Gözyaşı Nasıl Oluşur?

Başlatan இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ, 15 Kasım , 2010, 02:04:24

« önceki - sonraki »

இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ

Gözyaşı Nedir?
Gözyaşı üç katmandan oluşur: yağ, su ve mukus. Dıştaki yağsı tabaka, göz kapağının kenarında bulunan meibomian bezlerinde üretilir. Sulu kısım ise, lakrimal bezi tarafından üretilir. Bu bez, kaşın altında kalan ve gözü çevreleyen kemiğin altında bulunur. Göz yaşını oluşturan katmanlardan sonuncusu olan mukus ise mikroskobik boyutta olan ve konjunktivada bulunan, özelleşmiş goblet hücreleri tarafından salgılanır.

Gözümüzü her kırpışımızda, göz kapakları, bir arabanın cam silecekleri gibi gözü süpürür ve ince bir tabaka halinde gözyaşını yüzeye dağıtırlar. Göz kırpma hareketi, gözyaşını alt ve üst gözkapaklarının kenarında bulunan kanalcıklara girmeye zorlar. Bu kanalcıklara "puncta" denir.


Gözyaşı Nasıl Oluşur
Gözyaşı "puncta"dan, üst ve alt lakrimal bezine açılan ve "canaliculus" adı verilen kanallara gider. Lakrimal bezi ise gözyaşını, nasal geçide yani buruna açılan nasolakrimal kanala iletir. Burun ile gözyaşı üretim sistemi arasındaki bu bağlantı yüzünden ağladığımızda burnumuz da akar. Ağlama durumunda sözünü ettiğimiz kanalların taşıyabileceğinden fazla gözyaşı üretildiği için bu kanallar dolar ve sıvının bir kısmı kanallara giremeden göz kenarlarından yanaklara doğru akar.

Gözyaşı gözümüzü koruyan yapılardan biridir. Bakterilere karşı koruyucu maddeler içerir. Ayrıca göze giren yabancı cisimlerin atılmasında görev alır.


Göz Koruma Mekanizması
Gözyaşı salgısı çoğunlukla duygusal nedenlerle hareket geçiyor. Aslında vücudumuzun temel koruma mekanizmalarından biri. Gözyaşı gözü koruyor ve gözkapağının her hareketinde gözyaşı tabakası tazeleniyor.

Kuru hava, rüzgâr ve klima, göz kuruluğuna yol açabiliyor. Çünkü gözyaşı salgısı bu sırada azalıyor ve yapısı bozuluyor. Gözünüzde kuruluk, yanma, batma, çapak oluşumu fazlaysa, mutlaka doktora danışmanız gerekiyor. Yoksa bu durum kronikleşiyor ve başka alerjileri de beraberinde getiriyor. Göz ve göz çevresinde hijyene dikkat etmek önemli. Özellikle lens kullananların bu dönemde lens kullanımına ara verilmesi alınabilecek önlemlerden biri.