1 Yasinda Inek Sutu..

Başlatan -Butterfly-, 15 Mart , 2008, 20:20:45

« önceki - sonraki »

-Butterfly-

Bir yaşına kadar inek sütüne hayır!


İnek Sütü Yerine Devam Maması

Bebek beslenmesinde inek sütü en az 1 yaş sonuna kadar kullanılmamalıdır. Fakat yapılan araştırmalar annelerin zamanından önce inek sütü vermeye başladıklarını göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk bir yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmamasını önermektedir. Avrupa ülkelerinde 2-3 yaşına kadar inek sütü kullanılmamaktadır.



İnek sütü ile Devam Mamaları Arasındaki Farklar

Demir kan oluşumu ve beyin gelişimi için çok önemlidir. Özellikle 4.aydan sonra demir ihtiyacı hızla artar. Yetersiz alımında demir eksikliği anemisi (kansızlık) görülür. 500 ml. inek sütü ile demir ihtiyacının ancak %4'ü karşılanabilirken, 500 ml devam formülü ile ihtiyacın %83'ü karşılanır.
 
İnek sütü bebeğin böbrek fonksiyonlarını zorlayacak değerlerde protein içerirken, devam mamaları gerektiği kadar protein içerir ve gerekli tüm amino asitleri sağlar.
 
Bebeğin bağışıklık sistemini destekleyen, aşılarına cevabı arttıran prebiyotik liflerden yoksundur.
 
Çinko bebeğin büyüme ve gelişmesi için çok önemlidir. 500 ml. inek sütü bebeğin çinko ihtiyacının ancak %35'ini karşılarken, 500 ml. devam formülü ihtiyacın %70'ini karşılar.
 
İyot metabolik aktivite ve büyümeyi düzenleyen hormonların bir parçasıdır. Bebeğin sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi için son derece önemlidir. 500 ml. inek sütü bebeğin günlük ihtiyacının ancak %22'sini karşılarken, 500 ml. devam formülü ihtiyacın %110'unu karşılar.
 
Esansiyel yağ asitleri bebeğin sinir sistemi ve beyin hücrelerinin sağlıklı gelişimi için hayati önem taşırlar. Devam formüllerinin içeriklerinde inek sütüne kıyasla esansiyel yağ asitleri çok daha fazla miktarda mevcuttur.
 
D vitamini sağlıklı kemik ve iskelet gelişimi için çok önemlidir. 500 ml. inek sütü bebeğin günlük D vitamini ihtiyacının ancak %43'ünü karşılarken, 500 ml. devam maması ihtiyacın %90'ını karşılamaktadır.
 
İnek sütü, C vitamini açısından çok yetersizdir. Devam Biberon Mamalarına bebeğin ihtiyacı olan oranlarda C vitamini ilavesi yapılmıştır.

Tüm bu gerçekleri göz önünde bulundurarak bebeğinize en az 1 yıl sonuna kadar kesinlikle, 2 yıl sonuna kadar da mümkünse inek sütü vermemelisiniz. İnek sütü kullanmanız gereken her yerde (muhallebi, yoğurt yapımı gibi) devam mamalarını kullanabilirsiniz. İnek sütü ile hazırlamanız gereken hazır ek besinleri mutlaka devam maması ile hazırlamalısınız. Bebeğinizin sağlıklı fiziksel ve mental gelişimini sağlamak için ek besin döneminde günde en az 300 ml. ortalama 500 ml. anne sütü veya devam maması vermelisiniz. 



-Butterfly-

Kafam karisti simdi benim yaaa  :icon_scratch:  yani dogrusu 2 yasina kadar inek sutu vermemekmi acaba  :dontknow:



elvan

doğruyu söylemek gerekirse ben muhallebileri ve yoğurdu inek sütü ile yapıyorum ve oğluşum bu şekilde daha çok seviyo.mamayı hiç bi haliyle hiç sevmedi.
ayrıca bişeyi çok merak ediyorum peynir de inek sütü ile yapılıyo ama nedense bu konuda uyarı yok.!  ???

sevda

Canım ben günde bir bardak inek sütü diğer bardakta aptamil veriyorum yani 2 değil 3 yaşına kadar aptamili vermeye devam edicem onun içinde daha fazla vitamin ve minareller varr hem tadıda güzel ballı gibi ama kuşadasındaki dr ben sorduğumda hiç almamasıda olmaz dedi çok almasıda dengelemek için günde 400 ml süt veriyorum 200 er ml olarak ...


fadimemehmet

bence mama satışını arttırmak için inak sütünün zararlarından bahsediyolar hepimiz inek sütüyle büyümedikmi.köylerde yeni doğalara veriyolar onlar sağlıksızmı şimdi hepsi taş gibi...

elvan

ben zaten emziriyorum özellikle gece ama nekadar emdiğini bilemiyorum tabii.onun dışında bi süre önce içimden geldi inek sütüne başladım her gün değil ama haftada birkaç kez inek sütüyle muhallebi yapıyorum.yoğurdu herzaman inek sütüyle yapıyorum.şimdiye kadar bi zararını görmedim.inşallah yanlış yapmıyorumdur.ayrıca inek sütünü direk vermiyorum zaten.değişime uğramış oluyor   yoğurt ve muhallebi olarak

nagihan

bende 1 yaşına kadar duydum
1 yaşından sonrada aptamilin sütleri var
onu denemeyi düşünüyorum
ama devam sütüneden devam edicem


sevda

Evet nagihancım gerçektende aptamili yavsiye ediyorum çünkü drmuzda onu vermemizin daha doğru olacağı kanısındaydı ama ben yinede 1 bardak inek sütü gündüz veriyorum...

-Butterfly-

Burada yok aptamil yada benzeri bir  bebek sutu, sadece organik inek sutleri var. Aslinda cokta arastirmadim, bir bakmam gerek.Birde amerikada yasayan turklere sorayim,bakayoim onlar ne vermisler.BUradaki arkadaslarim inek sutu vermis cunku. En kotu ihtimalde,devam sutune devam etmeyi dusunuyorum 2 yasina kadar.. :sunny:



ఇ-Oº°‘¨selin¨‘°ºO-ఇ

Arkadaşlar nazın yaşını doldurmasına az kaldığı için bende geçen gün bu konuyla ilgili doktorumuzu aradım, yani süt için çok fazla ısrarcı olma dedi, tamam verebilirsin ama yani yoğurt, peynir bunlardaki kalsiyum oranı süt ile aynı dedi,
Hani derler ya eskiler hep içmiş bişey olmaz diye,
Valla ben annemi 2 ay emmişim ve sonrasında hep inek sütü
EEE diceksiniz sonuç ;
Sonuç aşırı kansızlık, hiç bir şekilde kansızlığım geçmiyor....
Yinede doktorlarınıza sorun derim....
Muckkkk canlar....

En büyük varığım NAZ'ım
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ وَوَصَّيْنَا ال

sevda

eVET KANSIZLIK İÇİN ASLINDA DR MUZ ŞÖYLE DEDİ MESELA SADECE ÇOCUK SÜT İÇER BAŞKA BİŞEY YEMEZSE DAHA FAZLA KANSIZLIK RİSKİ OLABİLİRİMİŞ...

O NEDENLE HEM YEMEK YEMESİ HEMDE SÜT İÇMESİ DAHA İYİ ...

TABİKİ 2 YAŞINDAKİ YİNE ÇEKAPTA ÇIKICAK SONUCUMUZZ YAKLAŞIK 2 AY SONRA ARHANCIM 2 YAŞINA GİRECEĞİ İÇİN YİNE TAHLİLLER BİZE NASIL OLDUĞUNU GÖSTERECEK DENGELEMEK İÇİN DR DEDİĞİ EN AZ 500 MİL İÇEBİLİRİ BEN 400 OLARAK BAZ ALDIM KENDİMCEE NE EKSİK NEDE FAZLA OLMASIN DİYE.. ;)

nagihan

bu yazdıklarınızdan sonra naza sütü braz az verdiğimi anladım
ben sadece gece yatarken 160 mlt veriyordum
kan tahlili sonuçlarımızda zaten kansızlık çıkmıştı
ferrum kullanıyorduk
şimdi süt miktarını biraz daha fazlalaştırayım


-Butterfly-

Alıntı yapılan: nagihan - 17 Mart , 2008, 18:19:45
bu yazdıklarınızdan sonra naza sütü braz az verdiğimi anladım
ben sadece gece yatarken 160 mlt veriyordum
kan tahlili sonuçlarımızda zaten kansızlık çıkmıştı
ferrum kullanıyorduk
şimdi süt miktarını biraz daha fazlalaştırayım

Nagihan eger Naz'da kansizlik varsa,bence devam sutune  devam et derim .Aksi taktirde,dahada ileliye bilir kansizligi.Ama yoksa! Tabiki arttirmanda,kalsiyum acisindan faydali olur  :icon_thumright:



Almiş'inAnniş'i

eskiden devam sütümü vardı  :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10:

sevda

eVET ESKİDEN DEVAM SÜTÜ YOKTU RAZİCİM AMA ŞİMDİ Kİ ÇOCUKLAR BİLE ESKİ ÇOCUKLAR GİBİ DEĞİL ARTIK UFACIK BİR ŞEYDE HASTA OLUYORLARR HERŞEY DEĞİŞTİ ARTIK MALESEF...
BENDE 1
ONA BAKARSAN ESKİDEN ÇIPLAK ÇIPLAK ÇOCUKLAR DIŞARI ÇIKARLARKEN BİŞEYCİK OLMAZMIŞ Kİ HALEN KIRSAL KESİMLERDE DURUM DEVAM EDİYOR AM AŞEHİRDE DURUM ÇOK FARKLI APT ÇOCUKLARININ HEPSİNDE BU SIKINTI DEVAM EDİYOR UZUN LAFIN KISASI HERŞEY DEĞİŞİYOR REMZİYECİM SEN DEVAM SÜTÜ VERMİYCEKSİN SANIRIM AMA ÇÜNKÜ HALEN EMEN BİR BEBEĞİN VAR ÇOK ŞANSLISIN AMA VEREMEYEN BİR ÇOK ANNE BU DURUM KARŞISINDA DEVAM SÜTÜ VE MAMASI VERMEK ZORUNDA HATTA İNEK SÜTÜ ALMAK ZORUNDA BİR YAŞINA KADAR ANNE SÜTÜ VERDİM SONRASINDA ARHAN EMMEK İSTEMEDİ BU DURUM KARŞISINDA KALSİYUM İHTİYACINI BİR ŞEKİLDE SAĞLALAM GEREKİYORDU ÖNCE APTAMİLİ ARDINDANDA İNEK SÜTÜNE BAŞLADIM Kİ İNEK SÜTÜ GECE GAZ YAPIYOR O NEDENLE GECE APTAMİLİ GÜNDÜZDE İNEK SÜTÜNÜ TERCİH EDİYORUM UMARIM ALMİŞİM SENİ EMMEYE DEVAM EDER.... ;)