Hayırlı Çocuk Yetiştirmenin Temel İlkesi

Başlatan SiRiNe, 09 Ekim , 2010, 21:27:26

« önceki - sonraki »

SiRiNe

Hayırlı Çocuk Yetiştirmenin Temel İlkesi
18 Ağustos 2010, 10:04Semih Aydın
"Hayırlı evlat" yetiştirmek, her anne-babanın arzusudur. Fakat çocuğun "hayırlı" mı "hayırsız" mı olduğunu çok geç fark ederiz. Fark ettiğimizde ise büyük oranda iş işten geçmiştir.

Bu nedenle çocuk eğitiminde erken davranmak önemlidir. Zira çocuğun eğitiminde okul öncesi dönem çok önemlidir ve tüm kaynaklar, bu dönemde edinilen davranışların insanın hayat çizgisini belirlediğini belirtirler. Dolayısıyla çocuğun eğitimine bu dönemde başlanmalıdır. Bu eğitim sürecine başlarken ilk elde sorulması gereken soru: Hayırlı evladın nitelikleri nelerdir ve hangi kaynaklardan beslenerek bu nitelikler kazandırılabilir?

Yüce Allah, Lokman Sûresi'nde (13-19) Lokman'ın (as) dilinden çocuğun eğitiminde nelerin öncelenmesi gerektiğini bakın nasıl sıralıyor: Kulluk bilinci; ebeveyne hürmet; vicdan muhasebesi; toplumsal duyarlılık; alçakgönüllülük.

1. Kulluk bilinci verilmeli

Yüce Allah (cc) çocuğun öncelikle tanımasını ve kendisine şükretmesini emreder. Çocuğun bir davranış olarak da özellikle namazla Yaradan'ına şükrünü eda etmesi gerektiği bu ayetlerde zikredilir. Çünkü namaz, en bariz kulluk göstergesi olarak kabul edilir. Kulluk bilinci, insanın ayırıcı vasfıdır. Çocuğa bundan sonra kazandırılacak her davranışın da zemini olarak değerlendirilmelidir.

2. Ebeveyne hürmet önemli

Çocuğun edinmesi gereken ikinci terbiye, ebeveyne özellikle de kendisi için büyük meşakkatlere göğüs geren anneye karşı hürmet ve şükran borcudur. Ebeveyne hürmet duygusu aşılandığında çocuk kendini aynı zamanda topluma karşı sorumlu hissedecektir. Bu sorumluluk hissi neslin sıhhatini sağladığı gibi geleneksel değerlerin aktarılmasını da mümkün kılar. Bu da toplumun safiyetinin korunması anlamına gelir. Veysel Karanî'yi dilden dile taşıyan kültür, abesle iştigal etmemektedir.

3. Toplumsal sorumluluk bilincine sahip olmalı

Çocuğun edinmesi gereken diğer bir davranış ise "toplumsal sorumluluk" bilincidir. Davranışlarından yalnız kendisi sorumlu olan birey, insan olması hasebiyle, zamanla kantarın topuzunu kaçıracaktır. En etkili kanunlar yürürlükte olsa bile kendine ve topluma karşı sorumluluk duygusu kazanmadığı için, birey istese de davranışlarını kontrol edemeyecektir. Buna karşılık, her bir ferdin yek diğerini hayra ve sabra davet ettiği, iyi işlerinde takdir edip, kötü davranışlarında uyardığı bir toplum, menzil-i maksuda en az hasarla ve süratli bir şekilde ulaşabilir. Diğer taraftan, şairin "kim var denildiğinde sağına ve soluna bakmadan ben varım diyebilecek bir gençlik" mısraı kulaklarımızdadır. Tabii ki bu sorumluluğun yükü de ağırdır. Bunun için hem çok çalışmalı -ki sebat ister- hem de başa gelenlere sabretmelidir.

4. Alçakgönüllü olmalı

Son emir ise çağı bir güneş gibi aydınlatır: Böbürlenerek yürüme. Özgüveni tam olarak yetişiyor çocuklarımız. Şüphesiz, böyle olması da gerekir. Ne var ki bu güven, onu yol arkadaşlarından ayırmamalıdır. İnsanların farklı meziyetlere sahip olduğunu bilerek, herkesin kendince değerli olduğunu bilmelidir. Hem elimizdekilerin kaçını, kendi başarımızla elde ettik ve kaçını istediğimiz kadar elimizde tutabiliriz ki? Kaldı ki bu çocuk, sahip olduğu sıradan bir nimet için bile şükretmeyi/teşekkür etmeyi ve en büyük zenginlikler içinde arkadaşlarından biriymiş gibi davranmayı bilmelidir.

