran 1990'da Halkın Emek Partisi'ni (HEP) kurdular.

Fehmi Işıklar, genel başkan seçildi. 1991 seçimlerinde SHP ile seçim ittifakına giren HEP 18 milletvekiliyle Meclis'e girdi.

Anayasa Mahkemesi 11 üyenin oybirliği ile 14 Temmuz 1993'de HEP'in kapatılmasına karar verdi.

Özgürlük ve Eşitlik Partisi (ÖZEP)

25 Haziran 1992'de kurulan partinin kurucuları arasında SHP'den istifa eden HEP kökenli 18 milletvekili bulunuyordu. Aynı yıl parti HEP'e katılarak kendini feshetti.

Özgürlük ve Demokrasi Patisi (ÖZDEP)

HEP'in kapatılma ihtimaline karşı 19 Ekim 1992'de kuruldu. Ardından kapatma davası açıldı.

ÖZDEP'li yöneticiler davanın sonuçlanmasını beklemeden 30 Nisan 1993'te fesih kararı aldılarsa da, bu karar Anayasa Mahkemesi'ne ulaşmadan partinin kapatılmasına karar verildi.

Demokrasi Partisi (DEP)

HEP'in kapatma davası sürerken 7 Mayıs 1993'de kuruldu. Genel Başkanlığı'na Yaşar Kaya getirildi. Ancak kısa süre sonra Yaşar Kaya ve yedi parti yöneticisi tutuklandı. SHP'den siyasete giren ancak partiden ihraç edilen Kürt milletvekilleri bir süre sonra DEP'e katıldı.

4 Eylül 1993'te DEP milletvekili Mehmet Sincar, Batman'da öldürüldü.
Meclis 2 Mart 1994 tarihinde DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Orhan Doğan, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Bağımsız Şırnak Milletvekili Mahmut Alınak'ın dokunulmazlıklarını kaldırdı. Aynı gün Meclis'ten çıkan Hatip Dicle ve Orhan Doğan gözaltına alındı. Diğer milletvekilleri, arkadaşları serbest bırakılana kadar Meclis'ten ayrılmamaya karar verdi. Ertesi gün DEP milletvekili Selim Sadak'ın da dokunulmazlığı kaldırıldı.

Meclis'te bekleyen milletvekilleri 4 Mart'ta Ankara DGM'ye giderek teslim oldu ve kararın iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme Selim Sadak'ın dokunulmazlığını kaldıran kararı iptal ederken DGM'nin 16 Mart'ta tutukladığı miletvekilleri cezaevine konuldu. 3 Ağustos'ta başlayan dava 8 Aralık'ta toplam 89.5 yıl hapis cezası verilmesiyle sonuçlandı.

Anayasa Mahkemesi, Demokrasi Partisi hakkında 16 Haziran 1994'te kapatma kararı aldı.

Halkın Demokrasi Partisi (HADEP)

11 Mayıs 1994'de bu kez Murat Bozlak ve bazı eski DEP'li milletvekili tarafından Halkın Demokrasi Partisi kuruldu.

1999 yılındaki yerel seçimlerinde 37 belediye başkanlığı kazandı.
Partinin kongresinde PKK bayrakları ve Öcalan posterleri açılması, Türk bayrağının indirilmesi nedeniyle gözaltına alınan Bozlak ve bazı parti yöneticileri tutuklandı.

13 Mart 2003 tarihinde parti kapatıldı.

Demokratik Halk Partisi (DEHAP)

24 Ekim 1997'de kuruldu. 2002'de Anayasa Mahkemesi'nde, "örgütlenmesini tamamlamadan seçimlere girdiği" iddiasıyla hakkında kapatma davası açıldı.
DEHAP, 19 Kasım 2005'de kendini feshetti.

Demokratik Toplum Partisi (DTP)

9 Kasım 2005 tarihinde kurulan DTP, Türkiye'de ilk defa eşbaşkanlık sistemini uygulayan siyasi parti oldu. Buna göre Aysel Tuğluk ile Ahmet Türk partinin eşbaşkanları olarak belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda, eşbaşkanlık sistemine son verilerek, partinin genel başkanlığı görevine geçici olarak tek başına Ahmet Türk seçildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 Kasım 2007'de DTP hakkında kapatma davası açtı.

Davanın ana gerekçesi partinin "devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı haline gelmesi."
121 sayfalık Başsavcılık iddianamesinde partinin kapatılması istemine dayanak olarak 141 neden sıralandı.

221 parti üyesine beş yıl siyaset yasağı istendi


Haşim Kılıç, 'DTP'nin ''Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı' haline geldiğinin anlaşıldığından Siyasi Partlier Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince kapatılmasına karar verilmiştir' dedi..

Kılıç, 'DTP'nin eylemleri yanında PKK'nın eylemleriyle değerlendirilden Anayasanını 68 ve 69. maddeleri değerlendirildiğinden partinin temelli kapatılması kararlaştırılmıştır' dedi..

Kılıç, aralarında Ahmet Türk, Leyla Zana ve Selim Sadak'ın da bulunduğu isimlerden siyasi yasak alanların isimlerini açıklıyor..

TÜRK VE TUĞLUK'UN VEKİLLİKLERİ DÜŞTÜ

DTP'nin kapatılmasının ardından çok sayıda DTP'li yöneticiye siyasi yasak getirildi. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri düşürüldü.

Kılıç, Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan;

Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt,i Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğlulları, Necdet Atalayı, Nurettin Demirtaş ve Selim Sadak'ın Anayasa'nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğinde, gerekçeli kararın Remi 5 yıl süreyle, bir başka partinişn kurucusu, yönetici denetçisi olamayacaklarına, Beyan ve eylemlerle partinin kapatılmasına neden olan Mardin Mile Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra, sona ermesine. Parti tüzel kişiliğinin kapatma kararı verildiği tarihte son verilmesine gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin Başbakanlığa ve Yargıtay'a gönderilmesine karar verildiğini açıkladı..




Balböceği

Sukurler olsun rabbime sonunda kapatilar icimizdeki
teroristlerii nasil bu milletki bu insalari meclise kadar soktularrr bu nasil zihniyet
"GUN GUN SEHITLER VERDIK" hangi vicdan kabul eder bunu haberlere bakiyorsun kucucuk cocuklar
hani bizim yarinimz dedigimiz cocuklar heryerde o kucuk beyinlerine nasilda sindirmisler bu teroriii

ve.... Ve sonunda istedgimiz oldu sukurler olsun dtp denen teroriii sonunda kapattilarrrr


Umudum bu kapatma hem devlet icin hem millet icin hemde yarinlarimiz icin hayirlii olurrrr
ama ben korkuyorumkiii bu is baska baska sekiller alacak siyaset millet askeri karisacak gibimi geliyor....

disardan bir bu ulkede yasamasamda ulkem adinaaa yabanci memlekette olmaktan ve de sukurler
olsunki anam babam beni bu devlet icin hayirli evlat ve evlatlar yestistirdigi icin duaciyim onlaraaa


RABBIM DEVLETIMIZE ZEVAL VERMESINN BILHASSA BU TERORISTLERE LANET OLSUNNNNNNNN  :caca: :caca:

βαlκιz

7 şehit verdikten sonra devletin aklı başına geldi daha önce kapatsalardııı  :caca: :caca: :caca: :caca: illa şehit vericez ondan sonra herşey düzene gircekkk yazık günahhh  :cildir:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

Balböceği


zelis

kapatilmasina bende cok sevindim , bastan boyle bir partinin var olmasi hata idi zaten...

simdi benim korkum pis pkk simdi bunu bahane edip daha cok eylem yapacak , daha cok saldirida bulunacak ve askerlerimizin sehit olmasindan korkiuyorum...

:y25:


..BahaR●●

oh oldu inş.kökleri kurur  :violent1: :violent1:
ama buna sessiz kalmıycaklarını hepimiz bilioruzzz ....

Balböceği


ஐ̵̡Ӝ♥ღ♥ღYELİZ♥ღ♥ღ̵̨̄ ̵̡Ӝ ஐ

kapatıldı kapatılmasınada başka harf koyup gene açılcak barış barış diyor erbakam ama daha kuduruyorlar onlarla baış asla olmaz allahım en yakın zamnda ısla eylesin adileri :violent1:

ஐƸ̵̡Ӝ̵̨̄ƷeFSuNLuƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒஐ

ALLAHIM KÖKLERİNİDE KAZISIN KAPATILDI AMA BTP PARTİSİ KURUDULAR HEMEN ŞE.......  :cussing: :cussing: :cussing: :cussing:


Uploaded with ImageShack.us

miray

onlara şe..... lafı bile az gelir  :cussing:  :cussing:
allah ıslah etsin.....

Balböceği


esma.aysimanaz

kapatıldıda ne oldu başka bi parti adı altına yine parti kurdular onu kabul eden meclise ne demeli  :violent1: :violent1: :violent1:

Balböceği


SiRiNe

iyi olduuuuuuuuuuuuuuuuuu :hieyt: kapatilmasi insaallah baska bir isimle tekrar acmazlar.......  :director: :director: :director:

♥ღвüşяαღ♥

ÇOK KONUŞTULAR AMA İYİ SUSTURDULARR :caca: