27 Nisan , 2024, 09:51:55

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


EK BESİNLER

Başlatan miray, 07 Ağustos , 2011, 14:38:41

« önceki - sonraki »

miray

EK BESİNLER

Bebeğinizin beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü tek başına yeterlidir ve ideal gıdadır.Anne sütünün yeterli olup olmadığı bebeğin kilo alımından anlaşılabilir. Ayrıca anneler de sütlerinin bollaştığını veya azaldığını hissedebilirler. Süt azalınca memeler yeterince sertleşmez,kontrollerde bebeğin yeterli büyümediği görülür.Anne sütü yetersizse veya süt verimesine engel tıbbi bir neden varsa bebeğin ayına uygun hazır mamalar (formula) verilebilir. Formula mamalar seçilirken bebeğin gazlı olup olmadığına, kusmasına, allerjik bünyesine, kabızlığına veya bazı özel metabolik hastalıkların varlığına dikkat edilmelidir. Bebeklerde bir yaşına kadar inek sütü önerilemez.
Ek Gıdaya Başlangıç

Bebeklerde  4-6 aylar arasında ek gıdalara başlanabilir. Ancak bebek anne sütü alıyorsa ve yeterli kilo alıp gelişiyorsa ilk 6 ay sadece anne sütü önerilmektedir.Dördüncü aydan sonra bebek katı gıdaları yutabileceği için belli bir sıraya göre ek gıdalar  günde tek gıda şeklinde, acele etmeden denenir.Ek gıdalara başladığında bebek bu yeni gıdayı yemek istemez,ağzını sıkıca kapatır veya başını çevirirse ısrarcı olmamak gerekir.Bu nedenle yeni ek  gıdalara başlarken annenin de sakin ve toleranslı olduğu saatler seçilmelidir.Bebek ilk denemede yeni gıdayı reddederse yürütülmekte olan beslenme programına devam edilir,bir süre sonra yeni gıda tekrar  denenir.Ek gıda bebek açken denenmeli,miktar giderek artırılmalıdır.

Meyve Suyu

4-6. ayda genel olarak ilk baslanan ek gıdalar meyve sularıdır. Meyve suyunun verilme zamanı genelde sabah 10:00-10:30'dur. Meyve, temiz yıkanmış cam rendede rendelenir,tülbentten süzülür.İlk başlanan meyve suyu genellikle elma suyudur. İlk denemede 2 tatlı kaşığı kadar başlanır.Ertesi gün bu miktar iki misline çıkarılır.İlk iki günde  herhangi reaksiyon görülmemiş ve bebek istekle almışsa elma suyuna,iki tatlı kaşığı kadar armut suyu ilave edilir.Sonra bu karışıma havuç suyu ilave edilir.Karışık meyve suyunun miktarı sonuçta yaklaşık 100 ml olarak önerilir.Ay sonunda meyve suları meyve püresine çevrilir.Meyve suları kalori,vitamin ve mineral yönünden bebeği destekler.Bu süreçte anne sütü veya mama verilmeye devam edilir.

YOĞURT

Ek gıdalara geçilen ilk ayda yoğurt denemeleri başlar. Yoğurt evde, pastörize süt kullanılarak hazırlanmalıdır.Evde hazırlanan yoğurtta katkı maddesi ve tatlandırıcı olmadığı için daha sağlıklıdır.Yoğurda iki tatlı kaşığı olarak başlanır ve yaklaşık 100 cc'ye ulaşılır.Yoğurdun verilme zamanı ikindi vakti 16:00- 16:30 gibi olmalıdır.

SÜTLÜ-PİRİNÇLİ MAMA

Ek gıdaya geçilen ayın son on gününde sütlü unlu mamalara başlanır.Sütlü-unlu mamalar hazırlanırken buğday unu dışındaki allerjik özellikleri az diğer tahıl unları (pirinçunu) tercih edilmelidir.Sütlü-pirinçli mamalar başlangıçta önerilen tarife göre hazırlanır.Bebeğin tercihine göre sulandırılabilir.Sütlü - pirinçli mamalar tok tuttuğu ve bebeği mutlu ettiği için akşam öğünü olarak verilir.Gereğinde sütlü - unlu mamalara yağ eklenerek enerji içerikleri artırılmalıdır. Ek gıdalara başlandığında,bebeğin doktoru gerekli görürse bazı değişiklikler yapabilir.


SEBZE ÇORBASI

Ek gıdalara geçişte meyve suyu, yoğurt ve sütlü-pirinçli mamalardan sonra sebze çorbaları ve kahvaltı diyete ilave edilir.Çorbalar hazırlanırken ilave edilecek yağ bu yaşta anne sütü ile  karşılanamayan enerji gereksiniminin karşılanmasına yardımcı olur. Bu aylarda gerekli enerjinin % 25-30'u yağlardan karşılanmalıdır.Diyete eklenecek yağlar bitkisel kaynaklı (zeytinyağı) olmalıdır.Sebze çorbası hazırlanırken kullanılan sebzelerin buharda pişirilmesi en sağlıklı yöntemdir.
Çorba tek öğün olarak yapılmalı, tüketilmeyen kısım bir sonraki öğüne veya ertesi güne ısıtılarak verilmemelidir,besin değeri düşer.

Sebze çorbasına başlarken kabak,patates,havuç buharda pişirilir,sonra zeytinyağlı ilave edilir.Bu karışım ezilerek kaşıkla bebeğe verilir. Tuz ve şeker bir yaşına kadar ilave edilmemelidir.Sunraki günlerde sebzeler hızla çeşitlenmelidir.Yeşil fasulye,birkaç taze bezelye, birkaç yaprak ıspanak,semizotu,brokoli,taze kuşkonmaz,arpacık soğanı kullanılabilecek sebzelerdir.Domates karışıma ilave edilebilir;salça,baharat kullanılmamalıdır.Bebeklerin sebze çorbasına,patlıcan ve bakla konulmamalıdır. Çünkü patlıcan nikotin içerir,bakla da favizm denen bir klinik tabloya sebep olabilir.Sebze çorbası doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır.Konserve ,dondurulmuş yiyecekler,katkı maddeli hazır besinler bebeğe verilmemelidir.Hazırlanan besinler uzun süre oda ısısında bekletilmemelidir.Bebeğe verilecek besinler gıda hijyenine uyularak hazırlanmalı,kullanılan su ve gereçler temiz olmalıdır.
Sebze çorbasına başlandıktan sonra pirinç ve mercimek çorbaya ilave edilebilir.7-8 aylarda sebze çorbasına et ilave edilir.Et protein,demir ve çinko gibi mineraller bakımından zengindir.Başlangıçta sebze çorbaları ve püreleri içinde daha kolay tüketebilecek kıyma,daha sonra,bebek çiğnemeyi öğrendiğinde köfte verilebilir.Kıymanın, az miktarda başlanıp bir kibrit kutusu büyüklüğüne (35-50gr) ulaşması uygundur.Daha sonra tavuk ve balık ilave edilir.Bebeğin taze,kıçıksız,beyaz etli balıkları daha çok sevdiği gözlenmiştir.Çorbalara kırmızı ve beyaz et dönüşümlü olarak konulur.Bu konuda bebeğin gelişme durumunu göz önüne alan çoçuk doktorunun farklı önerileri olabilir.Bebeğe yağlı kuzu etleri veya sakatat verilmemelidir.

Kahvaltı

7-8 aylarda bebeğe kahvaltı başlanır.Kahvaltı hazırlanırken birkaç bebe bisküvisi veya ekmek,pastörize beyazpeynir,pekmez,az miktarda tereyağı,katı pişmiş yumurta sarısı,anne sütünde veya suda ezilerek verilebilir.Katı yumurta sarısı başlangıçta 1/8 miktarda olup 3-4 günde bir 1/8 şeklinde artırılır,yarım yumurta sarısı her gün veya tam yumurta sarısı günaşırı olacak şekilde kahvaltıya ilave edilir.Yumurta beyazı 10-12.aylarda diyete ilve edilir.
Sebze çorbası ve kahvaltının öğün için taze olarak hazırlanması idealdir.Ancak bebeklerin bazen değişik tatlar isteyebileceği veya iştahsızlık dönemleri yaşayabileceği  unutulmamalıdır.Böyle durumlarda doğal gıdalardan hazırlanmış mamalar verilebilir.Son yıllarda bağışıklık sistemi için önemliyer tutan , sindirimi kolaylastıran ve besin kalitesini artıran prebiyotik veya probiyotikler de hazır bebek mamalarına ilave edilmeya başlanmıştır.
7-9.aylarda nişastalı basinler (pilav,makarna,gibi)ve özellikle tarhana çorbası verilmeya başlanır Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zetinyağı gezdirilmeli, istenirse sebzeli veya kıymalı sos koyulmalıdır.
9.aydan sonra bebek artık aile sofrasına oturmalı , kendini beslemesi için ona fırsat verilmelidir.Bebeğin eline kaşık verilmesi onun özgüvenini artırır.Ailenin yemek sırasında birlekte yamak yemesi bebeği gelecekteki obeziteden koruyan önemli ve önleyici bir nokta olarak kabul edilmektedir.
Aile sofrasına oturan bebeğe, hazırlanan ev yemeklerınden(dolma,sulu köfte,kıymalı fasülye vs.gibi)verilebilir. Parmakla beslenme yapılabilir. Bu yemeklerin tuzsuz, baharatsız ve salçasız olmasına dikkat edilmelidir

miray

bizde ek besine geçtik yavas yavas ama kızım pek hoşlanmadı bu işten
bi kaşık veriyorum ikincisinde ağzını kilitliyor
ablasına cekmez inş  :'(
ama pes etmek yok inş sevicek bigün  :-\

❤ᏳϋᏝᏕᎪᎻ ᏉᏋ ᎩᎪᏩ௱பᎡ'ப❤

teşekkürler miray  :flowers:
biz de ek besin alıyoruz 1 aydır.makarnayla pilava başlayalım artık :hungry:
:love9: KUZUM 4 YAŞINDA  :love9:

Balböceği

Ben gecen pekmezli yogurt yaptim pasam cok sevdi  :hungry:

bi kac kasik verdim habire yemek istedi ama pekmez yakar diye fazla yimedik.  :k06:

Bende makarna yedirmeyi cok istiyorum  :k06:

elif35

valla yağmur ne bulsa yiyiyor  :k06: bugün iftardaki bütün yemekleri yedi üstüne de küçük bir kase sütlaç yedi  :k06: :k06: erik suyu içti (kendim yaptım organik  8)  )



❤ᏳϋᏝᏕᎪᎻ ᏉᏋ ᎩᎪᏩ௱பᎡ'ப❤

Alıntı yapılan: elif35 - 08 Ağustos , 2011, 02:09:22
valla yağmur ne bulsa yiyiyor  :k06: bugün iftardaki bütün yemekleri yedi üstüne de küçük bir kase sütlaç yedi  :k06: :k06: erik suyu içti (kendim yaptım organik  8)  )

maşallah de kız  :nazar: :nazar: :nazar: :nazar:

benimki de yiyo fena değil ama şu kahvaltı varya sabah yumurt süt bisküvi pekmez falan
hiç yemiyo  :'( :dontknow:
ben de kahvaltı maması alıyorum bitek onu yiyo  :hungry:
:love9: KUZUM 4 YAŞINDA  :love9:

miray

Alıntı yapılan: ❤ᏳϋᏝᏕᎪᎻ ᏉᏋ ᎩᎪᏩ௱பᎡ'ப❤ - 07 Ağustos , 2011, 15:58:30
teşekkürler miray  :flowers:
biz de ek besin alıyoruz 1 aydır.makarnayla pilava başlayalım artık :hungry:
rica ederim canım  :k06:
maşallah yağmura aferin fıstığa  :k06:
darısı benim bebişime
benim büyük kızım cok iştahsızdı emmedi, mamaları beğenmedi, ek gıdayada cok zor alıştı
anlayacağın cok cektim inş bu sefer öyle olmaz  :-\

♥♥♥gülbeşeker♥♥♥

canlar bizde 5.aya giriyoruz artık,maşallah oğlum ne versem yiyecek gibi
neyle başlayayım
elma armut suyuylamı
2-3 kaşık veriyorum günde üzüm suyu falan
yoğurtta versemmiki

Lă_Tăhzen!

ver hemşom ver çorba bile verebilirsin ben asele 4.ayda baslamıstım yogurt meyve purelerı sebze çorbası vermeye 

♥♥♥gülbeşeker♥♥♥

canım mevsim meyveleri iyice ishal yapıyo bende yiyorum ya sütten sanırım su gibi ishal
şeftali kayısı falan
ama elma vereyim o düzenler inşallah
sebze çorbasını nasıl yapacam nurum bi tarif ver

miray

Alıntı yapılan: ♥♥♥gültanesi tontik annesi♥♥♥ - 08 Ağustos , 2011, 14:40:14
canlar bizde 5.aya giriyoruz artık,maşallah oğlum ne versem yiyecek gibi
neyle başlayayım
elma armut suyuylamı
2-3 kaşık veriyorum günde üzüm suyu falan
yoğurtta versemmiki
aysegülüm ben vermeye basladım seftali,kayısı,armut suyu,yogurt la basladım
günde 1 tatlı kaşıgıyla başladım günden güne artırıyorum
cünkü sütüm bazen azalıyor
beslenmeme dikkat ediyorum bol sıvı tüketiyorum ama yinede az
yogurdu kendim yapıyorum günlük şişe sütten
meyve püresi kavanozuna mayalıyorum 2 günde bir
milupa sütlü pirinçli kaşık maması verdim gecenlerde
ama onu yer yemez kusuyor hemde aşırı kusuyor
acaba sevmedimi  :icon_scratch:
vermedim bi daha
yarın dr. a gidicem şu ek gıda olayını iyice bi soracam  :-\


Lă_Tăhzen!

Alıntı yapılan: ♥♥♥gültanesi tontik annesi♥♥♥ - 08 Ağustos , 2011, 15:02:11
canım mevsim meyveleri iyice ishal yapıyo bende yiyorum ya sütten sanırım su gibi ishal
şeftali kayısı falan
ama elma vereyim o düzenler inşallah
sebze çorbasını nasıl yapacam nurum bi tarif ver

tabi canım şeftalı kayısı için erken daha bizim ek gıdaya gecıs mevsımı kıs oldugu için elma armut verırdım :)

şimdi tam yaz oldugu için sebzelerde boldur bana doktorumun verdııgı bı tarıf bu kabak patates maydonoz dere otu sogan sarımsak havuc daha ne aklına gelırse hepsını kaynat suyunu suz içine sadece patatesi al digerlerini kendın ye :) 1 tatlı kaşıgı kadar zeytınyagı ve çok çok az tuz biraz daha kaynat  sonra blendırdan gecır azar azar ver yada tarhana corbasıda yapabılırsın salçasız tuzsuz  çok az yag ile 

miray

nur verdiğin tarif başlangıç için biraz ağır değilmi
ilk başta patates,havuç ve pirinçle bi çorba olsa daha iyi olur
zamanla sebze cesidi coğaltılır kabak mevsim sebzeleri vs.

Lă_Tăhzen!

bilmiyorum ki cnm bana doktor vermıstı bu tarıfı asel 4 aylıktı  5 6 çay kasıgı ile baslamıstım bı hazımsızlık veya baska bır sıkayetle karsılasmadık tabı her bebek  aynı olmaz  bı kaç kez bu tarıfle yaptım sonra tuzsuz olunca sevmemeye basladı  tarhana vermeye baslamıstım

miray

maşallah asele  :nazar:tabi her bebek bir değil ama yinede yavaş yavaş başlamak lazım
bebeklerde ağzının tadını biliyor tadsız tuzsuz yemiyolar   :k06: