27 Nisan , 2024, 19:04:00

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Başarısız Tüp Bebeğe 7 Çözüm

Başlatan oozge, 08 Nisan , 2009, 09:48:15

« önceki - sonraki »

oozge

08 Nisan , 2009, 09:48:15 Son düzenlenme: 02 Mart , 2011, 12:57:14 Emine
Infertilite sorunu bulunan çiftler, tüp bebek tedavileriyle bebek sahibi olmaya çalışıyor. Ancak bazı çiftlerde denemeler başarısızlıkla sonuçlanıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, başarısız tedavileri 7 yöntem kullanarak önlemeye çalıştıklarını söylüyor.

Her 6 çiftten biri kısırlık problemi yaşıyor. Bu çiftlerin en büyük umudu tüp bebek yöntemi. Ancak her tüp bebek tedavisi başarı ile sonuçlanmıyor. Tüp bebekte başarıyı arttıracak bazı metotlar söz konusu. Bu yöntemler; embriyonun tutunmasını artırma, sıvı dolan tüpleri açma, yapay rahim, genetik tarama, yumurta tıraşlama, rahim kalınlaştırma ve düşük önleme. Hastaların tüp bebek tedavilerine başladıklarında en çok kaç kere deneyebileceklerini sorduklarını belirten Prof. Fıçıcıoğlu, "Gebelik oranları kadının yaşına, eşine ve kendisine bağlı faktörlere bağlı olarak değişiyor. Yüzde 100 gebelik oranı veremiyoruz. Genç ve ciddi sorunları olmayan kadınların ilk üç denemede yüzde 90'ın üzerinde gebe kalması mümkün. Genel anlamda değerlendirildiğinde her zaman yüzde 30–40 gebe kalamama ihtimali var.
Hastaların maddi ve manevi yönden yıpranmamaları için çiftleri ayrıntılı sağlık muayenesinden geçirerek, tüm ihtimalleri ortaya koyuyoruz. Yumurta çıktıkça ve sperm oldukça tüp bebek deneme sayısı konusunda sınır koymuyoruz. Her tedavi arasında 2–3 ay bir dinlenme payı oluyor." diyor.

7 yöntemle başarı artıyor

Tüp bebek tedavisini 4–5 defa denediği halde başarılı olamayan hastalar için 7 yöntem uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Fıçıcıoğlu oluşan sorunları ve çözüm yöntemlerini şöyle anlatıyor:

• Rahimde Tutunma

Rahim içinde tutunmaya engel bir durum var mı yok mu ona bakılıyor. Bu amaçla rahim filmi çekiliyor. Rahim içine sıvı vererek kamerayla inceleniyor. Rahmi ilgilendiren polipler histereskopik olarak çıkartılıyor. Eğer rahimde miyom varsa ve 4 santimetreyi geçtiyse rahme baskı yapıp embriyonun tutunmasına engel oluyorsa sonraki deneme öncesinde çıkartılması gerekiyor.

• Tüplerde Sıvı Birikmesi

Başarısız tedavi nedenlerinden biri de, tüplerin içinde sıvı birikmesi. Bu sıvı birikimi, transfer esnasında geri akımla bebeğin tutunmasına engel oluyor. Sıvı biriken tüpler ya tamamen çıkarılıyor ya ağızları kapatılıp geri sıvı akımı önleniyor.

• Yumurta Kalitesi

Laboratuarda yumurta kalitesi tespit ediliyor, artırmanın yollarını aranıyor. Eğer ilk 2–3 denemede yumurta kalitesi ve büyümesi yavaşsa, rahim içinden küçük bir parça alıp laboratuar ortamında büyüterek yapay rahim içi uygulaması yapılıyor. Alınan endometrium örneği laboratuarda kültüre edilerek transfer de bu kültür ortamında yapılıyor. Rahim içini taklit eden bu ortamda embriyolar daha hızlı ve kaliteli oluyor, gebelik sonucuna olumlu yansıyor.

• Genetik Tarama

Anne ve babada genetik tarama yapılıyor. Embriyolara genetik tanı yapılarak hastalık bulunmayan embriyolar ana rahmine veriliyor. Böylece ailesel geçişle anne ve babada bulunan genetik hastalık riski de ortadan kaldırılıyor.

• Yumurta Kabuğunu Tıraşlama

İleri yaş anne adaylarında ve tekrarlayan başarısızlıklarda yumurta kabuğu kalın olabiliyor. Yumurta kabuğu tıraşlanarak inceltiliyor ve rahim içine veriliyor. Bu da tutunmayı artırıyor.

• İlaçla Rahim İçi Kalınlaştırma

Bazı ilaçların etkileri tam kanıtlanmadıysa da rahim içinin tedavi sırasında yeteri kadar kalınlığa hazırlanması için ilaç kullanılıyor. Tüm bunlara rağmen düşük oranda da olsa, tekrarlayan başarısızlıklar ve düşükler olabiliyor.

• Düşükleri Önlemede Heparin

Âdetin ikinci dönemi ve transfer sonrasında heparin etken maddeli ilacın kullanımıyla gebeliğin devamına katkıda bulunuyor. Yumurtalık rezervi yaşa bağlı olarak azalıyor, genç hastalarda da azalabiliyor. Tüp bebek uygulamalarında 43 yaşa kadar başarılı so
nuçlar alınabiliyor. Eğer hastanın yaşı ileri ama yumurtalık rezervi iyiyse denemesini teşvik etmek gerekiyor.