27 Nisan , 2024, 18:30:51

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Rotashield Aşı

Başlatan Almiş'inAnniş'i, 18 Ocak , 2008, 20:23:13

« önceki - sonraki »

Almiş'inAnniş'i

SKANDAL!... ABD'DE TOPLANAN İLAÇLAR, TÜRKİYE'DE BEBEKLENDE DENENDİ!

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=90161

ABD'de 'bağırsakta ağır hasar yapıyor' diye toplanan ishal aşısının Türkiye'deki bebeklerde de denendiği ortaya çıktı. 30 Haziran 2003 Pazartesi 12:15Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık eski Genel Müdürü Necla Bal, Türkiye'de 3 haftalık ile 2 yaş arasındaki bebeklerin, ABD'li bir ilaç firmasının geliştirmeye çalıştırdığı ishal aşısı için kobay olarak kullanıldığını belgeleriyle açıkladı.

Eski Genel Müdür Bal, ABD'nin Gıda ve İlaç Komisyonu FDA'nın internet sitesinde ele geçirdiği resmi belgelerde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerde yapılan denemelerde 18 bin bebeğin kullanıldığını ortaya koydu.


Dünyadaki ilaç denemeleri üzerine araştırma yapan Necla Bal, internet üzerinden yürüttüğü araştırmalar esnasında akıllara durgunluk veren bir belgeyle karşılaştı. FDA'nın resmi sitesinde karşısına çıkan belgede Türk bebeklerinin de kobay olarak kullanıldığını gören Bal, bir ay süreyle araştırmalarına devam ederek gerçeği su yüzüne çıkardı.


FENA YAKALANDILAR

ABD'de, bebeklerde yaz ishalini önlemek üzere kullanılan ve satışa çıktıktan 4 ay sonra piyasadan toplatılan bir aşıyla ilgili yapılan tartışmalar sırasında kendini savunmak için açıklama yapan FDA bir başka gerçeği de ağzından kaçırdı. Zorunlu olmadıkça mahkemeye ya da ABD Senatosu'na bile bilgi vermeyen ve bu tür çalışmaları sır gibi saklayan FDA; açıklamasında ABD'li ilaç devi Wyeth firmasına ait olan Rotashield isimli aşının klinik çalışmalarına ilişkin sonuçları günışığına çıkardı. FDA aşıyla ilgili olarak şu bilgileri açıkladı


'1997-1999 yılları arasında ABD, Brezilya, Finlandiya, İsrail, Myonmar, Peru, Tayland ve Türkiye'de toplam 25 klinik deney yapıldı. Bu deneylerde 15 bin 181 denek kullanıldı. Ayrıca Venezuella'da da 2 klinik deney yapıldı ve 2 bin 782 denek kullanıldı. Toplam 27 deneyde 17 binden fazla bebek kullanıldı. Wyeth firmasının finanse ettiği 25 klinik deneyde aşının değişik formülasyonları farklı farklı dozlarda kullanıldı.'


ABD'DE SKANDAL OLDU

FDA'nın ruhsatlandırma çalışmalarına da değinen Bal, bazı durumlarda firmaların belli paraları ödemek koşuluyla ilaçların ruhsat için izin alma prosedürünü hızlandırdığını vurguladı. Wyeth'in de büyük ihtimalle Rotashield adlı aşı için bu yolu izlediğini söyleyen Bal, 'Ancak aşı piyasaya çıkıp da kullanılan bebeklerin yüzde 10'unda bir daha geri dönülemez şekilde bağırsak bozulmasına yol açtığı saptanınca, firma tarafından apar topar piyasadan çekilmiş. Sadece 4 ay satışta kalmış' dedi.


Sağlık Bakanlığı tarafından SABAH'a yapılan açıklamada 'Önbilgi olarak böyle bir çalışmanın Türkiye'de yapılmadığını söyleyebiliriz' denildi. Sağlık Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Sevtap Orçunsel, Bakan Recep Akdağ'a konunun aktarıldığını, bakanın 'Daha ayrıntılı ve titiz bir araştırma yapılsın' talimatı verdiğini söylerken eski Genel Müdür Necla Bal 'Ama en çarpıcı olanı bu. Çünkü içinde bebeklerin kullanılmış olması var ve devletin haberinin olmaması var' dedi.


Klinik deneyler durdurulmalı

Türkiye'de eskiden klinik araştırmaların bir yasasının olmadığını vurgulayan Bal, kendi döneminde de buna tanık olduğunu ifade etti. Yasanın olmadığı dönemde yaklaşık 20 yıl önce bir 'HZI Vakfı' olayının yaşandığını hatırlatan Bal şunları söyledi


'Fakülte öğrencilerinin üzerinde psikoterapik ilaçlar denenmişti. O kıyametten sonra yasalar yapılmaya çalışıldı. Yani o dönemde denetleyecek ve izin verecek yasa yoktu. O olay kapandı, gitti. Şimdi Kayseri olayı çıktı. Ama bundan önce bir tek Kayseri değil Türkiye'nin her tarafı şu anda deneylerle dolu. Bunun üzerinde duruyorum. Sağlık Bakanlığı'nın bu günden itibaren tüm klinik çalışmaları durdurması gerekiyor. Neredeyse her üniversite hastanesinde bir etik kurul kurulmuş. Bilim adamlarını incitmek istemiyorum ama bu etik kurullar kendilerine başvuru olunca kimi zaman para kimi zamanda makine ya da teçhizat karşılığında bu deneylerin yapılmasına karar veriyorlar ve hastanelerinde bunu yapıyorlar. Bunların yapıldığını Sağlık Bakanlığı bilmiyor. Oradan izin de alınmıyor, bilgi de verilmiyor. Cerrahpaşa'da Etik Kurul'a resmi 3 başvuru yapılmış görülüyor ama yürütülen çalışmaların sayısı 100'ü geçiyor.


Burada denenen maddeler ya da ilaçlar dünyanın hiçbir yerinde açıklanmıyor. Çünkü daima ölüm riski vardır bu çalışmalarda. Ticari itibarları sarsılır diye ABD'de bile hiçbir kurum ve kuruluş, senato da dahil, bu bilgilere ulaşamıyor. FDA dediğimiz ABD Gıda ve İlaç Komisyonu, tek yetkili kurumdur. Orada birikiyor. O da açıklamıyor. Ne zaman ki olay bir dava konusu olursa ya da senatoda bir araştırma konusu olursa o zaman açıklanması sözkonusu olabiliyor. Çoğunlukla da firmalar ticari sır diyerek bunun açıklanmasını reddedebiliyor. Mesela FDA'ya başvurulmuş, klinik çalışmaları başlatılmış, sonra bazı nedenlerle birdenbire biz vazgeçiyoruz denerek durmuş. Muhtemelen çok büyük ölüm falan görüldü. Şu anda bu konuda kıyamet kopuyor. Firma bilgi vermeyi reddediyor. Ticari itibarım diyor. FDA da ticari itibara saygı gösteriyoruz diyerek açıklamıyor.'


YASAKLANAN İLAÇLAR LİSTESi

İlk olarak ABD'de piyasaya çıkan Rotashield adlı rotavirüs aşısı, yan etkileri dolayısıyla FDA'nın yasaklı ilaçlar listesine girdi.


İşte FDA'nın verilerine göre 1992-2001 yılları arasında yasaklanan ilaçlar ve neden oldukları ölümcül yan etkiler


* Dexfenfluramine; Hipertansiyon ve kalp kapakçığı hasarı nedeniyle yasaklandı. Sadece kalp kapakçığı hasarından 123 ölüm kaydedildi.


* Mibefradil; Başka ilaçlarla etkileşimleri sonucunda kalpte ölümcül ritm bozukluğu yarattı. 143 ölüm tespit edildi.


* Bromfenac; Karaciğer yetmezliğinden 68 ölüm meydana geldi.


* Rotashield; Aşının uygulandığı bebeklerin yüzde 10'unda intussusception'a (bağırsak düğümlenmesi) neden oldu.


* Astemizole; Kalp problemlerine neden oldu ve 13 ölü 95 ciddi kalp problemi meydana getirdi.


* Grepafloxacin; Kalp ritminin bozulmasına neden olan ilaç yüzünden 13 kişi öldü.


* Troglitazone; Bu diabet ilacı karaciğer zehirlenmesi nedeniyle 400 kişinin ölümüne neden oldu.


* Cisapride; 300 kişinin kalp rahatsızlığı yan etkisi nedeniyle ölümüne yolaçtı.


* Alosetron; 5 bin 714 kişi istemik colitis oldu ve 329 ölüm saptandı.

(SABAH)




jbdun

e yuhhh yani, bizim ülkemizde gerçekten de insana bırak insanı bebeğe bile verilen bi değer yokmuş be :cussing: :cussing: ikonlar bile anlatmaya yetmez öfkemi!!!

Almiş'inAnniş'i

türkiye ilaç firmaları için kobay ülke malesef  :violent1: :violent1: :violent1:

jbdun


sevda