28 Nisan , 2024, 04:23:22

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Patlıcanda "Tatlıcan" Devrimi

Başlatan hüzünden_gelme, 29 Ocak , 2011, 00:45:37

« önceki - sonraki »

hüzünden_gelme

Çekirdeksiz nar, limon ve karpuzdan sonra, bir Türk firması çekirdeksiz patlıcan üretmeyi başardı





Antalya-Kumluca'da faaliyet gösteren E-Z Tohumculuk Firması, ıslah ettiği hibrit tohum sayesinde çekirdeksiz patlıcan üretimini gerçekleştirdi Firma, Türkiye'de ve dünyada bir ilk olduğunu belirttiği çekirdeksiz patlıcanı, "tatlıcan" olarak tescil ettirdi Kendi kendine dönlenen (parthenocarp) patlıcan çeşitleri kullanılarak geliştirilen hibrit tohum sayesinde, kış aylarında, çiftçiler hormon ya da arı kullanmadan çekirdeksiz patlıcan üretebilecek

E-Z Tohumculuk'un sahibi Zekai İlter, diğer patlıcanlara göre daha tatlı olan tatlıcanı, özellikle mangal ve kebapçıların tercih ettiğini söyledi

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliğinin (TSÜAB), tohum sektöründeki gelişmeleri göstermek amacıyla organize ettiği gezi kapsamında basın mensuplarına Kumlucu'daki üretim ve araştırma seralarını gezdiren E-Z Tohumculuk'un sahiplerinden Zekai İlter, şimdiye kadar yürüttükleri araştırma çalışmaları sonucunda, 2 salatalık ve 4 domates tohumu tescil ettirdiklerini söyledi

Firma olarak, salatalık, domates, biber ve patlıcan türleri üzerinde çalıştıklarını anlatan İlter, sıcaklıkların düştüğü dönemde özellikle patlıcanda döllenme, döl tutma sorunu yaşandığına işaret ederek, bu sorunu gidermek amacıyla yürüttükleri araştırma sonucunda, kendi kendine döllenen (parthenocarp) patlıcan tohumu elde ettiklerini bildirdi Firmanın ortağı Esat Durceylan'ın geliştirdiği bu çeşidi, geçen yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığına "Tatlıcan F1" olarak tescil ettirdiklerini belirten İlter, şu bilgiyi verdi: "Hava sıcaklıkların düştüğü dönemlerde, seralarda patlıcan yetiştirmek sorun oluyor Sıcaklık düşük olduğu için, patlıcanın döl tutmasını sağlamak üzere, hormon veya arı kullanmak gerekiyor Bu sorunu aşmak için, kendi kendine döllenme özelliği olan patlıcan çeşitlerini kullanarak bir ıslah çalışması yürüttük

Bazı patlıcan çeşitlerinde genetik olarak bu özellik var Başarılı bir ıslah çalışması sonucunda, istediğimiz özellikleri bir araya getirdik Geçen yıl tescil ettirdiğimiz tohumunun deneme üretimleri de başarılı oldu Geçen yıl 10 kg tohum üretildi Tohumun 1000 adedi 60-70 lira gibi bir fiyat ile satıldı Geçen sezon 55 dekar alanda tohum ektirdik Çiftçi, verimden ve üründen çok memnun kaldı Tatlıcan, diğer patlıcanlara göre kiloda 30-40 kuruş daha yüksek fiyatla satıldı Dayanıklılığı da çok iyi düzeyde Almanya'ya gönderdik, 4-5 gün yolda herhangi bir bozulma olmadı" Kendi kendine döllenme özelliği nedeniyle, çiftçinin, artık, seralarda düşük sıcaklıklarda bile her hangi bir uyarıcıya, hormona ve arıya ihtiyaç duymadan patlıcan (tatlıcan) üretebileceğini vurgulayan İlter, ürünün, özellikle kebapçılar, mangalcılar tarafından tercih edildiğini, genel üretimde yaygınlaşmasının 5 yılı bulabileceğini kaydetti

İlter, serada çilek, hıyar ve biber üretiminde de hiç bir hormon kullanılmadığını, bunların kendi kendine döllenen özellikle olduğunu belirtti

Uzmanlar, Washington portakalın da kendi kendine döllenen (parthenocarp) bir bitki olduğunu, meyve çekirdeğini bulunmadığını veya çok az olduğunu, meyvenin kendi kendini döllediğini anlattılar

Tatlıcanın ıslahçısı Esat Durceylan da ıslah çalışması hakkında şu bilgiyi verdi: "Islah çalışması yaparken, doğadaki çeşitlerden yararlanıyoruz Hangi özellikleri istiyorsak, ona göre çeşitleri bir araya getiriyoruz Doğada zaten doğal yoldan bitkiler birbiri ile melezleniyor Biz istediğimiz özellikleri taşıyan hatları belirliyoruz Bunlardan birine 'baba hat', diğerine 'ana hat' diyoruz Önce bu hatları saflaştırıyoruz Sonra, ana hattan aldığımız polenlerle baba hattı döllüyoruz Böylece, diyelim ki baba hatta, istediğimiz 7 özellik, ana hatta 8 özellik varsa, elde ettiğimiz hibritte, istediğimiz 8-10 özellik bir arada bulunabiliyor" Hibrit tohum üretiminin kesinlikle GDO çalışmalarından farklı olduğunu vurgulayan Durceylan, doğada doğal şartlarda ve tesadüfen oluşan melezlemelerin, ıslah çalışmalarında, bilimsel disiplin altında ve istenilen çeşitler arasında gerçekleştirildiğini, daha güzel bitki karakterleri elde edildiğini vurguladı

Halk arasında, hibrit tohumun "kısır tohum, katır tohum" olarak bilindiğine de işaret eden yetkililer, bu bilginin doğru olmadığını belirtirken, "Hibrit bir tohum ilk ekimde bire 10 verim veriyorsa, bundan elde edilen ürünün tohum olarak kullanılması halinde, verim 5-6'ya düşebilir Üstelik, ikinci ekimde elde edilen ürün, hibrit tohumun istenilen özelliklerinin hepsini yansıtmayabilir Bu kalite kaybına, çiftçinin gelirinin düşmesine neden olur

Çiftçiler de gelir kaybına uğramamak için sürekli hibrit tohumu tercih eder" dedi

Hibrit tohumun toplam üretim maliyeti içindeki payının ortalama yüzde 3 olduğunu belirten yetkililer, devletin hibrit tohum, sertifikalı fide ve fidan üretimini destek verdiğini hatırlattı

fıstık

BU HİBRİT TOHUMLAR YÜZÜNDEN NESLİMİZ ÜREYEMEYECEK DURUMA GELECEK YAKINDA :cussing: :cussing: :cussing:

ertl


Balböceği


derbeder

01 Eylül , 2011, 13:55:00 #4 Son düzenlenme: 01 Eylül , 2011, 13:57:06 derbeder
gecenlerde bilimsel bir program izledim. o kadar cok seyin geniyle oynuyorlarki ohff ne peynir ne zeytin yiyesi kaliyor insanin :'(

acikta pazarda satilan peynirler kasarlar vs..kufleniyormus beklemekten ve tekrar eritip tekrar kaliba dokup satiyorlarmis.

acikta satilan cogu zeytin..pasli suda bekletiliyormus..rengi siyahlassin ve parlaklassin diye..hatta yesil zeytini gida boyalari sayesinde siyahlatiyorlarmis.

domatesin dna sina balik geni transfer ediyorlarmis...soguga karsi dayanikli olsun diye. bu domateslerden farelere yedirmisler ve fareler 3 nesil sonra kisirlasmislar.
genellikle cekirdekli olan sebzeleri tuketmeye dikkat etmemiz gerekiyormus.


acikta olan peynir zeytini degilde daha cok markali olan peynir zeytini tercih etmemiz gerekiyor. cunku bu tarz seyler buyuk markalar icin bir skandal olur ve bunu goze alamazlar.

bunlari duyunca sebzelerdende sogudum. insanlar bunlari alip yiyorlar. hadi kendimiz yiyoruz cocuklarimizada yediriyoruz..hatta sebze saglikli diyerek yediriyoruz. ama aslinda iyilik yapalim derken kotuluk mu yapiyoruz???  :'(
seni hanımefendiliğimle dőverim bebeğim!

Balböceği

Kizlar burdaki patlicanlari gormeniz lazim..
Sadece suuu tadi tuzu yok igrenccc  :igrenc:

✿گสЯเ_ќĮż✿

Alıntı yapılan: derbeder - 01 Eylül , 2011, 13:55:00
gecenlerde bilimsel bir program izledim. o kadar cok seyin geniyle oynuyorlarki ohff ne peynir ne zeytin yiyesi kaliyor insanin :'(

acikta pazarda satilan peynirler kasarlar vs..kufleniyormus beklemekten ve tekrar eritip tekrar kaliba dokup satiyorlarmis.

acikta satilan cogu zeytin..pasli suda bekletiliyormus..rengi siyahlassin ve parlaklassin diye..hatta yesil zeytini gida boyalari sayesinde siyahlatiyorlarmis.

domatesin dna sina balik geni transfer ediyorlarmis...soguga karsi dayanikli olsun diye. bu domateslerden farelere yedirmisler ve fareler 3 nesil sonra kisirlasmislar.
genellikle cekirdekli olan sebzeleri tuketmeye dikkat etmemiz gerekiyormus.


acikta olan peynir zeytini degilde daha cok markali olan peynir zeytini tercih etmemiz gerekiyor. cunku bu tarz seyler buyuk markalar icin bir skandal olur ve bunu goze alamazlar.

bunlari duyunca sebzelerdende sogudum. insanlar bunlari alip yiyorlar. hadi kendimiz yiyoruz cocuklarimizada yediriyoruz..hatta sebze saglikli diyerek yediriyoruz. ama aslinda iyilik yapalim derken kotuluk mu yapiyoruz???  :'(

:icon_thumright: :icon_thumright: :icon_thumright: :icon_thumright:

  
Kalem eğri dilli; mürekkep siyah yüzlü; kağıt iki yüzlü!

Şimdi kalkıp arzuhalimi yazmaya kimi mahrem kılayım?

banu_fth

cekırdeksız sebze mı olur yaaa .. matah bısı yapmıslar gıbı de yazmıslar..
sadece ısraıl bızı kısırlastırmak ıcın yapıor bunu sanmıstım.. oysakı ıcımızdede haınler varmıs..

zaten hıcbıseyde eskı tat kalmadı.
ne yedıgımızı bılsek yemeyıuz sanıyorum..  :caca: :caca: :caca:

3 sene önce esımın aılesıne devlet ılac verdı .  ısraılden gelme fındıklara sıktılar .. artık 1 ton fındık zor cıkıyor eskıden 3 ton a kadar veren aynı bahce aretık veremıyor  :cussing: :cussing:   tohumları da ılacları da ters tepıyor bunların guyya hasereler ölsun dıye dagıttılar sora da topladılar ertesı sene zararlı dedıler .. e bız sıktık nolcxak  :violent1: :violent1: :violent1: :violent1:

°º•✿вoɴcυĸ ɢözlüм✿•º°

Alıntı yapılan: ßăʟßöƈεğἶ - 01 Eylül , 2011, 13:58:57
Kizlar burdaki patlicanlari gormeniz lazim..
Sadece suuu tadi tuzu yok igrenccc  :igrenc:

aynen  :laughing7: patlican demeye bin sahit lazim  :-ooo
:nazar: :nazar:

:nazar: :nazar: