Nasil daha zeki bir bebek yetistirebiliriz..!

Başlatan -Butterfly-, 04 Şubat , 2008, 20:52:33

« önceki - sonraki »

-Butterfly-

Hayvansal protein zekayı arttırıyor



 
Beynin tükettiği proteinleri içeren hayvansal gıdayı yeterli alanlar, bitkisel gıda tüketenlere oranla daha zeki oluyor. Doç. Dr. Mustafa Karakaya, 80 kilogram ağırlıktaki bir kişinin günde en az 80 gram protein tüketmesi gerektiğini belirtti. Karakaya, protein tüketiminin yüzde 60'ı bitkisel, yüzde 40 ise hayvansal gıda olarak ayarlanmasını önerdi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karakaya, en önemli görevi hücrelerin yenilenmesini sağlamak olan proteinlerin, vücut sağlığı ve metabolizmanın faaliyetlerini eksiksiz yerine getirebilmesi açısından vazgeçilmez öneme sahip olduğunu söyledi. Proteinlerin, bitkisel ve hayvansal olarak ikiye ayrıldığını anlatan Karakaya, vücudun tüm fonksiyonlarını istenilen şekilde yerine getirebilmesi için bu iki protein türünün mümkün olduğunca dengeli bir şekilde alınması gerektiğini kaydetti. Birbirlerinden, içerdikleri aminoasitlerle ayrılan bitkisel ve hayvansal proteinlerin vücutta çok farklı görevler üstlendiklerini ifade eden Karakaya, insanın en önemli organı olan beyninin çalışırken tükettiği proteinlerin ise hayvansal gıdalarda bulunduğunu bildirdi.

Karakaya, hayvansal proteinin aynı zamanda çocuklardaki zeka gelişimini sağlayan en önemli unsurlardan biri olduğunu, yeterli miktarda hayvansal gıda alan kişilerin bitkisel gıda tüketenlere oranla daha zeki olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Vücudun tüm organlarının geliştiği ve hücre bölünmesinin daha sık olduğu çocukluk çağında hayvansal protein tüketimi çok önemlidir. Ancak, protein, genç, yetişkin ve yaşlılar için de vazgeçilmezdir. Bir kişinin günde tüketmesi gereken en az protein miktarı, o kişinin kilosunun gram cinsinden değeridir. Yani 80 kilogram ağırlıktaki bir kişinin günde en az 80 gram protein tüketmesi gerekir. Metabolizmanın kusursuz çalışabilmesi için protein dengesinin iyi ayarlanması ise çok daha önemlidir. Protein tüketiminin yüzde 60'ı bitkisel, yüzde 40 ise hayvansal gıda olarak ayarlanmalıdır. Kişinin bir günde alması gereken 80 gram proteinin en az 30 gramı hayvansal protein olmalıdır."

Bitkisel protein içeren ekmek tüketiminin çok yaygın olduğu Türkiye'de, yeterli miktarda et, süt, peynir ve yumurta gibi hayvansal gıda tüketilmediğini vurgulayan Karakaya, "Ülkemizde, geleneksel alışkanlıkların yanı sıra, hayvansal proteinlerin pahalı olması nedeniyle insanlarımızda ciddi oranda hayvansal protein eksiği vardır" dedi.

Yeterli hayvansal protein tüketen kişinin beyin fonksiyonlarının, tüketmeyenlere oranla daha hızlı çalıştığını belirten Karakaya, hayvansal protein yetersizliğinin ülkemiz için en önemli sorunlardan biri olduğunu, en azından ilköğretim çağında bulunan tüm çocukların yeterli miktarda hayvansal protein almalarının sağlanması gerektiğini söyledi. Karakaya, sağlıklı beyinler ve umut vaat eden nesiller yetiştirmek için ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan yetersiz beslenme ve hayvansal protein eksikliği konularında ulusal politikalar geliştirilmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.


 



-Butterfly-

Üzüm bebeklerin zekasını geliştirmekte etkili



 
Yaz aylarının en fazla tercih edilen meyvelerden biri olan üzümün sağlığa olan katkıları, saymakla bitmiyor. Manisa'nın Sarıgöl İlçesi Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya, bebeklerin zekasını geliştiren, kan yapıcı özelliği bulunan ve mide rahatsızlığı için iyi bir şifa kaynağı olan üzümün, çekirdeğiyle birlikte yenildiğinde kolesterole iyi geldiğini söyledi.

Üzümün vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir meyve olduğunu dile getiren Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya, taze ve kuru üzümün hem sağlığı koruyucu, hem de çeşitli rahatsızlıkları tedavi edici özellikler içerdiğini anlattı. Kaya, özellikle bebeklerin zekasının gelişmesine yardımcı olan iştah açıcı bu meyvenin, kan yapıcı niteliğinin bulunduğunu da vurguladı.

Mide rahatsızlıklarının tedavisine destek veren üzümün, diş gelişimine de faydası olduğunu ifade eden Ali Kaya, aynı zamanda iyi bir diyet ürünü özelliği taşıdığını belirtti. Kaya, kuru üzümün kişiye enerji verdiğini ve her sabah kuru üzüm yiyen çocukların daha enerjik olacağını dile getirerek, kuru üzümün ses kısıklığına da iyi geldiğini söyledi.

Çekirdeğiyle birlikte tüketilen üzümün kolesterol için iyi bir şifa kaynağı olduğunu kaydeden Kaya, üzüm pekmezinin de nefes darlığı, soğuk algınlığı, öksürük ve kansızlığın tedavisine katkı sağladığını ifade etti. Kaya, kış aylarında tüketilen üzüm pekmezinin vücudu sıcak tuttuğunu belirtti.

Ali Kaya, üzümden elde edilen kırmızı şarabın kalbe iyi geldiğini kaydederek, çoğu doktorun kırmızı şarabı kalp hastalarına önerdiğini hatırlattı.




Emine

Çok faydalı bilgiler teşekkür ederiz  :flowers:

இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ


мiŁenα.



:love9: :love7: :love9:


இܓiڪے†∂ηßﺙuℓ இܓ


nelss




ponçik

Geçrekten çok faydalı bilgiler, bu sayede anneler de daha bilinçli oluyorlar  :icon_thumright:



xxcansuxx

evet bence de anneler artık daha bilinçli...
eskiden bizzim zamanımızda böyle çocukla ilgilenilmezzdi diyen büyüklerimiz var...
şimdi oyuncaklarını bile yaşa  göre seçiyor eğitici olmasına önem veriyoruz...

inş. sağlıklı nesiller hayırlı evlatlar yetiştirebiliriz  :amin: :amin:


cananyakut

Çok güzel bilgiler paylaşmışsın canım. Teşekkür ederim.

zerrinplt


mandalinaportakal

çocuklarınıza kitapları sevdirin.
yaşı kaç olursa olsun kitap en iyi dostları olsun.
daha anlamaz,yırtar falan demeyin.
tv yerine kitaplara yönlendirin.kısa süreli de olsa avutmak için tv'ye emanet etmeyin çocuklarınızı.
göreceksiniz hem entellektüel yönden daha gelişmiş hem de daha uysal olacaklar  :icon_thumright: