doğum öncesi bakım

Başlatan мiŁenα., 01 Aralık , 2009, 09:24:39

« önceki - sonraki »

мiŁenα.

Doğum öncesi bakım, sizin ve gelişmekte olan ceninin sağlığını korumak için düzenli olarak yapılan sağlık kontrolleridir. Sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptıran kadınların güvenli bir hamilelik geçirme ve sağlıklı bir bebek sahibi olma şansları daha fazladır.

En ideal doğum öncesi bakım, hamile kalmadan önce başlar . Doktorunuz ile hamilelik konusunu görüşmeden hamile kaldıysanız doktorunuzu en kısa zamanda görmenizde tavda vardır.

İlk Muayene: İlk doktor muayenenizde doktorunuz veva ebeniz sizden sağlık geçimsiniz ile ilgili bilgi alacak ve hamile olduğunuzu kesinleştirmek ve hamilelik sırasında yaşanabilecek rahatsızlıkları belirlemek için sizi m uay ene edecektir.

Doktorunuz size önceki hamileliklerinizi, şeker hastalığı ya da yüksek kan basıncı gibi rahatsızlıklarınız olup olmadığını, hamileliğinizi etkileyebilecek daha önceden geçirdiğiniz ameliyatlar olup olmadığını, ailesel sorunlarınız olup olmadığını, alkol, sigara ya da herhangi bir uyşturucu madde kullanıp kullanmadığınızı soracaktır.
Doktorunuz ayrıca size HlV'nin riskleri hakkında bilgi verecek ve test yapmanızı önerecektir.
Kadınların üçte biri hamilelikleri sırasında şiddet gösteren partnerleri tarafından özellikle karın ve göğüs bölgelerine darbe alırlar. Şiddet içeren bir ilişki yaşıyorsanız danışmanlık hizmeti almak için doktorunuza danışınız.

Doğum yapacağınız tarih belirlenir. Son adet gününüzün ilk gününden 40 hafta sonrası olarak hesaplanır. Yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiği kesin değilse ya da beklenen doğum tarihinize göre rahminiz normalden daha büyük ya da daha küçük ise ultrason istenebilir.

Kan grubunuzu ve Rh faktörünü , hepatit B ve kızamıkçık virüsüne karşı bğışık-lığınızı ve frengi ile kansızlık olup olmadığını belirlemek için bazı kan testleri yapılır. Down sendromu gibi kromozom bozuklukları ile ilgili risk altında bulunan kadınlara "üçlü" kan testi yapılabilir.
İdrarınız enfeksiyon, şeker (diyabetiniz olduğunu gösterir) ve yüksek kan basıncınız varsa albümin (protein) değerlerine bakmak için test edilir.
Sonraki doktor ziyaretleri: İlk doktor ziyaretinizden sonraki muayenelerinizin zamanlaması, sağlık durumunuza bağlı olarak değişir. Sorunsuz hamileliklerde 28 haftaya kadar ayda bir kontrol gerekirken 28 haftadan sonra iki haftada bir kontrole gitmeniz gerekir. Sorunlu bir hamilelik geçiriyorsanız  doktorunuzu daha sık ziyarete gitmeniz gerekebilir. Hamileliğin son ayında doktor kontrolü genelde haftada bire düşmektedir.

Rutin kontrollerinizde doktorunuz ya da ebeniz ile soru veya sorunlarınızı paylaşın. Doktorunuz kilonuzu ve kan basıncınızı ölçecek, rahminizin genişliğine ve ceninin pozisyonuna bakacak ve karnınıza yerleştirilen bir ultrason cihazı ya da streteskop ile ceninin kalp atışlarını dinleyecektir.
Ayrıca rutin idrar testleri de yaptıracaksınız. Diyabet ve anemi için kan testleri 28 haftalık gebelik döneminde yapılır.

Vajinal kanamanız varsa nedenini anlamak için ultrason yapılabilir. Ultrason ayrıca, rahim çok küçük veya büyükse ya da ikiziniz olup olmayacağım, bebeğinizin küçük mü büyük mü olduğunu ve çok az veya çok fazla amniyotik sıvı olup olmadığını belirlemek için de kullanılır.
Hamileliğin 18. haftasında sıkça başvurulan ultrason uygulamasının gerekliliği kanıtlanmış değildir.


Makalenin Kanağı: Aile Sağlığı ansiklopedisi


:love9: :love7: :love9: