mutfaktaki eczane K-S

Başlatan мiŁenα., 17 Eylül , 2009, 09:55:45

« önceki - sonraki »

мiŁenα.

KEKİK:Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.

KIRMIZI BİBER:Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze, aynı zamanda içerdiği beta karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Kırmızı biber mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelir.Kanser riskini serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede(gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır,vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydoğu illerinde fazlaca tüketilir.

KANTARON: Ülser ve gastrite iyi gelir. Antiseptik ve mikrop öldürücüdür. Yaralari iyilestirici özellige sahiptir.

KAVUN, KIRAZ: Her iki meyve de hemen hemen ayni özellikleri tasir, idrar söktürerek böbrekleri ve kani temizlerler. Sinirleri yatistirarak iyi bir uyku verirler. Cildin pürüzsüz olmasinda rol oynarlar. Kavun akciger veremi ve kansizlikta yaralidir. Uzmanlar seker hastalari ile bagirsak ülseri olanlara tavsiye etmiyorlar.

KAYISI: Sinirleri güçlendirir ve uyku verir. Beyin yorgunluklarina ve kansizliga iyi gelir. Kabizlik çekenler kayisiyi taze ya da kuru olarak yerlerse iyi gelecektir. Cilt güzelligi için bire birdir. Antioksidan özelligi ile vücudu serbest radikallere karsi korur.

KİRAZ:Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre,günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor.

KUŞBURNU:Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur.Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.

KİVİ:Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

KEREVIZ: Gut hastaligini ve romatizmayi iyilestirir. Tok tuttugu için diyet yapanlara özellikle önerilir. Cinsel gücü artirir. A,B,C vitaminleri,fosfor ve çesitli madensel tuzlar içerir.

LAHANA: Lapasi gögüse uygulandiginda öksürüge,alt karna uygulandiginda ise sistite iyi gelir. Bagisiklik sistemini güçlendirerek enfeksiyonlari önler.Çığ olarak yenildiğinde sindirim sistemini rahatlatır.Bağırsak kurtlarına iyi gelir. Idrar söktürücü, toksin atici ve antiseptiktir.

LAVANTA Çiçeği çayı: Idrar söktürücü ve agri kesicidir. Safrakesesi rahatsizliklarinda etkilidir. Kalp atislarini düzenler, kan basincini düsürür. Kuvvetli bir bitki olmasindan dolayi kesinlikle fazla kullanilmamalidir.

LIMON: Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. Iyi bir mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitamini bulunuyor. Limon, damar sertligi ve enfeksiyonlarina karsi yararlidir. kan dolasimini da düzenler. Sabahlari aç karina yarim bardak suyla karistirilarak içilen limon suyu,asiri asitlerin tahris ettigi mide mukozasini yatistirir. Grip ve soguk alginliginda bir limonun suyu bir tatli kasigi ve bir su bardagi ilik su ile karistirilarak içildiginde rahatlatici etki yapar. Tuzlu su ile karistirilip içilirse karacigeri,sindirimi ve kalp atislarini olumlu etkiler.

MAKARNA:Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmaz.

EKMEK: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.

MANTAR: Diyet yapanlar tarafindan özellikle tercih edilen bir besin türü. Bunun nedeni ise kalorisinin son derece düsük olmasi. Bununla birlikte kolesterol ve karbonhidrat hiç yoktur. Ayrica yaslilar için gerekli olan potasyum ve fosfor degerleri çok yüksektir. B3 vitamini ve folik asit yönünden de çok zengindir.

MARUL:Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

MAYDANOZ: Yapraklari, sapi, tohumu ve kökü kullanilir. Tatlilar hariç salata, çorba dahil her tür yemege, zevke göre istenilen miktarda konabilir. Karacigeri ve dalagi olumlu yönde etkiledigi söyleniyor. Istah açar, hazmi kolaylastirir. Içinde bol miktarda C vitamini bulunur.

MELISA (ogulotu): Kendine has uçucu yaglari ruhsal bunalimlara, sinirsel rahatsizliklara iyi geliyor. Stresten kaynaklanan bas agrilarina karsi etkilidir. Melisa çay ve bitkisel su olarak içilebilir.Bağırsak ağrılarına iyi gelir.

MENEKSE: Terletici dolayisiyla ates düsürücüdür. Içindeki saponin sayesinde gögüs yumusatici ve idrar söktürücüdür. Ayrica sakinlestirici etkisi de vardir.

MERSIN YAPRAGI: Yaprak ve meyvelerindeki tanen, kabiz yapici ve mikrop öldürücüdür. Idrar yolu iltihaplarinda kullanilir. Ayrica sakinlestirici özelligi vardir.

MISIR: Protein, yag ve çesitli sekerler içerir. Otuz alti biçimde kullanilir. Meksikalilar ondan alkollü içki bile yaparlar. Misir püsküllerinin yatistirici ve idrar söktürücü özelligi vardir. Mide, bagirsak için tahris edici olmadigindan sakinca görmeden kullanilmaktadir. Ama ne durumda olduklarini bilmeden misir püsküllerini gelisi güzel kullanmayin.

MUSKAT: (Küçük Hindistancevizi)Bu bitkini ana yurdu Moluk Adalaridir. Küçük hindistancevizi etlere, böreklere ve keklere çok yakisir,hatta sicak saraba katilir. Sindirimi kolaylastirmasi için bebek mamalarinda kullanilir. Küçük hindistancevizi bütün olarak alinmali ve gerektigi kadar rendelenmeli. Uzmanlar uyku probleminiz varsa bir bardak sütün içerisine bir biçak ucunun dörtte biri kadar h.cevizi tozu ilave etmeyi tavsiye ediyorlar. Fazlasi zararlidir.

MUZ:Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz, tam bir endorphin deposudur. Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.

NANE: Nane çay olarak içildiginde mide ve bagirsak gazlarini, ishal , mide bulantisi ve kalp çarpintilarini önleyici etkisi vardir. Mide ülseri olan kisilerin bu çayi dikkatli kullanmasi gerekir. Taze ya da kuru olarak yemeklerde, soslarda ve salatalarda tatlandirici olarak kullanilir.

NOHUT:Bağırsağı yumuşatır.

PAPATYA:Her derde deva bir bitki. Tahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler için ideal. Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış bir losyonla gözlerinize yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor.

PATATES: Çig olarak cilt ülserlerine ve kesiklere iyi gelir. Bas agrisina karsi rendelenmis ya da halka halka dogranmis patatesi sakaklariniza koyun. Kaynatilmis kabuklari tansiyonu düsürür. Mide ülseri, kabizlik ve hazimsizlik sorunlarinda da suyundan faydalanilir.

PIRASA: Pirasada B vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineraller bulunur. En büyük özelligi tok tutmasidir. Özellikle diyet yapanlara önerilir. Kansizlik, romatizma, gut ve damar hastaliklarina karsi dogal ilaçtir. Cildi güzellestirir, kani temizler ve toksinlerden arindirir, bagirsaklari yumusatir.

PORTAKAL:C ve B Vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Bacaklardaki varisi, vücuttaki direnci arttırır. Grip ve nezleyi de portakal geçirir. Suyu şeker, şarap karıştırılır üzerine sıcak su katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.

REZENE: Genellikle sakinlestirici, gaz ve sanci giderici özelliktedir. Süt veren annelerde sütü arttirir. Idrar söktürür yapraklari yaralarin iyilesmesini kolaylastirir.

ROKA: Yapraklari kani temizler ve kan dolasimini düzenler. Vitamin ve mineral bakimindan çok zengin oldugundan vücudun direncini arttirir. Yapraklari ve tohumu öksürügü keser, istah açar.

SAFRAN: Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir. Kabiz etkisi vardir, adet söktürücüdür.

SALATALIK:Salatalığı zaten birçok kadın cilt bakımı için kullanıyor. Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı, pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyor. Cilde yoğun bir şekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacını karşılıyor. Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor.


:love9: :love7: :love9: