Çocuklara Neden Ninni Söylenir ?

Başlatan Balböceği, 31 Aralık , 2011, 19:37:42

« önceki - sonraki »

Balböceği

Bebeklerin uyuması için söylenen ninnilerin tüm annelerin ortak şarkısı olduğu belirtildi. Kocaeli Üniversitesi'nin araştırmasına göre; İspanyolca ''nana'' Fransızca ''nani'' İtalyanca ''ninna'' Slavca'da ''nina-nana''nın Türkçe'de ''nenni- ninni'' sözleriyle benzerlik gösterdiği açıklandı. Yetkililer ninnilerin bebeğin kötülüklerden uzak kalması dileğiyle söylendiğine işaret etti.

Yeryüzünde en çok ninni söylenen yerler arasında tıpkı masalları da oluşturmakta mahir olan Hindistan Orta Asya ve ön Asya toprakları önde gelir. Bizim harsımızdan ninni ve masalları çıkardığımızda büyük kayba uğradığımız görülür.
Ninni bebek için okunduğu ve annenin gönlünün derinliklerinden kopup doğduğu için hep bir dua iyilik temennisi yücelik isteği şeklindedir. İçinde acınma ve sızlanmalar bulunmasına rağmen sonuçta hep iyi şeyler olması niyaz edilir. Bebeğin uyuması hastalığının geçmesi büyümesi yürümesi ilerde büyük adam olması gibi temenniler ninnilerin ana temasını oluştururlar.
Hayat mücadelesi içinde yorgun düşen; ayrılık ve yoksulluklar ortasında yüreği paramparça olmuş zor şartlar altında çalışan akıl almaz bir yorgunlukla eve dönüp epeyce ihmal ettiği yavrusunu bağrına basan Anadolu kadını zamanın yine uykusuz geçecek bir geceye doğru ilerlediğini hissedip bebeğine ninni söylemeye başladığında dudaklarından dökülen her sözün bir değeri bir yüceliği ve anlamı olur. Çünkü gönülden doğup gelmekte; açık net ve anlaşılır biçimde ortaya saçılmaktadır. Onda bir sanat yapma kaygısı (tasannu) bulunmadığı için tabii ve içlidir.
Ninni bir türlü uyumak istemeyen bebeğin kulağına hoş bir melodi olarak gelmeye başladığında sanki dış dünyanın bütün objeleri kaybolup gitmekte anne kandi kısır döngüsünde amansız bir koşuya başlamaktadır. Yorgun çaresiz yoksul sevdiğinden ayrı veya gelecek korkusu içindedir. Bebek niçin uyumuyor? Niçin hep ağlayıp durur böyle? Yoksa bilinmez bir hastalığa mı yakalanmış? Altı daha yeni temizlendiği südünü de içtiği halde niçin kıvranıp durmakta? Anne de kıvranır sabahlara kadar. Beşiğin başında belki herkes derin uykulara dalmışken anne uyanıktır ve ince ezgilerle ninniler söylemektedir. Birbiri ardınca sökün eden bu mısralarda ne derin mânalar ne güzel deyişler ne anlamlı sözler vardır. Eğer hepsi bir kenara yazılıp kaydedilebilseydi insanoğlunun hikayesi daha bir tamamlanmış olurdu.
ALINTIDIR.