02 Mayıs , 2024, 09:03:53

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Prolaktin Hormonu Yüksek Olan Var mı?

Başlatan daisy, 16 Ocak , 2008, 11:30:30

« önceki - sonraki »

daisy

16 Ocak , 2008, 11:30:30 Son düzenlenme: 15 Mart , 2010, 15:33:33 g10ca
Kızlar prolaktinim yüksek çıktı, ilk defa bu ay adetim 8 gün gecikti ve doktora gittiğimde prolaktin yüksek dedi hayır bu güne kadar düzenliydi birden nasıl oldu, bilgisi olan var mı ya da bu sorundan dolayı tedavi gören.
Cevaplarınızı bekliyorum. ??? :dontknow: :sad1:

daisy

8 GÜN ADETİM GECİKTİKTEN SONRA DOKTORA GİTTİM BANA PROLAKTİM HORMONUMUN BİRAZ FAZLA OLDUĞUNU SÖYLEDİ, BU KONUYLA İLGİLİ BİLGİSİ OLAN VAR MI? pROLAKTİNİ YÜKSEK OLUP HAMİLE KALAN VAR MI ARANIZDA, YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM. :dontknow: :sad1:

tubito

Daisy öncelikle gecmis olsun canım

bende ilk defa duydum böyle biseyi ne oldugunu nasıl tedavi edildigini seninle birlikte burdan öğrencem yardımcı olamadığım için üzgünüm  :crybaby2: :crybaby2: :crybaby2:

gecmis olsun bitanem ama her ne ise mutlaka cözümü bulunur merak etme

Almiş'inAnniş'i

benim kardeşimin de prolaktini yüksek çıkmıştı bi ara ama tedavi edilebiliyor diye biliyorum ben  ::)

-Butterfly-

Benim bir yakinim olmustu.Ondada adet duzensizligiyle bas gostermisti fakat hamille olmamasina ragmen gosulerinde sut bezeleri olusmustu.Prolaktini hormonlarin yukselmesi anlamina geliyor. Hormom testi yaptirmanda fayda var?



Almiş'inAnniş'i


-Butterfly-

Alıntı yapılan: Almiş'inAnniş'i - 17 Ocak , 2008, 23:16:45
prolaktin süt hormonu zaten busecim  :k06:

Okadar detya bilmiyorum guzelim sadece duydugumu soyledim.Ama sayende ne oldugunu ogrendim sagol  :icon_thumright:



sevda

cANIM BENİM ÇEVREMDE HİÇ BU DURUMU YAŞAN HAMİLE YOKTU BENDE YAŞAMADIM KEŞKE YARDIMCI OLABİLSEYDİM SANA... :-[

biricik

Merhaba,

Benim de prolaktinim yüksek çıktı ve doktorum parlodel isimli bir ilaç verdi. 7-28 gün olarak kullanacağım ve sonra tekrar test yaptıracağım.  Sanırım gebeliği önleyen bir durum gerçi ben hamile kaldım ama düşük yaptım.  Duyduğum kadarıyla yumurtanın çatlamasını engelliyormuş.

Sevgiler

mavili

canım araştırdıklarımı ekliyorum umarım faydalı olur

Prolaktin hormonu neden yükselir?

Prolaktin hormonunun emzirme dönemi dışında kendiliğinden uygunsuz bir şekilde salınımına neden olan durumlar net olarak belirlenmiş değildir ve çoğu durumda araştırmalar sonuçsuz kalır.

Bunun yanında göğüs bölgesine rastlayan şiddetli darbeler, bu bölgeye uygulanan büyük ameliyatlar, uzun süreli ruhsal stres, meme uçlarının sürekli olarak uyarılması (kadının sürekli olarak memelerinden süt gelip gelmediğini kontrol etmek için sıkması belli bir süre sonunda gerçekten süt akışının başlamasına neden olabilir!), bazı karaciğer ve böbrek hastalıkları, prolaktin hormonunun yükselmesine neden olabilmektedir.

Yine depresyon için kullanılan ilaçların bazıları, hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları, östrojen, doğum kontrol hapları ve diğer bazı ilaçlar yan etki olarak prolaktin yükselmesine neden olabilmektedirler.

Hormonal dengesizlikler de prolaktin yükselmesine neden olabilmektedir. Bunlar arasından özellikle tiroid bezinden salgılanan hormonların yetersiz olması (hipotiroidi) prolaktin yükselmesine neden olan ve nispeten sık görülen bir durumdur. Bu nedenle kan prolaktin hormonu ölçümüne sık görülen bu hastalığın ortaya çıkarılabilmesi için TSH adı verilen hormon ölçümü eklenir.

Prolaktin hormonu hipofiz bezinden salgılanan ve buradaki salgısı da hipofizin hemen üstünde yer alan hipotalamus bölgesi tarafından kontrol edilen bir hormondur. Bu nedenle hipofiz veya hipotalamusun tüm hastalıklarında kan prolaktin hormonu yükselebilir.




mavili

Prolaktin hormonu yükselmesi ne gibi belirtiler yapar?

Hiperprolaktinemi sorunu olan bir kadında en sık görülen belirti memelerden kendiliğinden süt gelmesi (galaktore) ve özellikle gecikmeler şeklinde adet düzensizliğidir. Ancak hiperprolaktinemi ara kanamaları, sık adet görme, adet kanamasının azalması ve diğer tüm adet düzensizliklerine de neden olabilir. Adet düzensizliğinin en muhtemel nedeni adet döngüsünde yumurtlamanın olmamasıdır.

Yumurtlamanın olmaması kadında gebe kalamama sorunu ortaya çıkarabilir. Gebe kalamama nedeniyle başvuran kadınlarda yapılan araştırmalarda %5-10 oranında prolaktin hormonu yüksekliği saptanabilmektedir.

Prolaktin hormonu yüksekliği bir hipofiz adenomuna bağlı olduğunda yukarıdaki belirtilere ek olarak baş ağrıları ve görme bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bu iki belirti hiperprolaktinemi sorunu olan kadınlarda oldukça ender görülür.

Tanı

Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu istenir.

Hiperprolaktinemi tanısı alan bir kadında hormon düzeyi belli bir seviyenin üzerinde (bu seviye doktordan doktora ve hastanın durumuna göre değişebilir) bulunduğunda genellikle hipotalamus ve hipofizi görüntüleyen bir yöntemle bu bölgede bir sorun olup olmadığı araştırılır. Bu incelemenin amacı kadında hipofiz adenomu bulunup bulunmadığının ortaya konması ve bölgede hiperprolaktinemi sorununa neden olabilecek diğer ender durumların araştırılmasıdır.

Görüntüleme yöntemi olarak basit bir sella tursika ("sella turcica") (kafa içinde hipofizin bulunduğu anatomik bölge) röntgeni istenebileceği gibi, adenom şüphesinin yüksek olduğu durumlarda daha hassas, ancak maliyeti daha yüksek olan BT (tomografi) veya MR (manyetik rezonans) incelemeleri gerekebilir.




bebekistiyorum

benimde adetlerim düzensizti doktora gittiğimde prolaktin(süt hormonu) yüksek dedi parlodel kullandım 3 ay ama ben böyle bir ilaç görmedim ne yemek yiyebildim nede pişirebildim mahvoldum yediğim herşeyi çıkardım sürekli yatmak zorunda kaldım uykuda yapıyor ayrıca

mavili

geçmiş olsun canım Allah gönlüne göre versin en kısa zamanda bebişini kucaklaman dilegiyle :k06: :k06:



bebekistiyorum

offfffff offfffffff bugün kan testi sonuçlarımı aldım prolaktin yien yüksek sanırım 33.37 sanırım yüksek haftaya cumartesi randevum var doktorda prolaktin hamile kalmayıda engelliyormuş allahım tez zamanda kucağıma bebişimi almayı nasip etsin

mavili

inşallah canım Allah en kısa zamanda kucagını doldursun bebiş nasip etsin sana ve isteyen herkese sen canını sıkma moralini yüksek tut ki psikolojin olumsuz etkilenmesin :k06: