27 Nisan , 2024, 21:16:51

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


MEYVELERİNİZİ NASIL DONDURABİLİRİSİNİZ

Başlatan sevda, 04 Eylül , 2008, 01:21:10

« önceki - sonraki »

sevda

ERİĞİN DONDURULMASI

Çekirdeği çıkarılabilen cinsten erikler, % 40-50'lik şurupla veya toz şekerle dondurulur. Şurupla dondurmada kavanoz ağzında 2 cm. boşluk bırakılır ve bilinen işlem yapılır.



İNCİRİN DONDURULMASI:

Yıkanıp temizlenmiş incirler büyüklüklerine göre sıralanır, % 40'lık şurup içinde ve ağız kısmında 2 cm. boşluk kalıncaya kadar kavanoza doldurulur ve bilinen işlem yapılır.

sevda

KİRAZIN VE VİŞNENİN DONDURULMASI:

Kiraz veya vişneler yıkanıp suları süzdürülür. Sapları ve istenirse çekirdekleri çıkarılır. Kiraz için % 30 - 40'luk, vişne için % 40 - 50'lik şurup kullanılır. Kirazlar ve vişneler, kavanozda 2 cm. boşluk kalıncaya kadar doldurulur ve bilinen işlem yapılır. Şekerle dondurmada, 4-6 kısım meyveye 1 kısım toz şekeri kullanılır.



ŞEFTALİNİN DONDURULMASI:

Yıkanmış şeftaliler 1 dakika kaynar suda haşlanır. Hemen soğuk suya daldırılıp soğutulur ve süzülür. Sonra kabukları soyulur, ikiye bölünüp çekirdekleri çıkarılır. Bekletilmeden, içinde 1/2 bardak ağır şurup bulunan kavanoza 2 cm. boşluk bırakılmak suretiyle doldurulur. Şurup, meyveleri örtmezse ilâve edilir. Kavanoz, ağzına selofan veya parşömen kâğıdı yerleştirildikten sonra kapanır ve dondurucuya konur.


sevda

ÇİLEĞİN DONDURULMASI:

Yıkanıp ayıklanmış çilekler, suyu süzdürüldükten sonra ağır toz şekeriyle veya şurupla dondurulur. Toz şekeriyle dondurmak için kavanoza bir kat şeker, bir kat çilek konularak katlama yapılır ve en üst kata şeker serilir. Kavanoz sıkıca kapatılarak dondurucuya yerleştirilir. Şurupla dondurmada ise. kavanoza 1/2 bardak şurup konulduktan sonra, 2 cm. boşluk kalıncaya kadar çilek doldurulur. Kavanoz kapatılır ve dondurucuya yerleştirilir.


ELMANIN DONDURULMASI:

Elmalar bol suyla yıkanıp suyu süzdürüldükten sonra kabukları soyulur, çekirdek yuvaları çıkarılır, dilimlenir ve tuzlu suya atılır. Tekrar alınıp suyu süzdürülür ve bu defa kaynar suda 2 dakika haşlanır. Kaynar suda ısınmış elmalar soğuk suya batini ip soğutulur, süzülür ve şekerle karıştırıldıktan sonra kavanoza doldurulup dondurucuya konur.



KAYISININ DONDURULMASI:

Kayısılar yıkanıp suyu süzülür, çekirdekleri çıkarılarak ikiye bölünür. Kavanoza yarım bardak askorbik asitli ağır şuruptan konularak, üzerine kayısılar doldurulur. Kavanozun üstünde 2 cm. boşluk bırakılır. Kayısıların üzerine selofan veya parşömen kâğıdı konur. Kavanoz kapatılıp dondurucuya yerleştirilir