BEBEK BAKIMIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER!

Başlatan Almiş'inAnniş'i, 08 Şubat , 2007, 11:59:26

« önceki - sonraki »

Almiş'inAnniş'i

SEMİNER NOTLARI

YIKAMA

İki çeşit bebek temizliği vardır; birincisi silme banyosu, ikincisi yıkama banyosu. Bebeğin temizliği sırayla önce gözden başlar, sonra burun, kulak, boyun katları, koltuk altı, göbek bakımı, alt temizliği, bacak katmanları, parmak araları (el ve ayak), tırnakların kesilmesi (bunun için elişi makası tercih ederseniz bu işlemi daha kolay yapabilirsiniz). Bebeğinizin temizliğini yaptıktan sonra mutlaka kurutup yağlı mendille veya yağladığınız pamukla bebeğinizin cildini nemlendirin ve havalandırın. Temizliğin beslenmeden 1 ila 1,5 saat sonrasında yapılması tavsiye edilir!

Göz temizliği:
Öncelikle bebeğinizin gözünü temizlemek için kendinize bir göz kadehi oluşturun. Saflaştırılmış su ve pamuk/ gazlı bez ile gözü içten dışa doğru silin ve bezi atın. Göz kadehini sterilize ettikten sonra mutlaka kurutun. Unutmayın ki ıslak yerler mikropların üreme alanıdır. Bu yüzden bebeğinize kullandığınız her şeyi doğal kurumaya bırakmadan kendiniz kurutun.

Kulak kepçesi:
Bebeğinizin kulak kepçesini silebilirsiniz. Yağlı tabakanın yok olmaması için bu işlemi hafifçe yapın. Yağlı tabaka dışarıdan gelebilecek toz ve pisliklerin kulak içine gitmeden kepçeye yapışmasını sağlayan bizim için önemli bir maddedir. Çok gerekli olmadıkça kulak çubuğu kullanmayın. Eğer kullanmanız gerekiyorsa da bebekler için özel hazırlanmış olan bariyerli kulak çubuklarını tercih edin.

Burun temizliği:
Burun içinde bir şey yoksa temizlemeye de gerek yoktur. Eğer ulaşılabilecek yerdeyse aspiratör kullanmadan temizleyiniz. Ama aspiratör kullanmanız gerekiyorsa tek kullanımlık flakonları olanlar tercih edilmeli. Yedek uçlu aspiratörler kullanılmalı. Kullanılan uc sterilize edilip kurutulmadan 2 kez kullanılmamalı. Burundaki mikroplar aspiratöre geçtiği için 2. kez kullanımı buruna mikrobu aynen geri taşımaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Bu işlemlerden sonra boyun ve koltuk altı silinmeli. Katlar tek tek silinmeli ve kuru bezle kurutulmalı.

Göbek bakımı:
Eğer çok gerekirse göbek bakımı beyaz sabunlu suyla silinip batikonla çok hafif tampon yapılmalı. Alkol kullanımı sadece göbek ucundaki parça için olabilir. Betafix yapışkanla  (dar ve uzun) veya gazlı bezle kapatılır.

Not1: Bebeklerin ilk dışkıları koyu renkli ve sıvıdır. Kız bebeklerin bazılarında ilk idrarları ile birlikte pembe bir leke görülebilir. Bunda telaş edilecek bir şey yoktur. Bez suya tutulur, eğer su pembeliği akıtıyorsa sorun yok demektir.

Not2: Bebeğinize kullanacağınız kozmetiği (ıslak mendiller ve havlular v.b.) önce kendiniz kullanın. Pamuklu olması çok önemli! Pamuklu olduğunu parmaklarınızın arasına alıp sıkıştırarak anlayabilirsiniz. Küçülmesi pamuklu olduğunun göstergesidir. Ayrıca paketin dibinde alkollü ve yoğun kokulu sıvı olmaması gerekiyor.

Alt temizleme:
Bebek altı temizlemeden önce eller mutlaka yıkanıp kurulanmalı.  Alt açmadan önce gerekli malzemeler yanınızda hazır bulunmalı (bebeğinizin anatomisine uygun bez, krem, alt açma bezi) kız bebeklerin alt temizliği yukarıdan aşağıya doğru yapılır. Bir kez aşağıya çektiğiniz bezi kesinlikle yukarı doğru sürmeyiniz. Bacak arası ve katlar da temizliğe dahil edilmeli ve tabi ki kurutulmalı. Bu işlemden sonra bebe yağı veya pişik kremi sürün. Genelde bebe yağı tercih ediyorsanız ara ara pişik kremi sürmeyi ihmal etmeyin.
Erkek bebekte penis ucuna ıslak, yağlı mendil sürülmemelidir. Bunlar penis ucunu tıkadıkları için bebeğiniz idrar sorunu yaşayabilir. Ayrıca sünnet derisini fazla ileri-geri yapmamak ve bu bölgeye ince temizlik yapmak da son derece yanlıştır.


Not3: Pişik kremi kullanmak için bebeğinizin pişik olmasını beklemeyiniz. İdrar ve bebek cildi arasında daima bir bariyer olmalıdır. Bez değişiminden sonra bebeğinizin altına yağ veya çok ince bir tabaka pişik kremi sürmeniz bebeğinizi olası pişik sorunundan kurtaracaktır.

Not4: Pişik için önce kıyafet seçiminden başlanır. Bebeğinizi ince ve kat kat giydiriniz. Böylece kıyafetler arasında hava sirkülasyonu olacaktır. Ayrıca bulunduğunuz ortama göre de bebeğinizin kıyafetlerinin uygunluğunu ayarlamanız daha kolay olacaktır. Bebeğinize giydireceğiniz her şeyin pamuklu olmasına özen gösterin. Pamuklu kıyafetler ellerinizin arasında sıkıştırdığınızda küçülen kıyafetlerdir. Satın almadan önce bu ufak testi mutlaka yapın.

Not4: Bez değiştirdikten sonra bırakın bebeğinizin altı biraz hava alsın.

Not5: Bebeğinizin çamaşırlarını kendinizinkilerle karıştırmayın ve ayrı yıkayın. Yıkama için bebek deterjanını tercih edin. Elde yıkanacaksa beyaz sabun tercih edin. Eğer bebek deterjanınız yoksa normal deterjanla yıkayabilirsiniz ve gerekliyse çamaşır suyu da kullanabilirsiniz (domestos tercih edilmeli)fakat mutlaka çift durulama yaptırın.

Not6: Konak sorunu için banyo öncesi bebeğinizin başına pamukla bebe yağı sürünüz. Hafifçe tarayıp bekletiniz. Kesinlikle kanatmayınız.

Not7: Bebeğinizin cildi yağlı ise 6. aydan sonra bebe yağı yerine bebe losyonu  kullanılabilir.

Not8: Silme banyosu günde 2 kez yapılmalıdır.

Not9: Pamukçuk için önce meme bakımı yapılır. 1 çay bardağı suya 1 çay kaşığı karbonat katılarak pamuk yardımıyla meme ucu temizlenir. Eğer pamukçuk çıktıysa aynı şekilde bebeğinizin yağınızın içini de bu şekilde temizleyebilirsiniz. 

Not10: Bebeğinizin dudağında kuruluk ve kabuklaşma oluyorsa az miktarda bebe yağı veya vazelin sürünüz.

Tam Banyo (Yıkama Banyosu)

Bebek doğduktan 5 gün sonra yıkanabilir. Banyo için evin sakin olduğu bir saat seçilmelidir. Oda ısısı 1-2 derece arttırılıp ortalama 21-24 derece olmalıdır. Su sıcaklığı ise 34-37 derece olarak ayarlanmalıdır. Yıkamaya başlamadan önce ellerdeki ütün takılar çıkarılmalıdır. Gerekli malzemeler 2 adet havlu, bez, şampuan, tarak, oyuncak, losyon, kulak çubuğu, bebe yağı, ıslak mendil.

Yıkama işleminden önce bebeğin altı kontrol edilmeli ve kirli ise değiştirilmelidir. Burun, kulak, göz temizliği aynen silme banyosundaki gibi yapılmalıdır.


Not11: Bebeğinizi musluğun veya duşun altında yıkamayınız. Bunun için bir bebek küveti, kova ve maşrapa kullanınız ve yıkama işlemini banyoda yapmayınız. Banyo kaygan bir ortam olduğu için tehlikelere açıktır.

Yıkama işleminde iki başparmakla baş altı desteklenir. Çok az miktarda şampuan sürülür ve durulanır. Baş kurulanır.(bu işlem yapılırken bebek giyiniktir.) daha sonra bebeğin kıyafetleri çıkarılıp yine çok az şampuanla vücut yıkanır. Vücut temizliği için yumuşak bir bez lif gibi bir şey kullanılabilir. Fakat işlem bittikten sonra yıkanıp kurutulması şarttır. Özellikle mümkünse güneşte kurutulmalıdır. Sünger tercih ediliyorsa doğal süngerin rafine edilmişi kullanılır ve yine aynı şekilde kullandıktan sonra mutlaka güneşte kurutulur.

MASAJ

Ele bebe yağı alınır, alın ve ağız kenarlarından başlanır boyun hafifçe avuç içiyle sürülür. Göğüs kısmına kelebek şeklinde sürülür, karın bölgesine ise saat yönünde sürülür (bu bebeğinizin gazını çıkarmasına da yardımcı olacağı için bebeğiniz rahatlayacaktır). Kollar ve bacaklar burgu hareketiyle ovulur hafifçe. Masaj süresi toplam 2-3 dakika sürmelidir. Fazlası bebeğinize keyif vermeyecektir.

JİMLASTİK

Ayaklar karına doğru itilip çekilir. Kollar ve bacaklar iç ve dış çapraz yapılır. 


Emine


adalet

razicim ellerine saglik boyle guzel bilgileri paylastigin icin :hello2:

Almiş'inAnniş'i

ilginiz için ben teşekkür ederim canlarım. sırada ilkyardım semineri var, inşallah bu hafta sonu ona katılıcam. pazartesi onları da hazırlamış olurum ve sizlerle paylaşırım. faydası olduysa ne mutlu bana  :hello2:

nagihan

razi ilk yardım semineri ne zaman?
valla bravo iyi not tutmuşsun şekerim.


Almiş'inAnniş'i

c.tesi günüydü hayatım bitti yani. bu hafta sonu da doğum yöntemleriyle ilgili bir seminer var ama katılamayabilirim buna. kapımız değişicek de sanırım c.tesi takmaya gelicekler.

Almiş'inAnniş'i

Neden Bazı Bebekler İştahsızdır?

Büyüme döneminde; bebeğin, kişisel özellikleri, büyüme süreci ve ayına/yaşına göre iştahı; azalır veya artar.

bebeğin büyüme gelişme normalse, beslenmesi yeterli demektir. Normal gelişen bebekler için bazı günler az yemesi veya öğün atlaması sorun olmaz.

Özellille 15-18. aylar arasında iştahın en düşük  seviyede olduğu görülmektedir.

Önemli olan; annelerin bebeklerinin ayrı bir birey olduğunu kabul etmesi ve iştah düzeyinin zaman içinde değişeceğini bilmesidir.

Çözümü Nedir?

- Çocukların en önemli silahı yiyeceği reddetmesi ve aileye veya çevreye duyduğu tepkiyi yemek yememekle dile getirmesi şeklindedir. Bu sebeple zorla yemek yedirmeyin. Özellikle ek gıdaya geçiş veya diş çıkartma gibi özel dönemlerde görülen yemeği reddetme durumunda, bebeğinize zorla yedirmeye çalışmak iştahsızlığın daha da artmasına yola açar.
- Öğün aralarında sık sık meyve suyu vermeyin. İçeceklerini genelde yemekten sonra verin. Unutmayın ki bebeğiniz küçücük midesiyle, yarım bardak meyve suyu içince bile kendini tok hissedecektir.
- Öğünler arasında birşeyler atıştırmak da iştahsızlığa neden olan bir durumdur. Bir bardak meyve suyu, 1-2 adet bisküvi, kraker tüketilmesi ana öğünlerden besin alımını etkiler.
- Bebeğinizi mümkün oldukça erken yaşta kendi başına yemesi için cesaretlendirin. Etrafa yemek saçıyor diye bebeğin kendi kendine yemesini engellemeyin. Yere sereceğiniz bir eski gazete ile yemek zevkini keşfetmesine fırsat verin.

Almiş'inAnniş'i

Anne Sütü Şart!

Bebekler için anne sütü en mükemmel besindir. Ancak anne sütü azaldığında veya yetmediğinde , bebeğe verilen süt öğünü çok önemlidir. Bu durumda en iyi seçenek, anne sütüne yakınlaştırılmış biberon mamalarının tercih edilmesidir.

Yanlış tercih; İnek Sütü!

İnek sütü bebek beslenmesinde 1 yaşı doldurana kadar sakıncalı bir besindir.
Çocuk doktorları ve Dünya Sağlık Örgütü, inek sütünü bebek beslenmesinde 1 yaş dolana kadar önermiyorlar.

İnek Sütünün Sakıncaları:
- Besin değerleri, vitamin ve mineralleri yetersizdir
- Yetersiz beslenmeye bağlı gelişim gerilikleri riskini arttırır
- Kansızlık yapabilir
- Kabızlığa neden olabilir
- Kemik gelişiminde yetersizliklere neden olabilir
- Bağırsak içi kanamalarının riskini arttırır

Hepsi İnek Sütü
- Uzun ömürlü kutular
- Pastörize şişeler
- Açık satılan sütler
Fabrikada el değmden kutulanmış olması, inek sütünün bebekler için sakıncalarını gidermez., mineral ve vitamin eksikliğini çözmez. hatta inek sütüyle muhallebi ve yoğurt yapmak, kahvaltı karışımına eklemek, içinde bisküvi ezip vermek de bebeğiniz için uygun değildir.

Çözüm:

- Anne sütü olmadığında, bebekler için en doğru ve besleyici süt anne sütüne yakınlaştırılmış biberon mamalarıdır.; inek sütü değildir. Bebeğiniz biberon mamaları ile beslenirken, onun ihtiyaçlarına en uygun sütü almış olur.
- Biberon mamaları ile bebeğinizin yoğurdunu, kahvaltı karışımını, muhallebisini de hazırlayabilirsiniz.


nagihan

yaaa sitede sorun var sanırım. yazılr bir tuhaf olduuuuu


Almiş'inAnniş'i

nagiş coyp mi yaptın hayatım okunmuyo hiç bişi anlamadım :S

nagihan



Almiş'inAnniş'i

tembel hatun  :tongue3: ben hepsini tek tek yazıyorum   :aferin:

nagihan

bende yazayım yada sitenin adresini yazayım. :honk:


nagihan



nagihan

BEBEK ODASI NASIL OLMALI?

Dış dünyaya yavaş yavaş alışması gereken bebek için, mümkünse sessiz ve çok aydınlık olmayan bir oda seçilmelidir.
Odanın sıcaklığına da özen gerekir. Bebek, soğuktan büyüklere oranla daha çok etkilendiği için, nem oranını iyi denetlemek koşulu ile, odanın sürekli 19-20 derecede tutulması gerekir. Yeni doğmuş bir bebeğin solunum yolları hassastır; bu yüzden radyatörlerin üstüne içi su dolu kaplar yerleştirilmelidir.

Dış dünyayı fark etmeye başlayan bebek için gözü yorucu, çok canlı ve koyu renklerden uzak durmak gerekir.
Bez değiştirme yeri düşünülmeli ve ışığı özenle ayarlanmalıdır. Direk olarak gözüne gelen kuvvetli bir ışık bebeği rahatsız edecektir.
Yatak örtülerinin ve diğer ayrıntıların kolayca temizlenir olması çok önemlidir. Özenle aldığınız bazı eşyaların her şeyden önce pratik olması gerekmektedir. Bebeğinizi emzireceğiniz bir koltuk sizin için çok önemlidir. Rahat ve ortopedik olmasına dikkat ediniz; unutmayınız bebek emzirmek sabır ister.