hamilelikte saglık sorunları ve öneriler

Başlatan мiŁenα., 23 Eylül , 2009, 10:14:07

« önceki - sonraki »

мiŁenα.

HAMİLELİKTE ANNE ADAYLARI, SALGILANAN HORMONLAR NEDENİYLE BAZEN MUTLU ZAMANLAR YAŞARKEN, BAZEN DE BİRTAKIM SAĞLIK SORUNLARIYLA KARŞILAŞABİLİRLER. Bu SÜREÇTE ANNE ADAYININ YAŞAYABİLECEĞİ SAĞLIK PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ BAHÇECİ KADIN SAĞLIĞI KLİNİĞİ'NDEN KADIN SAĞLIĞI VE DOĞUM UZMANı DR. HANDE AKBAŞ ANLATıYOR.

Bulantı ve kusmalar
Bulana ve kusmalar, hamilelerin yüzde 80'ini etkiler. Helicobacter pylori denilen bir bakterinin etken olabileceği konusunda birtakım teoriler ortaya atılmış olsa bile gerçek neden tam olarak bilinmiyor. Genellikle bulgular hafif seyreder ve herhangi bir tıbbi tedaviye gerek duyulmaz. Çok düşük oranda bazı hastalarda bulgular ağır olabilir, bu duruma hiperemezis gravidarum denilir. Diğer patolojik sebepler elendikten sonra öncelikle konservatif tedavi uygulanır.

Öneriler
Diyette değişiklik yapılmalı ve gerektiğinde psikolojik destek uygulanmalıdır. Sabahları yataktan kalkmadan galeta veya tuzlu yiyecekler tüketmek, bulantının azalmasını sağlayabilir. Bunlara rağmen geçmeyen durumlarda tıbbi tedavi uygulanır. Nadiren çok şiddetli vakalarda hastaneye yatırılarak damardan sıvı takviyesi uygulanması gerekebilir.

Preeklampsi
Preeklampsi tüm hamileliklerin sadece yüzde 5-8'inde görülür. Önceki hamileliklerde preeklampsi hikayesi, kronik hipertansiyon, diyabet ve böbrek hastalığı hikayesi olması, ailede görülmüş olması, aşırı kilolu olmak, çoğul hamilelikler, anne yaşının 40'ın üzerinde veya 18'in altında olması preeklampsi görülme olasılığını artırır. Preeklampsi, hamilelerin tansiyonunun yükselmesine yol açarak; anne adayını felç, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının bozulması, pıhtılaşma bozuklukları, akciğerlerde sıvı birikimi (akciğer ödemi), nöbet geçirilmesi, hatta ağır vakalarda anne ve bebeğin ölümüne bile sebep olabilir. Preeklampsi plasentadan geçen kan akımını bozduğundan bu bebeklerde gelişme geriliği ve prematüre doğum daha sık görülebilir. Preeklampsi genellikle son trimesterde veya doğum sonrası ilk 48 saat içinde görülür.

Öneriler
Preeklampsinin tek tedavisi doğumdur. Annenin ve bebeğin hayati riskleri dengelenerek en uygun zamanda doğum planlanır. Preeklampside erken tanı çok önemli olduğundan tüm anne adaylarının düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeleri gerekir.

Mantar enfeksiyonları
Hamilelikte mantar enfeksiyonları normale göre biraz daha sık gözlenir. Beyaz, peynirimsi kıvamlı, kaşıntılı akıntı şeklinde kendini gösterir. Vajinanın dudaklarında kızarıklık, iritasyon bulguları görülür. İdrar yaparken veya ilişki sırasında yanmaya neden olabilir. Ancak mantar enfeksiyonlarının hamilelik üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

Öneriler
Tedavi olarak, doktor önerisiyle vajinal fitil ve kremler kullanılabilir.

