Hamilelikte Yapılmaması Gereken 12 Şey

Başlatan masalım2010, 07 Ekim , 2010, 12:19:35

« önceki - sonraki »

masalım2010

1)REFLEKSOLOJİ YAPTIRMAYIN!
Ayaklara uygulanan bir çeşit masaj refleksoloji... Çeşitli el ve parmak teknikleri kullanarak, vücudun belli bölgelerinde bloke olan enerjiyi çözmek amacıyla yapılıyor. Stres, yorgunluk, migren, menopoz, regl problemleri, sırt ağrısı, romatizma, uykusuzluk gibi sorunları gidermede yardımcı oluyor. Ancak, uygulama tekniği açısından dikkat edilmesi gereken bu yöntemin, özellikle hamileliğin ilk üç ayında tercih edilmemesi gerekiyor. Çünkü bu ayak masajı, bebeğin hareket etmesine ve kasılmaların artmasına sebep olabiliyor.

2)ADAÇAYI İÇMEYİN!

Adaçayı, düşük riskini arttırdığı için hamileliğiniz boyunca içmemenizde fayda var. Çünkü karında kasılmaları artırarak erken doğuma sebep olabiliyor. Sakat doğum ve kanama riskini de artırabiliyor. Adaçayının yanı sıra birçok başka bitki çayı da bebeğinize zarar verebilir. En iyisi doktorunuza danışmak!

3)SOLARYUMA GİRMEYİN!

Her ne kadar bu konuda yapılmış bilimsel araştırmalar

olmasa da, uzmanlar, solaryumun vücut ısısını arttırarak bebeğin gelişiminde riskli bir durum oluşturabileceğini söylüyor. Bronzlaşmak uğruna bebeğinizi riske atmayın!

4)AKNE İLAÇLARI KULLANMAYIN!

Hamilelik dönemi boyunca, zaman zaman cilt problemleri yaşama ihtimaliniz yüksek. Özellikle akneye yatkın ciltlerde, ilk aylarda akne sorunu artabilir. Ama bunu dert edip, hemen sivilce ilaçlarına yönelmeniz yanlış bir davranış olacaktır. Güzel bir cildinizin olmasını istemeniz çok normal ama hamileliğiniz boyunca, retinoid ve salisilik asit gibi, akne tedavisinde kullanılan maddelerden uzak durmanızda fayda var. Bunun için biraz sabırlı olmanız yeterli!

5)SICAK SUYLA YAKIN TEMAS YASAK!

Aşın sıcak su, hamileler için zararlıdır. Küveti doldurup sıcak bir banyo keyfi yapmak ya da saunada saatler geçirmek, şu sıralar düşünmeniz gereken son şey olmalı. Sıcak, bebeğinizin rahimdeki gelişimini olumsuz etkileyebilir, kanama riskini arttırabilir. Ama su sıcaklığı 38 dereceyi geçmediği sürece, gönül rahatlığı ile banyo yapabilir, kısa süreli de olsa jakuzide keyif sürebilirsiniz. Banyo yaparken kullandığınız suyun en fazla 37-38 derece olmasına, banyo süresinin ise 15 dakikayı geçmemesine dikkat edin, yeter!

6)AROMATERAPİDEN UZAK DURUN!

Aromaterapi yağlarından da mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Uzmanlar, bu yağların, bebek üzerinde olumsuz fizyolojik etkileri olduğunu söylüyorlar. Özellikle, hamileliğin ilk dört ayında aromaterapi yağları kullanılmaması çok önemli. Dördüncü aydan sonra ise papatya, lavanta, ağaçkavunu, turunç, portakal, hint defnesi yağları hafifletilmiş dozlarda kullanılabilir.

7)SUŞİ YEMEYİN!

Bir suşiseverseniz, dokuz ay kadar bu sevdanızdan vazgeçmeniz gerekiyor. Suşi, denizli kabuk hayvanları ve pişmemiş yiyecekler, hamileler için son derece sakıncalı. Bunların yanında uskumru, köpekbalığı, kılıç balığı, alabalık gibi balıklardan da uzak durmalısınız. Ton balığını da abartmamakta fayda var! Bu balıklar, bünyelerinde yüksek miktarda cıva içerdiğinden oldukça risklidir. Cıva bebeğe geçebilir ve bebeğinizin beyin ve sinir sistemi gelişimini yavaşlatabilir.

8)FAZLA KAFEİN ALMAYIN!

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre. kafein, düşük riskini arttırıyor. Özellikle, hamileliğin ilk haftalarında, günde dört fincandan fazla kahve içmenin, düşük riskini iki kat arttırdığı söyleniyor. Kahve tüketiminin azaltılmasının ise, bebeğin sağlıklı büyümesinde önemli bir etken olduğu vurgulanıyor. Tabii, kafein sadece kahvede bulunmuyor. Kola, çay ve çikolata tüketimini sınırlandırmanızda da fayda var!

9)EVCİL HAYVANLARA DİKKAT!

Hamilelikten önce evinizde bir hayvan besliyorsanız, hamilelik döneminde "o"nunla aranıza mesafe koymanızda fayda var. Özellikle de kediler bu konuda sabıkalılar! Toksoplazma enfeksiyonu, kedilerden bulaşan bir rahatsızlık ve düşüğe sebep olabiliyor. Enfeksiyon, annede hiçbir belirti olmadan bebeğe de geçebiliyor. Annelerinde hiçbir belirti olmayan pek çok bebekte, önceleri bir bulgu yokken, ilerleyen yıllarda zeka geriliği ve körlük gibi ciddi belirtiler ortaya çıkabiliyor. İşte bu yüzden, kedilerle fazla içli dışlı olmamaya ve kedi dışkısı ile kirlenen materyallere temas etmemeye özen gösterin.

10)KIZARMIŞ PATATES YEMEYİN!

Hamile kadınların kızarmış patatesten uzak durması gerekiyor. Patates. 140 dereceyi aşan sıcaklıkta kızartılınca, içinde bulunan "acrylamide" adlı kimyasal madde kanserojen özellik kazanıyor. Anne karnındaki bebekler, bu maddenin zararlı etkilerine karşı çok daha hassas oluyor. Dolayısıyla, kızarmış patates konusunda önleminizi almalısınız.

11)YUKARI DOĞRU UZANMAYIN!

Zıplamak, gerinmek ve yukarı doğru uzanmak sizin için riskli olabilir. Zaten yorulmamanız gereken bir süreç içindesiniz. Bırakın bu işleri çevrenizdekiler yapsın, siz de hamile olmanın ve naz yapmanın biraz keyfini çıkarın...

12)UYKU HAPLARI KULLANMAYIN!

Hamileliğinizin ilk aylarında sürekli bir uyku halinde olsanız da, birkaç ay içinde sizin için uykusuz geceler başlayabilir. Karnınız büyüdükçe, rahat bir pozisyon bulamayabilirsiniz! Bu dönemde, bitkisel de olsa. uyku ilaçlan kullanmayı aklınızdan geçirmeyin! Her ilaç gibi bunlar da bebeğe ulaşarak beyin ve karaciğerde depolanır. Siz en iyisi, birkaç tane yumuşak yastık alın ve karnınız ile bacaklarınıza destek yaparak uyumayı deneyin!

<a href="http://lilypie.com/">; <img src = "http://lpmf.lilypie.com/ipJMp3.png"; width = "400" height = "80" border = "0" alt = "Lilypie Prematüre Bebek Şeritler" /> </ a>