29 Nisan , 2024, 18:25:54

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Bebeklerde Baş Vurma

Başlatan βαlκιz, 17 Mart , 2010, 02:48:13

« önceki - sonraki »

βαlκιz

BAŞ VURMA
3 yaşın altındaki çocukların uyumadan önce uykuya dalabilmek için başını sağa sola vurması ya da vücudunu ileri geri sallaması normaldir. Tıp literatürüne "baş vurma" olarak geçen bu durum bebek 4 aylıkken ya da 2 yaşına basana kadar ge­çen herhangi bir dönemde ortaya çıkabilir. Birçok uzman ve terapist baş vurma durumunun duygusal nedenlerle ortaya çıktığını belirtse de, çocuğunuzun sadece uykuya dalmak için başını iki yana sallaması ya da yastığının sağma ve soluna vur­ması olasılığını da gözden kaçırmamak gerekir. Bebekler anne karnında bulundu­ğu sürede anneleri hareket ettikçe hafif hafif sallanırlar. Bu nedenle doğumdan sonra da başlarının ya da vücutlarının sallanmasından hoşlanabilirler.

Bebeğinizin başını yastığının sağına soluna vurması acı ya da ağrıya neden ol­maz. Bazı aileler ritmik sesler çıkaran bir "metronomu" çocuklarının odasına ko­yarak önlem almaya çalışmaktadır. Çünkü metronomdan çıkan ritmik seslerin ço­cukların başlarını sağa sola vurması ile oluşan ritmik hareketlerin yerine geçebile­ceği düşünülmektedir. Çocuğunuz 18 ayını doldurduktan sonra başını sağa sola vurmaya başladıysa ya da bu alışkanlık daha önce başlamış olsa da 2-3 yaşma gel­diği halde hâlâ devam ediyorsa mutlaka bir doktora danışmanız gerekmektedir.

Bebeklerin başını iki yanına vurma alışkanlığının altında duygusal nedenler yat­maktadır. Ancak bebeğiniz başını 10-15 dakikadan uzun bir süre boyunca sağa so­la vuruyorsa ve bu alışkanlık gece boyunca aralıklarla devam ediyorsa, bebeğinizin sağlığı ile ilgili bir şeylerin yolunda gitmediği de düşünülmelidir. Bebeklerin başını sağa sola vurması kulak ağrısının işareti de olabilir. Bu ne­denle öncelikli olarak kulak-burun-boğaz muayenesi gerekebilir.

Baş Vurma durumu için önerilen modern tıp tedavileri

Bir bebeğin başını sağa sola vurması çok ciddi bir hal aldıysa, kulak koruyucular kullanılabilir ya da davranış terapisi uygulanabilir.

Doğal sağlık tedavileri

■ Çocuğunuzun uyku saatlerinin düzenli olması ve uyumadan önce kendisini sa­kin ve huzurlu hissetmesi oldukça önemlidir. Hafif müzik, bir mendile damlatılmış ve yatak başlığına asılmış lavanta yağı ve uyku öncesi rahatlatıcı bir ma­saj bebeğinizin başını sağa sola vurarak sakinleşme ihtiyacını engelleyecektir.

■ Çocuğunuzun başını sağa sola vurması çok rahatsız edici bir alışkanlık haline gelmişse, homeopati alanında çalışan bir uzmanın yardımını almanızda fayda vardır. Homeopati uzmanları gerekli tedaviyi zamana yayarak kalıcı çözümler getirebilir. Bu arada homeopati alanında uygulanan şu tedavilerin denenme­si de uygundur:
■ Civanperçemi (genellikle kullanılan dozaj 30C'dir).

■ Çocuğunuz çok gergin olduğunda papatya kullanabilirsiniz. Çocuğunuz gerginken kucağınızdan inmek istemez ve kendisini yatağa koyduğunuzda başını sağa sola vurmaya başlar. Bu nedenle rahatlatıcı bir etkisi olan pa­patya yağının kullanımı uygundur.
■ Homeopati alanında "silika" olarak bilinen ürünler baş vurma alışkanlığı­nın takıntı haline geldiği durumlarda kullanılabilir.
■ Başını duygusal nedenlerden dolayı vuran çocuklar için çiçek esansları kulla­nılabilir. Çok sinirli çocuklar için kızılkestane, kaygılı çocuklar için akkestane, duygusal anlamda değişimler yaşayan çocuklar için ceviz, karanlık, okul ve köpek gibi çok bilindik şeylerden korkan çocuklar için misk otu kullanılabilir.
■ Çocuğunuz yatağa yattığı halde sakinleşmediyse, bir bardak papatya çayı ya da kedi otu çayını organik balla tatlandırarak içiriniz.

Faydalı terapiler
Rahatsızlığın sebebine bağlı olarak uygulanan sakinleştirici terapiler ve uyku soru­nunu giderici terapiler faydalıdır. Önemli olan çocuğunuzda başını vurma isteğini oluşturan sebebin kaynağına inebilmektir.
Evde yapabilecekleriniz
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3:

βαlκιz

Çocuğunuzun uyku saati öncesindeki birkaç saatin mümkün olduğunca sakin ve huzurlu geçmesini sağlayın. Herhangi bir konu nedeniyle endişeli ve gerginseniz, bu durumu çocuğunuza hissettirmemeye çalışın. Unutulmaması gereken şey, ço­cukların anne ve babalarının hislerini bir anda kaparak aynı şeyleri hissetmeye başlamalarıdır. Çocuğunuzun öz güvenini kazanmasını sağlayın. Öz güvenini ka­zanmış olan bir çocuk duygusal sorunların ve endişelerin üstesinden gelir
:love3: güηвє güη вüуü∂üηüz ιçιм∂є,güηвє güη вüуüуσяѕυηυz şιм∂ι gözüмüη öηüη∂є  :love3: