Jimnastikçi Bebekler

Başlatan мiŁenα., 03 Ağustos , 2010, 17:31:06

« önceki - sonraki »

мiŁenα.

03 Ağustos , 2010, 17:31:06 Son düzenlenme: 10 Ağustos , 2010, 09:43:39 g10ca
Doğduğu anda minicik olan bebeğiniz, çok kısa bir süre içinde büyümeye, başını kaldırmaya, oturmaya, emeklemeye ve yürümeye başlıyor... Zaman zaman büyüyeceğine dahi inanamadığınız bu süreç göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. İşte bu süreçte ve ileride bebeğinizin sağlıklı bir duruşa ve ruh sağlığına sahip olabilmesinin bir yolu da düzenli yapılan jimnastikten geçiyor... Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Abdurrahman Yıldırım, "Bebek jimnastiğinin önemi" hakkında bilgi verdi.

Jimnastik yapan bebekler yaşıtlarından erken yürüyor
Bebeklik döneminde başlanan jimnastik, hem bedensel hem de zihinsel gelişime olumlu etki yapıyor. Egzersiz yapan bebeklerin yaşıtlarına göre oturma, kas gelişimi, el becerileri daha erken ve güçlü oluyor. Jimnastik, oturma ve yürüme arasındaki koordinasyonu da sağlıyor. Oturma, bebeğin ayakta durmasını ve yürümesini de hızlandırdığı için, jimnastik yapan bebekler yaşıtlarına göre daha erken yürüyor.

Egzersizin bebeklere sağladığı yararlar bununla sınırlı değil. Çünkü jimnastik yapan bebeklerde;
- Bedensel ve zihinsel gelişim hızlanıyor.
- Jimnastik sırasında bebeğin eklem ve kasları gelişiyor.
- Anne ile bebek arasındaki psikolojik gelişime olumlu etki yapıyor.
- Jimnastik, bebeğin cesaretlendirilmesi sosyal gelişiminin ilerlemesine de yardımcı oluyor.
- Bebeğin kendine güveni ve becerileri artıyor.
- Bebeklik döneminde başlanan egzersizler kas gücü ve kas gelişimi sağladığı için, çocukluk çağında spora yöneliş ve sporu yaşam biçimi olarak benimseyen bireyler yetişiyor
- Spor yapan ya da egzersiz yapan çocukların okul döneminde kendine güvenleri ve okul başarıları artıyor.
- Çocukların vücut yapıları daha sağlam ve şekilli oluyor.
- Çocukların sırada otururken oturuş pozisyon bozukluğu olmuyor.
- Kasları önceden güçlendiği için güçlü olan kaslar, eklemleri ve kemikleri destekliyor. Bu çocuklarda skolyoz ve kifoz (omurga şekil bozuklukları) ya da eklem deformiteleri daha az görülüyor.

Jimnastiği banyodan ve uykudan önce yaptırın
Jimnastik hareketleri için her gün 5-10 dakika zaman ayırmak çok önemli. Günde 4-5 kez yapıldığında yararlı olur. Bebeği rahatlatmak için banyodan ve uykudan önce yapılan egzersizler, banyodan sonra sağlıklı bir uykuya yardımcı olur. Jimnastiğin yapıldığı zeminin, banyo havlusu ya da battaniye serilmiş düzgün bir alan olması gerekir. Jimnastik sırasında bebeğin çıplak olması ya da üzerinde rahatsızlık vermeyecek hafif bir giysi (zıbın vs..) bulunması çok önemlidir. Ortam ısısı da iyi ayarlanmalı. Sıcaklığın 22 ila 24 derece olması yeterlidir. Egzersiz programına bebeği yoracak, vücudun tüm eklem ve kaslarını çalıştıran, ağır ve zor hareketlerle başlanmamalıdır. Yaklaşık iki hafta hafif hareketlerle devam edilerek, yavaş yavaş kas ve eklemleri çalıştıracak egzersizler yaptırılmalıdır


:love9: :love7: :love9: