26 Nisan , 2024, 12:39:04

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


DOĞUM SONRASI SAĞLIK PROBLEMLERİ

Başlatan serap BİÇER, 10 Eylül , 2009, 00:10:43

« önceki - sonraki »

serap BİÇER

Doğum Sonrası Sağlık Problemleri 
Hafif vajinal kanamalar, kendini iyi hissetmeme duygusu ve yorgunluk bebeğinizin doğumundan sonra normaldir. Ancak, doğumdan birkaç gün veya hafta sonra arasıra da olsa tıbbi anlamda ciddi problemler olabilir. Acil durumlarda nasıl tıbbi yardım alabileceğiniz hakkında ebenize veya doktorunuza danışın. Edindiğiniz bilgileri ve annelik karnenizi emin bir yerde muhafaza edin ve bu belgelerin yerini ailenize de bildirin. Acil durumlarda bu belgelerin yardımıyla tedaviye derhal başlanabilir.

Aşağıdaki listeler yardımıyla derhal bir doktora ihtiyacınız olup olmadığına veya normal bir doktor randevusunu bekleyip bekleyemeyeceğinize karar verebilirsiniz. Eğer şüphe duyuyorsanız, derhal bir doktor veya ebe ile irtibata geçmelisiniz.

Tedaviyi derhal gerektirecek durumlar


Ambulans çağırılması gereken durumlar:

• Ani veya aşırı kan kaybı
Vajinal kanamadan dolayı yüksek kan kaybına doğum sonrası kanama denir ve bu da derhal yardıma ihtiyacınız olduğu anlamına gelir (kalp çarpıntısı, baş dönmesi, ter dökme ve halsizlik hissi eşlik edebilir).

• Uzun süren veya yoğun baş ağrısı
Bu, doğum sancılarınız sırasında size verilen ağrı kesiciden dolayı sonradan ortaya çıkan bir etki olabilir. Bu durumu en kısa zamanda bir doktorla görüşmeniz gerekir. Doğum sonrası 72 saat içerisindeki aşırı baş ağrıları (belki puslu görüyorsunuzdur ve / veya kendinizi halsiz hissediyorsunuzdur) Preeklampsi'ye ilişkin bir işaret olabilir. Bu da kan dolaşımınızda sorunlara neden olur ve hem hamilelik döneminde hem de doğum sonrası meydana gelebilir.

• Nefes darlığı
Eğer nefes darlığı çekiyorsanız (kısa kısa soluma) ve dinlendiğinizde durum değişmiyorsa, bu kan damarlarınızda veya akciğerinizde (akciğer embolisi) bir trombüsün (damarın içinde bir kan pıhtısının oluştuğu) meydana geldiğine dair bir işarettir. Derhal bir ambulans çağırmalısınız.

• Göğüs ağrısı
Burada göğüste bir enfeksiyon veya doğum sancıları sırasında meydana gelen bir kas kopması/gerilmesi söz konusu olabilir. Ancak göğüs ağrısı aynı zamanda akciğer embolisinin de bir işareti olabileceğinden, bu durum hiçbir zaman gözardı edilmemelidir. Ağrınız varsa, nefes darlığı çekiyorsanız ve öksürürken ağzınızdan kan geliyorsa, derhal bir ambulans çağırmalısınız.

• Baldır ağrıları
Baldırda hissedilen ağrı önemli bir trombüsün (damar içinde oluşan kan pıhtısı) işaretçisi olabilir. Kasın derininde bulunan toplar damardaki bir trombüs ölümcül olabilir. Bazı durumlarda kızarıklıklar, şişmeler ve/veya ateş yükselmesi meydana gelebilir (Tromboflibit / yüzeysel toplardamar enfeksiyonu).

• İntihar düşünceleri
Ölmeyi veya intihar etmeyi düşündüğünüzü farkettiğiniz taktirde, yardım alabilmek için doktorunuz veya ebeniz ile derhal irtibata geçin veya bir akrabanız ile görüşün.

• Olağandışı davranışlar
Uykusuzluk, korku duygusu, düşüncelerin karmaşık olması ve delüzyon (hastadaki gerçek dışı inançlar) hamilelik psikozu adı verilen çok önemli bir hastalığın başlangıcı olabilir. Derhal tedavi görmeniz ve sizin için gereken tüm yardımları almanız çok önemlidir.

• Yüksek ateş
(38 derece veya üstü) yüksek ateşe üşüme/titreme de eklenebilir. Bu da bebeğin doğumunda vajinanın kesilmesi esnasında meydana gelen bir enfeksiyonun veya rahimdeki bir enfeksiyonun olduğuna dair bir göstergesidir. Söz konusu bu enfeksiyonu tedavi ettirmediğiz taktirde çok çabuk hastalanabilirsiniz.

• İdrara çıkma sorunları
İdrar kesenizin dolu olduğunu hissediyor ancak idrara çıkamıyorsanız derhal doktorunuz veya ebeniz ile irtibata geçmelisiniz.


Aşağıda belirtilmiş olan rahatsızlıklar önemlidir ancak doktorunuzdan veya ebenizden bir randevu alıncaya kadar bekleyebilir.


•Kötü kokulu vajina akıntısı
Kötü kokulu vajina akıntısı, rahimde veya vajinada bir enfeksiyon olduğunun göstergesidir.

• Gereğinden yumuşak karın
Karın gereğinden yumuşak olduğunda enfeksiyon göstergesi olabilir. Burada karnınızın yüzeyindeki dikişlerde meydana gelen (sezeryan ile doğum yaptıysanız) bir enfeksiyon veya rahminizdeki (doğumdan sonra plasentanın ayrılması nedeni ile) bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Anne rahmindeki bir enfeksiyon tedavi edilmediği taktirde önemli riskleri doğurabilecek kanamaların artmasına neden olabilir.

• Hemoroitler
Doğum sonrası hemoroit şikayetleri sıklıkla meydana gelse dahi bazen (dış hemoroit) önemli ölçüde şişebilir, çok ağrılı olabilir ve hatta kanayabilir.

• Doğum sonrası depresyon
Bebeğinizin doğumundan sonraki 10 - 14 gün içerisinde ağlamaklı hissediyorsanız ve moraliniz çökmüş vaziyette ise bu durum sizin depresyonda olduğunuzu gösterir. Size yardımcı olmaları amacıyla doktorunuz veya ebeniz ile görüşün.

• Apış arası aşırı ağrılar
Anüs ile Vajina arasındaki belki de keskin ve kötü kokulu idrarla birlikte baş gösteren ağrılar, dikiş yerinde veya idrar yollarında enfeksiyonuna işaret ediyor olabilir. Prineum'un gereğince iyileşip iyileşmediğini lütfen ebeniz veya doktorunuza muayene ettirin. Vajinanızın dokusunda bir baskı unsuru da bulunuyor olabilir.

• Kontrol dışı idrar kaçırma
Hamilelikten sonraki dönemde acilen tuvalete gitme ihtiyacı olabilir. Ancak tuvalete ulaşmadan önce damlacıklar şeklinde idrar kaçırıyorsanız, bu durum idrar kesenizi gereğince kontrol edemediğimiz anlamına gelmektedir. Bu durumda doktorunuz veya ebeniz ile görüşmeniz gerekir.