27 Nisan , 2024, 12:58:25

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Ispanak Ve Semizotunun Farklı Halleri

Başlatan hüzünden_gelme, 24 Aralık , 2010, 18:54:05

« önceki - sonraki »

hüzünden_gelme

Ispanak ve semizotu hep az sevilen sebzelerin başında gelir. Bu besin deposu olan yeşillerin farklı tarifleri ile kışın sofralarınızı renklendirebilirsiniz.



Ispanaklı muffin

Malzemeler:

2 yumurta, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı süt, 4 çay bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 200 gr ıspanak, muffin kalıpları veya 20-30 adet kâğıt kek kalıbı.

Hazırlanışı:

Yumurtaları mikserle beyazlaşıp köpürene dek çırpalım, içine sıvı yağı ve sütü ekleyip tekrar çırpalım. Elenmiş unu, kabartma tozunu, tuzu ekleyip mikserin düşük ayarıyla 1-2 dk daha karıştıralım. Ispanakları ekleyelim. Muffin kalıplarının içini margarinle yağlayarak un serpelim (Kâğıt kek kalıpları kullanacaksanız yağlamanıza gerek yok). İçine hamuru, kalıpların yarısına gelecek kadar boşaltarak 180°C ısılı fırında çöreklerin altları, üstleri pembeleşene dek pişirelim.




Ispanaklı dalyan köfte

Malzemeler:

500 gr kıyma, 1 soğan, 1 yumurta, tuz, karabiber, köfte baharı

İç harcı için:

1 demet ıspanak yaprağı, 1 soğan, 2 diş sarımsak, 1 havuç, Zeytinyağı, tuz, karabiber, muskat.

Hazırlanışı:

İlk olarak soğan ve havuç doğranır. Bir tencerede sotelenir. Ispanaklar da iri iri kıyılarak ilave edilir ve sotelenmeye devam edilir. Tuzu ve baharatı ayarlanır. Diğer taraftan köfte için kıyma bir kaba alınır. Üzerine yumurta ve rendelenmiş soğan ilave edilerek yoğrulur. Hazırlanan kıymaya uzun silindir şekli verilerek ortası açılır. İçine hazır olan ıspanaklı havuçlu harç konularak kapatılır. Daha sonra üzerine yumurta sürülerek fırına verilir. Servis için erişte suda haşlanır. Servis tabağının en alt katına erişte konur. Daha sonra pişen kıyma fırından çıkarılıp yuvarlak yuvarlak kesilir. Köfte erişte yatağında üzerine salça ile servis yapılır.



Piliçli semizotu salatası

Malzemeler:

1 paket piliç göğüs bonfile (ince, şerit kesilmiş), 100 ml zeytinyağı, 750 gr semizotu (temizlenmiş, yapraklanmış), 100 gr bezelye (haşlanmış), 2 adet etli kırmızı biber (ince jülyen kesilmiş), 4 adet taze soğan (kibrit çöpü ebatlarında kesilmiş), 250 gr kiraz domates (2`ye kesilmiş), 100 gr salatalık (çok ince verev kesilmiş), 5 sap maydanoz (yapraklanmış, ince kıyılmış) 1 çorba kaşığı nar ekşisi, 5 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı tozşeker, tuz, tane karabiber (arzu edilen miktarda, dövülmüş).

Hazırlanışı:

Zeytinyağından 80 ml ayırın. Kalan yağı ısıtıp, etleri katın. Hızlı ateşte ve karıştırarak 3-4 dak. soteleyin. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın ve etler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 6-7 dak. pişirin. Ateşten alın ve soğuyuncaya kadar dinlendirin. Semizotu, bezelye, etli kırmızıbiber, taze soğanın yarısı, kiraz domatesin yarısı, salatalık ve maydanozu iyice harmanlayın. Kalan zeytinyağı, nar ekşisi, elma sirkesi, tozşeker, tuz ve karabiberi, kapaklı küçük bir kavanozda iyice çalkalayın. Malzemelerin üzerine etleri, kalan soğan ve domatesi serpin. Zeytinyağlı karışımı gezdirip, hafifçe karıştırın ve servis yapın.






Tavuklu semizotu

Malzemeler:

2 adet tavukgöğsü, 1 bağ semizotu, 1 adet kuru soğan, 3 yemek kaşığı margarin, 2 diş sarımsak, 2 adet domates, 1 çay bardağı bulgur, yarım adet limonun suyu, 2 su bardağı tavuk suyu, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz ve karabiber.

Hazırlanışı:

Tavuk göğüslerini küp küp kesin. Kuru soğanı piyazlık doğrayın. Bulguru yıkayıp, bir süzgecin içinde yıkayın. Domatesleri küp küp doğrayın. Semizotlarını ayıklayıp, yıkadıktan sonra el ile küçük parçalara bölün. Sarımsakları kıyın. Derin bir tencerede margarini kızdırıp, tavuk etlerine renk verdirin. Tavuk renk alınca içine piyazlık doğranmış kuru soğanı ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra içine doğranmış semizotlarını ve kıyılmış sarımsakları ekleyip, semizotları sönene kadar kavurun. En son olarak içine yıkanmış bulguru, limon suyunu, tavuk suyunu, doğranmış domatesi, kırmızı pul biberi, tuz ve karabiberi ilave edip, pişirin. Pişen yemeği servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edin.