mutfaktaki eczane A-D

Başlatan мiŁenα., 17 Eylül , 2009, 09:54:22

« önceki - sonraki »

мiŁenα.

Mutfaklarımız aslında birer ecza deposu. Mutfaklarımızda bulundurduğumuz meyve ve sebzelerin vücudumuz için faydalarını biliyor musunuz? İşte faydaları:

ANANAS: Vücudumuzun albümin sindirimini destekleyen bir enzim olan Bromelain içerir. Daha önemlisi beyne giden kan yollarini temizler ve beynin kan dolasimini arttirir.C Vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alır.Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır, çileği çok olan bölgenin halkı uzun yaşar. Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler. Kansere karşı korur, Böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.

ANASON: Sindirim sisteminin en iyi dostudur. Çin ve Hindistan'da eskiden tip biliminde kullanılırdı. Enfeksiyona karsi koyma gücümüzü arttirir, sinirsel hücrelerin verimliliğini besler yani beyin ve omurilik islevlerini destekler. Sindirimdeki zorluklardan dogan migrenler, bas dönmeleri, karin ağrisi gibi rahatsızliklardan korunmak için yararli olur.

AVOKADO: Lif, A, C, E vitamini ve bazi B vitaminleri açisindan oldukça zengindir. Ayrica potasyum yüklüdür. Potasyum eksikligi depresyona ve yorgunluga yol açtigi için düzenli yenmelidir. Kalp için yararli olan avokado ayni zamanda cildi de besler. Uzmanlar avokadoyu cildin kirisiksiz olmasinda önemli rol oynayan kolajenin üretimini saglayan bir depo olarak degerlendiriyorlar.

ADAÇAYI:Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır. Astım hastaları için yararlıdır.Bu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır. Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz.

AHUDUDU:Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.

ASMA:Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

ALOE VERA(SARISABIR):Eski yunanlılarında güzelleşmek için kullandıkları bir bitki. Yıpranmış ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararlı. Akne sıcaktan kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyor. Yıpranmış saçları onarıyor ve nemlendiriyor.

AYRIKOTU:İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.

AYVA:İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.

BAMYA:Halsizliğe karşı bire bir. 100 gram bamya günlük magnezyum (hücrelerin enerji depolamasına yarayan madde) ihtiyacımızın üçte birini ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir (akyuvarların vücut içinde oksijen taşımasını sağlıyor)ihtiyacımızı karşılıyor.

BADEM: Badem demir, kalsiyum, B1, B2 vitaminleri ve C vitamini bakimindan zengin bir meyvedir. Uzmanlar zekasindan memnun olmayan ve yüzündeki renksizlikten sikayet edenlere, sürekli bas agrisi çekenlere badem yemelerini önermektedirler.

BAL: Yüzyillardir soguk alginligi ve öksürügün tedavisinde kullanilir. Bir tatli kasigi kekik ile yendiginde astima iyi geldigi söylenir. Yatmadan önce yenecek olan bir kasik bal rahat uyumanizi saglar. Ayni zamanda dezenfektan ve antiseptiktir.

BALIK: Uskumru, sardalya gibi baliklar Omega 3 tasir ve hormonumsu bir madde sayilan prostaglandinleri üretir. Bu sayede beyin fonksiyonlari, iyi bir görüs, ögrenme yetenegi ve koordinasyon için kaçinilmazdir. Egzama gibi rahatsizliklarin da iyilesmesinde yardimci olur.

BIBERIYE: Dolasim ve sinir sistemini aktif hale getirir. Yasli insanlarda damar sertligine bagli hafiza zayifliklarinda etkili olarak kullanilir. 16yy'da gut ve romatizma hastaligindan aci çeken Macaristan kraliçesi Elizabeth biberiye suyu ile yaptigi banyolar sayesinde sagligina kavusmustur. Iyi bir uyarici olan biberiye saça canlilik ve parlaklik verir,saçin uzamasini hizlandirir.

BEZELYE:Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir.

BROKOLİ:Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler.Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor.İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi.

BUĞDAY:Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.

ÇAY:Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.Gözleriniz şişse iki soğuk çay poşetini göz kapaklarınızın üstünde bekletin.Saçlarınızın eskisinden daha parlak görünmesini istiyorsanız, şampuandan sonra çayla durulayın. Farkı göreceksiniz.

ÇAM FISTIĞI:Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

CIVAN PERÇEMI: Idrar söktürücü, mide ve bagirsak gazlarini giderici ve istah açicidir. Kan dolasimini arttirarak vücuda zindelik verir. Ayrica agri kesici ve spazm çözücü özellige sahiptir.

ÇILEK: Vücudu kuvvetlendiren bir meyvedir. Soguk alginligini önler, idrar söktürür ve vücutta biriken suyu bosaltir. Bagirsaklari çalistirir. Diyet yapanlara ve seker hastalarina tavsiye edilir. Ancak alerjik bünyelerde kizariklik ve kasintiya yol açabilir.

ÇİKOLATA: Stresin bir numaralı düşmanı. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterli ,mutluluk hormonu serotonin" anında beyinde dolaşıma çıkıyor. Çikolatanın içerdiği "penilatilamin" insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay ve sebze-meyvelerde bulunan ' flavonoid ' adlı bol vardır. Bu madde kanı sulandırıyor ,kalp hastalıkları miktarda riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolestrolun (LDL) okside olarak damarçeperine yapışmasını engelliyor. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Düzenli tüketenler arasındaki ölüm olayı yemeyenlere kıyasla % 30 daha geç gerçekleşiyor.(günde 30 gr)

ÇÖREKOTU:İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.

DEFNE: Güzel kokulu ve istah açici olmasindan dolayi mutfaklarimizda, balik, et yemeklerinde ve çorbalarda lezzet verici baharat olarak kullanilir. Sindirim bozukluklarina, uykusuzluga,romatizmaya,halsizlik gibi rahatsizliklara iyi geldigi söyleniyor.

DEREOTU: Bu bitkinin sadece yapraklari degil, tohumu da kullanilir. Yapraklari salatalara ve bazi yemeklere tat vermesi için kullanilir. Tohumu ise bazi keklere, tatlilara, salatalara konur. Mide zayifligina ve uykusuzluga karsi kullanilir.

DOMATES: C vitamini, lif ve fotokimyasallar bakimindan oldukça zengindir. Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste var. Yaslilarda psikolojik ve fizyolojik saglik için çok büyük önem tasir. Cilde tazelik verir, hazmi kolaylastirir. Asitli bir sebze olmasi nedeni ile pisme sirasinda C vitaminini korumasina yardim eder. Domates olgunlastikça besin degeri artar.

DONDURMA: Çok yenirse şişmanlatıyor, az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor.100 gr dondurmada ortalama :*135 mg kalsiyum*115 mg fosfor* 100 mg sodyum*160 mg potasyum,25 gr karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kişi başına 25 kg., Türkiye'de kişi başına 6 Külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir besin maddesidir. A,B,C,D,E vit.içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini önermektedir.

DUT: Beyaz dut yapraklari idrar söktürür. Aç karnina yenen beyaz dut bagirsak kurtlarini düsürür. Mide ve bagirsaklari rahatlatir. Kara dut ise agiz ve bogaz iltihaplarina iyi gelir.


:love9: :love7: :love9: