2011 Haziran-Temmuz-Ağustos Anneleri

Başlatan cigdems, 29 Eylül , 2010, 09:00:53

« önceki - sonraki »

oslemturgay

Alıntı yapılan: ๑ ♡ Köy YuмυяTαм ♡ ๑ - 11 Temmuz , 2011, 13:25:30
Alıntı yapılan: oslemturgay - 11 Temmuz , 2011, 13:23:49
selam kızlar konuya löp diye daldım ama bişiy sorcam  :icon_scratch:
bnm göbegimdeki şişlik artık göbek deliğimin altında yani eskiden kaburgalarımın alt kısmıda şişti şimdi sadece altı şiş ve görenler bebek aşağıda senin diyorlar doktora gitmemede çok var bebegim aşagıya indigi içinmi böle aşagı şiş oluyor ...

daha 32 haftalıgız biz aşağı inmesi için daha zaman yokmu :S

canim bebek 5 aylikken bile asagiya inebiliyo

mühim olan sen hareketlerini hissediyomusun  :icon_scratch: günde en az 10 kere hareket etmesi lazim ozaman sorun yok ama etmezse ozaman doktoruna git derim


yok allaha şükür kıpır kıpır kızım .. millet karnın aşağıda diyince korktum..  :opucuk:

¨‘°ºO§§ ( Pisicikk ) §§Oº°‘¨

nagihancım sağol tatlımbenim göndermiş kadar oldun zaten sütüm var,gelıyor hatta akıyor göğüslerim dolunca ama bızım kız bitirıyor sorun onda yani

burcum bende öyle dıyordum canım ama gunduz çok sıcak oluyor ve uzun kollu aldığımız seylerde malesef epey kalın yavrumda isilikler oldu sıcaktanmış ve emzirirken falan su gibi oluyordu doktorunda önerısını göz önune alarak içine inca askılı atlet üstüne kısa kollu tişört elınde eldıvenler ve pacalı uzun donları oluyor ya onların onlardan gıydırıyorum sadece gece yatarken serın oluyor dıye uzun kollu gıydırıyorum çocugun aşırı terlemesıde iyi değil evde küçük bir hava sirkülasyonu oldugu an terlediği için hemen üşütür canım

dünürrrrrrrrrrr nurada söyledım ishal yaklaşan doğum belırtısı aklında olsun ınternette arastırırken  okumuştum
Uîzükümâ bikelimâtillâhittâmmeti min külli şeytânin ve hâmmetin ve min külli aynin lâmmetin.

burcu MELEK

Emziren anneler için pratik bilgiler!

Annenin gebelikte ve emziklilikte yeterli v...e dengeli beslenmesi bebeğin sağlıklı doğması ve anne sütü veriminin artmasında büyük rol oynuyor. Annenin gebelikte yeşil yapraklı sebzeler ile su ürünlerini tüketmesi bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunuyor.

Anadolu Sağlık Merkezi çocuk Hastalalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz emziren annelerin beslenmesi ile ilgili faydalı bilgiler ve lohusa annelere pratik öneriler verdi.

Anne sütü bebeğin hem sağlıklı olması, tüm besin ögeleri gereksinmesini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besin.

Anne sütü doğumdan sonraki ilk yarım-bir saatlik süre içinde ve başka hiçbir ek besin, su dahil, verilmediğinde bebekler için en ideal besindir. Emziklilik (laktasyon) genellikle meme büyümesi, süt salgılanmasının başlaması ve başlayan süt salgılanmasının devamı olmak üzere üç döneme ayrılır. Herbir dönem metabolik üreme hormonlarıyla denetlenir. Emzirmenin başarılı olduğunu söyleyebilmek için annenin bebeğini güçlük çekmeden, hemen doğum sonrasında emzirmesi ve bebeğin sağlıklı olarak kilo alması gereklidir. Emzirme döneminde bedensel, psikolojik, doğum öncesi ve sonrası bir takım etmenler etki eder.

Emzirmede annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt salgısı için gerekli besinler annenin kendi gereksinmesine ek sayılmalıdır. Yenidoğan bebeğin beslenmesi için annenin salgıladığı sütün enerjisi ve besin ögeleri, annenin yedikleri ile kendi vücudundaki depolardan sağlanmaktadır. Emziren bir annenin beslenmesindeki amaç, kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılayarak, vücudundaki besin yedeğini dengede tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin ögelerini karşılamaktadır. Emzikli kadınlar için enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri kişisel özelliklere göre farklılık gösterir. Bu özellikler sık doğumlara bağlı olarak depoların azalması, enfeksiyon sıklığı, beslenme yetersizliğinin varlığı ve derecesi, fiziksel uğraşların ağırlığı gibi enerji harcamasını
arttıran etmenlerdir.

Annenin gebelikte ve emziklilikte yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin sağlıklı doğması ve anne sütü veriminin artmasına neden olmaktadır. Annenin gebelikte koyu yeşil yapraklı sebzeler ile su ürünlerini tüketmesi bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunmakta ve ileriye yönelik sağlık sorunları önlenmektedir. Emziklilikte süt salgılanması, kadının normal gereksinimden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir.

ENERJİ:
Emzikli kadının salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanır. Kadının aldığıenerji tam olarak süt enerjisine dönüşememekte, vücut dokuları da bir miktar harcanmaktadır. Diyetin sağladığı enerjinin %80 oranında süt enerjisine dönüştüğü kabul edilmektedir.Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salgıladığı esas alındığında emziklilik döneminde günlük enerji gereksinmesine 750 kalori ek yapılmalıdır. Bu miktarın 500 kalorisi annenin yediklerinden, 250 kalorisi ise gebelikte kazanılan depolardan karşılanır.

SIVI:
Emziklilikte su metabolizmasında artış vardır. Alınan su süt salgılanmasıyla, metabolik su ise artan yiyecek alımıyla artmaktadır. Süt miktarının değişmemesi için annenin sıvı alımını arttırmak gerekir. Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3 litre olmalıdır. Bu miktar pratik ölçülerle 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet, meyve suları şeklinde önerilmektedir. çay, kahve gibi içecekler süt verimini azaltmaktadır.
Dengeli ve yeterli beslenen kadınlarda, gebelikte biriken deri altı yağ dokusu, emziklilikte süt yapımında kullanılır. Bu süre içinde zayıflama diyeti yapılmamalıdır.

EMZİKLİLİKTE GüNLüK BESLENME PLANI
KAHVALTI:
1 su bardağı süt (kalsiyumla zenginleştirilmiş)
1 yumurta
1 kibrit kutusu kadar peynir
4-5 zeytin
1-2 ince dilim ekmek
1 meyve veya domates-salatalık

ARA öĞüN:
Meyve, süt

öĞLE:
1 porsiyon etli sebze yemeği
1 porsiyon pilav veya makarna
1 kase yoğurt veya ayran
1 ince dilim ekmek
Salata, meyve

ARA öĞüN:
1 kibrit kutusu kadar peynir
1-2 ince dilim ekmek



Meyve veya domates

AKŞAM:
çorba ( tarhana, mercimek, sebze veya yoğurtlu çorbalar)
2-3 yumurta kadar et (balık, tavuk) veya kıymalı sebze yemeği
1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
Salata
1 kase yoğurt veya sütlü tatlı
1-2 ince dilim ekmek

GECE:
Meyve, süt veya sütlü tatlı

NOT:
Yemek aralarında ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli limonata ve komposto içilebilir.


LOHUSA ANNEYE PRATİK öNERİLER
Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemelilerdir. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha kolay dönebilirsiniz.
Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo aldıysanız her ay iki kilo kaybetmeniz normaldir. Ayda iki kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir.
Lohusalar zayıflama diyeti uygulamamlıdır. Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeğe dikkat edilmelidir.
Doğumdan sonra bebeği emzirirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı besin alınmalıdır.
Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli plarak tüketilmelidir.
Hergün bir adet yumurta ve bir porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil yenilmelidir.
Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekler, portakal, mandalina, domates,maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
Vitaminlerden zengin sebze ve meyveler diyette her öğün olmalıdır.
Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır gıdalar mümkün olduğu kadar yenmemelidir.
D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir.
Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
Kuru yemişler ve kuru meyveler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü yapılarak bu besinler tüketilebilir.
Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. çay kuşluk, ikindi gibi öğün aralarında, yani yemek yendikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, çaylara limon, limon suyu eklenmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir. Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi kurubaklagiller iyice yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve haşlama suları dökülmemelidir.
Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran ve limonata tercih edilmelidir.
Pekmez kan yapıcı, şeker ise boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden biridir.
Tarım ürünlerine haşare öldürücü ilaçlar atıldığından, sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.
Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalıdır.
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Emzirme süresince bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyiye gittiğinin bir işaretidir.
Başarılı bir emzirme için bebek rahat olmalı, yorgun ve tok olmamalıdır, burun delikleri temiz olmalı, rahat soluk alması sağlanmalıdır.
Bebeğin emme refleksi memenin ağzına yerleştirilmesi ile oluşur. Bebeğin ağzına birkaç damla süt sıkılarak tadını alması ve emmeyi başlatması istenmektedir.
Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, doygunluğa ulaşması yani olgun sütü emmesi beklenmelidir.


ANNE SüTüNüN FAYDALARI
Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür.
Anne sütü en doğal ve taze besindir.
Anne sütü kolay sindirilir.
Anne sütü her zaman temizdir, mikropsuzdur.
Anne sütü bebeğinizi hastalıklardan korur.
Anne sütü bebeğinizle aranızda özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde gelen koyu ağız sütünü ziyan etmeden bebeğinize mutlaka veriniz.
Gebelik sırasında memenize masaj yaparak emzirmeye hazır duruma getiriniz.
Emziklilikte beslenmenize dikkat ederseniz sütünüz iyi gelir, bebeğiniz sağlıklı büyür.
Normal beslenmenize ek olarak günde 10-12 su bardağı kadar sıvı yiyecekler ( süt, ayran, komposto, çorba gibi) tüketiniz.
Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü veriniz.
Her ay bebeğinizin kilosunu kontrol ediniz.
6. aydan sonra anne sütü tek başına yeterli değildir. Bu ayda ek besinlere başlanmalıdır. Anne sütünü ek besinlerle birlikte 1-1,5 yaşına kadar verebilirsiniz.Devamını Gör
Ekleyen: Her Gün 1 Yeni Bilgi ( Hamile ve 0-6 yaş bebeği olan annelere için)..

izemsevi

hareket etmeze yada az ederse kanala girmiş yolculuk başlamış olur allah göstermesin





burcu MELEK

Alıntı yapılan: •❤•pisicikk•❤• - 11 Temmuz , 2011, 13:32:30
nagihancım sağol tatlımbenim göndermiş kadar oldun zaten sütüm var,gelıyor hatta akıyor göğüslerim dolunca ama bızım kız bitirıyor sorun onda yani

burcum bende öyle dıyordum canım ama gunduz çok sıcak oluyor ve uzun kollu aldığımız seylerde malesef epey kalın yavrumda isilikler oldu sıcaktanmış ve emzirirken falan su gibi oluyordu doktorunda önerısını göz önune alarak içine inca askılı atlet üstüne kısa kollu tişört elınde eldıvenler ve pacalı uzun donları oluyor ya onların onlardan gıydırıyorum sadece gece yatarken serın oluyor dıye uzun kollu gıydırıyorum çocugun aşırı terlemesıde iyi değil evde küçük bir hava sirkülasyonu oldugu an terlediği için hemen üşütür canım

dünürrrrrrrrrrr nurada söyledım ishal yaklaşan doğum belırtısı aklında olsun ınternette arastırırken  okumuştum

canım ahklısın ama benim yavrum hiç terlemiyor banyo yaparkende kombiyi acıyorum cünkü soyunca tir tir titriyor altını acerken bile titriyor cünkü benim ev kısın önde olmak üzere asırı soguk hiç güneş alıyor kuzeye bakıyor ondan bendfe ince askılı üzerinede yazlık ince uzun kol giydiriyorum bu arada sohpet ederken okursunuz diye düşündüm kızlr güzel bişlgiler

banu_fth

nur nerde nur .. doğurdumu ????

selam kızlar bu arada nasılsınız bakalım ..  :love9: :flowers:

burcu MELEK

AY COK GÜLDÜM BU NİNNİYE AYTENCİM ÖGREN OGLUNA OKURSUN  :-) YAĞMUR YAĞAR SERE SERPE

YAĞMUR YAĞAR SERE SERPE
KULAĞINDA ELMAS KÜPE
UYUTURUM ...KIZIMI KOKA ÖPE
E...... E...... NİNNİ
NİNNİ BENİM NAZLI KIZIM SANA NİNNİ

YAĞMUR YAĞAR LÜLE LÜLE
OĞLUM GELİR GÜLE GÜLE
TER BIYIĞINI SİLE SİLE
E.... E.... NİNNİ
NİNNİ BENİM GÜZEL OĞLUM SANADevamını Gör
Ninni Anonim Halk Edebiyatı türlerindendir. Çocukları dinlendirmek veya uyutmak için anneler tarafından özel bir makamla söylenen türkülere denir. Ninniler genellikle tek dörtlük halinde olurlar. Ancak birden fazla dörtlükler halinde söylenen ninniler de o...ldukça yaygındır. Ninnilerin nazım şekli türküdür. Edebiyatımızın ninni türü bakımından köklü bir geleneği vardır. Sözlü edebiyatımızda yaygın olan ninni söyleme geleneği Türk kadınındaki hissiliği, sevgi ve şefkat derinliğini, annelik duygusunun gücünü göstermesi bakımından çok anlamlıdır. Devamını Gör
Ekleyen: Her Gün 1 Yeni Bilgi ( Hamile ve 0-6 yaş bebeği olan annelere için)..toothy10: 

Aytii

yok yok ben üsüttüm ya  :sad1: gece boyunca terledim pencerelerin hepside açikti ama ilginç olan cereyan da yoktu evin içinde  :-\

izemsevi

doğumu yaklaşan kızlar ve doğum yapanlar benim kızım bugün çok sert hareket ediyor acaba dönmedi dönmeyemi çalışıyor kontrol ettim hala başı sağımda neden olurmki acaba sizdede oluyormu yada olmuşmuydu :dontknow:





aydinays

Canım bu sıcaklar insanın dengesini iyice bozuyor. Allah yardımcımız olsun.
Allahım sen bütün bebek isteyenlere hamile olanlara hayırlı evlatlar nasip et. Kimseyi evlat acısı ile sınama.





izemsevi

Alıntı yapılan: ๑ ♡ Köy YuмυяTαм ♡ ๑ - 11 Temmuz , 2011, 13:44:29
yok yok ben üsüttüm ya  :sad1: gece boyunca terledim pencerelerin hepside açikti ama ilginç olan cereyan da yoktu evin içinde  :-\

demekki varmış ayten sen anlamamışsın ama varmış ben korkuma açamıyorum ama acayipte terliyorum hemde nasıl su gibi oluyorum





Aytii

sular bosaliyo resmen üstümden yaaa  :sad1:

izemsevi

Alıntı yapılan: izemsevi - 11 Temmuz , 2011, 13:46:20
doğumu yaklaşan kızlar ve doğum yapanlar benim kızım bugün çok sert hareket ediyor acaba dönmedi dönmeyemi çalışıyor kontrol ettim hala başı sağımda neden olurmki acaba sizdede oluyormu yada olmuşmuydu :dontknow:

lütfen soruma cevap istiyorum





banu_fth

Alıntı yapılan: ๑ ♡ Köy YuмυяTαм ♡ ๑ - 11 Temmuz , 2011, 13:57:05
sular bosaliyo resmen üstümden yaaa  :sad1:

niye sana bu kadar sıkıntı oluyor yaaaaa.. normal mi bu kadar terlemen .. bi de üstüne hastalık ..  :sad1:

Aytii

Alıntı yapılan: izemsevi - 11 Temmuz , 2011, 13:59:34
Alıntı yapılan: izemsevi - 11 Temmuz , 2011, 13:46:20
doğumu yaklaşan kızlar ve doğum yapanlar benim kızım bugün çok sert hareket ediyor acaba dönmedi dönmeyemi çalışıyor kontrol ettim hala başı sağımda neden olurmki acaba sizdede oluyormu yada olmuşmuydu :dontknow:

lütfen soruma cevap istiyorum

son aylarda çok sert hissediliyo hareketleri çünkü yerleri yok içerde dönmeye çalistigi zaman sanci yapar diye biliyorum