27 Nisan , 2024, 22:19:44

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


ALLAH’IN KOYDUĞU SINIRLARI AŞANLARA, ALLAH’IN UYARISI VAR!

Başlatan halukgta, 06 Ocak , 2024, 11:10:57

« önceki - sonraki »

halukgta

Bu makalemde sizlerin, üzerinde düşünmenize vesile olmak istediğim konu, acaba bizler Kur'an'ın hiç bahsetmediği, açıklamadığı detay vermediği konularda, dine yapılan ilaveleri, Allah'ın koyduğu kanunlarına yani Kur'an hükmüne göre, dinin emri kabul etmeli miyiz, yoksa bu konuda hatalar mı yapıyoruz konusu üzerine olacak. Kur'an'ı anladığı dilden, dikkatle bir kez bile okuyan bir Müslüman, Allah'ın birçok ayetinde, SAKIN BENİM KOYDUĞUM SINIRLARI AŞMAYIN UYARISINI, ALLAH'IN BİZ KULLARINA YAPTIĞINI BİLİR. ÇOK DAHA İLGİNCİ YALNIZ KUR'AN'DAN SORUMLU OLDUĞUMUZ HÜKMÜNÜDE, TEBLİĞ ALMIŞ OLMASI GEREKİR. Bu durumda sizce Allah bu hükmü verdikten sonra, verdiği hükmün detayını gerektiği kadar Kur'an'da açıklaması gerekmez mi? Elbette verir. Çünkü Allah sözünde durandır. Bir örnek verelim.

Maide 87: EY İMAN EDENLER! ALLAH'IN SİZE HELÂL KILDIĞI İYİ VE TEMİZ NİMETLERİ (KENDİNİZE) HARAM ETMEYİN VE ALLAH'IN KOYDUĞU SINIRLARI AŞMAYIN. ÇÜNKÜ ALLAH, HADDİ AŞANLARI SEVMEZ. (Diyanet meali)

Sizce bu ayet çok açık ve net değil mi? Allah ey iman edenler diyerek, Allah'ın indirdiği vahye iman edenlere sesleniyor ve ne diyor? Size haram dediklerimin dışında, helal olan temiz şeyleri sakın kendinize haram etmeyin. Bu uyarının sonunda, bunu yaparsanız BENİM KOYDUĞUM SINIRLARIMI AŞMIŞ OLURSUNUZ DİYOR VE ALLAH HADDİ AŞANLARI SEVMEDİĞİNİDE ÖZELLİKLE BİLDİRİYOR. Sizlere sormak istiyorum, bizler Kur'an'a iman ettiğimizi söylüyoruz, peki Allah'ın bu uyarısını yerine getirip, ALLAH'IN SAYDIĞI HARAMLARIN DIŞINDA, HARAMLAR EDİNMİYOR MUYUZ? Sanırım bu satırları okuduğunuzda, iyi bir tebessüm etmişsinizdir.

Günümüzde bizlerin dinimiz ve imanımız adına rehberi, ne yazı ki yalnız Kur'an olmadığı için, bu ve benzeri onlarca ayetin hükmünü ne görüyoruz, nede hatırlamak istiyoruz. Sırf batıl inançlarımızı yaşayabilmemiz için yaptığımız bu hatamız, bizlerin ebedi ahiret hayatımızı bataklığa batırdıkça batırıyor, hatırlatmak isterim. Değerli dostlarım bu güne kadar hata yapmış olabiliriz, önemli olan hatamızı anlayıp, HAK TAN YANİ ALLAH KATINDAN GELENE, BU DÜNYADA TABİ OLMAKTIR. Bu konuda başka ayetler hatırlayalım.

