Hamileliğinizi tehdit eden riskler hakkında bilgi edinin

Başlatan кคг๔єlєภ ♥ ♥, 13 Ağustos , 2009, 14:31:04

« önceki - sonraki »

кคг๔єlєภ ♥ ♥

 
Hamilelik boyunca herhangi bir risk görülme sıklığına bakıldığında, bu oranın %7-10 olduğu görülüyor. Riskli bir hamilelik geçirenler, hastalığı hakkında bilgiyle donanımlı hale geldikten ve gerekli önlemleri aldıktan sonra, daha sağlıklı bir hamilelik geçirmesi mümkün hale geliyor. Hamilelikte düşük oranı %15 oranında seyreder. Ancak annenin ileri yaşlarında düşük riski %20-30'lara çıkabilir. Çalışan anne sayısı arttıkça evlilik yaşı gecikmekte ve dolayısıyla gebe kalma yaşı da gecikme gösteriyor. Günümüzde kısırlık oranlarının da artığı düşünülürse, hamilelikte risk oranı artış gösteriyor. İleri anne yaşı (35 yaş üstü) düşük, kromozom anomalili bebek doğumu riskini artırmakla beraber, annenin hamilelik diyabeti ve hipertansiyon riskini de artırıyor.

Yüksek riskli gebelikler denince akla aşırı kanamalar, preeklampsi olarak bilinen tansiyon yüksekliği ile seyreden hastalık, kontrol altına alınamayan gestasyonel diyabet, hastada daha önce var olan ama gebelik esnasında kötüleşen bir takım kronik hastalıklar (örneğin; tip1 diyabet, tiroid bozuklukları, büyük miyomlar, çeşitli kan hastalıkları, kanserler), çoğul gebelikler, ileri anne yaş gebelikleri, yüksek riskli tarama testi sonucu olan hastalar, fetusda görülen çeşitli anormallikler gelmektedir.

Burada en önemlisi; riskli grubun doğru bir şekilde belirlenmesi, bu hastaların riskli gebelikle ilgilenen Perinatoloji bölümünün yenidoğan ve erişkin yoğun bakım ünitelerinin bulunduğu tam teşekküllü hastanelere yönlendirilmesi anne ve bebek için en uygun zamanın belirlenip doğumun gerçekleşmesidir.