SEBZENİZİ NASIL DONDURABİLİRİSNİZ...

Başlatan sevda, 04 Eylül , 2008, 01:15:18

« önceki - sonraki »

sevda

Kırmızı pancarın dondurulması:

Küçük, körpe, kırmızı renkli pancarları yıkamalı. Saplarını da kestikten sonra, pancarları bir tencereye koyup orta derecede haşlamalı. Soğuk suda soğutmalı, kabuklarını soymalı ve ince dilimler halinde yahut tavla zarı şeklinde kesmeli. Sonra bilinen usule göre kaplara doldurup dondurucuya koymalı.

sevda

Mısırın dondurulması:

Tatlı, sütlü, nişastalaşmamış mısırların kabuklarını soymalı, püsküllerini temizlemeli. Mısırları yıkayıp haşladıktan ve soğutup süzdükten sonra tanelemeli. Bilinen usule göre kavanozlara yerleştirip dondurucuya koymalı.





Bamyanın dondurulması:

Bamyaları yıkadıktan ve saplarını kestikten sonra bilinen usule göre haşlayıp soğutarak kaplara doldurmalı ve dondurucuya koymalı.






Havucun dondurulması:

Havuçları fırçayla bol suda yıkamalı, kabuklarını kazımalı, ince dilimler halinde veya tavla zarı şeklinde kesmeli. Sonra bilinen usule göre 3 dakika haşlamalı; soğutmalı, süzmeli ve kaplara doldurup dondurucuya koymalı.


sevda

Kuşkonmazın dondurulması:

Körpe ve yeşil kuşkonmazları iyice yıkayıp istenilen boyda kesmeli, 2-4 dakika haşlamalı, soğutmalı ve kaplara yerleştirip dondurucuya koymalı.



Ispanakların dondurulması:

Ispanakları iyice yıkamalı, varsa sarı ve kart yapraklarını ayırmalı, saplarını kesmeli. Kaynar su buharında 3-4 dakika haşlayıp süzmeli. Sonra soğuk suyla soğutup süzerek bilinen usule göre kaba doldurmalı ve dondurucuya koymalı



Bezelyenin dondurulması:

Bezelyeleri taneleyip bol suyla yıkadıktan sonra kaynar suda 1 dakika haşlamalı. Soğuk suda soğutup tekrar süzmeli. Bilinen usule göre kaba yerleştirip dondurucuya koymalı.


sevda

Taze fasulyenin dondurulması :

Taze, körpe ve kılçıksız fasulyeleri iyice yıkayıp suyunu süzmeli ve 3-4 dakika haşlamalı. Sonra temiz soğuk suyla soğutup tekrar süzmeli ve.bir kavanoza doldurmalı. Ağız kısmı 2 cm. kadar boş kalacak şekilde doldurulmuş kabı sıkıca kapayıp hemen dondurucuya koymalı.





SEBZELERİN DONDURULMASI

Meyvelerde olduğu gibi sebzelerin dondurulmasında da iyi sonuç alabilmek için, taze ve kaliteli sebzeyi, usulünce ve hızla işlemek şarttır. Dondurulacak sebzeler, haşlama, soğutma ve doldurma gibi işlemlerden geçer.
1) Haşlama: Dondurulacak sebzeler soğuk su içinde iyice yıkandıktan sonra süzülüp kaynar su içinde veya buhar içinde haşlanır. Haşlamanın gayesi, sebzelerde bulunan enzimlerin etkisini yok etmektir. Haşlama süresi sebzelerin, durumlarına göre 1-5 dakikadır. 1 kilo sebze, tülbent, tel sepet veya file içine konularak, 10 litre kaynar suyun içinde haşlanır. Buharla haşlama 1-2 dakika-fazla sürer.
2) Soğutma: Haşlanan sebzelerin pişme durumuna gelmemesi için, hemen temiz soğuk suya daldırılarak soğutulması gerekir. Sudan çıkarılan sebzeler iyice süzdürülür.
3) Doldurma: Soğumuş ve suyu süzülmüş sebzeler bekletilmeden dondurulacakları kaplara doldurulur. Sebzeler susuz olarak kavanozlara doldurulur. Doldurma sonucunda kabın üst kısmında 1-2 cm. boşluk bırakılır ve kap, ağzı kapanarak dondurucuya konulur.




Kabağın dondurulması:

Körpe sakız kabaklarını kazıdıktan sonra 1 santim kalınlıkta dilimlemeli, 2-3 dakika başlamalı, soğutmalı ve bilinen şekilde kaplara doldurup dondurucuya koymalı.



sevda