Emziren Annelere Beslenme Önerileri

Başlatan yeliz&osman, 04 Ekim , 2007, 22:37:12

« önceki - sonraki »

yeliz&osman

Sağlıklı doğum yapan her annenin aklına bu mutlu olayın ardından şu soru geliyor: "Hamilelik döneminde aldığım fazla kiloları nasıl vereceğim?" Madyen Zayıflama Merkezi Uzman Dr. Erdoğan Yürük bu sorunun yanıtını sizler için veriyor.

Hamilelik döneminde anne adayları kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 10-12 kilo civarında kilo alıyorlar. Elbette doğum sonrasında aldıkları bu fazla kilolardan kurtulmayı arzuluyorlar. Bunu istemeleri son derece doğal! Ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta var. Dr. Erdoğan Yürük konuyla ilgili şu uyarıda bulunuyor: "Amaç, ne şekilde olursa olsun kilo vermek değildir; sağlıklı beslenerek kilo vermektir. Kilo vermek için yapılan sağlıksız diyetlerde bazı temel gıdalar az veya hiç alınmamakta, bunu sonunda anne sütü azalmakta veya kalitesi bozulmakta ve neticede annede ve bebekte sağlık problemleri oluşmaktadır."
Doğum yapan bir kadının bebeğin beslenmesindeki en önemli besin kaynağının kendi sütü olduğu gerçeğini aklından çıkarmaması gerekiyor. Anne sütü bebeğin beslenmesi, gelişmesi ve büyümesi için en önemli gıda olduğu gibi anne ile bebek arsında psikolojik bağ oluşmasını da sağlıyor. Bu nedenle annenin beslenirken özellikle sütünün yeterli miktarda olmasına özellikle dikkat etmesinde sonsuz fayda var.

Günde ne kadar kalori almalı?

Dr. Yürük günlük alınması gereken kalori konusunda şunları söylüyor: "Emziren annenin günlük kalorisi 600-750 kalorilik fazlalık içerir. Bu yüzden de günlük alınacak kalorinin en az 2000-2200 olmasına dikkat etmelidir. Diyette unutulmaması gereken diğer konu bol miktarda sıvı alınmasıdır. Sıvı alınması yaklaşık 2,5-3 litre civarında olmalı, suyun yanında az şekerli limonata,papatya çayı, ıhlamur gibi sıvılar da tüketmelidir."

Nasıl beslenmeli?

Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar var. Her şeyden önce doğumun hemen sonrasında diyete başlanmamalısınız. En erken 2-3 hafta geçmesini beklemelisiniz. Emzirme döneminde zayıflamak değil bebeğe yeterince süt verebilmek önemli. Bu açıdan diyet süresinde anne sütünde azalma görülürse kesinlikle doktorunuza danışmalısınız. Dr. Yürük dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda şunları söylüyor: "Emzirme süresince ayda 1,5 – 2 kilodan fazla vermemeye dikkat edilmelidir. Beslenmede proteinlere özellikle yer vermeli. Hayvansal proteinin yanında bitkisel protein (.fasulye-nohut-soya )alınmalıdır. Balık haftada 1-2 öğünde yer almalı. Vitamin,mineral yönünden zenginliği tartışmasız olan meyve ve sebzeler asla ihmal edilmemelidir. Bu dönemde sigara ve alkolün yasak olduğu da akıllardan çıkarılmamalı. Kilo vermede diyetin değişmez yardımcısı olan hareket de ideal kilolarınıza gelmenizde size yardımcı olur. Kilo verme ve tokluk meydana gelmesi konusunda akupunktur uygulamalarını da tercih edilebilir."

Bir Haftalık Diyet Programı

Dr. Yürük emziren anneler için 1 haftalık bir diyet programı veriyor:

Birinci Gün

Sabah: Bir Bardak Şekersiz Süt,Bir Yumurta ,Bir Kibrit Kutusu Kadar Beyaz Peynir,Bir Dilim Kepek Ekmeği.

-Arada Acıkırsanız Bir Elma

Öğle: Bir Porsiyon Yağ Konmadan Yapılan Etli Türlü,Bir Ufak Tabak Makarna (Yağ Koymadan Haşlanacak) Bir Kase Yoğurt,Bir Dilim Kepek Ekmeği.

Akşam Üstü Bir Dilim Kepek Ekmeği İle Bir Dilim Beyaz Peynir.

Akşam: Bir Kase Domates Çorbası,Bir Balık Izgara,Bol Salata, Serbest Meyve.

İkinci Gün

Sabah: Bir Bardak Şekersiz Süt,Bir Yumurta ,Bir Kaşık Bal,Bir Dilim Kepek Ekmeği ,Bir Domates

-Arada Bir Muz

Öğle: Bir Tabak Etli Taze Fasulye (Yağ Konmayacak),Bir Porsiyon Yağsız Yapılmış Pilav,Bir Kase Komposto (Sakarin İle Tatlandırın).Bir Dilim Ekmek.

Akşam: Bir Kase Tarhana Çorba,Beş- Altı Adet Izgara Köfte,Bir Tabak Püre,Bir Kase Yoğurt,Bir Tabak Kayısı .

Yatmadan Önce Bir Bardak Şekersiz Süt.

Üçüncü Gün

Sabah: Bir Bardak Taze Portakal Suyu,Bir Dilim Beyaz Peynir,Bir Yumurta,Bir Dilim Kepek Ekmeği.

Öğle: Bir Tabak Taze Etli Bezelye, Bir Kase Cacık,Bir Ufak Dilim Börek,Bir Kase Komposto (Sakkarin İle Tatlandırın).Bir Dilim Kepek Ekmeği.

Akşam: Bir Kase Yayla Çorbası,Bir Tavuk But Haşlama,İki Havuç,Bir Domatez,Bir Salatalık Ve Birkaç Yaprak Maruldan Oluşan Salata Tabağı,

Yatmadan Önce Bir Muz.

Dördüncü Gün

Sabah: Bir Yumurta,Bir Dilim Beyaz Peynir,Bir Domatez, Bir Dilim Kepek Ekmeği, Birkaç Bardak Çay,

Öğle: Bir Porsiyon Barbunya Pilaki ,Bir Dilim Kepek Ekmeği, Bol Salata,Bir Ufak Kase Kaymağı Alınmış Yoğurt.

Akşam Üstü Bir Muz

Akşam: Bir Porsiyon Bonfile ,Bir Patates Haşlama, Bir Tabak Taze Fasulye,Bir Kase Cacık,Bir Dilim Kepek Ekmeği.Bir Domates.

Yatmadan Önce Bir Bardak Şekersiz Süt.

Beşinci Gün

Sabah: Bir Bardak Şekersiz Süt,Bir Yumurta,Bir Dilim Beyaz Peynir,Bir Dilim Kepek Ekmeği,Birkaç Bardak Şekersiz Çay.

Öğle: Altı Adet Yağsız Kıyma Ve Az Ekmekle Yapılmış Izgara Köfte, Bir Ufak Kase Kaymağı Alınmış Yoğurt,Bir Tabak Süt İle Yapılmış Püre,Bir Portakal .

Akşamüstü Bir Muz.

Akşam: Bir Kase Mercimek Çorbası,Bir Tavuk Göğüs Haşlama,Bir Tabak Taze Fasulye ,Bir Kase Cacık,Bir Elma Veya Portakal.

Altıncı Gün

Sabah: Bir Dilim Kepek Ekmeği,Bir Bardak Süt, 8-9 Adet Siyah Zeytin,Bir Dilim Beyaz Peynir,Birkaç Bardak Şekersiz Çay.

Öğle: Bir Tabak Yağsız Et İle Yapılmış Türlü ,Bir Kase Cacık,Bir Ufak Tabak Yağsız Yapılmış Pilav, İki Portakal.

Akşamüstü Bir Bardak Ayran

Akşam: Bir Dilim Kepek Ekmeği Bir Adet Alabalık Haşlama, Bir Domates,İki Havuç,Bir Salatalık,Birkaç Yaprak Maruldan Oluşan Tabak,Bir Ufak Tabak Yağsız Makarna (Üzerine İki Kaşık Yoğurt Koyabilirsiniz)
İstediğiniz Meyveden Bir Porsiyon Yiyin.

Yedinci Gün

Sabah: Bir Bardak Şekersiz Süt, Bir Dilim Kepek Ekmeği,Bir Dilim Beyaz Peynir, Bir Domates,Birkaç Bardak Şekersiz Çay.

Öğlen: Bir Tabak Taze Bezelye,Bir Dilim Kepek Ekmeği Bir Kase Cacık, İki Havuç,İki Domates,Bir Haşlanmış Patates,

Akşamüstü Bir Elma Ve Bir Portakal

Akşam: Bir Kase Domates Çorbası,Bir Bonfile, Bir Dilim Kepek Ekmek,Bir Patates Püre,Bir Domates,Bir Salatalık,Bir Havuç,Bir Muz.

semra


-Butterfly-

KARKOPCUGUM ELLERINE SAGLIK BENDE NACIZANE BILGILERIMI AKTARMAK ISTIYORUM,

YUKARIDADA YAZIYOR BENIM DOKTORUMDA SABAH MUHAKKAK 1 YUMURTA VE AKSAM ET YEMEMIZI MUHAKKA KILMISTI. NEDENI ISE BOL PROTEGIN BEBEGIN BEYIN GELISIMI ICIN ONEMLI FAKTORMUS.YANI YUKARIDA OKUDUKLARIMLA BENIM DR. VERDIKLERINI DESTEKLIYOR.

ESKILER HEP BOL SOGAN YE SUTUN COGALIR DER AMA SOGAN SUTUN ICERIGINI BOZUYORMUS VE EN ONEMLISI COK FAZLA GAZ YAPMASI.

BENIM KENDI DENEDIGIM VE GERCEKTEN FAYDASINI GORDUGUM SEYLERI EKLEMEK ISTIYORUM.
ISIRGAN  OTU ( KAYIN VALIDEM TOPLAMIS,YIKAMIS VEDE KURUTMUS )
BULGUR
SUTLAC ( YER YEMEZ GOUSLERIM PATLAYACAK GIBI OLUYOR )
VE BOL MIKTARDA SU ICEBILDIGINIZ KADAR..

EN AZINDAN SIMDILIK BUNLAR AKLIMA GELDI.....



ponçik

bol sebze ve meyve, en önemlisi de bol bol su tüketmek  :icon_thumright:



°•.ℓανιηуα.•°

kesinlikle de bol su sebze ve meyve. özellikle meyve çok süt yapıyo. sanırım bi de emzirmeyi çok istemek. doğumdan sonra ne kilo aldım ne de verdim. dana gibiyim. ama dert değil. oğlum emsin de.... sütüm ara sıra azalıyo. hemen kendimi yoğun bakıma alıyorum .humana still tea hemen etki edio bu arada...