Tüp-bebek -hakkinda merak ettiginiz sorular ve cevaplar

Başlatan can yine cannnn, 20 Temmuz , 2010, 20:45:13

« önceki - sonraki »

can yine cannnn

  İlk tüp bebek işlemi sonucu hamile kalamadım. Tekrar denemek istiyorum bunun için ne kadar süre beklemem gerekir?
İki deneme arasında en az 2 ay ara verilmesi önerilmektedir.




·  Aşılama en fazla kaç kere yapılabilir?
Bunun için kesin bir sınırlama olmamakla birlikte 3-6 seferden fazla denemede gebelik elde edilememiş ise daha ileri yöntemlere başvurmak gerekli olmaktadır.




·  Tüp bebek en fazla kaç defa yapılabilir?
Bunun için bir sınır yoktur. Çiftin maddi ve manevi gücü bu sınırı belirler.




·  Tedaviye başladıktan sonra cinsel ilişki olabilir mi ?
Genelde sperm verme gününden önce 48-72 saat cinsel perhiz olmasını öneriyoruz. Bunun dışında bir kısıtlama söz konusu değildir.




·  Embryo transferinden sonra ne kadar süre yatak istirahati gerekir?
Bu tür bir kısıtlama söz konusu değil ancak 3-4 gün ağır işler yapmamak önerilir.




·  Hamilelik ne zaman anlaşılır?
Hamilelik embryo transferinden 12 gün sonra yapılacak olan test ile anlaşılabilir.




·  Merkezinizde tüpbebek/mikroinjeksiyon ücreti nedir?
Tüpbebek, mikroinjeksiyon maliyeti ilaçlar hariç 2700 dolardır. Bu ücrete KDV, ultrasonlar ve yapılan hormon tetkikleri dahildir.




·  Bu tedaviden sonra ikiz , üçüz bebek olma ihtimali nedir?
Normal gebeliklerde çoğul gebelik şansı %1 iken tüp bebek tedavisi olan gebeliklerde bu şans %20-25 civarındadır




·  Neden birden fazla yumurta elde ediyoruz?
Fazla sayıda embryo elde edilebilir. Bu embryoların içinden en iyi kalitede olanları seçilerek anne adayının rahimine geri verilerek gebelik şansı artar, artan embryolar dondurularak ileride kullanılmak üzere saklanabilir.




·  Döllenmiş yumurtalar ne zaman kadına geri verilir?
İki veya üç gün sonra ana rahmine geri verilir.Hasta için oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir. Ultrason eşliğinde vajinal yoldan rahim içine bırakılır




·  Dış gebelik olabilir mi?
Tüp bebek uygulamalarından sonra dış gebelik ihtimali %1-3 arasındadır.




·  Tüp bebek veya mikroinjeksiyon uygulaması ile anormal bebek doğma riski ne kadardır?
Normal yoldan hamile kalanlarla aynıdır.




·  Dondurma hangi durumlarda yapılıyor? Koşulları ne, nasıl, ne kadar saklanabiliyor? Bizdeki uygulamalar nasıl? Her merkezde dondurma işlemi yapılıyor mu?
Her tüp bebek merkezinin dondurma yapabiliyor olması kanunen şart. Fazla sayıda embryosu olan çiftlerde transfer edilenlerden arta kalanlar iyi kaliteli ise dondurulabilir ve Türkiye de 5 yıl saklanabilir. Laboratuvar ortamnlarının iyi olması ile dondurulmuş embryo transferinin başarısı oldukça yüksektir. Örneğin bizim hastanemizde donmuş embryolar ile tazelere yakın gebelik oranları elde ediliyor.




·  Tüp bebek veya mikroinjeksiyon uygulaması ile bebeğin cinsiyetini seçmek mümkün müdür?
Teknik olarak tüpbebek veya mikroenjeksiyon uygulanan kişilerde preimplantasyon genetik tanı yardımıyla embryonun cinsiyetini transfer öncesi tayin etmek ve sadece istenilen cinsiyette embryoları transfer ederek cinsiyet seçimi mümkündür. Ancak bu uygulama Türkiye'de tıbbi etiğe aykırı olduğundan yönetmelikler tarafından yasaklanmıştır.




·  Uygulama esnasında karışıklık olma ihtimali var mıdır?
Uygulamanın her aşamasında çok sıkı kontroller yapılmaktadır. Ayrıca herhangi bir bulaşıklık riskini ortadan kaldırmak için kullanılan bütün aletler, tüpler vs... tek kullanımlıktır. Günümüze kadar dünyada yüzbinlerce tüpbebek uygulaması yapılmasına karşın bildirilen 2-3 karışıklık olayının olması bu riskin çok düşük olduğunu göstermektedir.




·  En geç kaç yaşına kadar tüp bebek yapabilirim?
Yaş ilerledikçe tüpbebek uygulamalarının başarı oranı düşmektedir. Örnek verilecek olursa 30 yaş altı kadınlarda deneme başına gebelik oranı %50'nin üzerinde iken, bu oran 40-42 yaş grubu kadınlarda %15 civarındadır. 42 yaşından sonra gebelik görülme ihtimali çok seyrektir. Ayrıca 40 yaşından itibaren düşük oranlarıda arttığından eve bebek götürme ihtimali iyice düşmektedir.




·  Esim hepatit b hastasi ve cok az spermi var bu hastalikla tup bebek yaptirabilir miyiz ve tup bebek yaptirmamizin cocuk icin zararlari nelerdir?
Hepatit B taşıyıcılığı durumunda tüpbebek yapmak mümkündür. Sadece bebeğe doğumdan hemen sonra immum globulin verilecek ve aşılanacaktır.




·  Bir yıl kadar önce TESE yöntemi ile testiste sperm arandı,sperm bulunamadı.Olgunlaşmamış sperm olarak tanımlanan kök hücre eşime enjekte edildi,ancak uygulama başarısız oldu.İkinci kez TESE yöntemi denemek mümkün mü (20 yıl önce testis tümörü teşhisi ile
Testislerden bulunan kök hücre olarak tanımlanan olgunlaşmamış sperm hücreleri ile bugüne kadar net olarak tanımlanmış bir gebelik yoktur. Bu şekilde elde edildiği iddia edilen bir kaç gebelik tıp çevreleri tarafından şüpheli karşılanmaktadır. Dolayısıyla bu uygulama artık kullanılmamaktadır. Şu anki bilgilerimizle sperm oluşturmayı sağlayacak bir tedavi yoktur




·  eşime tüp bebek yapılması için yumurtaları toplandığında elde edilen yumurtaların içinin boş olduğu söylendi uygulama yapılmadı bu konuda acıklama yapabilirmisiniz
Tedavi esnasında yumurtaları içeren kesecikler (folliküller)ultrason ile takip edilmektedir. Ancak yumurtalar bu keseciklerin içinde mikroskobik olarak bulunmaktadır. Bu folliküller bazı durumlarda yumurta içermemekte, bazende yeterli olgunluğa erişmedikleri için folikülün duvarından ayrılmamaktadırlar.




·  ilaçlara bağlı vücütta sıvı toplanması olabiliyormuş zararları nedir
Yumurtalıkların ilaçlarla aşırı uyarılması ile ortaya çıkan ve hiperstimulasyon sendromu denilen bu durmla ilgili olarak sitemizdeki geniş yazıya başvurulabilir. Tıklayınız: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

[ Yukarı Dön ]


·  yumurta toplama esnasinda herhangi bir agri hissediliyor mu?
Yumurta toplama işlemi için lokal veya genel anestezi uygulanabilir. Lokal anestezi yönteminde genellikle ağrı hissedilmemektedir. Ancak bazen lokal anesteziyi tolere edemeyen, ya da yumurtalıkların ve/veya folliküllerin özel durumu nedeni ile işlemin teknik olarak zor geçeceği düşünülen vakalarda genel anestezi tercih edilebilir.

[ Yukarı Dön ]


·  Doğru tüp bebek merkezinin seçimi için neler önemli? Hastanın bu seçimi yaparken nelere dikkat etmesi gerek?
Tüp Bebek merkezlerinin sayılarının çoğalması ile gerçekten de merkez secimi çok önem kazandı. Merkez seçerken merkezin geçmiş deneyimleri, ekip devamlılığı, bilimselliği, gebelik basarisi ve bu gebelik basarisini kaç embriyo transfer ederek sağladığı önemli. Ben halkımızın özellikle kura, çekiliş, taksitle tüp bebek seklinde kampanya yapan merkezlere gitmeden önce bu merkezleri iyice sorgulamalarını gerekir
can dediklerim....

leyla34

Merhaba. Ben 5 yıllık evliyim, bir türlü çocuğum olmuyor. Rahim yollarımda kapalılık varmış. Yaşım 28 orta kilodayım, sanırım tüp bebek için bir engel olmaz. Ama hangi doktora başvuracağımı bilmiyorum. Selman Laçin çok iyi diyorlar, tavsiye edecek olan var mı?