27 Nisan , 2024, 21:32:11

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


İnkılap Kitap Evini Kınıyoruz

Başlatan Demet_dk, 07 Aralık , 2010, 16:27:30

« önceki - sonraki »

Demet_dk

PSAKD İnkılap Kitabevi'ni özür dilemeye çağırdı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, İnkılap Kitabevi tarafından basılan İngilizce-Türkçe sözlükte ensest sözcüğünün karşılığında "kızılbaşlık" yazılması nedeniyle kitabevini Alevilerden özür dilemeye çağırdı.

Resuhi Akdikmen'in hazırladığı "Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish" adlı sözlükte İngilizce "in-cest" kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "akraba ile zina, kızılbaşlık" yazılmasına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nden (PSAKD) tepki geldi.

PSAKD sözlüğü Türkiye'de basan ve dağıtan İnkılap Kitabevi yetkililerini Alevilerden özür dilemeye çağırdı. PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş imzalı açıklama şöyle:

"Resuhi Akdikmen'in hazırladığı "Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish" adlı sözlüğün 200. sayfasında "in-cest", "ensest" sözcüğünün Türkçe karşılığı şu şekilde verilmiş: "akraba ile zina, kızılbaşlık".

Resuhi Akdikmen'in sözlüklerinin yayıncısı Langenscheidt Publishers. Sözlükleri Türkiye'de basan ve dağıtan ise İnkılâp Kitabevi. En son yenilenmiş baskısı 15 Haziran 2006'da yapılmış olan sözlük piyasada çokça bulunan ve öğrencilerin de çokça yararlandığı bir kaynak.


Bu kitapta Aleviliğe hakaret ve iftiralarda bulunulmaktadır.

Alevilerle ilgili bu asılsız ve çirkin iftiranın sahiplerini şiddetle kınıyoruz.

Bu sözlükte yer alan ifade de göstermiştir ki, Alevileri aşağılama amaçlı "mum söndü" iftirası, bu toplumun güya eğitimli insanlarının kafasında hala canlılığını korumaktadır. Hatta, bu önyargıları bizzat bu toplumun yazarları, kadıları, şeyhülislamları, yayıncıları üretmekte ya da beslemektedir. İşte örnekleri;

Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu romanı,

Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun, Nur Baba eseri,

Reşat Nuri Güntekin'in Balıkesir Muhasebecisi Tanrı Dağı Ziyafeti' adlı eseri;

Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın "Toraman" adlı romanı bu "mum söndü, Kızılbaş" atıflarının yapıldığı eserlerden sadece birkaçıdır.

Çok uzak değil daha yakın bir zamanda 1979 yılında bu ülkede Milli Eğitim Bakanlığı'nın Talim Terbiye Kurulu'ndan onay alan "Felsefeye Giriş" ders kitabında da Alevilerle ilgili aynı iftiralara yer veriliyordu. Daha yakın bir dönemde AKP iktidarı zamanında Milli Eğitim Bakanlığı'nın "100 Temel Eser" serisinde yayımlanan bazı kitaplarda da aynı ifadelerle Aleviler aşağılanmıştır.

Bu iftiranın kaynağında "Alevilerin malı, canı helaldir, katli vaciptir" fermanları yayınlayan Ebu Suud'lar vardır ki, o Ebu Suud, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çorum'da yapılan referandum mitinginde yere göğe sığdıramadığı Ebu Suud'dur.

sözde Alevi Açılımından sorumlu olan Devlet Bakanı Faruk Çelik daha dün Zorunlu din derlerine son verilmesini isteyen Alevilere 'ne istiyorsunuz dinden, din dersinden' diye sorarak önyargıları kışkırtmaktadır.

Toplumsal bilinçaltına yerleştirilen Alevilerle ilgili bu önyargılar, bu coğrafyada hala egemenliğini sürdüren Emevi zihniyetinin, zorunlu din derslerinin, Diyanet İşleri Teşkilatı'nın, Alevi Köylerine zorunlu cami uygulamalarının bir ürünüdür. Siyasal iktidarın, Alevilere yönelik nefret söyleminin iyice azgınlaştığı bir dönemde bu tür ayıplar, Türkiye'de "eline, diline, beline sahip ol" ilkesinin inancının temeline oturtan milyonlarca insanı incitmektedir.

Herkesi, Alevilerle ilgili daha saygılı bir üslup kullanmaya davet ediyor, bu ve benzeri çirkin iftiraya yer verenleri bir kez daha kınıyoruz.

Buradan İnkılap Kitabevi yetkililerini özür dilemeye çağırıyoruz. Konu hakkında duyarlılık gösterilerek sözlüğün yeni baskısında Alevilere hakaret içeren ifadenin çıkarılmasını talep ediyoruz."

(soL-Haber Merkezi) - 04.12.2010

İnkılâp Kitabevi Alevilerden özür dilemeli

ANKARA (04.12.2010)- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, İnkılâp Kitabevi'ni Alevilerden özür dilemeye davet etti.

Gümüş'ün yaptığı yazılı açıklamaya göre, Resuhi Akdikmen'in hazırladığı "Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish" adlı sözlüğün 200. sayfasında "in-cest", "ensest" sözcüğünün Türkçe karşılığı "akraba ile zina, kızılbaşlık" şeklinde verildi.

Söz konusu ifadeyi, Alevilere hakaret olarak değerlendiren Gümüş, "Bu sözlükte yer alan ifade de göstermiştir ki, Alevileri aşağılama amaçlı 'mum söndü' iftirası, bu toplumun güya eğitimli insanlarının kafasında hala canlılığını korumaktadır. Hatta bu önyargıları bizzat bu toplumun yazarları, kadıları, şeyhülislamları, yayıncıları üretmekte ya da beslemektedir" diye belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı "100 Temel Eser" serisinde de Alevileri aşağılayan yayınlar olduğunu belirten Gümüş, "Herkesi, Alevilerle ilgili daha saygılı bir üslup kullanmaya davet ediyor, bu ve benzeri çirkin iftiraya yer verenleri bir kez daha kınıyoruz. Buradan İnkılâp Kitabevi yetkililerini özür dilemeye çağırıyoruz. Konu hakkında duyarlılık gösterilerek sözlüğün yeni baskısında Alevilere hakaret içeren ifadenin çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi.


alıntıdır

HABERLERDE VE İNTERNETTE YAYINLANMIŞTIR...

derbeder

ensestin ne oldugunu  ilkokuldakiler bile biliyor artik, saçma olmus bi tarz bir açiklama. yanliz merak ettigim sey..bu mum söndü olayi nerden çikarilmis? yani varmiymis zamaninda, yoksa hic bir zaman olmayan sadece sonradan birinin uydurmasimi? yani eger oyleyse bu sekilde birseyi kim nasil dusunmus  :icon_scratch:
seni hanımefendiliğimle dőverim bebeğim!

Demet_dk

İLKOKULDAKİLER BİLİYO BELKİ AMA

SÖZLÜKTE TÜRKÇE KARŞILIĞINA KIZILBAŞLIK YAZILMIŞ

MUM SÖNDÜDE ALEVİLERİ KARALAMAK İÇİN YAPILAN Bİ UYDURMA
BÖYLE BİŞEY OLABİLİR AKIL SAĞLIĞI YERİNDE OLAN BİRİ BUNU DÜŞÜNEMEZ

Demet_dk

Mum söndü, Alevi olmayan halk arasinda "Ana-baci tanimayan Alevilerin toplu seks alemidir" seklinde iftira edilir. Ancak bu yüzyillik yanlislik, Alevilerin büyük sehirlerde baskilardan kurtularak kendilerini ifade etmeleriyle düzeltilmistir.

Aleviler, cem ayinlerinde, cem meydaninini aydinlatmak için mum yakar ve cemin bitiminde söndürürler. Ancak onlar kadin erkek esitligi meselesini 1400 yil once çözdükleri ve ibadeti de kadin erkek birlikte yaptiklari için, haklarinda böyle yanlis söylentiler çikarilmistir.

YOBAZ VE ACİZ İNSANLAR ALEVİLİĞİ KÖTÜLEMEK İÇİN HERŞEYİ YAPSALARDA
BEN ALEVİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

SiRiNe

Mum söndu diye bir sey yok zehracim.

Hic bir insan grubu ataisti veya kafiri bile, mumlari söndurup anne baba kardesi ile iliskiye girmez.



nasil aleviler hakkinda bu mum söndu olayinin bir iftira  oldugunu ve böyle dusunenleri  kiniyorsam

ayni sekilde yobaz cahil geri,yezit gibi kelimelerinde uygun olmadigini ve söylenmemesi gerek oldugunu dusunuyorum.



her etnik grubun ve inancin kendilerine has dini ibadetlerini yerine getirme özgurlukleri vardir  yeterki bu islama mal edilmesin.

biz bu sekilde ibadet ediyoruz bu bizim inancimiz denilirse amenna





Balböceği

  :-ooo :-ooo :-ooo :-ooo

Ay inanmiyorum ya Ne bicim sacmalikmis bu  :igrenc:

Bende anne, baba , kardes iliskiye giriyormus diye duymustum ama elbette inanmadim

Bu mum sondu olayinida daha tv den bu sene ogrendim demek bu olay icin mum sondu diyorlarmis

Ne kadar sacma kulaktan dolma bilgiler kim gormuste boyle sacmalamis acaba

Benimde alevi Arkadaslarim var hepside  cok iyi insanlar ...


derbeder

valla kulaktan kulagada olsa cogu insan inaniyordur eminim. yani boyle birseyin olmadigini bilen cok az. bende herhangi bir yerde okumadim ama birisi anlatmisti banada. cok garip gelmisti zaten dinledigimde...tabiiki sozlukte ensest karsiligi kizilbas diye bir tabir kullanilmasida ayrica talihsiz bir olay olmus. buarada eskiden turnike diye bir yarisma programi vardi, hatirlayanlariniz vardir muhakkak. ordaki sunucu birine kizilbas diye hitab etti diye isinden atilmisti. hassas konular bunlar.
seni hanımefendiliğimle dőverim bebeğim!

Balböceği

 Bende izlerdim o programi sonradan isinden olmus diye duydum..

Senin dedigin gibi cimcime banada biri anlatmis  :-\

мiŁenα.

Aleviler hakkında kulak tan dolma bir sürü şeyler sölerler..

benimde bildiğim duyduğum bilgiler var ;

insan ne kadar inanmam desede inanıyor..

çünkü bilmediği birşey..

onun için eline sağlık demetcim güzel paylaşım bazı şeyleri öğrenmişş olduk..

ve yapılan hata kötüü :icon_thumright:


:love9: :love7: :love9:


Demet_dk

DUYGUCUM ALEVİLER HAKKINDA BÖYLE DÜŞÜNEN KİM OLURSA OLSUN YOBAZDA DERİM ACİZDE DERİM

BÖYLE Bİ YAKIŞTIRMAYI YAPAN HERKES BENİM GÖZÜMDE O KONUMDADIR CAHİLDİR

MERAK EDİLEN BİŞEY VARSA ARAŞTIRIP ÖĞRENEBİLİRLER

KİTAPLAR DERGİLER Bİ SÜRÜ ŞEY VAR

EN KÖTÜSÜ İNTERNET VAR AÇIP ARAŞTIRILIR

GÜNÜMÜZDE HALA BU TARZ ŞEYLERE İNANANLAR BENCE KABUL EDİYOLAR DEMEKTİR BÖYLE BİŞEYİ

ƓĤ♡SƬ

Alıntı yapılan: Demet_dk - 07 Aralık , 2010, 18:01:34
DUYGUCUM ALEVİLER HAKKINDA BÖYLE DÜŞÜNEN KİM OLURSA OLSUN YOBAZDA DERİM ACİZDE DERİM

BÖYLE Bİ YAKIŞTIRMAYI YAPAN HERKES BENİM GÖZÜMDE O KONUMDADIR CAHİLDİR

MERAK EDİLEN BİŞEY VARSA ARAŞTIRIP ÖĞRENEBİLİRLER

KİTAPLAR DERGİLER Bİ SÜRÜ ŞEY VAR

EN KÖTÜSÜ İNTERNET VAR AÇIP ARAŞTIRILIR

GÜNÜMÜZDE HALA BU TARZ ŞEYLERE İNANANLAR BENCE KABUL EDİYOLAR DEMEKTİR BÖYLE BİŞEYİ
evet cnm herşey internet ortamında mevcut merak eden araştırır duyduğu sama sapan şeylere inanmaz ama bizim topluluğumuz işte araştırmadan yoksun...
ünideyken cahil bir kız vardı ortamda sama şeyler söylemeye başladı...bende dedim bak kızım saçmalama bilmeden söyleme..kızada dedim bak tatığın insanı bilde at..neyse kız bana demez mi senin kuyruğun yok ...kuyruğun nerede....yani düşünün ne kadar insan oğlu saçmalamış durumda....
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lagf.lilypie.com/3AfJp3.png"; width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie Angel and Memorial tickers" /></a>

°ღ♥ღ°AşK-ı DeRuN°ღ♥ღ°

ÇOK ÇOK ÇOK SAÇMA OLAYLAR BEN ASLA İNANMADIM BU DURUMA ALEVİLİKTE SONUÇTA MÜSLÜMANLIK DEMEK

ORUŞ TUTARLAR NAMAZ DA KILARLAR BAYRAMDA KUTLARLAR KURBANDA KESERLER

AYRICA HRİSTİYANLAR V.S BİR SÜRÜ DİNLER VAR BUNLARDA BİLE BABA KIZLA YADA KARDEŞ KARDEŞLE İLİŞKİYE GİRMEZ

AMA ŞUDA VARKİ DİNİMİZDEDE KENDİNİ BİLMEZ İNSANLAR VAR BBU TARZ OLAYLAR YAŞAYAN

BİZ HANFİYİZ AMA BENİM BÜYÜK YENGEM ALEVİDİR VEDE  ÇOK AMA ÇOK İYİ İNSANLARDIR HMRMETKAR MİSAFİRPERVER

TEMİZ TİTİZ BİR ÇOK HANFİDEN BİR ÇOK SÜNNİDEN DAHA DA ADAM GİBİ ADAMLAR  :icon_thumright:

NE YAZIKKİ ÜLKEMİZDE DİN DİL IRK AYRIMI VE HATA ÜZERİNE HATA YAPILMAKTA  :icon_thumright:

Lă_Tăhzen!

TEMİZ TİTİZ BİR ÇOK HANFİDEN BİR ÇOK SÜNNİDEN DAHA DA ADAM GİBİ ADAMLAR  pınardan alıntı


bu sözunu yanlıs buldum canım dırek meshepe yönelmek adam gıbı adam olmanın meshebıyle hiç alakası yok senın yengenınde tıtız ve hanımefendı bırı olmasının alevi olmasıyla hıcbır alakası yok o onun  fıtratında var demekki benım kuzenımın eşinın  eski eşi aleviydi pis (gusl abdesti almıyor) diye bosandı mesela ben dırek ona aleviydi dersem yanlıs olur temiz olmamak kadının fıtratında varmıs demekki..... ben burda hrıstıyanlarla iç içeyım içlerinde piside var temızıde ha bu  hristıyan da ondan pis diyemem çunku içlerinde temız olan insanşarda var  helasılı velkelam demem o ki basta insan olmak önemli dın dıl ırk rengı mezhebi bi kenara

°ღ♥ღ°AşK-ı DeRuN°ღ♥ღ°

NURCUM SÖLEDİĞİMİ YNLIŞ BULMUŞ OLABİLİRSİN Kİ YANLIŞ ANLAMIŞSIN

KISACA ŞÖLE DÜZELTEYİM BEŞ PARMAĞIN BEŞİDE BİR DEĞİL
TABİKİ TEMİZİDE VAR PİSİDE
HER YÖRENİN HER DİNİN HER IRKIN HER İNSANIN TEMİZİDE AR PİSİDE
BEN BU AÇIDAN SÖLEDİM
YANLIŞ ANLAŞILIP YENİ BİR TARTIŞMA ORTASINDA BULUNMAK İSTEMİYORUM

TEMİZ TİTİZ BİR ÇOK HANFİDEN BİR ÇOK SÜNNİDEN DAHA DA ADAM GİBİ ADAMLAR 
EVET DOĞRU AMA BU SADECE ALEVİLİKLE YADA SÜNNİLİKLE ALAKALI DEĞİL

MESELA RUS DENİLİNCE AKLINA DİREK NATAŞA GELEN İNSANLARIMIZ VAR AMA DÜŞÜNÜRSEN BU SÖZÜM ONLAR İÇİNDE GEÇERLİ ASLINDA TAMAMEN BİR GENELLEME YAPTIM BEN

Lă_Tăhzen!

hıh  işte benımde söylemek istedigim aslında bu tartısma cıkacak bı durum yok  dini meshebiyle insanlar degerlendirilmemeli  ;)  :icon_thumright: