27 Nisan , 2024, 18:00:26

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


0-3 Yaş Bebek Bakımı

Başlatan AککORTįє, 18 Nisan , 2010, 23:02:19

« önceki - sonraki »

AککORTįє

18 Nisan , 2010, 23:02:19 Son düzenlenme: 21 Nisan , 2010, 12:36:15 __iLkNuRR__
Uyku;

Bebekler, çeşitli aralıklarla, gündüz ve gece boyunca uyurlar ve uyku durumu günde 17 saate kadar varabilir.

Genellikle yeni doğmuş bir bebek düzene girdiğinde günde, 6-8 kez uyanır. Bebek büyüdükçe uyanık kalma süresi artar. Bu süre içerisinde yatağında veya olduğu yerde etrafı izlemeye başlar.


Bebek üç aylık o...lduğunda uykusu kesintisiz 7-8 saate ulaşır ve gece ağlamaları kesilir. Akşam yatırıldığında sabah beşe kadar uyuyabilir.

Beş aydan sonra ise gece uykusu 9-10 saate kadar çıkabilir. Ancak bebekler arasındaki kişisel farklar unutulmamalıdır. Bebeğin yaşı büyüdükçe uykuya ihtiyacı azalır.1 yaşında sabah ve öğleden sonra 1-2 saat uyuduğu halde, iki yaşından sonra, sadece öğleden sonraları uyumaya başlar.

Bebeğin yatış pozisyonu da önemlidir. Bebeği sadece sırt üstü, yüzükoyun yatırmak yerine sık sık yatış pozisyonunu değiştirerek zaman zaman sağ tarafa ya da sol tarafa yatırmak yararlıdır.



Bebekler neden uyumaz?

Bebekler, gaz sancısı, açlık, çeşitli çocuk hastalıkları, vücudunu inciten bir şey, altının kirlenmesi, uyku zamanın gelmemesi, havanın çok soğuk ya da çok sıcak olması, su ihtiyacı nedenleri ile uyuyamayabilirler.

Ayrıca, bazı dönemlerde çocukta uyku bozuklukları da olabilir. Örneğin, yeni yürümeye başlayan çocukların uyku düzeni bozulur. Çocuğun enerjisini boşaltamaması da uyumasına engeldir. Bu gibi durumlarda çocuklarla hareketli oyunlar oynanır.

Yalancı emzik ve sallama, uyku için sakıncalı yöntemlerdir. Emzik seyrek ve temiz kullanılırsa alışmış olan bebekler için esnek davranılır ve emzikten kurtulması için gayret edilir.



Bebeğin yatırılma pozisyonları;

Bebekler çeşitli pozisyonlarda yatırılırlar. Karın üstü yatırılmış bebek kustuğu, öksürdüğü zaman çıkarmak istediği salgıları yutmaz boğazında kalma tehli¬kesinden kurtulmuş olur.

Ayrıca, kısa zamanda kollarının üstünde kalkabilir, başını her iki yana kaldırarak çevirebilir. Daha iyi nefes alabilir ve kolay gaz çıkarır. Fakat yine de mahalle annesinin ilk aylarda çok dikkatli olması bebek
yatarken sık sık kontrol etmesi gerekir.



Yatak ve yastık seçimi;

Bebeğin yatağı, odanın en aydınlık ve güvenli yerinde hazırlanır. Yatağın şiltesinin sert olmasına özen gösterilir. İlk aylarda bebeğin karın üstü yatış pozisyonunda rahat nefes alabilmesi, kemik yapısı ve kaslarının gelişimi için sert şilte daha uygundur.

İlk aylarda yastık kullanılmaz, daha sonra yastık kullanılacağı zaman ince yastık hazırlanır. Böylece bebeğin boyun kasları ve omuriliği daha iyi gelişir.



Alt değiştirilmesi ve bakımı;

Bebeğin derisi çok naziktir ve çabuk tahriş olur. Bebek her kaka ve çiş yaptığında altı açılmalı ve temizlenmelidir. Aksi halde yaralar oluşabilir.

Pamuk, kaynatılmış su, temiz bez ve krem hazırlandıktan sonra bebeğin altı açılır. Alt temizliği, tahriş etmeden, pamuk ve kaynatılmış ılık su ile yapılır.

Kız çocuklarında silme işlemi önden arkaya doğru yapılır. Erkek çocukların, penisini yıkarken sünnet derisini çekmemeye özen gösterilir. Sadece yıkanır ya da silinir.

Mahalle annesinin el bakım ve temizliği çok önemlidir. Ellerini iyice sabunlar, tırnaklarını keser, kol ve parmaklarında yüzük, bilezik gibi çocuğun cildini tahriş edecek takılar kullanmaz.Bebekteki pişikleri
önlemek için talk pudrası yerine krem tercih edilir çünkü pudra bebeğin burnunu ve boğazını tahriş edebilir.



Göz ve tırnakların bakımı;

Bebeklerin gözleri çok sık çapaklanır. Gözler kaynatılıp soğutulmuş suyla, içten dışa doğru temizlenir. Eğer çapaklanma ve kızarıklık devam ediyorsa doktora başvurulmalıdır.

Tırnaklar, yuvarlak uçlu makaslarla, el tırnakları yuvarlak, ayak tırnakları düz olarak (tırnağın ete batmaması için) kesilir. Tırnağı çok derinden kesmemeye özen gösterilir. Derin kesimlerde cilt çok nazik olduğu için mikrop kapabilir. Tırnaklar kesildikten sonra kolonyayla silinir.



Bebek giysileri ve giydirilmesi;

Yeni doğanın altı bezle bağlandıktan sonra üstüne zıbın giydirilir ve bağcıklarla bağlanır, zıbınlar ıslanmaması için bezin içine sokulmaz.

Bebekler kundaklandığında kol ve bacaklarını rahat hareket ettiremez, kalça çıkığı olabilirler. Bu yüzden kundak bebekler için zararlıdır.

Bebeklerin giysileri, esnek, pamuklu, kolay temizlenebilen kumaşlardan hazırlanır. Bebek büyüdükçe içine zıbın yerine fanila giydirilir.

Çocuklar mevsimlere göre giydirilir. Üşütme korkusuyla aşırı kalın ya da ihtiyacından ince giyinmemesine özen gösterilir.Bir iki yaşına kadar, çocuklarda giyinme pek farklı olmaz.

Yaz aylarında; bir fanila + ara bezi + külot + ince pamuklu bir tulum + ayak bileğini kavrayacak, ne sert ne yumuşak terletmeyen ayaktan kolay çıkmayan bir patik ve bir çorap giydirilir. Kış aylarında; uzun kollu, uzun paçalı ve biraz kalın yumuşak kumaştan bir tulum, bir yün yelek giydirilir.

Emekleme döneminde daha rahat, yumuşak, esnek ve pamuklu kumaşlardan yapılmış, kolay temizlenebilen, kiri çabuk gösteren, açık renkli kıyafetler seçilmesinde yarar vardır.

Bebeklerin giysileri hiçbir zaman deterjanla yıkanmaz. Sabun en iyi temizlik aracıdır. Özellikle alt bezi ve zıbınlar deterjanla yıkandığında pişikler, alerjiler kaçınılmazdır. Sabunla yıkandıktan, kaynatıldıktan sonra da çamaşırlar iyice durulanır ve güneşli havada kurutulur.



Diş bakımı ve temizliği;

Diş bakımı ve temizliği iki yaşından itibaren fırçalama alıştırmaları ile başlayabilir. Diş fırçalamada macun kullanımı şart değildir. Fırça akan suda iyice yıkandıktan sonra dişler fırça ile üst çene için, aşağıdan yukarıya, alt çene için, yukarıdan aşağıya doğru olmak üzere iki dakika fırçalanır, ağız durulanır.




Bebeğinizle Problemsiz Birlikteliğin 8 Formülü


Bebekle ortak yaşamı olabildiğince sıkıntısız ve rahat geçirebilmek, bazı püf noktalarıyla sizin elinizde...

• Bebeğinizi beslerken
Bebekler için özellikle ilk aylardaki beslenme çok önemli. Bu nedenle bir beslenme düzeni oluşturmanız gerekiyor. Bebeğinizin ne zaman acıkacağı belli olmadığı... için her zaman biberon, mama gibi gereçleri hazırda bulundurun. Gece beslenmelerinde ise, rahatça oturabileceğiniz bir koltuğu tercih ederseniz hem siz hem de bebeğiniz yarar görecektir. Aklınızda olsun!

• Bebeğinizi uyuturken

Genelde bebeklerin uyku saatlerinin belli bir düzeni oluyor. Ancak bu kural bütün bebekler için geçerli değil! Böyle zamanlarda öncelikle bebeğinizin aç olup olmadığını ve altının temiz olduğunu kontrol etmenizde yarar var. . Daha sonra sessiz ve çok fazla ışık olmayan bir odada bebeğinizi uyutmaya çalışın. Bebeğinizi uyuturken ona ninni söylemek ya da onu okşamak hem bebeğinizi hem de sizi rahatlatıyor.

• Bebeğinizin banyo zamanı

Banyo yapmak, kimi bebekler ve çocuklar için eğlenceli bir oyun saati gibi kabul edilirken, kimileri için ise adeta bir kabus! Siz bir anne olarak, çocuğunuz için banyoda geçirilen dakikaları zevkli bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Bunun için çocuğunuza banyo yaptırırken onun sevdiği, suda yüzebilecek oyuncaklarını yanınıza alın. Güzel kokulu sabunlar, göz yakmayan şampuanlar ve köpükler çocuğunuz için ayrı bir eğlence. Banyo yaparken şarkı söylemek ve suyla küçük şakalar yapmak da çocuğunuzu eğlendiriyor.

• Dışarıya çıkarken

İster günlük alışverişler için olsun, ister uzun süreli bir seyahat için olsun bebeklerle ve çocuklarla dışarı çıkmak her zaman zor. Kalabalık içinde kaybolma tehlikesinin yanı sıra, çocuklar bir süre sonra sokakta dolaşmaktan sıkılabilir. Böyle durumlar için çocuğunuzun sevdiği bir oyuncağı yanınıza alın. Ayrıca çocuğunuz acıktığında ya da susadığında tedbirli olmak için su ve bisküvi gibi ihtiyaçları da çantanızdan eksik etmeyin.

• Oyun için hazırlanın

Her yaştaki çocuk için oyun ayrı bir önem taşıyor. Bebekler daha çok değişik sesler çıkaran, yumuşak oyuncaklardan hoşlanırken, yaşları büyüdükçe oyun ihtiyacı ikinci bir kişinin katılmasıyla renkleniyor. Çocuğunuzla birçok şeyi paylaştığınız gibi oyun saatlerinde de fırsat buldukça onun yanında olmalısınız. Çocukla geçirilecek uzun saatlere gerek yok. Dolu dolu birkaç dakika bile onu mutlu etmek için yeterli. Seçeceğiniz oyunların, eğlendirici olduğu kadar eğitici olmasına da dikkat edin.

• Neler yapabilirsiniz...

Özellikle yürüme çağlarında çocuklar çok hareketli olurlar ve oyuna daha çok ihtiyaç duyarlar.

- Emekleyerek sizden kaçan bebeğinizin arkasından giderek onu yakalamaya çalışarak eğlendirebilirsiniz.

- Bebeğinizle birlikte jimnastik yapabilirsiniz, müziğin ritmine uyan hareketlerle dans edebilirsiniz.

- Eğer çocuğunuz biraz daha büyükse birlikte kitap okumak, hamurla yapılan el işleri gibi faaliyetler de onun için eğlenceli.

• Bebeğiniz ağlıyorsa

Bebekler genelde acıktıklarında, altları kirlendiğinde ya da uykuları geldiğinde bunu ağlayarak annelerine anlatmaya çalışıyorlar. Yaşları büyüdükçe, kızgınlık, keyifsizlik ya da herhangi bir isteğini ağlamayla belirtiyorlar. Böyle durumlarda öncelikle sakin olmalı ve sinirli hareketlerden kaçınmalısınız. Eğer ağlamanın nedenini anlayabildiyseniz, işiniz kolay. Ama nedensiz bir ağlama ise telaşlı hareketler yapmak yerine sakin olun, onu kucağınıza alın ve okşayın.

• Küçük yaramazlıklar yaptığında

Yaramazlık durumlarında aynı olayın bir kez daha tekrarlanmaması için ona uyarılarda bulunun. Yaptığının kendisine verebileceği zararları anlatın. Tüm bu uyarılarınız sonuç vermiyorsa, o zaman küçük cezalar verebilirsiniz. Örneğin; odasını toplaması, sevdiği bir programı izlemesine izin vermemek bu cezalar arasında sayılabilir. Tabii bu cezalar onu isyan ettirmemeli.

• Misafirleriniz geldiğinde
Akşam ya da gündüz için konuklarınız var ve hazırlık yapmak zorundasınız. Oysa bebeğiniz ya da çocuğunuza da zaman ayırmanız gerekiyor. Böyle bur durumda onu da mutfağa yanınıza alın. İşinizi yaparken, mama sandalyesinde oturarak sizi izleyebilir ya da eline verdiğiniz oyuncaklarıyla ilgilenebilir. Akşam misafirler geldiğinde çocuğunuzun sorun çıkaracağını düşünüyorsanız, önceden onunla konuşun ve ev sahibi olduğunu söyleyin.

Bebekle ortak yaşamı olabildiğince sıkıntısız ve rahat geçirebilmek, bazı püf noktalarıyla sizin elinizde...





AککORTįє



< ESLAL >

 :-* tşkr ederiz

hee görüküyorr  :ehi:

AککORTįє



мiŁenα.

benim oğlan bayılıyor yüz üstü yatmaya :k06: :k06:

sağol ilknur :-*


:love9: :love7: :love9:


DER!N






AککORTįє



zelis

tesekkur ederiz ilknurcum  :icon_thumright:

bak ben tirnakalri kestikten sonra kolonya ile silinecegini bilmiyordum .. iyi oldu ogrendigim ...


AککORTįє



Demet_dk


AککORTįє



) SaMiRa (

teşekkürler ilknurcum :-*  bebekler ellerini ağzına götürüyor kolonya tuhaf geldi bana zaralı değilmi yaa  ???  önce kolonyayla silip sonra yıkıcaz o zaman  ???

AککORTįє

dezenfekte olması açısındandır canım o, sonra temizlenir  ;)


мiŁenα.



:love9: :love7: :love9:


zelis

Alıntı yapılan: fudayl - 19 Nisan , 2010, 13:41:39
teşekkürler ilknurcum :-*  bebekler ellerini ağzına götürüyor kolonya tuhaf geldi bana zaralı değilmi yaa  ???  önce kolonyayla silip sonra yıkıcaz o zaman  ???

kolonya ucucu bi madde sanirsam canim  , o yuzden problem olacagini sanmiyorum , ama yinede bir bilene sormakta fayda var  :icon_scratch: