Dişeti iltihabı erken doğuma neden olabilir

Başlatan кคг๔єlєภ ♥ ♥, 13 Ağustos , 2009, 14:46:40

« önceki - sonraki »

кคг๔єlєภ ♥ ♥

 
Amerikalı bilim adamları, dişeti iltihabının erken doğuma neden olabileceğini kaydettiler. ''Infection and Immunity'' dergisinde yayımlanan habere göre, Cleveland'deki Case-Western-Reserve Üniversitesi'nde görevli Yiping Han ve ekibi, dişeti iltihabına neden olan bir bakteri türünün, farelerin erken yavrulamasına ya da yavrularının ölü doğmasına neden olduğunu tespit ettiler.

''Fusobacterium nucleatum'' bakterisinin insanlarda ağız boşluğuna yerleşip, dişetindeki küçük kesikler ya da yaralar vasıtasıyla dişeti iltihabına neden olduğunu kaydeden bilim adamları, kana karışan bu bakterinin farelerde plasenta ve amniyo sıvısına geçtiğini saptadıklarını ifade ettiler. Bilim adamları, bakterinin aynı yolu insanlarda da izleyebileceğini söylediler.

Daha önce yapılan araştırmalarda, erken doğum yapan kadınların amnio sıvısında ve plasentasında bu bakterilere rastlandığını hatırlatan bilim adamları, bu bakterilerin erken doğuma neden olup olmadıklarını belirlemek için, onları hamile farelere enjekte ettiklerini kaydettiler.

Deney sonucuna göre, bakteri bulaştırılan farelerin çoğu erken yavruladı, bazılarının yavrusu ölü doğdu, bazılarının da yavrusu doğumdan kısa süre sonra öldü.

Deney sonucunun başka deneylerle teyit edilmesi gerektiğini belirten Yiping Han, yine de hamileleri diş sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.