Reflü
Hamilelikte artan hormonlar, normalde kapalı olan mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesine ve mide içeriğinin zaman zaman yukarı doğru kaçabilmesine neden olur. Ayrıca büyüyen bebek de mideye baskı yaparak midedekilerin geri kaçmasına yol açabilir. Bunlar göğüste yanma ve ağrı hissine neden olabilir.

Öneriler
Kafeinli içeceklerden uzak durulmalı, alkol kesinlikle alınmamalı, sık sık az az yemek yenilmeli, en son yemek yatmadan en az 3 saat önce yenilmiş olmalı, bol sıvı alınmalı (günde en az 8-10 bardak), sıkmayan rahat kıyafetler giyilmeli, aşırı kilo alımından kaçınılmalı ve kesinlikle sigara içilmemelidir.

Kramplar
Hamileliğin 2-3. trimester'inde (üç aylık dönem) özellikle geceleri veya uyku sırasında ayaklarda kramplar gelişebilir. Bacak krampları, hamileliğin son aylarında daha sık görülür. Hamilelikte az harekerten kaynaklı kan dolaşımındaki değişiklikler, hamileliğe bağlı ayaklara binen yük artışı, büyümekte olan bebeğin ayaktaki damar ve sinirlere baskısı hamilelikte gelişen ayak kramplarının başlıca sebepleri arasındadır. Ayrıca kalsiyum ve magnezyum eksikliği sonucu da kramplar görülebilir veya artabilir.

Öneriler
Krampları önlemek için egzersiz yapılmalı, uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalı, her fırsatta bacaklar uzatılıp dinlenmeli, bol sıvı aknmalı ve kramp başladığında ayaklara masaj yapılmalı, ılık havlu ile ısı uygulanmalıdır. Kalsiyumdan zengin beslenmek, örneğin; günde en az 2 bardak süt, bir kase yoğurt ve bol peynir yemek uygun olacaktır. Doktorunuza danışarak vitamin ve mineral desteği alabilirsiniz. Eğer ağrı geçmiyorsa, bacakta şişlik ve kızarıklık eklenmişse en kısa zamanda bir doktora danışılması gerekir.

Bel ağrıları
Hamilelikte bebeğin büyüyüp baskı yapmasıyla ve hem bebeğin hem de fazla kiloların ağırlığıyla bel ağrıları oluşabilir. Bazı hamilelerde daha önceki sağlık durumlarına göre ilk aylardan itibaren görülebileceği gibi, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin büyümesiyle başlayabilir veya artabilir.

Öneriler
özellikle yürüyüş ve bel kaslarını güçlendiren egzersizler yapmak bel ağrılarını azaltacaktır.

Cilt problemleri
Hamilelikte değişen hormon seviyeleri sonucunda ciltte birtakım değişiklikler meydana gelebilir. Bu değişikliklerin çoğu doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur. Bazı hamilelerde hamileliğin erken dönemlerinde sivilce artışı gözlenebilir. Yüzde bazen renk koyulaşması (hamilelik maskesi- kloazma) gelişebilir. Bu duruma koyu renk saçlı bayanlarda daha sık rastlanır. Güneşe maruz kalındığında bu renk daha da koyulaşabilir. Ancak tüm bu değişiklikler hamilelik bitince kaybolur. Hamilelerde memelerde ve özellikle belde kaşıntı hissi olabilir. Bu durum cildin gerilmesine bağlıdır. Artan östrojen düzeylerine bağlı olarak avuç içlerinde kızarıklık artışı olabilir. Ayrıca uterus'un (rahmin) büyümesi ve kilo artışı sonucu cildin gerilmesine bağlı çatlaklar oluşabilir. Karın, kalça ve bacakların üst kısmında belirgin olarak ortaya çıkabilir. Hamilelikten önce selülit ve çatlak problemi yaşayanlarda daha sık görülebilir.

Öneriler
Cilt öncelikle hep temiz tutulmalıdır. Güneşten daima korunmalıdır. Aşırı kilo almamaya özen gösterilmelidir. Cilt devamlı nemlendirilmelidir. Pamuklu ve çok sıkmayan giysiler giyilmelidir. Cilt yapısına bağlı olarak hamilelikte az veya çok görülen çatlaklar, yüzme ve yürüyüş gibi hafif sporlar yapılarak azaltılabilir. Çünkü bu sporlar cildin esnekliğini artırır. Ama yine de çatlakların oluşmasını yüzde 100 engellemeyebilir. Çatlakların oluşabileceği karın, kalça ve bacaklara badem yağı veya kremlerle, özellikle de yatmadan önce düzenli
masaj yapabilirsiniz.

Varisler
Varisler, cilt altından gözükebilen genişlemiş damarlardır (venlerdir). Genellikle bacaklarda mavi- mor renkte görülürler. Ayaklarda ağırlık hissi ve ağrıya neden olabilirler. Ciltte yanma ve kaşıntı hissi yaratabilirler. Uzun süre ayakta kalınması halinde şikayetler daha da artar. Hamilelikte büyüyen rahmin baskı yapması, artan progesteron seviyeleri ve kan hacminin artması sonucu ayaklardaki toplardamarlarda genişleme ortaya çıkabilir. Ailede olması, çoğul hamilelikler, aşırı kilo artışı ve uzun süre ayakta kalmak bacaklarda varis gelişme ihtimalini artıran nedenler arasındadır. Eğer hamilelikten önce varisler yoksa genellikle doğumdan sonra gerilerler.

Öneriler
lyileşmedikleri takdirde birçok mevcut tedavi yöntemi bulunur. Gelişmesini önlemek için, sık egz'ersiz yapılmalı, aşırı kilo almaktan kaçınılmalı, fırsat buldukça ayaklar yerden yükseltilmeli, gerekirse uygun varis çorapları giyilmelidir.

Hemoroit
Hamilelik sırasında hormon düzeylerinin değişmesi ve kabızlık ihtimalinin sonucunda hemoroitler gelişebilir. Bazen hamilelikte bebeğin büyümesi ve alınan kilolara bağlı yük artışı sonucu da ortaya çıkabilir. Çok oturma veya uzun süreli ayakta kalmanın da hemoroit gelişimine katkısı olabilir. Genellikle rahatsız edici olsa da hemoroitlerin çoğu hamileliğin sona ermesiyle geriler.

Öneriler
Hemoroit gelişme ihtimalini azaltmak için bol sıvı alınmalı, lifli gıdalar tüketilmeli ve anal bölge daima temiz tutulmalıdır. Hemoroit varsa sıcak su oturma banyoları, özel yasrıklar, rahat kıyafetler giyilmesi faydalı olabilir. Heri vakalar için çeşitli tıbbi tedavi yöntemleri de vardır.


Hamilelikte Kansızlık
Hamilelikte kansızlık da yaşanabileceğini belirten Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Dr. Hande Akbaş, bu sıirı.nJ-.! ilgili olarak şunları söylüyor: "Anemi yani diğer bir adıyla kansızlık, hamilelikte genellikle demir eksikliğine bağlı olarak görülür. Bebeğin anneden aldığı demir ve vücutta su tutulmasının artması, demire olan ihtiyacı da artırır.
Hamilelikte demir eksikliğinin oluşmaması için içeriğinde demir olan besinler almaya özen gösterilmelidir. Et, yeşil sebzeler, kiraz, kayısı, badem, kuru baklagiller ve pekmez demir yönünden zengin besinlerdir. Bu beslenme sekline ek olarak doktorunuza danışarak demir hapı kullanmanız gerekebilir


:love9: :love7: :love9:


ponçik

 :igrenc: Mide yanmalarım başladı  :crybaby2: ayyyyyyy çok zor çooook  :sad1: ilk gebelikte hiç böyle durumlar yaşamadığım için zoruma gidiyor ne yalan söyliyim  :tongue3: