27 Nisan , 2024, 19:43:13

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


PÜF NOKTALARI

Başlatan fatma, 11 Ocak , 2007, 16:02:05

« önceki - sonraki »

fatma

PATATES PÜRESİ İÇİN
Patates püresini yaparken dha lezszetli olmasını istiyorsanız,içine süt de katabilirsiniz.Ama ne kadar süt atacağınızı kestiremiyorsanız,süt yerine süt tozu kullanabilirsiniz.Böylece hem patates püresinini kıvamıı rahatça tutturabilirsiniz hem de lezzetine lezzet katmış olursunuz.

TART HAMURU TOPAKLAŞIYOR MU?
Tart hamurunu karıştırırken topaklanmasını önlemek için içine bir yumurta sarısı ilave edin.İyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.Böylelikle tart hamurunun topaklanmasını önlemiş olursunuz.

YUMURTANIN SARISINI AKINDAN AYIRMAK İÇİN
Yumurtanın sarısını akından ayımranın kolay yolu,yumurtayı bir huni içine kırmaktır.Yumurtanın beyazı huninin içinden geçerek altına tutacağını kaba akacaktır.Dikkat edilmesi gereken nokta ise yumurtanın taze olmasıdır.Bayat yumurta olması durumunda sarısı patlayabilir.

BUZDOLABINDA OLUŞAN KÖTÜ KOKULAR
Buzdolabınıza sinen ve bir süre sonra kötüleşen kokulardan kurtulmanın çaresi ;küçük bir kaba bir miktar süt koyup ağzı açık şekilde dolapta bulundurmaktır.Göreceksiniz süt bir süre sonra bütün kötü kokuları emmeye başlayacaktır.

LEZZETLİ HAZIR ÇORBALAR
Hazır çorbaları hazırlarken içlerine biraz soğan doğrayıp,ince kıyılmış nane veya maydanoz ilave edebilirsiniz.Böylece çorbanızın hem görünümü hem de lezzeti değişecektir.Öte yandan hazır çorbaların yağ oranı düşüktür.Eğer yağ ilavesi yapmak istiyorsanız,çorbanıza,ocaktan indirmeye yakın kızgın yağ gezdirin.   

KAŞAR PEYNİRİ ZİYAN OLMASIN
Buzdolabında uzun süre kalan kaşar peyniri kurur ve tadı bozulur.Bu tür peynirleri atmak yerine değerlendirmek istiyorsanız;kaşar peynirini rendeleyip küçük poşetlere doldurarak difrizde dondurun.Böylece kurumuş ve atmak üzere olduğunuz kaşar peynirini atmak yerine,böreklerde kullanmış olursunuz.

TURP SEÇERKEN DİKKAT EDİN
Turp alırken yüzeyinin parlak ve gergin,yapraklarının da taze olmasına dikkaet edin.Uzun süre saklayacaksanız ıslatılmamış turp alın.Turpu soyup saklayacaksanız,üzerine limon suyu sürüp o şekilde saklayın.

DİKKAT!KARBONAT VİTAMİNLERİ ÖLDÜRÜR
Bakiliyat tipindeki gıdaları pişirmeden bir gece önce yumuşaması için suda bekletirsiniz.Daha çabuk yumuşaması için suya karbonat katabilirsiniz.Fakat bu işlem sonucu karbonat bakliyatın içerdiği vitaminleri çldürecektir.

CİĞER KIZARTMADAN ÖNCE
Ciğer tava yapmadan önce ciğerleri batıracağınız una bir miktar karbonat ekleyebilirsiniz.Ayrıca yağı iyice kızdırırsanız,arnavut ciğerinizin tadı çok daha lezzetli olur.Ciğerleri yarım saat kadar süt içinde de bekletebiilrsiniz.

HARDAL KURURSA
Uzun süre duran hardal kuruyabilir.Bunu önlemek için kavanozunuzun üstüne biraz yağ gezdirip,bir tutam tuz ekleyerek karıştırın.Hardal kuruduğunda uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem de içine biraz sirke ya da sıvıyağ koyup,eriyene dek karıştırın ve bir tutam tozşeker ilave edin.

KAHVE DEĞİRMENİNİ TEMİZLEMEK İÇİN
Kahve değirmeninizde öğüttüğünüz maddelerin kokusnu temizlemek için;bayat ekmeği parçalara bölerek,kahve değirmenine çekin.Böylece kahve değirmeninde oluşan kokular ekmek tarafından alınmış olacaktır.

PİLAV NASIL TANE TANE OLUR?
Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olmasını sağlamak için;pilav tenceresinin içine pişirme esnasında incecik dilimlenmiş bir limon koyun.Sonuç,her zaman olumlu olacaktır.

KEREVİZİN KOKUSUNU SEVMEYENLER İÇİN
Kervizin kendine has kokusu vardır.Ancak bazıları bu kokuyu sevmezler.Kerevizin bu kokusunu almak için kerevizi pişirme esnasında tencereye biraz lahan turşusu katın.Göreceksiniz kerevizin kokusundan eser kalmayacaktır.

FIRININIZA SİNMİŞ KÖTÜ YEMEK KOKULARI İÇİN
Yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.
Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

ELLERDEKİ SOĞAN VE SARIMSAK KOKUSU İÇİN
Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.

Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir.

Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.
Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.

Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır.

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın

Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız. Unla beraber çöplerde düşer.

Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.

Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.

Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.

Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.

Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur.

Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin.

Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez)

Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.

Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur.

Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.

Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz.

Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.

Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın.Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.

Elmanın faydaları bitmez. Lahana yemeği yaptıktan sonra evinize sinen ve pencereleri açsanız da çıkarmayı başaramadığınız lahana kokusundan kurtulmak artık çok kolay. Bir elmanın kabuğunu soyup lahanın pişme suyuna ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın hazmı daha kolay olacak.

GÖNÜL

ben de kendi yaptığım bi püf nokta anlatiim...
maydonozları uzun süre taze saklamak için yıkayıp ayıklıyorum ve bi gazete ustunde kurutup kavonoza koyup agzını sıkıca kapatıyorum...en az 2-3 hafta taptaze kalıyorlar ;)

ilknur

fatmacım çok güzel bilgiler bunlar teşekkürler kızlar herzaman lazım olur bunlar :D

DİLVİN

Alıntı yapılan: GÖNÜL - 11 Ocak , 2007, 19:15:57
ben de kendi yaptığım bi püf nokta anlatiim...
maydonozları uzun süre taze saklamak için yıkayıp ayıklıyorum ve bi gazete ustunde kurutup kavonoza koyup agzını sıkıca kapatıyorum...en az 2-3 hafta taptaze kalıyorlar ;)

maydonoz çok cabuk çürüyor

bende ayıklayıp yıkadıktan sonra poşete koyup buzluğa atıyorum
bayaa kullanışlı oluyor
lazım olduğunda poşeti açıp istediğim kadar alıyorum
***********************************************************************************
İnsanların konuşmayı bilecek kadar akıllı, susmayı bilecek kadar zeki olmamaları ne büyük bir talihsizlik

Balböceği

Bende selcan gibi yapiyorummm bisi olmuyorrr  :k06:

βαlκιz

bende selcan gibi yapoıyorumm  :k06:
dereotum maydonozun derin dondurucuda her daim  :k06: :k06:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

Zeynep_Sena

bende selcan gibi yapiyorum  ;D ;D ispanak filan da atiyorum bazen oyle

Balböceği

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.

:D

DİLVİN

ben ekmeği haftalık alıyorum
buzluğa atıp 1 hafta boyunca tek tek çıkarıp yiyoruz

***** buzluktan çıkan ekmeği sofra bezıne sarıp 2-3 saat buzunu çözdürüyorum.ilk aldığımdan daha taze oluyor böylece********
*****dolma yaparken içini fazla hazırlıyorum kalan içi saklama kabına koyup 2-3 seferde daha kullanıyorum*******
   
***********************************************************************************
İnsanların konuşmayı bilecek kadar akıllı, susmayı bilecek kadar zeki olmamaları ne büyük bir talihsizlik

miray

16 Nisan , 2010, 22:26:00 #9 Son düzenlenme: 16 Nisan , 2010, 22:28:44 ♫♥♪SarıPapatyam♫♥♪
Alıntı yapılan: вαℓвσ¢єgιм                          Negess - 26 Mart , 2010, 20:18:26
Bende selcan gibi yapiyorummm bisi olmuyorrr  :k06:
Alıntı yapılan: Zeynep_Sena - 08 Nisan , 2010, 12:39:44
bende selcan gibi yapiyorum  ;D ;D ispanak filan da atiyorum bazen oyle
Alıntı yapılan: •♥ GüLLüŞaH•♥ - 26 Mart , 2010, 21:40:23
bende selcan gibi yapoıyorumm  :k06:
dereotum maydonozun derin dondurucuda her daim  :k06: :k06:
:ehi:  :ehi: ama ben selcan gibi yapmıyorum  :ehi:
maydanoz dereotu taze taze tüketmeyi seviyorum dondurucuda pörsüyo   :icon_thumright:

Balböceği

Alıntı yapılan: ♫♥♪SarıPapatyam♫♥♪ - 16 Nisan , 2010, 22:26:00
Alıntı yapılan: вαℓвσ¢єgιм                          Negess - 26 Mart , 2010, 20:18:26
Bende selcan gibi yapiyorummm bisi olmuyorrr  :k06:
Alıntı yapılan: Zeynep_Sena - 08 Nisan , 2010, 12:39:44
bende selcan gibi yapiyorum  ;D ;D ispanak filan da atiyorum bazen oyle
Alıntı yapılan: •♥ GüLLüŞaH•♥ - 26 Mart , 2010, 21:40:23
bende selcan gibi yapoıyorumm  :k06:
dereotum maydonozun derin dondurucuda her daim  :k06: :k06:
:ehi:  :ehi: ama ben selcan gibi yapmıyorum  :ehi:
maydanoz dereotu taze taze tüketmeyi seviyorum dondurucuda pörsüyo   :icon_thumright:
ama ben buzluga atmiyomki buzdolabindaaa sakliyomm  :ehi:

taze taze porsutmuyommm ben  :ehi:

Balböceği

pardon ben selcan gibi yapmiyom gonul arkadsin yaptigini yapiyorum ayikliyom temizliyom posetliyom yada
folyoluyomm yada sisede buzdolabinda sakliyom maydonozuu yoksa buzlukta sevmem ben oyleee
porsuyor gercektendeee

nisan rüzgar

Alıntı yapılan: вαℓвσ¢єgιм   [кαтяє] - 15 Nisan , 2010, 13:36:26
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.
kızlar bende poğ.a kurabiye filan yaparken fazla yapıyorum ...kalanın piştikten  sonra derin dondurucuya koyuyorum biri geldiginde ansızın çok iyi oluyoo fırına atıp ısıtıyorum ..oh oh taptze oluyor yine :muzz:

βαlκιz

benimkiler porsumadaa amaa  :k06:
sigara böregi ekmek bende arada saklarım buzlukta
köfte yapıp atarım buzluga herzaman mutlaka bişey hazır olmalı ordaaa  :icon_thumright:

çok güzel bilgiler gerçekten sık kullanılanlarda var böyle bilgilerim  :toothy10: :toothy10:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ

bende buzluktan çıkan sebzelerı pek sevmıyorum çozuldukten sonra cansız oluyorlar
taze tuketılmesınden yanayım
maydanoz vs hep bıter yenısını alırım...
ekmekde oyle taze olmalı
azcık kurusaa yıyemıyorum sagolsun eşim yıyor  :love9: :love9: :flowers: