yemek yemeye zorlanan bebeklerde aneroksiya riski

Başlatan handan, 24 Şubat , 2009, 13:27:06

« önceki - sonraki »

handan

Birçok anne çocuğunun iştahsızlığından ve yemek seçmesinden yakınıyor. Uzmanlar; annelerinden yemek yemeleri yönünde baskı gören çocuklarda anoreksiya nevroza gibi yeme bozukluklarına rastlandığını söylüyor.....

Çocukların en büyük sorunları arasında iştahsızlık başı çekiyor. İştahsızlığın özellikle ebeveynlerin beslenme yöntemleri ve alışkanlıklarıyla ilgili olduğunu söyleyen Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tatar çocuk ve bebeklerde görülen anoreksiya nevroza hakkında bilgiler verdi:

GENETİK OLABİLİR!
* Bir çocuğun anoreksiya nevroza olduğu nasıl anlaşılır?
Anoreksiya nevroza; sıklıkla ergenlik ve genç erişkinlik döneminde başlar. Beden algısı bozukluğu ile ilişkilidir. Kişinin fiziksel bütünlüğünü tehdit edecek şekilde yememesi ve kilo vermeye çalışması ile karakterize olan bir yeme bozukluğudur. Çocuklarda görülen anoreksiya nevrozada bulgular ileri yaşlarda görülenlerden farklıdır. Çocuklarda anoreksiya nevrozanın tipik başlangıç bulguları yoktur. Bu çocuklar genellikle mükemmeliyetçi başarılı çalışkan ve popülerdir. Anoreksiya nevrozada genetik ve çevresel faktörler rol oynar. Hastalık alım gücünün yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde daha çok görülür. Psikolojik travmalar ve aile problemleri hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.

* Anoreksiya nevroza hangi yaşlarda daha sık görülür?
Aslında normal büyüme gösteren çocuklarda 15-18 ay arasında iştah en düşük düzeydedir. Yemeği reddetme ya da belli yiyeceklere yönelme davranışına 2 yaşındaki çocuklarda sık rastlanır. Çocuklar her dönemde aynı büyüme hızını göstermezler. Doğumdan 1 yaşına kadar olan hızlı büyüme 2-4 yaşlarında azalır. Yılda ortalama 2 kilogram kadar artış olur. Eğer çocuğun büyüme ve gelişmesi normalse yeme alışkanlıkları bir sağlık sorunu oluşturmuyorsa çocuk ihtiyaçları kadar yiyorsa; anneler endişelenmemelidir. Bazen öğün atlansa hatta birkaç gün yemek düzeni bozulsa bile önemli bir sağlık sorunu yaşanmaz.

İHTİYACI KADAR YER!
* Bebeklerde anoreksiya nevroza görülür mü?
Bebeklerde anoreksiyada yiyecek reddi ve aşırı seçicilik gözlenir. 6 ay ile 2 yaş arasında ortaya çıkar. Bebeğin isteklerine karşı annenin tutarsız ve uygunsuz yanıtları ikili ilişkilerinde çatışmaları ortaya çıkarır. Bebekler sürekli bazı besinleri almayı reddeder. Çocuğun ne kadar yemek yiyeceğine karar vermesi beynindeki iştah merkeziyle alakalıdır. Bebekler büyümek ve enerji sağlamak için ihtiyaçları kadar yemek yerler. Birçok ebeveyn bebeklerini ihtiyaçları olandan daha fazla yemek yemeleri için zorlar çünkü bebeklerinin iştahsız olmalarının yetersiz beslenmeye ve sağlık problemlerine neden olacağını düşünürler. Ama bebeği yemek yemeye zorlamak iştahının daha da azalmasına yol açar.
Çok sıvı almasını engelleyin!

İştahsızlık problemi olan çocukta yemek sırasında sıvı alımını sınırlandırın. Çünkü çocuklar içmeyi yemeğe tercih eder. Bu nedenle de almaları gereken besinleri yetersiz miktarda tüketirler.
* Biberon yerine bardak kullanın.
* Süt ve meyve suyu gibi içeceklerin tüketim miktarını belirleyin.
* Şekerleme cips ve çikolata iştah kesebilir. Ara öğünler; küçük porsiyonlar halinde ve çocuğun kolay yiyebileceği türden olmalıdır.
* Çocuğu yemek için zorlamayın. Reddettiği yiyeceği bir süre sonra tekrar vermeyi deneyin.


* Öncelikle bir yemek yeme saati çizelgesi oluşturun. Çocuğunuz eğer yemek yemeyi reddederse; bir sonraki yemek saatine kadar bekleyin. Aralarda atıştırmasına izin vermeyin.
* Yemek saati yaklaştıkça acıkmaktan söz edebilirsiniz. Yemek sonrasında ise doymaktan bahsedersiniz. Böylelikle açlık-tokluk hissini söze dökerek ona farkındalık kazandırmış olursunuz.
* Midesini fazla doldurmamak için öncelikle katı besinlerle başlayın. Daha sonra sıvılara geçin.
* Yemek zamanı yediği miktara takılmayın. Eğer 'doydum' diyorsa; sofrayı kaldırın.
* Yemek masasında öncelikle kendi kendine yiyebileceği birtakım yemeklerle yemeğe başlamasına izin verin.
* Kaşıkla yemeğe karşı direnç geliştirdiyse başka yollarla yemesine izin verebilirsiniz.
* O yemek yerken siz de bir şeyler yiyin.
* Yemek yeme yeri masa ve yemek sandalyesi olmalıdır. Oturma odasında veya yatağında yemek yemesine izin vermeyin.
* Eğer tabağı çatalı fincanı atmaya başlarsa; onları masadan kaldırın ve net bir şekilde memnuniyetsizliğinizi belirtin.
* Kendi kendine yemek istediği her zaman ona fırsat verin. Yemeğin dökülmesinden üzerinin kirlenmesinden tedirgin olmamak için yemek sırasında bir önlük bağlamayı unutmayın.
* Yemek zamanını 30 dakika ile sınırlandırın.
* Oyun zamanı ile yemek zamanını birbirinden ayırın. Yemekte onunla oyun oynamamaya oyun sırasında da yemek yememeye özen gösterin.
* İstenmeyen davranışlarına tepki verirken duygularınıza ve sözlerinize dikkat edin. Aşırı tepkilerden mutlaka kaçının.
* Siz de yemek zamanı kurallarına uyun. Zamanında masaya oturun. Yemek sırasında televizyonu mutlaka kapatın

handan

Anoreksiya Bebek ve Çocuklarda da Görülüyor!
Genç insanlarda görmeye alışkın olduğumuz Anoreksiya hastalığı, artık bebeklerde ve çocuklarda da görülmeye başlandı. Anoreksiya'nın bu kadar erken dönemde ortaya çıkmasının en önemli nedeni de, annelerin çocuklarını bebeklik döneminden itibaren zorlayarak ve ısrarcı bir tutumla beslemesi... 

Hepimiz bazı annelerin çocuklarının ağzına yemekleri adeta tıkarcasına verdiklerine şahit olmuşuzdur. "Küçükken annem çenemi zorla tutar ve bana ballı süt içirmeye çalışırdı" gibi hikayeleri olan pek çok yetişkin vardır etrafımızda. Peki neden anneler çocuklarına bu türde bir işkence yaparlar? Bunun en önemli nedeninin "Çocuğunu iyi besleyememe" kaygısı olduğunu belirten uzmanlar, bu şekildeki ısrarcı ve zorlayıcı tutumların çok ciddi bir hastalık olan Anoreksiya'nın oluşmasına zemin hazırlayabileceğini belirtiyorlar. İşte Anoreksiya hastalığının bebeklik ve çocukluk dönemlerinde görülmesiyle ilgili detaylar:
Anoreksiya ve belirtileri
Anoreksiya bebeklik döneminde de görülebilir. Bebeklerde Anoreksiya olduğunu anlayabilmek için şunlara dikkat etmeniz yeterlidir: Anoreksiya'nın ilk işareti, bebeğin emmeyi veya biberon almayı reddetmesidir. Bunu zorlanmadan gerçekleşen spontane kusma izler. Açlık belirtisi sergilenmez. Kaşık ile beslenmede ise ağız pasif bir biçimde açılır, ancak bu kez yutma gerçekleşmez. Bebeklerin, beslenmemelerine rağmen uyanık ve canlı görülmeleri dikkat çekicidir. Bebeklik dönemi Anoreksiya'sı, ergen dönemdekilere göre yaşamı tehdit etmez. Anoreksiya sergileyen bebekte organik patoloji yoktur, canlı, neşeli ve oyuncudur. Beslenme saatleri dışında bir sorun yaşanmaz. Beslenmeyi reddetmek, sessiz ya da çok gürültülü olabilir. Beslenme saatlerinde başta anne olmak üzere tüm aile bireyleri rol alır. Şarkılar söylenir, hikayeler anlatılır, oyuncaklar oynatılır, yiyecek babaya, aile büyüklerine tattırılır, uykuya geçiş ve uyku sırasında biberon verilir. Fakat bütün bunlara rağmen bebek her türlü beslenme girişimini kabul etmez ve mücadele bebeğin zaferi ile sonlanın Bir sonraki beslenme saatinde anne yeni önerilerle donanmış olarak bebeğin karşına geçse de yine aynı görüntüler yaşanacaktır. Beslenme zamanları böylece uzar ve zorla beslenme sonrasında ise bebek yuttuklarının tümünü kusarak çıkarmış olacaktır.
Besleyen kişi değişse de, bebekte besinleri reddetme devam eder
Bebeği besleyen kişinin değişmesi, önceleri sonuç verecekmiş gibi görünse de kısa süre sonra yine aynı benzer tutumlar ortaya çıkacaktır. Bu dönemde susama ve su ihtiyacını karşılamada herhangi bir sorun yaşanmaz. Sadece bebek ya hiç yememiştir ya da yediği besinlerden midesinde kalan miktar çok azdır. Ailenin sunduğu her yiyecek denenmiştir. Bebeğin iştahında ara ara oynamalar olsa da besinleri reddetme hızla eski yerini alır. Bu dönemde bebek, reddetme tutumunu sürdürürken, özellikle annede endişe ön plandadır.

Bebeklikte en çok 6. aydan sonra ortaya çıkıyor
Anoreksiya ilk olarak 3 ayın sonunda, en çok da 6. ay sonrasında ortaya çıkar. Bu klinik tabloyu birçok neden ortaya çıkarabilir: Enfeksiyon, aşılama, diş çıkarma, aşırı besleme, vb... Bu nedenlere bağlı beslenmeyi reddetme zaman içinde yerleşir. Bu durumu kırmak için denenen her türlü girişim başarısız kalır: Biberon ucunun veya besinin tadının ve içeriğinin değiştirilmesi, kaşığın yenilenmesi, besleyen kişinin değişmesi, uyku saatlerinin yeniden düzenlenmesi, vb... Fakat bütün bunlara rağmen sonuç hep aynıdır. Bu süreç içerisinde anne ve bebek ruhsal olarak ileri derecede zedelenmiş ve hırpalanmış olarak beslenme saatini sonlandırır. Besleme görevini üstelenen diğer kişiler veya kurumlar da annenin akıbetine uğrarlar.

Anoreksiya'nın seyri
Bebeğin büyümesi ile birlikte, özellikle 2 yaş civarında psikolojik tutumlar daha da belirginleşir. Anoreksiya artık iyice yerleşmiştir. Bebek, anne ve onun işbirlikçileri ile çatışma içindedir. Erken dönemde tedavi altına alınan Anoreksiya çabuk cevap verir. Tedavi olamayanlarda ise Anoreksiya haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca sürer. Kilo alımı zayıftır. Besine karşı geliştirilen reddedici tutum, başka alanlara da sıçrayabilir. Yeni belirtiler eklenebilir: Uykusuzluk, öfke nöbetleri, tutturma nöbetleri, vb...

Yeterli tedavi yapılmazsa...
Çocukluk döneminde ortaya çıkan bazı vakalar yeterli tedavi görmediğinde Anoreksiya, yeniden ortaya çıkar. Bunların çözülmesi genellikle daha zordur. Çünkü ikincil kazançlar belirgin rol almaya başlamıştır, kaygı düzeyi ikili ilişkinin temel elemanı olmuştur. Çocuk bu ilişki içinde despot bir tutum geliştirmiş ve her dediği yerine getirilen, anneyi ve aileyi yöneten bir birey olmuştur. Benzer durumlarda muayene isteği, doktora başvurma nedeni Anoreksiya'dan uzaklaşarak yerine yeni sorunlar geçmiştir: Kusmalar, karın ağrıları, vb.... Bu durumu "Anoreksiyayı reddetme Anoreksisi" olarak tanımlamak daha doğrudur.

Beslenme şekli ve miktarı
Beslenme türü ile ilgili en önemli öneriler ise, reddedilen her türlü besinin ikinci kez denenmemesi, verilen miktarın hiçbir zaman daha fazla olmaması ve bazen daha az olmasıdır. Reddedilen ilk yiyecekten hemen vazgeçerek önerilen ikinci yiyeceğe geçilmesi gerekir. İkinci yiyecek miktarı her zaman olduğu kadar olmalı ve artırılmamalıdır. Miktar artırılması ancak çocuğun isteği ile olmalıdır. Yemek saatinde anne-çocuk rolleri değiştirilmelidir. Çocuğun talep eden rolüne yönlendirilmesi gerekir. Hiçbir zaman zorlayıcı olunmamalı, yemek saatinde oyun oynanmamalı, başka uğraşlara izin verilmemeli, çocuğun önünde beslenme ve besinler hakkında konuşma yapılmamalıdır.

Kendi kendine beslenme yaşına geldiğinde
Bu dönemde çocuk, kendi başına beslenmesi için serbest bırakılmalıdır. Elleri ile yiyebilmeli etrafı ve kendisini kirletebilmelidir. Kendi başına yeme girişiminin çocuk tarafından başlatılması, tedavinin başarı ile sonlandığının işaretidir. Ancak yoğun kaygılı ve takıntılı annelerle tedavi her zaman bu denli olumlu gelişme sergileyemeyebilir. Kaygılı anne her zaman kolayca paniğe kapılabilir, bütün önerileri yerine getirecektir, ancak takıntıları bu kez başka sorunlar ortaya çıkaracak veya Anoreksiya'yı yeniden davet edecektir. Birçok araştırmacı, Anoreksiya sergileyen bebeklerin annelerinin hepsinin kaygı, takıntı, ya da başka zorluklar taşımadıklarını işaret etmişlerdir. Çok değişik nedenlerle ortaya çıkan Anoreksiya, bu annelerin ruhsal dengelerini bozar, aile ilişkilerini zedeler ve o güne değin görülmeyen yeni patolojik ilişkilere yataklık eder.





handan

24 Şubat , 2009, 13:32:41 #2 Son düzenlenme: 24 Şubat , 2009, 18:38:52 handan
ewet kızlar gittiğimiz çocuk psikoloğu bize bu teşhisi koydu ve zorlu bir tedavi süreci başladı.
öncelikle öyküyü sütten kesmemi ve onu asla benim beslemememi söyledi.
2-3 saatte bir onu mama sandalyesine oturtuyorum ve önüne bi tabak çorba yada kahvaltı ya da v.b. şeyler koyuyorum keni kendine yalayarak yemedini dolayısıyla yemekten zevk almasını sağlamaya çalışıyoruz.
tabi buarada duvar kapı tv ne varsa yiyor tabi bu çorbadan v.b. den
günde 6 kere üst değiştirip 3 kere banyıo yapıyoruz.
of offf

tabi ben daha sütten kesmedim kendimi hazır hissetmiiyorum çünkü.
kısmetse kendi kendine azcık yemeyi öğrensin öyle kesicem.  :y25: tabi bundan dr un haberi yok  :dontknow:
neyse zaten 2 gündür böyleyiz. bakalım zaman neler gösterecek  :-\

süper bi psikoloğa gittim.
keşke onun söylediklerini yapacak kadar güçlü hissedebilsem kendimi.
eğer başarırsam iyileşeceğimize emin
işte psikoloğumuz;

http://bebektv.bebek.com/soru.aspx?soruno=115

handan

tubişim neden tiksidi diye sormuşsun
öncelikle çok idrar yolu enfeksiyonu olduğu için zorla antibiyotik içirmiştim.
daha sonraları da sütümü sağarak veriğim için ''aman süt ziyan olmasın'' diye tok çocuğa süt içirmeye çalıştığım zamanlar oldu.
sanırım bu sebeblerden  :y25:
nitekim dr umuz da öyle söyledi  :icon_thumright:

tubis

hmm anladım canım. açıklamalarda da zaten çocuğa hiçbir zaman zorla birşeyler tıkıştırılmamaısndan bahsetmiş.


çocugu usandıracak derecede olamamalı demek ki bu tip zorlamalar.


canım Allah yardımcın olsun. işin biraz zor ama sen çok bilgili bir annesin. eminim ki en kısa zmanda öykü yemeklerden yemeğe başlıcaktır. :opucuk:

fıstık

Handancım çok geçmiş olsun.Umarım enkısa zamanda yeme düzenine geçersiniz.Bence doktoru dinle.

Sonuçta bunu önce bebiş sonrada kendin için yapıcaksın.

Bende küçükken öyleymişim annem söyledi ve hala yemek yemeyi sevmem.Şuan herkes yediğimi ve kilo aldığımı görünce çok seviniyor.

Hamile kalmadan önce hiç acıkmazdım biliyomusunuz ve yemek yemeyi hep unuturum.

Canım tekrar geçmiş olsun.

naz_pinar

handan canım cok gecmıs olsun bende fıstıga katılıyorum bencede doktoru dınle ınsallah en kısa zamanda oyku yemek yemeye baslar ve rahat bı nefes alırsın sende :amin:
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lmtm.lilypie.com/8WtFp3.png"; width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Maternity tickers" /></a>

Angel


handancim cok ama cok gecmis olsun canim cok uzuldum cunku bende  gencligimde o seyi yasadim.genelde genc insanlarda gorunuyor bu anorexia  ama bebeklerde gonuldugunu hic bilmiyordum Allah sifa versin insallah tez bir zamanda kurtulursunuz bitanem Allah sana bolca sabir versin 

bende 16 yasindayken balik etli bir kizdim ve zayiflamak istemistim  70 kilodan 41 kiloya dusmustum cok kotu bir haldeydim neyse bende bu olayi yasamis biri olarak cok zor ama oyku sadece bir bebek hemen atlaticaginiza inaniyorum.beni tam bir yil pisikolok gordu yemeden tiksiniyordum korkuyordum acikcasi kilo almak istemiyordum neyse Allahin izniyle atlaticaksiniz cunku oyku daha bir bebek dusunemiyor  olgun biri olarak tedavisi uzun surmiyecek emin ol

handan

teşekkür ederim kızlar, inşallah söyledğiniz gibi kısa zamanda atlatırız bu rahatsızlığı  :amin:

Angel

handancim oykum nasil bugun bir gelisme varmi canim    :opucuk:   gelisme olmasada uzulme yavas yavas duzelicek hersey Allahin izniyle kafana takma sen yeterki rahat ol icini rahat tut ki oykude oyle olsun nasil olsa seni hissediyor cocuk   ;)

handan

tülincim bi gelişme yok canım malesef
sabah omlet yaptım önüne koydum yemedi. attı.
biraz önce de sebze püresi koydum önüne yoğurtla.
onu da yemedi oynadı attı.

dr umuzla mailleştim.
sağolsun çok ilgili anında cevap yazdı. yanındayım doğru yoldasın dayan diye.
bana güven veriyor bu dr. başaracağız birlikte diyor.
onun sayesinde kızım düzelecek inşallah.  :amin:

Angel

duzelecek tabiyi duzelecek Allahin izniyle insallah sen yeterki doktorun dedigini yap  yeter.sutunude verme canim madem doktor oyle dedi verme.goruceksin nasilda onundeki yemekleri yiycek acligindan sadece sabirli olman lazim    :opucuk:   ben senin arkandayim canim    :opucuk:

fıstık

Handancım biliyorsun bebekler çocuklar bizden daha dayanıklılardır.Bizim kadar yemezler ama bizden 10 kat daha hareketlilerdir

enerjileri hiç bitmez hayretler içinde kalırız.Korkunu anlıyorum aç kalmasına kıyamıyorsun ve dayanamıyorsun.Ama inan iyileşecek çünki

mecbur kalıcak ve ne versen yiyecek sonunda.Sakın umutsuzluğa kapılma olur mu? :opucuk:

tubis

çocuk büyütmek gerçekten sabır işi, seninki biraz daha fazlasını istiyor sadece.

dr unda dediği gibi sen başarıcaksın canım buna canı gönülden ben inanıorum.

en kısa zamanda emeğinin karşılıgını alıcaksın  :opucuk: :opucuk:

handan

kızlar çok teşekkür ederim verdiğiniz destek için  :opucuk: :opucuk: :opucuk:
kimlerden destek ve değer gördüğümü ve kimlerden görmediğimi gösterdiniz bana  :y25:
iyi günde herkes dost  :y25: kötü günümde görüyorum gerçek dostlarımı sağolun   :opucuk: