28 Nisan , 2024, 13:31:57

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


SEBZELERİN KURUTULMASI...

Başlatan sevda, 04 Eylül , 2008, 01:25:53

« önceki - sonraki »

sevda

KABAK KURUTMASI:

Taze kabaklar, kabuklan kazındıktan sonra ince dilimlere doğranır. Bu dilimler 4-6 dakika buharda- haşlanıp 65-70 derece sıcaklıktaki fırına konur. Kabaklar, rutubetleri % 5'e düşünceye kadar fırında bırakılır. Kabaklar evde kurutulacaksa, yukarıda olduğu gibi hazırlanır ve iplere dizilerek gölgeye asılır.



ISPANAK VE DİĞER YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERİN KURUTULMASI:

Ispanak ve öbür yeşil yapraklı sebzeler çok iyi yıkandıktan sonra 2-5 dakika buharda haşlanır ve kerevetlere serilir. Kuruma, 60-70 derece sıcaklıktaki bir fırında, 4-5 saatte olur. 12-13 kilo taze ıspanaktan 1 kilo kuru ıspanak alınabilir

sevda

PATLICAN KURUTMASI:

Patlıcanın içi çıkarılır ve kabukları dolmalık olarak kurutulur. Patlıcanın kabukları 5-6 dakika kaynar suda haşlandıktan sonra, 65-70 derece sıcaklıktaki kurutma fırınına konur. Patlıcanın güneşte kurutulması pek iyi sonuç vermez.



BAMYA KURUTMASI:

Küçük cins bamyalar seçilir. Bunların sap kısımları kesilir. Bamyalar fırında kurutulacaksa, buharda veya kaynar suda 4-8 dakika haşlanıp suyu süzüldükten sonra kerevetlere bir sıra halinde dizilir. Fırının sıcaklığı 60-62 derece olmalıdır. Bamya evde kurutulacaksa, iplere dizilerek, evin gölge olan ve hava alan bir yerine asılır. 10 kilo yaş bamyadan 1 kilo kuru bamya alınır.

sevda

BİBER KURUTMASI:

Renkleri iyice kızarmış biberler yıkandıktan ve tohumları çıkarılıp istenirse dörde de bölündükten sonra buharda 1-2 dakika haşlanır. Haşlanmış biberler 60-75 derece sıcaklıktaki kurutma fırınında kurutulur, sonra soğutulur. Bunların öğütülmesiyle, kırmızı biber dediğimiz toz biber elde edilir


SOĞAN KURUTMASI:

Beyaz soğanların sarı kabukları soyulur, baŞ ve uç kısımları kesilir. Sonra bunlar 2 mm. kalınlıktaki halkalar halinde kesilir. Halkalar, % 5'lik tuzlu suda 5 dakika bekletilir veya buharda 2 dakika haşlanır. Haşlanmış soğanlar, 60-70 derece sıcaklıktaki fırında kurutulur. Kurumuş soğanlar açık renkte ve gevrek olurlar. 10-12 kilo soğandan 1 kilo kurumuş soğan alınabilir

sevda

BEZELYE KURUTMASI:

Bezelyeler, kabukları çıkarılarak tanelenir. Bu taneler iriliklerine göre ayrıldıktan sonra buharda veya kaynar suda 3-5 dakika haşlanır ve suyu süzülerek kerevetlere serilir. Bezelyeler, kurutma fırınında veya dolabında, 60-62 derece sıcaklıkta ve 6-8 saatlik süre içinde kurutulur. Kurumuş bezelyeler sert, buruşuk ve yeşil olurlar.



FASULYE KURUTMASI:

Taze ve körpe fasulyeler yıkanır, sonra bunların uçlaıı kesilir, varsa, kılçıkları ayıklanır. Fasulyeler, iki tane arasındaki boşluklarından kesilir, buharda 15-20 dakika haşlanır, soğuk suyla soğutulur ve suyu süzülüp kerevetlere serilir. Fasulyeler, iplere dizilmek suretiyle de gölge bir yerde veya kurutma fırınında kurutulur. Fırında kurutma 65-70 derece sıcaklıkta ve 6-7 saatte olur. Kuruyan fasulyeler siyahımsı yeşil bir renk alır ve gevrekleşirler. Bu arada fasulye kabuksuz olarak da kurutulur. Genellikle kurumuş fasulyeler hep kabuksuzdur. Bunlar iyice olduktan sonra tanelenir ve buharda ya da kaynar suda 3-5 dakika haşlanıp suyu süzüldükten sonra gölge bir yere yerleştirilen kerevetlere serilerek kurutulur.



ŞEFTALİ KURUTMASI:

Olgun şeftaliler yıkanır, kaynar suda haşlanır ve soğuk suda soğutulur Şeftaliler, kabukları soyulduktan sonra, dilimlenip çekirdekleri ve çekirdek yuvalan çıkarılır. Dilimler, % 1'lik tuzlu suda 10 dakika veya birinci kükürtleme usulüyle 30 dakika, ikinci kükürtleme usulüyle olursa 60 dakika kükürtlenir, yahut da şurupta 20 dakika haşlanır, sonra suları süzülüp kerevetlere serilir. Şeftali güneşte veya fırında kurutula-bilir. Fırının sıcaklığı 60-65 derece olmalıdır. Fırında kurutma süresi 10-24 saat arasında değişir. Şeftalinin güneşte kuruması ise 5-6 günde olur.


sevda

KİRAZ VE VİŞNE KURUTMASI:

Yıkanıp sapları çıkarılmış kiraz ve vişneler, buharla 2-4 dakika veya şurupta 20 dakika haşlandıktan sonra güneşte veya kurutma fırınında kurutulur. Fırının sıcaklığı 60-65 derece olmalıdır. Fırında kurutma süresi 10-12 saattir.



KAYISI KURUTMASI:

Olgun kayısılar, ikiye bölünüp çekirdekleri alındıktan sonra, birinci kükürtleme usulüyle 30-60 dakika kükürtlenir veya % 1'lik tuzlu suda 5 dakika tutulur, yahut da 4-5 dakika buharlanır. Böylece hazırlanmış kayısılar, yarık kısımları yukarı gelecek şekilde kerevetlere serilir. Kayısılar güneşte 3-7 günde kurur. Aynı iş, 60-65 derece sıcaklıktaki kurutma dolabında 15-20 saatte de yapılabilir.






ELMA KURUTMASI:

Kurutulacak elmalar beyaz etli, sert dokulu, mayhoş cinsten olmalıdır. Elmalar iyice yıkanır, kabukları soyulur, çekirdek yuvaları çıkarılır ve sekiz parçaya bölünerek dilimler halinde kesilir.
Dilimler, % 1'lik tuzlu suda 10 dakika veya birinci kükürtleme usulüyle 30 dakika, ikinci kükürtleme usulüyle ise 60 dakika kükürtlenir. Yahut da, hafif şurup içinde 20 dakika haşlanır. Böylece hazırlanmış elmalar, sıcaklığı 65-70 derece olan kurutma fırınında, 8-10 saatte kururlar. Kurumuş elmalar bir sandığa konur ve rutubetsiz bir yerde 1 hafta terlemeye bırakılır.


இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ

SAGOLSUN KAYINVALIDEM KURUTUP GONDERIYOR  :opucuk: