8 aylık bebekler için ana öğün?

Başlatan dirim, 03 Ekim , 2011, 11:34:10

« önceki - sonraki »

dirim

selam anneler
her zamanki gibi yardımınıza ihtiyacım var.
oğlum tam 8 ay 1 haftalık.ana öğünlerde öğlen ve akşam sebze çorbası yapıyorum.
tok tutsun diye az sulu yapıyorum.daha çok püresi var.buraya kadar normal herşey
şimdilik sebze çorbası,mercimek çorbası ve kıymalı tel şehriye çorbası yediriyorum.
yoğurtlu çorba ve tarhanayı sevmiyor,haliyle yediremiyoruz.
mesela bugün öğlen yesin diye sebze çorbası yaptım,akşama tel şehriye yapıcam
yarın öğlene mercimek çorbası yapsam,yarın akşama ya sebze yada tel şehriye yapmak zorunda  kalıyorum.
seçenek yok.arada bir köfte ve tavuk haşlıyorum veriyorum.birde yediğimiz yemeklerin sularından tattırıyorum
ama ana öğün sebze çorbası,tel şehriye,mercimek çorbası.başka bişey yok.besleyici mi evet içlerinde yok yok.
ama bu çorbaları yaptığımda kayınvalidem dahil bazı kişiler yine mi sebze yada yine mercimek diyorlar.
1 yaşına kadar ben bu 3 çorbayı mı yapıcam çocuk başka bişey yemicekmi?

ana öğünde başka neler verebilirim?
ne yapabilirim farklı,makarnaysa makarna yada pirinç çorbası mı yani napabilirim?

Emine

03 Ekim , 2011, 16:11:07 #1 Son düzenlenme: 03 Ekim , 2011, 16:13:08 Emine
Ben ilk kızım için uyguladığım planı not almışım 6 aylıktan itibaren kullandığımız şekilde bir arkadaşa yazmışım aynen kopyalıyorum buraya. Doktorumuzun önerdiği şekilde:
6 aylık civarıyken meyve sularına alıştıktan sonra uyguladığım plan bu
7:30 anne sütü
9-10 anne sütü
12-13 1/2 elma+1/2 muz püre veya mandalina suyu+su veya 1/2 elma+1/2 armut püre(Ceylin 6 aylıkken mart ayıydı meyveleri mevsimlik meyvelere göre düzenleyebilirsin)
15 anne sütü
18 yoğurt
20 anne sütü
22 milupa aptamil 2 ile yapılacak pirinç unlu mama (bunun yerine anne sütü ver ama gece 2 den fazla uyanırsa bunu ver demişti doktor)
Pirinçunlu mama tarifi
1 çay bardağı suyu 1 tatlı kaşığı pirinç unu ile ocakta pişir kaynadıktan sonra ılıyınca içine 2,5-3 kaşık mama ve 1-2 çay kaşığı şeker konur(Ben şekersiz yaptım hiç şeker vermedim Ceyline doktor şekersiz yiyebiliyorsa daha iyi dedi)İstersen şeker yerine mevye ezerek tatlandırabilirsin.

Bunları oturttuktan sonra 3 hafta sonra sebze çorbasına geçersin sebzelerden önce kabak,havuç,patates karışımı da olabilir ama ben patlıcan , bakla ,soğan hariç tüm sebzelerden yapıyordum.Doktorumuzun verdiği çorba tarifini yazıyorum ilk bir ay günde 1 çay bardağı 1 aydan sonra günde 1.5-2 çay bardağı verilebilir.Ben yaptığım çorbayı 2-3 gün veriyordum kalanı kendiniz içersiniz
Sebze Çorbası
Malzemeler:
1 orta boy Patates
1 Havuç
1 Dolmalık Biber
1 tatlı Kırmızı Biber
2 baş Brokoli
5 yaprak Ispanak
½ baş Kereviz
1 Domates
1 Kabak
Bol Maydanoz
2 adet Yeşil Fasulye veya Börülce

1 çorba kaşığı pirinç (etli veya balıklı günlerde)
1 çorba kaşığı kırmızı mercimek (tavuklu günlerde)
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Üstünü örtecek kadar su

Yapılışı:
Bunlar düdüklü tencerede 20 dk kaynar.(Benim düdüklü tencerem olmadığından normal tencerede yarım saat pişirdim) Püre yapılır.(Ben ilk başlarda süzgeçten geçirdim 1 ay kadar sonraları blenderda püre yaptım etlere geçince)
Haftanın 2 günü çift çekilmiş yağsız kıyma , haftanın 2 günü taze balık (benim konserve ton balığı da kullandığım oldu doktor olabilir dedi), haftanın 2 günü tavuk ilave edilip sebzelere öyle pişirilir.

8. ayı bitirip 9. aya geçtiğimizde kahvaltıya başladık.İlk
kahvaltımız şöyleydi
1/4 yumurta sarısı, 40 gr labne beyniri (20 gr lık paketlerde satılıyor ben onlardan alıyordum), 1 tatlı kaşığı pekmez,1 tatlı kaşığı ezilmiş ceviz..Doktor pekmez olarak mutlaka Tariş marka verin dedi.Hepsini karıştırıp verebilirsiniz dedi ayrı ayrı yerse tabiki daha iyi olur dedi.Bir hafta sonra yumurta ve pekmez miktarı arttırılıyor yarım yumurta sarısı ve 2 tatlı kaşığı pekmez olarak.1 ay sonra da yumurtayı tam yumurta sarısı olarak arttırabilirsin.1 yaşına kadar beyazını yemesi yasak.

Bunların dışında 9 aylık olana kadar çilek ve kivi yasak meyvelerden.Sebzelerden de patlıcan ve bakla hiç verilmese daha iyi olur.Bunun dışında şeker ve tuz çocuklara alıştırılmaması gereken şeyler

İlk saat saat yazdığım programda sadece anne sütü olan yerlere yavaş yavaş ek gıdalar yerleştiriliyor örneğin saat 15 anne sütü öğününe çorba çorbasını içince üzerine tatlı olarak anne sütü gibi.Kahvaltı öğünü örneğin saat 9 a yerleştirilirse kahvaltı üzerine emzirirsin böylece göğüslerin sertleşmemiş olur çocukta anne sütünden kopmadan ek gıdalara alışır.Sütün azaldıkça öğün miktarını arttırarak çocuğun ek gıdalarla doymasını ve anne sütüne gereksiniminin azalmasını sağlıyorsun.




dirim

canım hergün mü sebze çorbası yapıyorsun?
bende hergün sebze çorbası yapıyorum
(patates,havuç,brokoli,ıspanak,kabak,bezelye,kıyma,pirinç,bulgur)
1 yaşına kadar hep sebze çorbasımı içecek bu bebekler
iş yerinden bi bayanda alıştır ev yemeklerine,ne yiyorsan ver diyo
iyice kafam karıştı   :'(

Lă_Tăhzen!

merhaba dirim
bebegıne devamlı sebze corbası vermenn mantıksız o cocuk devamlı sebze corbasına alısıcak  dıger yemeklerı reddedecek
bazı konulmus maddelerce  lıstelerede pek takılmamak lazım bızler anneyız aklımızın yattıgı sekılde bebeklerımıze aksettırmek lazım
ben kızıma 4 aylıkken basladım ek gıdaya sebze corbasıyla meyve purelerı suları v.s ama buarada yemeklerın suyundan da tattırıyodum
6.ayında tamamen basladık tek corba sebze corbası degıl hergun sebze corbası ıcmek ne kötudur  yanı sahsen bı yestıskın olarak ben falan tıksınıyorum ve o bebek bellı bı zamandan sonra tıksıncektır
tarhana corbası yap yogurt corbası sehrıye corbası mercımek corbası ve bırsuru corba cesıdı var bunlardan yap yedır artık kahvaltılarında peynır yumurta saırısı zeytın bıle verebılırsın cekırdıkelerını cıkartıp

ve artık senın aksam yemegınde ne varsa onlardan yedır pılavmı var pılav makarnamı veya baska bıseymı yedır cocuguna  hem bu cocugun yutma refleksıde gelısır benım kıım suanda 16 aylık hıc bıseyı esırgemedım agzına verırdım kendısı agzında dişi yokken falan onu parçalar ve yutardı aa bogazına durcak dıye vermezsek ılerde cok zorlugunu cekebılırız ben herzaman kendı mantıgımızın yattıgı sekılde uygulamaya gecme taratftarıyımm
 

Emine

Hergün sebze çorbası verdim ben ama kaç çeşit sebze var sürekli değişik sebzelerle yapabilirsin tadı farklı olur böylece , ben her çeşit sebzeden faydasını alsın diye evde bulunan tüm sebzeleri koyuyordum. Zaten 3 gün tavuklu , 3 gün balıklı , 3 gün de kıymalı yaptığın için tadı farklı olur zaten , yazdıklarımı okursan görürsün içine pirinç ve kırmızı mercimek dönüşümlü konuluyor. İçinde sebze, et ve tahıl olduğundan tatlarına da alışır ve beslenmesi tam olur. İlk başta tatlarına alışıp kolay yutabilmesi için çorba , püre verilmesi gerekir , zaten , yoğurt ve meyve öğünü de olacak. İri taneli yemesi gereken dönem de gelecek. Ona bakarsan 6 aylık olana kadar hergün sadece anne sütü içiyor. Sadece pilav , makarna için erken 8 aylık. Pirinç taneleri boğazına takılabilir. Yine de her anne bebeğini kendisine doğru gelen şekilde besler.

dirim

canım kahvaltı yapıyoruz zaten(peynir,zeytin,tahin-pekmez,bıldırcın yumurtası)
yoğurt meyve de yiyoruz.benim sıkıntım öğle ve akşam yemeklerinde
mercimek,tel şehriye,sebze çorbasını veriyorum zaten ama tarhana ve yoğurtlu çorbayı sevmiyor içiremiyorum.
ayrıca az az yediklerimizden tattırıyorum.
mesela bugün yeşil fasulyem vardı.onu ezip mi vereyim?herşeyi yer mi?


dirim

04 Ekim , 2011, 10:32:35 #6 Son düzenlenme: 04 Ekim , 2011, 10:57:36 dirim
Alıntı yapılan: Emine - 04 Ekim , 2011, 10:26:59
Hergün sebze çorbası verdim ben ama kaç çeşit sebze var sürekli değişik sebzelerle yapabilirsin tadı farklı olur böylece , ben her çeşit sebzeden faydasını alsın diye evde bulunan tüm sebzeleri koyuyordum. Zaten 3 gün tavuklu , 3 gün balıklı , 3 gün de kıymalı yaptığın için tadı farklı olur zaten , yazdıklarımı okursan görürsün içine pirinç ve kırmızı mercimek dönüşümlü konuluyor. İçinde sebze, et ve tahıl olduğundan tatlarına da alışır ve beslenmesi tam olur. İlk başta tatlarına alışıp kolay yutabilmesi için çorba , püre verilmesi gerekir , zaten , yoğurt ve meyve öğünü de olacak. İri taneli yemesi gereken dönem de gelecek. Ona bakarsan 6 aylık olana kadar hergün sadece anne sütü içiyor. Sadece pilav , makarna için erken 8 aylık. Pirinç taneleri boğazına takılabilir. Yine de her anne bebeğini kendisine doğru gelen şekilde besler.
canım bizimkide hergün bulgur,yeşil,kırmızı mercimek,brokoli aklına ne gelirse kıyma,pirinç hepsinden yiyor.
yemeklerimizden de tattırıyorum.sen ne zamana kadar sebze verdin hep?

Emine

Yaptığımız yemeklerde  zaten sebze, balık, kıyma, tavuk ve tahıllar dışında ne var ki? Çocuğa zaten hepsi verliyor sadece başta püre olarak verdiğini çocuk büyüdükçe örneğin taze fasulye yaptın ezip veriyorsun. Pilavı da yoğurtla karıştırıp öyle veriyorsun mesela başlarda.. Sürekli sebze dediğin nedir, zaten içine kıyma , tavuk ya da balık ilave et diyorum , tahıllardan mercimek vs ilave et diyorum. Sürekli sebze değil yani .. Ben 32 yaşındayım ben de hergün sebze yiyorum .. Ya salata olarak ya yemeklerde .. Yani ne zamana kadar sebze diye birşey yok. 1 yaşından sonra kendi yaptın yemeklerden ayrıca onun için birşey pişirmeden ezip ya da yutabileceği şeyse direk verebilirsin. Ama tuzsuz vs olması gerektiğinden yemeği yaparken ona ayırdıktan sonra kendiniz için tuz miktarını ayarlarsın. Şu anda da zaten yoğurt ve meyve vermen gerekiyor ayrı öğünlerde.. Süt içmesi önemli. Anne sütü ya da devam sütü. Kahvaltıya başlayabilirsin ilk mesajımda verdiğim tarifteki gibi.

Balböceği

05 Ekim , 2011, 00:30:49 #8 Son düzenlenme: 05 Ekim , 2011, 00:32:20 ßăʟßöƈεğἶ
Dirim, bebeğin neye alışırsa onu ister hep.
Biz 2,5 aylıkken yoğurtla başladık şimdi herkes çok erken diyecek  :)
ama bazen iyi yapmışım diyorum ...
Çorbaların binbir çeşidi var benim oğlumda ilk başta tarhanaya burun kıvırdı
yemiyorsa yemesin demedım.. bugün yemediyse mutlaka birgün yedirdim..
Tarhananın içine tavuk,şehriye,pirinç koyabilirsin..
içinede ekmek doğra ekmeği sevmiyorsa ufala un haline getir öyle yesin..

Bugün bizim yediklerimizi sayalım
Sabah 7:00 devam sütü
9:30 Kahvaltı /Yumurta,peynir,zeytin,pekmez
1:00 Tavuk suyuna şehriye çorbası
ara öğün meyveli yoğurt
5:00 Tavuklu patates /fırında/
Bu saatlerden sonra devam sütü içeriz ... aralarda meyvemizi yeriz eline ekmeği veririm
yada hem yer hem oynar... biz ne yiyorsak şimdi oğluğumda yiyor..
Yaşına gelmiş bir bebek herşeyi yemesi lazım bence  ;)

dirim

05 Ekim , 2011, 11:57:07 #9 Son düzenlenme: 05 Ekim , 2011, 13:46:43 dirim
Alıntı yapılan: Emine - 04 Ekim , 2011, 11:35:01
Yaptığımız yemeklerde  zaten sebze, balık, kıyma, tavuk ve tahıllar dışında ne var ki? Çocuğa zaten hepsi verliyor sadece başta püre olarak verdiğini çocuk büyüdükçe örneğin taze fasulye yaptın ezip veriyorsun. Pilavı da yoğurtla karıştırıp öyle veriyorsun mesela başlarda.. Sürekli sebze dediğin nedir, zaten içine kıyma , tavuk ya da balık ilave et diyorum , tahıllardan mercimek vs ilave et diyorum. Sürekli sebze değil yani .. Ben 32 yaşındayım ben de hergün sebze yiyorum .. Ya salata olarak ya yemeklerde .. Yani ne zamana kadar sebze diye birşey yok. 1 yaşından sonra kendi yaptın yemeklerden ayrıca onun için birşey pişirmeden ezip ya da yutabileceği şeyse direk verebilirsin. Ama tuzsuz vs olması gerektiğinden yemeği yaparken ona ayırdıktan sonra kendiniz için tuz miktarını ayarlarsın. Şu anda da zaten yoğurt ve meyve vermen gerekiyor ayrı öğünlerde.. Süt içmesi önemli. Anne sütü ya da devam sütü. Kahvaltıya başlayabilirsin ilk mesajımda verdiğim tarifteki gibi.
canım yeşil fasulye,kabak yiyor tabi ama mesela kabak yemeği yada yeşil fasulyenin yemeğini yapmıyorum.
sebze çorbasına hepsini katıyorum.evde ne varsa bütün sebzeleri katıyorum.karman çorman bişey oluyor.
hep aynı tat.mesela bir ıspanak yemeği yapıpta vermiyorum.sebze çorbasının içine ıspanağıda katı veriyorum.
dayanamıyorum daha çok sebze yesin diye,bir sürü sebze koyuyorum içine  :dontknow:
acaba ayrı ayrı yemek şeklinde yapıp mı versem e bu seferde salçalı oluyor.

dirim

Alıntı yapılan: ßăʟßöƈεğἶ - 05 Ekim , 2011, 00:30:49
Dirim, bebeğin neye alışırsa onu ister hep.
Biz 2,5 aylıkken yoğurtla başladık şimdi herkes çok erken diyecek  :)
ama bazen iyi yapmışım diyorum ...
Çorbaların binbir çeşidi var benim oğlumda ilk başta tarhanaya burun kıvırdı
yemiyorsa yemesin demedım.. bugün yemediyse mutlaka birgün yedirdim..
Tarhananın içine tavuk,şehriye,pirinç koyabilirsin..
içinede ekmek doğra ekmeği sevmiyorsa ufala un haline getir öyle yesin..

Bugün bizim yediklerimizi sayalım
Sabah 7:00 devam sütü
9:30 Kahvaltı /Yumurta,peynir,zeytin,pekmez
1:00 Tavuk suyuna şehriye çorbası
ara öğün meyveli yoğurt
5:00 Tavuklu patates /fırında/
Bu saatlerden sonra devam sütü içeriz ... aralarda meyvemizi yeriz eline ekmeği veririm
yada hem yer hem oynar... biz ne yiyorsak şimdi oğluğumda yiyor..
Yaşına gelmiş bir bebek herşeyi yemesi lazım bence  ;)

canım tarhanayı çok denedim.tavuk sulu yedi bi kere bi daha yaptım yemedi.
içine tel şehriye katayım bu seferde
canım peki yemeklerini oturarak mı yiyor?
tavuklu patatesi nasıl veriyorsun?içine ne katıyorsun?
meyveleri nasıl yediriyorsun?biz çatalla eziyoruz yatırıp öyle veriyorum
canım bende dün pirinç pilavı vardı,fasulye vardı.2şer kaşık onlardan tattırdım.
yediklerimizden hep tattırıyorum.
mesela bugün sebze çorbası yaptım yine.karman çorman.kendimize yaptığım yoğurtlu çorbada vardı
muallakta kalıyorum.yada semizotunun yemeğini yaptım.onlardan mı yedirsem bi kase diye.
kafam okadar karışık ki çalışıyorum.tüm gün yanındada değilim evde olsam biraz daha rahat olurdum heralde.
yeme saatleri belli zaten.3-4 saatte bir yedirmeye çalışıyorum.bu seferde yediklerimizden az tattırmak zorunda kalıyorum.yediklerimizden yesin ayrı çorba hazırlamayım diyorum,ilerde yemez,seçer diye korkuyorum.hergün okarman çorman çorbayı içiyor.ama çok faydalı.şahsen ben kendime öyle karışık çorba da hazırlamıyorum.ikilemde kaldım açıkçası kızlar napıcağımı şaşırdım

Emine

Benim büyük kızım 5 yaşını bitirdi nasıl alıştırırsan öyle gider , hiç ekmek vermedim doktorlar bağıra bağıra söylüyor 3 beyazdan uzak tutun diye. Şimdi de fazla yemez öyle arada çok nadir yer. İllaki ekmek vereceksen tam buğday unundan olsun. Şekerli şeylerden de fazla yiyemez pasta koyarım önüne bir çatal alır yemez , yumurtasını bile hala tuzsuz yer. 1 yaşına kadar karman çorman dediğin çorbadan verdim. Sonra zaten herşeyi yiyecek. Yemek seçmez herşeyi yer ama sporda yapıyor bedenen sağlıklı olması önemli sonra mide rahatsızlığı çeken bir sürü insan oluyor nedeni belkide bebeklikteki yanlışlar .. Herşeyi eninde sonunda yiyecek önemli olan dengeli ve sağlıklı beslenmesi. Örneğin 1,5 - 2 yaşına kadar bal yasak bazısı 1 yaşından küçük bile veriyor birşey olmadı diyor ama büyüyünce bazı şeylerin açığa çıkacağını düşünüyorum. İllaki normal yemeklerden de vermek istiyorsan öğle yemeğinde o çorbadan içsin, akşam yemeğinde ıspanak yaptın mesela ezip verirsin. Yani sadece 1 öğün çorba ver. Ben bizim yemeklere alıştırırken öyle yapmıştım.

dirim

canım ne güzel alıştırmıssın şanslısın
bende şimdiye kadar o dediğin şeylere dikkat ettim ediyorumda aslında
ama çevremde okadar çok insan var ki ilerde sıkıntı yaşarsın farklı şeyler yesin,yediklerinden yedir.
en başta kayınvalidem.bizde bakıyor oğluma.tüm gün birlikteyiz.ne verdiğimden tutunda miktarına kadar bişey söylüyor
iyice geriliyorum ben kızlar ya.şimdi eve gidip meyvesini vericem ama geriliyorum.
canım şimdilik zaten hep tadına baktırıyorum yemeklerin.ama yatırarak zor yiyor.
oturtarakta sulu şeyleri vermek çok zor.şimdide ağzında bekletmeye başladı sıpa
hayır ben kayınvalidemin yanında gerildikçe bizim oğlan bana işkence yapıyor.
bal,hatta balık bile vermiyoruz.doktorumuz balıkta tavsiye etmedi şimdilik.
tatlı şeyleri şimdi bile aramıyor bizimki,pekmez,tahin-pekmez yenmez mi?bebe bisküvisi
kahvaltısını devam sütüyle yaptım,ağzının ucuyla itiyor.tatlı şeyleri sevmiyor.inşallah benim oğlumda kızın gibi seçmez ne diyeyim

Emine

Yatırarak mı yediriyorsun? Çok tehlikeli bence boğulabilir anne sütünü emzirirken bile 45 derece açıyla veriliyor. Oturtarak neden yedirmiyorsun ki? Benim büyük kızım biberonu kabul etmediğinden havuç suyunu vs bile çay kaşığıyla vermiştim. Büyüdükçe tatlı kaşığına geçti. Bebekler için satılan minik kaşıklar var onlarla da verebilirsin. Ama bence kesinlikle yatırarak yedirmemelisin nasıl yutsun çocuk , oturarak yesin. Mama sandalyesi yoksa koltuğa falan oturt minderlerle destekleyerek.

dirim

Alıntı yapılan: Emine - 06 Ekim , 2011, 14:35:56
Yatırarak mı yediriyorsun? Çok tehlikeli bence boğulabilir anne sütünü emzirirken bile 45 derece açıyla veriliyor. Oturtarak neden yedirmiyorsun ki? Benim büyük kızım biberonu kabul etmediğinden havuç suyunu vs bile çay kaşığıyla vermiştim. Büyüdükçe tatlı kaşığına geçti. Bebekler için satılan minik kaşıklar var onlarla da verebilirsin. Ama bence kesinlikle yatırarak yedirmemelisin nasıl yutsun çocuk , oturarak yesin. Mama sandalyesi yoksa koltuğa falan oturt minderlerle destekleyerek.
canım kafasının altına yastık koyuyorum.
oturtarak yedirdiğimde ağzını açmıyor,kafası bir sağa bir sola  dönüyor,yere bakıyor
mama sandalyemiz yok canım.sandalyeye oturtuyorum elimle verdiğimde alıyor,ama kaşıkla veremiyorum
kaşığımız bebek kaşığı ama çay kaşığı modelinde,acaba kaşığı mı değiştirsek
şimdi ağzında tutmaya başladı,yutmuyo,biriktiriyo,oturtarak yedirebilsem iyi olacak