2009 Haziran-Temmuz- Ağustos Anneleri

Başlatan tılsım, 10 Şubat , 2009, 17:10:13

« önceki - sonraki »

Angel

biz iyiyiz teyzesii siz nasilsinizz az kaldi seninde ciddi ciddii   :opucuk:   bak heyecanlandim simdii   :binkybaby:   hangi ismi dusundunuz karar verdinizmi  canim   :opucuk:

tılsım

su canım tetanoz aşısı bende yaptırmadım gerek yok dedi benimkide ihtiyaç olsaydı söylerdim dedi

şeker tahlilini bana bu ay yapıcak doktorum

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Ada-beste-banu

Alıntı yapılan: Angel - 09 Nisan , 2009, 16:12:29
biz iyiyiz teyzesii siz nasilsinizz az kaldi seninde ciddi ciddii   :opucuk:   bak heyecanlandim simdii   :binkybaby:   hangi ismi dusundunuz karar verdinizmi  canim   :opucuk:
Yaaaaaa hiç sorma hayatım daha isim bulamadık deseeeeeeeem :(
inan bende çok heyexcanlıyım ve beni aşırı korku sardı biliyor musun, çok korkmaya başladım

Ada-beste-banu

Alıntı yapılan: tılsım - 09 Nisan , 2009, 16:12:38
su canım tetanoz aşısı bende yaptırmadım gerek yok dedi benimkide ihtiyaç olsaydı söylerdim dedi

şeker tahlilini bana bu ay yapıcak doktorum

canım ben 2 kere tetanoz aşısı vuruldum 30 ncu haftada ve 32 nci haftada bir sonraki aşımda eylülde

tılsım

ne bileyim yaa gerek yok dedi benimki

bunu neden yapıyolarki yani şartmı olmak

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

selma005

bende 22 haftada oldum ilk aşımı şimdi de 14 ünde olcam şeker tahlili de yaptırdım 2 hafta önce benden tavsiye tahlile giderkrn yanınızda limon götürün yoksa insanın içini bayıyo şeker 1 saat birşey içemiyosunuz o daha berbat insan yanıyo valla.

Ada-beste-banu

canım Allah korusun paslı şeylerden korumak için diye biliyorum. Birde sezeryan anında gerek görülüyormuş hani kesip biçiyorlar yaaa

su

YA ŞİMDİ BEN NE YAPIYIM OLIYIMMI OLMIYIMMI KAFAM KARIŞTI
MİNİK PRENSİM SENİ SEVİYORUM

tılsım

banucum anladım canımm

ya ne bileyim benimki gerek görmedi diye açıkçası düşmedim üstüe benmi okudum 6 sene tıp o mu adama işini öğretiyo gibi olmamak için  :ehi:

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Ada-beste-banu

Kafan karışmasın sağlık ocağına git vurul. Bunu hemen hemen bütün doktorlar söylüyor. Hastanelerde bas bas bağırıyorlar tetanoz aşınızı yaptırdınız mı diye, afişleri görmüyormüyor musunuz? bende yaptırmak istemiyordum ama doktorum her gittiğimde ısrarla yaptırdın mı diye soruyordu en sonunda adamın bildiği bir şey vardır dedim ve yaptırdım.

Ada-beste-banu

                         BUYURUUUUN ÇITIRLAR OKUYUUUUM BAKİİİİİİİİİİİİİİM  :caca: :caca:
Halk arasında çok iyi bilinen bir hastalık olan tetanoz Clostridium tetani adı verilen bakterinin neden olduğu bir nefeksiyon hastalığıdır. Bu bakteri gazlı gangrene neden olan bakteri ile aynı aileye mensuptur.

Diğer pekçok enfeksiyon hastalığından farklı olarak tetanoz yüksek oranda öldürücü bir hastalıktır.

Bulaşma
Tetanoz mikrobu doğada yaygın olarak bulunur. Yaygın inanışın tersine sadece paslı maddeler ile değil daha ziyade topraktan bulaşır. Hastalığın ortaya çıkması için bakteri sporlarının herhangi bir yaradan vücuda girmesi gerekir. Bunun için en uygun ortam vücut bütünlüğünü bozan büyük ya da küçük tüm yaralardır. Kendi evinin bahçesinde toprakla uğraşan kişiler bile farkında olmadan bu mikrobu kapabilirler.

Tetanoz kişiden kişiye bulaşmaz. Toprak, toz, pas, hayvan dışıkısı gibi maddeler ile temas eden yaralar en önemli bulaşma yoludur. Bu tür yaralanmalar en fazla düşme, trafik kazası gibi durumlar sonrasında ortaya çıkar.

Bir başka bulaşma yolu da doğumdan hemen sonra göbek kordonunun uygun ve temiz olmayan maddeler ile bebeğe bulaşmasıdır. Yenidoğan tetanozu adı verilen bu durum bebek için öldürücüdür.

Hijyenik şartların iyi olmadığı ya da gerekli sterilite şartlarının sağlanmadığı ortamlarda yapılan doğum, kürtaj gibi müdahaleler ile kişilerin vajina içine yabancı cisim sokarak kendi kendilerine düşük yapmaya çalışmaları sonucu ortaya çıkan septik abortuslar da ülkemizin de dahil olduğu pekçok gelişmekte olan ülkede tetanozun önemli nedenlerinden birisidir.

Yine ülkemizin de içinde bulunduığu gelişmekte olan ülkelerde pekçok bebek doğumdan sonra göbek kordonunun taş, bıçak gibi kirli maddeler ile kesilmesi sonucu yenidoğan tetanozuna yakalanmakta ve yaşamının daha ilk günlerinde ölmektedir. Bu doğumların önemli bir kısmı evlerde gerçekleştiğinden kayıtlara girmemekte ve yenidoğan tetanozunun görülme sıklığı ne yazik ki gerçekçi bir şekilde tahmin edilememektedir.

Belirtiler
Bakteri vücuda girdikten sonra hızla toksik bir madde salgılamaya başlar. Bu madde kaslar üzerinde uyarıcı etkiye sahiptir. Kafa kaslarından başlayarak tüm kaslarda uzun süreli kasılma ve kilitlenmeler meydana gelir. En sık etkilenen kas grupları çene kaslarıdır. Buna paralel olarak en sık karşılaşılan bulgulardan birisi de çene kilitlenmesidir. İstemsiz kasılmalar yavaş yavaş kafadan aşağılara doğru iner. Hastalığın doğal seyri sırasında solunum kasları olaya karıştığında kişi nefes alıp veremez ve boğularak yaşamını yitirir.

Bakterinin vücuda girmesi ile berlitilerin ortaya çıkması arasında geçen kuluçka süresi genelde 2 haftadan daha azdır ancak bu süre 2 gün kadar kısa ya da 2 ay kadar uzun olabilir. Belirtiler ne kadar çabuk ortaya çıkarsa hastalık o kadar şiddetli seyretmektedir.

Önlem
Tetanoz önlenebilen bir hastalıktır. Önlemenin etkili tek yolu da aşı olmaktır. Pekçok ülkde olduğu gibi ülkemizde de çocuklardaki aşı programı içinde tetanoz aşısı da uygulanmaktadır. Çocukluk dönemindeki tetanoz aşısı difteri ve boğmaca aşıları ile birlilkte yapılır.

Diğer pekçok aşıdan farklı olarak tetanoz aşısının sağladığı bağışıklık ve koruyuculuk ömür boyu sürmez. Etkinin devam etmesi için aşını belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Rapel adı verilen bu tekrarlar için ideal süre 10 yıldır. Ancak aşı yapılması üzerinden 5 yıldan fazla süre geçtiyse ve trafik kazası gibi ciddi bir yaralanma varsa veya yaralanma kirli olarak tabir edilen toprak, pas, kir ile temas etmiş bir yara ise 10 yılın dolması beklenmeden rapelk yapılır.

Hamilelik ve tetanoz aşısı
Ülkemizde yenidoğan tetanozu nadir olmayan bir hastalıktır. Bu nedenle ulusal aşı politikaları gereği hamile kadınlarda eğer son 10 yıl içinde rapel yapılmamışsa ilk trimesterdan sonra yapılması önerilir.

Ülkemiz sağlık sisteminin bir parçası olan sağlık ocaklarında görev yapan ebeler zaman zaman evleri dolaşarak hanede hamile kadın olup olmadığını eğer varsa kontrollerinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmektedirler. Evine bu tür bir ziyarette bulunulan ve tetanoz aşısı olması gerektiği söylenen hamile bir kadın daha önceden konu ile ilgili olarak doktoru tarafından bilgilendirilmediyse doğal olarak endişe duyar.

Tetanoz aşısı canlı mikroorganizma içermeyen ve gebelikte güvenle yapılabilecek olan bir aşıdır. Ancak hamilelik takiplerinde mutlaka yapılması gereken rutin bir uygulama değildir. Aslolan hamile olsun ya da olmasın erkeklerde dahil olmak üzere tüm bireylerin her 10 yılda bir bu aşıyı yaptırmalarıdır.

Hamilelik sırasında yapılan aşıya bağlı gelişen antikorlar bebeğe de geçerek onu yaşamının ilk dönemlerinde bu ölümcül hastalıktan korurlar.

Daha önceden aşılanmamış bir kadın hamileliği sırasında tetanoz aşısı olmaya karar verirse ilk trimesterdan sonra 4-8 hafta arayla toplam 2 doz aşı olmalıdır.

tılsım


Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Ada-beste-banu

YAVRUCUUUUM kafanız neden karışıyor ki ??????????????????????????????
Sizin iyiliğiniz için bu aşı ama siz bilirsiniz, üstteki yazıyı okudun mu canımcım

tılsım

okudum yazıyı sağol canım

işte doktor yaptır demeyince ne bşlem ben 30 haftalıkken yapılıyomu bu bende yaptırıyım o zaman sağlık ocağına gidip

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Ada-beste-banu

haaaaa şöyle yaaaa kendinize dikkat edin biraz ya büyük lafı dinleyin  :caca: :caca: :caca:
canımsın valla zararı yok faydası çooooooooooooooooooooooook  :love9: :love9: :love9: