Bebeğinizin vücudu hakkında bilmenizi istediği gerçekler!!!!!!!!!!!!

Başlatan gökkusağı, 12 Kasım , 2011, 11:55:31

« önceki - sonraki »

gökkusağı

Bazen şaşı olabilirim

Uzmanlara göre bebeklerin göz kaslarından biri, diğerine göre daha kuvvetli olabilir. Eğer gözündeki kayma sürekli değilse endişelenmeyin. Ancak yine de çocuğunuzun gözü doğumundan itibaren ilk 3 ay içinde kaymaya devam ediyorsa, doktorunuza görünmeniz faydalı olacaktır.


Ayak tırnaklarım içe gömülmüş gibi görünebilir ama değiller!

Anne-babalar, genellikle bebeklerinin tırnakları deriye gömülmüş ve etrafındaki alan kırmızı görünüyor ise bu durumdan çok endişelenebilirler. Bebeklerin tırnakları kolayca kıvrılıp bükülebilir. Bu son derece normaldir.

Ayaklarım düztaban görünebilir

Yeni doğan bebeklerde bu normal, hatta sağlıklıdır. Bebeklerde üzerine ağırlık binmediği zaman normal görünümde olan ayakların, üzerine basıldığında düz ve topuktan içe dönük basması çoğu durumda zararsızdır. Ancak bebeğinizin ilk birkaç ayı içinde gerçekten ayak tabanının uzunlamasına olan kemerinde bir yükseklik varsa dikkatli davranmanızda fayda var. Çünkü bu nörolojik ya da kaslarla ilgili bir problem olduğunu gösterebilir. Bu yüzden bebeğinizin ayağında herhangi bir olumsuzluk görüyorsanız doktorunuza danışmanızda yarar olacağını unutmayın.

Ayak parmaklarım içe  doğru kıvrık ve paytak yürüyorum diye endişe etmeyin!

Bebeğinizin, ana rahminde büyürken ayakları çarpık, poposu ve bacakları bükülmüş olabilir. Ancak bir kez gelişip uzadığında (bu sık hareketler doğrultusunda, genellikle doğumdan sonraki 2 ay içinde olur) bedeni ve bacakları düzelir. Yalnız bebeğiniz 5 yaşına gelene kadar ayakları biraz içe dönük olabilir. Çocuğunuz, canı acımadan normal basma pozisyonunda durabiliyorsa, endişelenmemelisiniz.


Şu anda sadece burnumdan nefes alıyorum

Bu durum, bebeğinizi emzirdiğinizde ya da ilacını içirdiğinizde onun nefes almasını sağlar ve içtiği sıvıların kazara nefes borusuna kaçmamasına yardım eder. Ancak bu pozisyonun bazı dezavantajları da vardır. Örneğin burnu tıkanırsa düzgün bir şekilde nefes alamaz. Bu yüzden burnunu arada bir temizlemeyi ihmal etmeyin. Birkaç ay içinde ağzından da nefes almaya başlayacaktır.

Bir süre gözyaşım olmayacak

Küçüğünüzün ilk birkaç haftasındaki ağlamaları sırasında o seker yanaklarından gözyaşı aktığını göremeyeceksiniz. Ama, onun her iki gözünün de dış kısmına doğru yerleşmiş olan gözyaşı bezleri, eninde sonunda "gözyaşı" üretecek. Başlangıçta ise bu gözyaşı bezleri sadece gözün nemli kalmasına yarayan bir sıvı üretir. Tüm bunlara ek olarak bebeğinizin göz kanalları, doğum sırasında kısmen ya da tamamen tıkalı olabilir Göz kanallarının tam olarak açılması 1 -6 ay arasındadır.

Lütfen beni sarsma!

Bu gerçekten çok tehlikeli. Onu özellikle ağladığı zamanlarda kucağınızda nazikçe sallamalısınız. Ancak şiddetli bir sallama, beynin, kafanın içinde, öne arkaya sallanmasına neden olur. Bu da beyinde kanama veya hasar meydana getirebilir. Hatta ne yazık ki ölümlere bile neden olabilecek durumlar ortaya çıkabilir.

Nefes alışım hızlı ve düzensiz

Siz dakikada 12 ile 20 kez yavaş ve sabit bir şekilde nefes alırken yeni doğan bebeğiniz bu çıtayı 60'a yükseltir! Onun nefes alışı aynı zamanda düzensizdir. Bu yüzden arada sırada nefes alışlarında kısa "durmalar" olduğunda hemen paniklemeyin. Bebeğinizin hızlı ve komik nefes alışının 2 nedeni vardır: Ciğerleri oldukça küçüktür ve nörolojik sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir. Bebeğinizin nefes yolunun tamamen gelişmesi 6 ay alabilir.

Hareketlerim biçimsiz olabilir

Doğumda, bebeğinizin beyninde en gelişmiş olan alanlar, refleksleri kontrol eden bölümler ve "kalp atışı" gibi hayati fonksiyonlardır. Onun hareketlerini düzenleyen beyincik, henüz tam olarak gelişmemiştir. Bunun sonucunda bebeğinizin hareketleri size şaşkın ya da komik gelebilir. Bunların çoğu reflekslerden kaynaklanan bilinçsiz hareketlerdir. Beynin şekillendirmeye devam ettiği sinir yolu ve sinirlerin etrafını sarmış olan myelin, mesajların geçişini hızlandırır. Birkaç ay içinde yavrunuzun hareketleri daha yumuşak olmaya başlayacak ve hareketlerinin kontrolüne artık iyice sahip olacaktır.

Vücut ısımı dengeleyemiyorum

Bebeğinizin adeta bir termostat gibi çalışan tiroid bezleri, daha henüz olgunlaşmamıştır. Bu yüzden de etkili bir şekilde çalışmazlar. Büyük çocukların ve yetişkinlerin aksine bebekler, vücut sıcaklığını yükseltmeye yarayan "titreme" refleksini gerçekleşemezler. Bebeğiniz çok sıcakladığında da ter bezleri bu sıcaklığı düşürmek için yeterince iyi gelişmemiştir (Bebeğiniz 8 haftalık olana kadar bu ter bezleri yeteri kadar iyi çalışmayacaktır). Bu yüzden miniğiniz, yaşamının ilk ya da 2. ayında ateşlenme ya da ısı kaybı gibi risklerle karşı karşıyadır. Bu durumda sizin içinizi rahatlatacak bir nokta varsa o da küçüğünüzün bir sürü "yağa" sahip olmasıdır! Evet yanlış duymadınız! Bebeğinizin yağlarını depoladığı özel alanları vardır.Üstelik bu yağlar vücut sıcaklığı düştüğünde izolasyon makinesi gibi çalışır.

Kolaylıkla susuz kalabilirim

Yetişkinlerin vücudunun yüzde 52-65'i sudur. Bebeklerin ise yaklaşık olarak ağırlıklarının yüzde 75-80'i sudur. Buna rağmen, susuz kalma konusunda daha büyük çocuklar ve yetişkinlere oranla daha fazla risk altındadırlar. Bu da daha fazla suyun vücuttan atılmasına neden olur. Bebeğinizin vücudunun susuz kalıp kalmadığını anlamak için serçe parmağınızı onun ağzına koyun. Uzmanlar, eğer parmağınızda ıslaklık hissederseniz endişelenmemeniz gerektiğini söylüyor. Eğer ağzı kuru ve yapışkansa sizin sütünüze ya da bu kuruluğu önleyebilecek bir ilaca ihtiyacı vardır. Tüm bunlara rağmen emin olamıyorsanız doktorunuzu aramalısınız.

Şu anda çok uzağı göremiyorum

Yeni doğan bebeğinizin o güzel gözleri, pek fazla uzağı göremez. Ancak ona yaklaştığınızda sizin yüzünüzü mutlaka görecektir. Onun görüşü başlangıçta bulanıktır. Yüksek kontrastlı şeyler, onun için seçilmesi çok daha kolay olanlardır. Bu yüzden bebekler sizin kafanızın ön tarafına ya da ağzınıza, gözlerinize bakmaya daha eğilimlidir. Aslında bebeğiniz sizin teniniz ve saçınız, dişleriniz ve dudaklarınız arasındaki sınır üzerinde çalışıyordur. Zamanla küçüğünüzün retinası olgunlaşacak ve gelişecektir.

Çok hıçkırıyorum!

Bazı bebekler bunu doğmadan önce, ana karnında dahi yapabiliyor. Hıçkırmaya neden olan spazmlar, diyafram için egzersiz hareketleridir. Diyafram nefes almak için hayati olan bir kastır. Sık hıçkırıklar, doğumdan sonraki aylarda da devam edebilir. Bu, bebeğinizin aşırı uyarılmış olmasından ya da beslenmesinden kaynaklanıyor olabilir. Çünkü diyaframı hala tam olarak gelişmemiştir. Bebeğiniz 3-4 aylık olduğunda diyaframı çok daha fazla etkili çalışacak ve hıçkırıkları azalacaktır.

Kalçamın gelişmesi için zamana ihtiyacım var

Yeni doğan bebeklerde her iki bacak kemiğinin üstünde top şeklinde yumuşak bir kıkırdak yapı vardır. Zamanla bu kıkırdaklar kemikle beraber sertleşir ve kalçanın yuvarlak olan şeklini alır. Ancak kalça ekleminin düzgün olarak gelişmemesi, çocuğunuzun aksayarak yürümesine neden olabilir. Rutin kontrollerinizde çocuk doktorunuz, bebeğinizin kıvrık bacaklarını birbirinden ayırarak iter ve dairesel hareketler yaptırır. Böylece bebeğinizin kalça ekleminin gelişimini, yerinden çıkıp çıkmadığını ve yerleştirilmesi gerekip gerekmediğini anlayacaktır.

Yanaklarımın şişman olmasının bir nedeni var

Bebeklerin yanaklarının şişkinliği, derilerinin altına yerleşmiş olan özel bir katmandan kaynaklanır. Bu, bebeğinizin süt emerken çenesini desteklemesini sağlar. Yine bu sayede bebeğiniz çenesini, dudaklarını, yanaklarını ve dilini koordine etmesini öğrenir.

Neredeyse her zaman aç hissediyorum!

Bebeğinizin birkaç saatte bir neden yemek yemesi gerektiğini hiç merak ettiniz mi? Bebeklerin sık yemeye ihtiyacı vardır, çünkü mideleri çok küçüktür. Yavrunuzun midesi bir yetişkinin midesinin yüzde 15'i kadardır. Ancak bebeğinizin ilk yaşında yani "ilk doğum günü pastasında" midesinin gelişeceğinden emin olabilirsiniz.

Kulaklarım yumuşak

Kulakları çok yumuşaksa ya da biraz kıvrılmışsa hemen alarma geçmeyin. Bunun nedeni kulakların içindeki esnek bağlayıcı doku olan "kıkırdağın" hala yeteri kadar olgunlaşmamış ve yumuşak olmasıdır. Birkaç hafta içinde kulakları sertleşmeye başlayacaktır. Bununla beraber bebeğinizin kulakları daha normal bir görünüme kavuşacaktır.

Kaburgalarımdaki biçimsizliğe aldırmayın

Bebeğinizin kaburgalarındaki sert yumru, aslında nefes kemiğinin alt ucudur. Toplu bebeklere oranla zayıf bebeklerde daha belirgin olan bu çıkıntıyı fark etmeyebilirsiniz. Bu yumru, zamanla nefes kemiğinin geri kalanında kas ve yağlarla örtülecektir. Böylece görünüşte rahatsız edici bir durum da ortadan kalkmış olacaktır.

Bebek bezi pişiğimin, birden fazla sebebi var

Bebeğiniz gün içinde birçok defa kakasını, her 1 -3 saatte bir ise idrarını yapabilir. Bu da onun hassas cildini tahriş eder. Ancak "popo kızarıklığının" başka sebepleri de vardır. Bebeğinizin henüz "acemi" olan sindirim sistemi anne sütü ya da mamadaki karbonhidratları tamamen eritemez. Bu yüzden aşağı bağırsakta gaz, asit ve hatta köpüklü kaka meydana gelebilir. Bu durum bebeğinizin kakasının onun hassas cildini rahatsız etmesine neden olur. Sık sık bezini değiştirmeli ve pişik kremi kullanmalısınız.

Kakamı yaparken ıkınma sesleri  çıkarabilir ve kızarabilirim ama kabız değilim

Bebeğiniz sizin rahminizin içindeyken, bağırsak hareketleri yoktur. Karın kasları hiç egzersiz yapmamış durumdadır.  Bu yüzden bu konu üzerinde çalışması gerekir. Bebeğinizin dışkısı yumuşak olduğu sürece  kabız olmadığını bilmelisiniz.
Nakşediyor yüreğime ilahi bir kudret.!
..diyor ki;
Eyy kul'um.!
imtihan'ın RABBiN.!...için,
Sabret.! ♥

susanna





gökkusağı

Nakşediyor yüreğime ilahi bir kudret.!
..diyor ki;
Eyy kul'um.!
imtihan'ın RABBiN.!...için,
Sabret.! ♥