28 Nisan , 2024, 12:14:12

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


TEMBEL KADINLARIN 7 SAĞLIK HATASI

Başlatan இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ, 05 Ekim , 2010, 03:39:52

« önceki - sonraki »

இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ

Tembel kadınların 7 sağlık hatası

Bazen dişlerimizi fırçalamaya, bazen de lenslerimizi çıkarmaya üşeniriz... Ama sağlığımızdan olmamak için daha fazla çaba sarfetmemiz gerekiyor...

Hepimiz zaman zaman küçük tembellikler yapıp bazı sağlık kurallarını atlayabiliyoruz. Kimisine zaman zaman göz yummak mümkün, doğru... Ama kimi tembellikler var ki, bunlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Lenslerle uyumak göz problemlerine, aynı şişeyi günlerce kullanmak hastalıklara, terli giyisileri üst üste tekrar giymekse enfeksiyonlara yol açıyor...

Dişlerini fırçalamak yerine çalkalıyorsun...

Ağzınızı çalkalamak geçici bir tazelik duygusu yaratır; ama diş çürüklerine neden olan bakterileri yok etmekte ya da diş eti problemlerine yol açan diş plağını önlemede pek bir işe yaramaz.


Basit çözümü

Her gün dişlerinizi iki kere, iki dakika, yemeklerden önce fırçalayın. Bilinenin aksine kimi bilim adamları dişlerin yemeklerden önce fırçalanması gerektiğini savunuyor ve yemeklerdeki sekerin dişlerdeki plak ile reaksiyona girdiğinde asit ortaya çıkardığını söylüyorlar. Bu da diş minenizi zayıflatıyor. Yemeklerden sonra dişleri fırçalamak diş minenizi aşındırırken öncesinde fırçalamak dişleriniz üzerinde flüorürden bir manto oluşturarak aşınmayı önlüyor.

Ayakta yemek yiyorsun...

Eğer oturmaya vaktiniz yoksa yemeği de aceleye getireceksiniz demektir. Bu da sindirim sistemi için hiç de iyi bir alışkanlık değil. Lokmaları hızla yutmak, yemek borusunda spazmlara ve keyfinizi kaçıracak mide ekşimesine neden olabilir. Bu durumlarda mideniz işlevini yerine getirmekte zorlanır.


Basit çözüm

Oturarak yemek yemek için zaman yaratın. Ancak bunu yaparken televizyon karşısında yemek gibi bir yanlışa düşmeyin. ABD'deki Georgia State Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, televizyon karşısında yiyenlerin, öyle yapmayanlara göre 137 kalori daha fazla aldıkları saptanmış.

Yıkadıktan sonra ellerini kurutun

Islak ve nemli eller, kuru ellere oranla çok daha fazla bakteri çeker. Bu mikroorganizmalar da nezleden gribe birçok rahatsızlığa yol açarlar.


Basit çözüm

Haklısınız, özellikle umumi tuvaletlerde bulunan el kurutma aletleri gerçekten can sıkıcı. Elleri kurutabilmek için kimi zaman dakikalarca altında tutmak gerekiyor ki, kimsenin tuvalette, hele ki bir alışveriş merkezinin ya da restoranın tuvaletinde bu kadar zaman geçirmeye tahammülü yok. Bu da çoğu zaman insanların ellerini kurutmadan lavaboyu terk etmesine neden oluyor. Ellerinizi kâğıt havluyla kurulayın ve bu kâğıdı aynı zamanda kapıyı açmak için kullanın. Her yerde kâğıt havlu bulunmayabilir, bu nedenle çantanızda kâğıt mendil taşımayı alışkanlık haline getirin.

Kontak lensinle uyuyorsun...

Uyurken lensleri gözünüzde tutarsanız, gözleriniz kendi kendini temizleyemeyecek ve hücreler yeterince oksijen alamayacak, böylece enfeksiyon riski artacaktır. Uzmanlar, sık sık kontak lenslerle uyumanın gözlerde kalıcı zarara neden olabileceği konusunda uyarıyor.


Basit çözüm

Kontak lenslerinizi -yeni jenerasyon silikon hidrojen lensler de buna dahil- gözlerinizin kendine gelmesi, toparlanması için yatmadan önce çıkarmalısınız. Ayrıca, lenslerinizi yanlış yöntemlerle temizlemek ya da musluk suyuyla yıkamak enfeksiyon riskinizi artırır.

Spor yaparken giydiğin kıyafetleri yıkamıyorsun

Üzerinize yapışan, spor sırasında ter içinde kalan fitnes kıyafetlerinizi yıkamadan tekrar giydiğinizde akne ve cilt enfeksiyonlarına davetiye çıkarırsınız. Terli kıyafetler Özellikle göğüslerin alt kısımlarında ve vajinal bölgede mantar oluşumuna da neden olabilir, matınızı da yıkamayı unutmayın. Araştırmalar, bu matları santimetrekaresinde 100 bin bakteri barındırdığını gösteriyor.


Basit çözüm

Vücudunuzla temas eden tüm spor kıyafet ve havlularınızı her kullanımdan sonra yıkayın. Spor yaparken kullandığınız, terinizi sildiğiniz havluyu duştan sonra kullanmayın ayakkabılarınızı çantanızda taşırken ayrı bir plastik poşetin içine koyun.

Su şişeni yıkamadan kullanıyorsun

Tekrar tekrar doldurarak kullandığınız plastik su şişesindeki mikroplan göremezsiniz ya da koklayamazsınız. Ancak bu, onların sindirim sisteminize zarar vermedikleri anlamına gelmiyor. Kanada'da yapılan bir araştırmada, ortaokul öğrencilerinin su şişeleri toplanmış ve üçte birinin bakteri içerdiği ortaya çıkmış. Küçük çocukların temizlik kurallarına sıkı sıkıya uyması pek kolay değil, ancak yetişkinlerin de bu konuda tembelliğe düştüğü bir gerçek. Su şişenizi yıkamadan kullanmaya devam etmeniz, bakterilerin kolaylıkla üremelerine neden olur.


Basit çözüm

Şişenizi her gün sıcak suyla ve uygun bir deterjanla yıkayın, iyice durulamayı ve kurutmayı da ihmal etmeyin.

Gereksiz yere büyük tampon kullanıyorsun

Büyük boy tampon kutlanıyorsunuz, çünkü daha uzun süre dayanacaklarını, böylelikle durmadan değiştirmek zorunda kalmayacağınızı düşünüyorsunuz... Ayrıca bu büyük boy, maksimum emici tamponları daha ziyade, kanamanın az olduğu günlerde ya da "ya kanamam olursa" dediğiniz zamanlarda kullanmayı tercih ediyorsunuz. Hangi nedenle veya tercihle olursa olsun büyük boy tamponların gereksiz yere sık kullanımı, vajinanızın doğal dengesinin bozulmasına neden olur. Doğal dengesi bozulan vajinanın enfeksiyon riski de artar.


Basit çözüm

Adet kanamanızın az olduğu ilk ve son günlerde tampon yerine hijyenik ped kullanın. Adet kanamanız için yeterli olacak en küçük boy tamponu seçin. Büyük, orta veya küçük boy olsun; her 3 saatte bir mutlaka tamponunuzu değiştirin. Uzmanlar geceleri de tampon yerine ped kullanmayı öneriyor.