Tevbe 112: BUNLAR, TÖVBE EDENLER, İBÂDET EDENLER, HAMDEDENLER, ORUÇ TUTANLAR, RÜKÛ' VE SECDE EDENLER, İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜKTEN ALIKOYANLAR VE ALLAH'IN KOYDUĞU SINIRLARI HAKKIYLA KORUYANLARDIR. MÜ'MİNLERİ MÜJDELE. (Diyanet meali)

Araf 55: RABBİNİZE ALÇAK GÖNÜLLÜCE VE İÇİN İÇİN DUA EDİN. ÇÜNKÜ O, HADDİ AŞANLARI SEVMEZ. (Diyanet meali)

Bakın iman eden bir Müslümana, ibadetlerini yerine getirenlere, özellikle çok önemli bir uyarıda bulunuyor. GERÇEK İMAN EDEN KULUM, ALLAH'IN KOYDUĞU SINIRLARI, HAKKIYLA KORUYANLARDIR DİYOR. Peki, Allah'ın koyduğu sınırdan sizce neyi kast ediyor olabilir? ELBETTE BİZİM İÇİN KUR'AN. Allah'ınızı severseniz sizlere soruyorum, günümüzde yaşadığımız İslam, Allah'ın koyduğu sınırlarda mı yaşanıyor, yoksa yalnız Kur'an ile yani Allah'ın koyduğu sınırlarla dini yaşanmaz, Kur'an özet bilgiler verir detaylı değildir diyerek, ELLERİMİZLE SINIR TANIMAZ BİR DİN Mİ YARATTIK KENDİMİZE, NE DERSİNİZ?

Tekrar hatırlatıyorum, Kur'an Allah'ın koyduğu sınırları tanıyanı müjdele diyor Elçisine. Sizce bu müjde bizi ilgilendiriyor mu, yoksa günümüzde İslam'ı yaşadığını söyleyen toplumun genel çoğunluğu, bu müjdenin dışında mı? Huzura vardığımızda, hep birlikte göreceğiz ama pişman olmak istemeyen, İMANINI KUR'AN İLE SORGULAMALIDIR. Araf 55. Ayette de aynı konu özellikle işleniyor ve Allah'a dua ederken bile, bunun bir sınırı olduğu bu konuda da haddi aşmayı, sınırı aşmayı asla kabul etmiyor. Hatta zikir ehli şunu çok iyi bilir. Allah kendisine nasıl dua edileceği örneklerini bile Kur'an'da vermiştir. Bu konuda iki örnek daha verelim ki konu daha iyi anlaşılabilsin.

Maide 77: DE Kİ: "EY KİTAP EHLİ! HAKKIN DIŞINA ÇIKARAK DİNİNİZDE AŞIRI GİTMEYİN. DAHA ÖNCE SAPMIŞ, BİRÇOKLARINI DA SAPTIRMIŞ VE DÜMDÜZ YOLDAN DA ŞAŞMIŞ BİR MİLLETİN ARZU VE KEYİFLERİNE UYMAYIN." (Diyanet mali)

Hac 30: BU BÖYLE. KİM ALLAH'IN HÜKÜMLERİNE SAYGI GÖSTERİRSE, BU, RABBİ KATINDA KENDİSİ İÇİN BİR HAYIRDIR. HARAMLIĞI SİZE OKUNANLARIN (BİLDİRİLENLERİN) DIŞINDA BÜTÜN HAYVANLAR SİZE HELÂL KILINDI. ARTIK PUTLARA TAPMA PİSLİĞİNDEN KAÇININ, YALAN SÖZDEN KAÇININ. (Diyanet meali)

İlk ayette yine Allah HAKKIN, yani gerçek doğru olanın dışına çıkanları uyarıyor. Sakın HAK tan gelen Allah'ın vahyinin dışına çıkmayın, onun koyduğu kuralları sınırları aşmayın diye çok açık uyarıyor. Çünkü Allah HÜKMÜME HİÇ KİMSEYİ ORTAK ETMEM DİYE UYARMIŞTI BİR AYETİNDE. Bu hükmün gereği, dinin sahibi olarak, benim koyduğum sınırların sakın dışına çıkmayın diye uyarıyor tüm iman edenleri. Bu ayette özellikle Kitap Ehli uyarılıyor, çünkü Kitap Ehli tıpkı günümüzde olduğu gibi, Allah'ın vahyi indirdiği kitap ile yetinmeyip, kendilerine beşeri inançlar yaratmışlardı. ALLAH GEÇMİŞTE YAPILAN BU HATALARI SAKIN SİZLERDE YAPAMAYIN DİYE KUR'AN'DA ÖRNEK VERİP, SON KEZ UYARIYOR BİZLERİ. HATIRLATIRIM BAŞKA KİTAP VE RESUL GELMEYECEK, LÜTFEN BU UYARIYI DİKKATE ALALIM, YOKSA HESAP GÜNÜ PİŞMAN OLANLARIN SAFINDA OLURUZ.

Hac suresi 30. Ayetinde, çok önemli bir uyarıda bulunuyor Allah. Bu uyarıdan ne yazık ki ne Kitap Ehli, nede biz Müslümanlar hiç ders alamadık. Bakın Allah biz iman edenlerin ne yapmasını nereye uymasını istiyor. KİM ALLAH'IN HÜKÜMLERİNE SAYGI GÖSTERİRSE, ALLAH KATINDA BUNUN KARŞILIĞINI GÖRECEKTİR DİYOR. Sizlere soruyorum, Kur'an'a iman ettiğini söyleyen biz Müslümanların çoğunluğu, ALLAH'IN VAHYİ KUR'AN'A GEREKEN SAYGIYI GÖSTERİYOR MUYUZ, YOKSA HER ŞEY SÖZDEMİ KALIYOR? Göstermiş olsaydık, Allah'ın Kur'an'da koyduğu sınırları kabul eder, onun koyduğu sınırların dışına asla çıkmazdık ve rivayetleri aklayabilmek için, bakın Kur'an'da şunlar yada bunlar yok demek ki yalnız Kur'an ile İslam yaşanmıyormuş demezdik. Sizce yazacağım şu sözleri söyleyenler, Kur'an'a gereken saygıyı gösteriyor olabilir mi? "KUR'AN ÖZET BİLGİ VERİR DETAYLI DEĞİLDİR, KUR'AN'I HERKES ANLAYAMAZ. RESULÜN RİVAYET HADİSLERİ OLMASAYDI, KUR'AN KAPALI KALIR ANLAŞILAMAZDI."

Bunu söyleyen ve inanan hiçbir Müslüman Allah'ın hükümleri Kur'an'a, gereken saygıyı göstermiyor demektir. LÜTFEN BU BÜYÜK HATAMIZDAN, GÜNAHIMIZDAN VAKİT VARKEN VAZ GEÇELİM. ALLAH YALAN SÖZDEN KAÇININ DİYE UYARIYOR. AMA BİZLER, ANLATILAN RİVAYET HADİSLERİN DOĞRULUĞUNU BİLE, ARAŞTIRMA GEREĞİ DUYMADAN İNANIYORUZ. HATIRLATIRIM BUNLARIN ÇOĞU ALLAH'A VE RESULÜNE YALAN SÖZ İSNAT ETMEKTİR. Allah ayetin devamında uyardığı, günümüzde Kitap Ehlinin yaptığı yanlışı bizlerde devam ettiriyor ve Allah'ın koyduğu haramların dışında, insanları adeta putlaştırıp Allah'ın dinine ortak ederek, Allah'ın haram demedikleri onlarca temiz şeyin, ne yazık ki haram olduğuna inanıyoruz. ALLAH ADINA YALAN SÖYLÜYORUZ, AMA BUNUN FARKINDA BİLE DEĞİLİZ. Allah bunu yapanlara bana şirk koştular, onları asla affetmem diyor.

Değerli dostlarım lütfen bu geçici hayatımızı güzel, rahat yaşayabilmek adına, ebedi hayatımızı karartmayalım, nefsimize feda etmeyelim. O gün geldiğinde kandırılmışım, beni şu ya da bu kandırdı deme bahanemiz olmayacak, lütfen bunu unutmayalım. Çünkü elimizde Allah'ın korumasındaki Kur'an var. Ondan faydalanalım ve Allah'ın kanunlarını önce aracısız öğrenebilmek için çaba harcayalım. Gerisi gelecektir. ÇABA BİZDEN, YARDIM ALLAH'TAN.

DİLERİM ALLAH KUR'AN'I BATIL VE SANIDAN UZAK, ALLAH'IN DİNİ İSLAM'I EN DOĞRU ANLAYABİLMEK ADINA ÇABA GÖSTEREN, ALLAH'IN AZINLIK KULLARI ARASINA, BİZLERİDE ALMASI DİLEKLERİMLE.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/