5. Her çocuk, vicdan sahibi olarak yetişmeli

Çocuk, vicdanı ile baş başa kaldığında kendini dizginlemeyi bilmelidir. Toplumsal yaralarımızın temelinde bu noktadaki hassasiyet eksikliğinin yattığı, aklı başında herkesin kabul ettiği bir gerçektir. Hardal tanesi kadar bile olsa "bunu bilen bir Yaradan" inancı ile yetişen çocuk, şeffaf bir toplumu kendiliğinden oluşturacaktır. Hatta, şeffaflığın derinleştiği bir ahlakî tutum edinmiş olacaktır. Yunus Emre bu vasfıyla asırlardır aramızda yaşar.

*Birdirbir Dergisi Danışma Kurulu Üyesi

ZAMAN
Dr. İ. Hakan Karataş*

SiRiNe

hmale Gelmeyen Eğitim: Çocuğun Manevî Eğitimi

30 Ağustos 2010, 13:49
Semih Aydın

Çocukların birtakım ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar karşılanmadan çocukların sağlıklı olması mümkün değildir. Sağlık derken "fiziksel" ve "psikolojik" sağlığı kastediyorum. Beslenme, sevilme, sevme, eğitilme, güvende olma, öğretilme, manevi eğitim gibi ihtiyaçların giderilmesi sağlıklı bir çocuk için çok önemlidir. Ben bu yazımda sadece "manevî eğitim" ihtiyacı üzerinde durmak istiyorum.

Manevî eğitim, birçok anne babanın zannettiği gibi daha sonra verilmesi gereken bir eğitim değildir. Bu eğitim ihtiyacı da daha bebek dünyaya yeni geldiği zaman giderilmeye başlaması gereken bir ihtiyaçtır. Bebeğin ilk doğumuyla beraber dua okumak, besmele ile ona yaklaşmak, besmele ile kucağa almak, besmele ile beslemek çok önemlidir.

Bu arada bazı insanlar manevî eğitime çok erken başlamak gerektiğini veya hiç verilmemesini savunmaktadır. Onlara göre, çocuk belli bir yaşa gelince kendisi karar verecektir... İnsanlık tarihi boyunca, insanın "ölüm kaygısı" ve "var oluş merakı" insanı bir takım manevî şeylere inanma ihtiyacını doğurmuştur. Hali hazırda öğretilmediği halde, insanlar kendileri bir takım inançlar geliştirmişlerdir. Sonuçta, öğretilmese dahi insan kendisi de manevî bir inanç sistemi geliştirmektedir. Bu arada sapkın bazı inanç sistemleri de geliştirmişlerdir. Arada verdiğim bu kısa değerlendirmeden sonra yazıma devam etmek istiyorum

Çocuklar belli bir yaştan sonra manevî yaşam, manevî dünya ile ilgili sorular sormaya başlarlar zaten. Bu tabii ki daha çok öğrenme sonucu sorulan sorulardır. İşte bu dönem çok önemlidir: Çocuğun sorular sorduğu bu dönem (2-6 yaş), manevî eğitim açısından çok önemlidir. Anne babaların bu sorulara verdiği cevaplalar çok önemlidir. Çocuğun içinde bulunduğu dönem olan somut işlemler dönemi. Çocukların sorularına onların idrak edeceği şekilde cevap verilmelidir. Sorular asla geçiştirilmemeli, mutlaka her soruya onun anlayacağı kelimelerle cevap verilmelidir. Bu konuda gerekirse bir uzmandan yardım istenmelidir. Uzman derken, elbette ki çocuk eğitimi ve psikolojisi konusunda uzman olan kişileri kastediyorum.

Her eğitimde olduğu gibi manevî eğitimde de görerek-örnek alarak öğrenme çok önemlidir. Onlara öğretmen ve onların öğrenmesi için aile bireylerinin de yaşaması gerekir.

Yine her eğitimde olduğu gibi manevî eğitimde de "korku-korkutma" asla olmamalıdır. Korkutma, dayak anla bir eğitim aracı değildir.  Manevî eğitimde korkutma çok tehlikeli sonuçlara sebep olabilir.

Allah ile korkutmak, cehennem ile korkutmak çocuğun psikolojisini tamir edilmeyecek derecede bozmaktadır.

Ne yazık ki günümüzde halen bazı anne babalar "korku"yu kullanmaktadır. Şunlar size tanıdık değil mi?: "Yatın çabuk, kapatın gözlerinizi, yoksa öcüler gelir sizi yer", "Allah annesini üzen çocukları cehenneminde yakar", "Baban akşam gelsin görürsün sen, temiz bir dayak ye de aklın başına gelsin."

Evet, çocuğun dini eğitimi ihmal edilmeyecek bir eğitimdir. Ama, yukarda da dile getirdiğim gibi, bu eğitimin ne zaman ve nasıl verilmesi gerektiği de çok önemlidir.

✿گสЯเ_ќĮż✿


  
Kalem eğri dilli; mürekkep siyah yüzlü; kağıt iki yüzlü!

Şimdi kalkıp arzuhalimi yazmaya kimi mahrem kılayım?

SiRiNe


FeHi

çok teşekkürler arkadaşım gerçekten güzel paylaşım

--elif--

teşekkürler duygu  :opucuk:
RABBİM hayırlı evlat yetiştirmek nasip etsin  :amin:

SiRiNe


fıstık

Ben ilkokul 3.sınıftan ortaokul son sınıfa kadar kuran kursuna gittim

Kızımada dini eğitimi kendim vermeyi düşünüyorum

İlk olarak konuşmayı iyice öğrensin gece yatmadan önce dua etmesini öğreticem basit bir iki surede ezberleticem

Manevi olarak ne kadar kuvvetli olursa hayatı o derece kolay sırtlayabileceğini düşünüyorum

İnşallah büyüklerine saygılı kibirsiz yüce gönüllü vatana millete hayırlı iyi bir evlat yetiştirebilirim

βαlκιz

inş.hayırlı evlat olur çocuklarım
hergün dua ediyorum ama dua yetmez ögretmek lazım
onun içinde elimden geldiginin fazlasını yapmaya çalışcam hem ben hem eşim
bende ufak yaşta din egitimi alsınlar istiyorum
4 yasında kuran kursuna vericem inş.kreş yerine oraya gitsinler
din bilgisi yerinde herşeyi bilen günahı bilen bireyler olsunlar  :amin: :amin:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

Lă_Tăhzen!

AMEL DEFTERİMZİ KAPATTIRMAYACAK SALIH VE SALIHA EVLATLAR YETOSTIREBILMEYI MEVLAM NASIP ETSIN BİZLERE  :amin:

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM GUZEL PAYLAŞIM

SiRiNe

Rica ederim hanimlar

Amin ! insaaAllah evlatlarimiz hayirli salih cevresine ve ailesine yararli faydali akli basinda bireyler olurlar

Kuran kursu burda yok cocuga dini egitim ilk önce anne ve babadan basliyor ama ne kadar ögrensede cocuk " aile " dinini yerine getirmiyorsa bu sadece ögrenilmis bir kac sure ile kaliyor ömur boyu

hatta anlamini bilmeden siir gibi okunan sureler

Kizlarima Allah izin verirse  ilk önce Allahi Allahin sifatlarini  la ilahe ilallah ne demek onun anlamini ögretecegim sonrada gerisi gelir ben ne yapiyorsam onlarda beni taklit edeceklerdir  ilerleyen yillardada misir ve libyada ders görurler
dine zorlama degil tesvik edilmeli bu cok önemli.

bu devirde cocuk yetistirmek zor Allah hepimizin yardimcilari olsun.

βαlκιz

ben din konusunda çocuklarıma pek faydalı olamam daha namaz kılmayı dahi bilmiyorum  :sad1: eşim ögretebilir o kuran kursuna gitmiş
kaynanam ögretebilir
ah ah görümcem evlenmeseydi en güzel o ögretirdi kuran kursuna gitti oda yatılı okuyodu
ufak çocuklara ögretiyodu ne güzel eşimin yegeni var 6 yasına girdi 5 yasındayken yasin okuyodu çocuk oyy benimkilerde okurmu acaba  :amin:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

SiRiNe

Alıntı yapılan: BaLkIzzZ - 10 Ekim , 2010, 18:19:57
ben din konusunda çocuklarıma pek faydalı olamam daha namaz kılmayı dahi bilmiyorum  :sad1: eşim ögretebilir o kuran kursuna gitmiş
kaynanam ögretebilir
ah ah görümcem evlenmeseydi en güzel o ögretirdi kuran kursuna gitti oda yatılı okuyodu
ufak çocuklara ögretiyodu ne güzel eşimin yegeni var 6 yasına girdi 5 yasındayken yasin okuyodu çocuk oyy benimkilerde okurmu acaba  :amin:

canim olsun ögrenirsin istiyorsan netten senin ici bkarim nasil namaz kiliniyor yazarsan cikar,  burdan tarif etmem zor  olur yazi ile

babalari biliyormu ondan ögrenirler

βαlκιz

ögreniyorum bende internetten bakıyorum :laughing7:
eşimde biliyo çok şükür o hem çocuklara hem bana ögretmeye çalışıyo
eşim namaz kılarken çocuklarda taklit ediyo  :k06:
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

SiRiNe

Alıntı yapılan: BaLkIzzZ - 10 Ekim , 2010, 18:29:04
ögreniyorum bende internetten bakıyorum :laughing7:
eşimde biliyo çok şükür o hem çocuklara hem bana ögretmeye çalışıyo
eşim namaz kılarken çocuklarda taklit ediyo  :k06:

cok tatli oluyorlar demi secdeye felan yatiyorlardir  :toothy10:
komsumun ufak oglu öyle yapardi komsum namaza durunca önune felan yatarlardi oglunun ufak minnacik bir seccadesi vardi  cok sirindi  yaa bende istiyom öyle ufak minik  sirin bir seccade :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2:

kizlar bize bakiyorlar ama bisi anlamiyorlar  ::)