BEBEKLER İÇİN YEMEK TARİFLERİ.....

Başlatan sevda, 23 Aralık , 2007, 17:26:37

« önceki - sonraki »

sevda

SEBZE ÇORBASI-1-

İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır.

3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.
Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.
3 çay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir. Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir.
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır.

Sebze çorbasI-2-

İçindekiler
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı
Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir.
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir.


SEBZE ÇORBASI -3- (260 Kal, 3 gr. protein )

(2 Porsiyon)
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI (225 Kal, 5gr protein):

(1 porsiyon)
1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.

Mercİmek çorbasI-1-

İçindekiler
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.


MERCİMEK ÇORBASI-2- (200 Kal, 3gr protein)

(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.


PİrİnÇ-mercİmek ÇorbasI

İçindekiler
1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1, 1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.


TARHANA ÇORBASI-1- (360 Kal,3.5 gr. protein): (2 porsiyon)

Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakın
az zeytinyağı eklenir..


Tarhana çorbasI-2-

İçindekiler
1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ

Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.


Yayla çorbasI

İçindekiler
3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un

Yapılışı
Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.


SÜTLÜ ÇORBA (150 Kal, 4 gr. protein)

(1 porsiyon)
1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.

Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir.


Nohut ve kuru fasulye ezmeSİ

İçindekiler
2 yemek kaşığı nohut veya fasulye
1 çay kaşığı yağ
2 su bardağı su

Yapılışı
Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır. Islatma suyu dökülür. Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir. Haşlama suyu dökülmez.


ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)

(2 porsiyon)
30 gr. (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan

HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.


IZGARA KÖFTE (70Kal, 6gr protein)

(1 porsiyon)
30 gr. yağsız iki kere çekilmiş dana kıyma
çok az ekmek içi
çok az maydanoz

HAZIRLANIŞI: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslıtılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir.


YOĞURT (60 Kal , 3 gr. Protein):

100 cc süt
1 çay kaşığı yoğurt mayası

Hazırlanışı : Süt kaynatılır, 36-37 dereceye kadar (vücut ısısı) soğuması beklenir.1 çay kaşığı yoğurt -maya olarak- eklenir. Üstü örtülür, oda sıcaklığında kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir

MUHALLEBİ -1- 4 ay-1 yaş arası

100 cc su (1 çay bardağı)
5 g pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
3 ölçek formül mama

Hazırlanış:pirinç unu soğuk suda karıştırılarak pişirilir. Ocak söndürüldükten sonra 3 ölçek doktorunuzun önerdiği formül mama eklenir. Ilık kıvamda yedirilir.

MUHALLEBİ-2-(100 Kal, 6.7 gr. Protein):1 yaş ve üzeri

(1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı
100 cc süt
5 gr. pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
5 gr. şeker (1 tatlı kaşığı)

HAZIRLANIŞ : Soğuk süt temiz bir kaba konur. 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. Ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir.

NOT: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir. Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir.

 

sevda

BEBEK BİSKÜVİSİ....

Bebe Bisküvimizin Malzemeleri

10 yemek kaşığı tepeleme un
100 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1 yumurta
1 tutam vanilya tozu
Bisküvimizin Yapılışı

Bütün malzemeyi karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. (tadı az gelirse pekmez ilave edebilirsiniz) Bir merdane ile serçe parmağınız kalınlığında açın. Çok ince olmamalı, pişince çok sert olur. Bir çay bardağı yada kurabiye kalıpları ile kesin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pembeleşene kadar pişirin. Çok pişirirseniz bisküviler soğuyunca çok sert olur.

Afiyet olsun.

sevda

BEBEKLER İÇİN FIRINDA ELMA TATLISI...


Malzemeler

2 orta boy elma
1 yemek kaşığı akçaagaç şurubu
1 yemek kaşığı öğütülmüş ceviz
yarım çay kaşığı tarçın
Elma Tatlısının Yapılışı

Elmaları rendeliyerek bir iki damla limon, iki yemek kaşığı su ile karıştırın. Başka su ilave etmeye gerek yok. Elmalar kendi saldıkları elma suyu içinde pişiyorlar. Tarçın ilave edin ve küçük bir fırın kabında 180 derecede 20 dakika elmalar yumuşayana kadar pişirin. Fırından çıkarınca içine tatlandırıcı şurubu ve cevizi katıp karıştırın.

Not: Bebeğiniz 10 aydan küçük ve henüz çiğnemeyi bilmiyorsa, tencerede pişirirseniz elmalar daha yumuşak olur. Cevizleri mutlaka bir öğütücüde çekerek un haline getirin.

sevda

BEBEKLERİNİZ İÇİN BASİT EK BESİN TARİFLERİİ....


Patatesli Havuç Püresi

Bir küçük patatesi buharda yada suda pişirin. İyice ezerek içine bir miktar su katın.

Bal Kabağı Püresi

Bal kabağını buharda yada suda pişirerek ezin. Bir miktar su ile sulandırarak yedirin.

Brokoli ve Patates Püresi

Brokoliyi ve patatesleri buharda pişirin. (Brokoli daha önce pişer) İkisini iyice ezin yine sulandırarak bebeğinize yedirin.

Salçalık Kırmızı Biber ve Patates Püresi

Kırmızı biberi fırın ızgarasında pişirin. Kabuklarını soyun. İyice ezerek sade yada patates ile karıştırıp bebeğinize yedirin.

Havuç ve Karnıbahar Püresi

Bir küçük havucu on dakika haşlayın içine bir küçük çiçek şeklinde karnıbahar ilave edin. 10 dakika daha haşlayıp iyice ezin.

Çeşitli sebzelerle bu şekilde ikili, üçlü kombinasyonlar yapıp bebeğinize yedirebilirsiniz.



sevda

YOĞURTLU KARNIBAHAR ÇORBASI...

Çorbamızın Malzemeleri

3/4 kase ince doğranmış karnıbahar
1 yemek kaşığı yoğurt
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tutam kekik
1 tutam tuz (1 yaş ve üzeri)
Karnıbahar Çorbamızın Yapılışı

Sarımsağı zeytinyağda kekik ile birlikte soteleyin. İnce ince doğranmış karnıbaharı ilave ederek bir kaç dakika sürekli karıştırarak kavurun. 200 ml sıcak suyu tencereye ilave edip kapağını kapatın. Karnıbaharlar yumuşayana kadar pişirin. Tel bir süzgeçte kaşığın tersi ile ezip karnıbahar püresi haline getirin. Tencereyi tekrar ateşe koyun. Karnıbahar püresine 2 yemek kaşığı sıcak su ile ezdiğiniz yoğurdu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Afiyet olsun.




sevda

Mısırlı Sarı Biber Çorbası
Posted on November 23rd, 2007 in Bebek Yemekleri.

Bu çorba için ben kendi hazırladığım dondurulmuş mısırları kullandım. Siz de konserve mısır yerine donmuş mısır kullanırsanız daha iyi olur. Donmuş sebzeler mevsiminde toplanıp hemen donduruldukları için konservelere göre daha sağlıklıdır. Sarı biber yerine kırmızı salçalık biber de kullanabilirsiniz. Sarımsak iyi bir antibiyotik özelliğine sahip olduğu için kışın yaptığım çorbalarda kullanmaya çalışıyorum. Bebeğininiz 9 aylık [...]

Sebze Suyu Yapımı
Posted on November 14th, 2007 in Bebek Yemekleri.

Bir çok evde çorbalara lezzet vermek için hazır bulyonlar yada tatlandırıcılar kullanılır. Oysa bunların yerine evde kendimizin hazırlayacağı sebze suyunu kullanmak özellikle bebeklerimizin beslenmesi açısından çok daha faydalı. Kullanacağınız sebze suyu sayesinde bebeğin günlük vitamin ve mineral ihtiyacına katkıda bulunabilirsiniz. Sebze sularını sadece çorbalarda değil pilav yada makarna yaparkende kullanabilirsiniz.
Sebze suyu hazırlamak çok kolay. Ben [...]

Balkabağı Çorbası
Posted on November 5th, 2007 in Bebek Yemekleri.

Daha çok balkabağı tatlısı olarak tükettiğimiz bu sebze çok iyi bir mineral ve beta-karoten kaynağı. İçinde potasyum, fosfor ,kalsiyum, magnezyum, sodyum ve demir bulunuyor. Bir küçük tabak bal kabağı günlük beta-karoten ihtiyacının %25 ini, C vitamini ihtiyacınında %10 unu karşılıyor.
Aşağıda tarifini verdiğim çorbayı biz ailece severek içiyoruz. Bu çorbayı kendimiz için hazırlarken [...]

Bebekler için Kahvaltı
Posted on November 1st, 2007 in Bebek Beslenmesi, Bebek Yemekleri.

Kahvaltı sadece biz erişkinler için değil bebek beslenmesinde de atlanmaması gereken bir öğün. Ek gıdaya başladıktan bir süre sonra bebeklerimize kahvaltı vermek istiyoruz. Önce çeyrek yumurta sarısı ile başlıyor daha sonrada miktar ve çeşitleri arttırarak devam ediyoruz. En sonunda pek hoş görünmeyen nasıl yediklerine bile şaştığımız bir kahvaltı maması elde ediyoruz. Bir çoğumuz hazırladığımız bebek [...]

Pirinçli Kabak Yemeği
Posted on October 5th, 2007 in Bebek Yemekleri.

Kabak bizim evde genelde kabak mücveri şeklinde tüketilir. Ancak kızartma pek sağlıklı olmadığı ve oğlumda artık bizimle beraber yediği için farklı seçenekler aramaya başladım. Bu yemekte o arayışın sonunda ortaya çıktı. Belki sizde buna benzer bir kabak yemeği tarifi biliyorsunuzdur. Ben ilk defa yaptım ve çok beğendik. Özellikle bebeklerin kolay yiyebileceği yumuşak bir yemek oldu.
Ben [...]

Yoğurtlu Biber Çorbası
Posted on September 26th, 2007 in Bebek Yemekleri.

Bu çorbayı ben genelde hepimiz için yapıyorum. Biz çok severek yiyoruz. Denemenizi tavsiye ederim. Bir yaş altındaki bebeklerde sarımsak kullanmadanda yapabilirsiniz.
Çorbamızın Malzemeleri

1 küçük kabak
1 küçük salçalık kırmızı biber
1 küçük sarı biber (bulabilirseniz)
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı yoğurt
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Deniz tuzu

Biber Çorbasının Yapılışı
Sebzeleri küçük küpler halinde doğrayın. Doğradığınız sarımsağı zeytinyağında [...]

Kolay Bebek Kurabiyesi (12 ay ve üzeri bebekler için)
Posted on September 26th, 2007 in Bebek Yemekleri.

Bebeğinizle dışarıya çıktığınızda örneğin parka gittiğiniz zaman elinde bisküviler, çubuk krakerler olan bir çok bebek yada çocuk görüyorsunuzdur. Bu bebeklerin anneleri hemen sizin bebeğinizede ellerindekinden vermek isterler.
Ben oğluma hazır bisküvilerden vermek istemediğim için dışarı çıktığımız zaman yanımda onun yiyebileceği evde hazırladığım kurabiyelerden bulunduruyorum.
Aşağaıdaki kurabiye tarifini Sibelin kahvesi web sitesinden aldım. Kurabiyeye ek olarak pekmez [...]

sevda

Vitamin Deposu Çorba
Malzemeler:
1 adet kereviz
1 adet iri havuç
1 adet pırasa
1 adet patates
1 adet soğan
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
6 su bardağı et suyu
tuz

Yapılışı:Kereviz, patates, havuç soyulur, pırasa temizlenir, birkaç parçaya kesilir. Sebzelerin üzerine az miktarda su konur, orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Kevgirden ya da mutfak robotundan geçirilerek ezilir. Diğer yanda ince kıyılmış kuru soğan ve sıvıyağ kavrulur. Üzerine sebze püresi katılır 1-2 dakika kavrulur, et suyu ve tuz eklenir, 1 taşım kaynatılır, yumurta ve süt çırpılır, çorbaya katılır, sürekli karıştırarak bir taşım pişirilir.

sevda

SEBZE ÇORBASI-1-

İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır.

3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.
Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.
3 çay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir. Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir.
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır.

Sebze çorbasI-2-

İçindekiler
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı
Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir.
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir.


SEBZE ÇORBASI -3- (260 Kal, 3 gr. protein )

(2 Porsiyon)
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..

Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI (225 Kal, 5gr protein):

(1 porsiyon)
1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.

Mercİmek çorbasI-1-

İçindekiler
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.


MERCİMEK ÇORBASI-2- (200 Kal, 3gr protein)

(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su

HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.


PİrİnÇ-mercİmek ÇorbasI

İçindekiler
1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1, 1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ

Yapılışı
Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.


TARHANA ÇORBASI-1- (360 Kal,3.5 gr. protein): (2 porsiyon)

Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakın
az zeytinyağı eklenir..


Tarhana çorbasI-2-

İçindekiler
1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ

Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.


Yayla çorbasI

İçindekiler
3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un

Yapılışı
Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.


SÜTLÜ ÇORBA (150 Kal, 4 gr. protein)

(1 porsiyon)
1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.

Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir.


Nohut ve kuru fasulye ezmeSİ

İçindekiler
2 yemek kaşığı nohut veya fasulye
1 çay kaşığı yağ
2 su bardağı su

Yapılışı
Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır. Islatma suyu dökülür. Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur. Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir. Haşlama suyu dökülmez.


ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr. protein)

(2 porsiyon)
30 gr. (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan

HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir. Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir.


sevda

Bebek Omleti
Bebek Omleti

Malzemeler
1 Yumartanın Sarısı
1 Tatlı Kaşığı Sızma Zeytinyağı
1 Tatlı Kaşığı Taze Kaşar Rendesi

Hazırlanışı
Yumurtanın sarısını akından ayırın. Minik bir tavaya zeytinyağını koyun. Yumurta sarısı ve kaşar peyniri rendesini bir kasede karıştırıp tavaya dökün. Omleti önlü arkalı kızartın. Bebeğinizin kahvaltı seçeneklerinden biri olsun. Bebeğinize afiyet olsun.


sevda

ÇORBALARRRR......


Brokoli Çorbası
Brokoli Çorbası





Malzemeler

1 Adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
250 gr brokoli
1 Adet orta boy haşlanmış havuç
1 Adet yumurta sarısı
1 Çorba kaşığı un
Tavuk suyu
Tuz, su



Hazırlanışı

Küçük küçük doğranmış soğanı sıvıyağda sarartın. Çok küçük dallar halinde ayırdığınız brokolileri ekleyin. 3-4 dakika daha bu şekilde kavurun. Üzerine haşlanmış havucu tavla zarı iriliğinde doğrayıp ekleyin. Ayrı bir kapta yumurta sarısını ve unu, yeterince suyu (yaklaşık 1 litre) ilave edip, çırpın ve topaksız bulamaç haline getirin. Sulu, yumurtalı ve unlu karışımı tencereye aktarıp, tuzunu ayarlayın. Ağır ateşte ve karıştırarak pişmeye bırakın. Üzeri göz göz olana dek pişirip ateşten alın ve servis yapın.


Domates Çorbası - Sütlü
Domates Çorbası – Sütlü

Malzemeler
1 Çorba kaşığı tereyağı
2 Çorba kaşığı un
3 Adet olgun domates
1 Çorba kaşığı domates salçası
3 Su bardağı süt
3 Su bardağı su
Tuz, karabiber 

Hazırlanışı

Tereyağını tencereye alıp, eritin. İçine unu ilave edin ve hafifçe sararana dek kavurun. İçine ılık su ve sütü azar azar ekleyin. Topaklaşmaması için devamlı karıştırın. Domatesleri rendeleyin. Salçayı biraz ılık su ile ezin. Domates ve salçayı tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını çorbanın taşmaması için hafifçe aralık bırakarak 10-15 dakika pişirin. Tuzunu ayarlayın. Kaselere alıp, üzerine karabiber serperek servis yapın

Ezogelin Çorbası
Ezogelin Çorbası



Malzemeler
1 Su bardağı kırmızı mercimek
1 Çorba kaşığı pirinç
2.5 Su bardağı et suyu
1 Adet soğan
2 Çorba kaşığı un
2 Çorba kaşığı margarin
2 Tatlı kaşığı nane
1 Tatlı kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı karabiber
Yeterince su
Tuz

Hazırlanışı
Kırmızı mercimekleri ve pirinci ayıklayıp, yıkayın. Et suyunu kaynatın. Mercimekleri, pirinci ve ayıklanmış bütün soğanı katıp, iyice yumuşayana dek pişirin. Dilerseniz blendırdan veya süzgeçten geçirin. Bu arada küçük bir tencerede yağı eritin. İçine unu ilave edin. Unun rengi değişene dek kavurun. İçine azar azar ılık su dökün. Krema kıvamına geldiğinde mercimeğin içine karıştırarak katın. Tuzunu ayarlayıp, bir taşım kaynatın. Başka bir tavada yağ eritin. Nane ve kekiği katıp, yağla birlikte kızdırın.


Havuçlu Pirinç Çorbası
Havuçlu Pirinç Çorbası

Malzemeler
2 Bardak Haşlanmış Pirinç
1Orta Boy Soğan
1 Çorba Kaşığı Margarin
5 Bardak Tavuk Suyu
2 Orta Boy Havuç
Yarım Çay Kaşığı Beyaz Biber
1 Çorba Kaşığı Ekşi Krema
Garnitür olarak maydanoz veya nane

Hazırlanışı
Büyük bir tencere içinde margarini eritin. İçine doğranmış havuç ve soğanları koyarak orta ateşte 2 veya 3 dakika süre ile soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Üzerine 2 bardak tavuk suyu, tarçın ve biberi ilave edin. Ateşi kısıp 10 dakika kaynatın. Sebzeleri ve et suyunu, sebzeler yumuşayıncaya kadar çırpın. Geriye kalan 3 bardak tavuk suyunu ve pirinci ilave edin.


Kış Çorbası
Kış Çorbası

Malzemeler
1/2 su bardağı Pirinç
1 tavuk göğsü
2 adet patates
1 adet havuç
1 adet kereviz
1 adet limon
1 yumurtanın sarısı
İnce kıyılmış maydanoz
Yeteri kadar tuz

Hazırlanışı
Pirinci ve tavuk göğsünü ayrı yerlerde haşlayın. Küp şeklinde doğradığınız patates, havuç ve kerevizi tavuk etiyle beraber bir tencereye koyun. Sebzeler iyice pişince, haşlanmış pirinçleri ve tuzu da ekleyin. Bir kabın içinde çırptığımız yumurtayı ve limon suyunu çorbanın kaynayan suyuyla karıştırın ve bu karışımı çorbaya ekleyin. Çorbanın üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis yapın.



Kremalı Soya Çorbası
Kremalı Soya Çorbası

Malzemeler
30 gr Soya eti (ılık su içinde en az 20 dakika bekletilmiş)
100 gr krema
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı un
2 bardak su
1 küçük, ince doğranmış kuru soğan
1/2 çay kaşığı taze kekik
1/4 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Soğanı çok ince kıyın, yağda pembeleşinceye kadar kavurun, üzerine unu ekleyin, birkaç kere karıştırdıktan sonra 2 su bardağı su ilave edin. İyice kaynadıktan sonra üzerine soya etlerini ekleyin, kapağını kapatıp 10 dakika kaynatın, kremayı ekleyin, 10 dakika daha kaynatın. Ocağı kapattıktan sonra taze baharatlar ve tuzla tatlandırın.




Tavuklu Çorba
Tavuklu Çorba

Malzemeler

3 Su bardağı tavuk suyu
3 Çorba kaşığı yoğurt
1 Adet yumurta
1 Çorba kaşığı un
1 Parça göğüs eti
1 Çorba kaşığı margarin
1 Çorba kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)



Hazırlanışı

Bir kapta yoğurt, yumurta ve unu karıştırın. Tencereye tavuk suyunu dökün ve ocağa koyun. Kaynamaya başlamadan hazırladığınız karışımı içine ilave edin. Koyulaşmaya başlayınca daha önce küçük parçalara ayırdığınız tavuk etlerini içine atın. Kaynayınca ocaktan alıp, servis kasesine boşaltın. Küçük bir tavada margarini eritip içine kırmızı biberi atın ve kızdırın. Sonra çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.



Prinçli Lahana Çorbası
Pirinçli Lahana Çorbası

Malzemeler
2kg lahana
200gr Pirinç
20 ml soya yağı
150gr soğan
150gr havuç
4 çorba kaşığı krema
4 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi
4 adet karanfil
Tuz

Hazırlanışı
Lahanayı yapraklarını ayırarak yıkayın. Zar şeklinde doğrayın. Soğanı yağda kavurun, sonra havucu tavla zarı şeklinde doğrayıp kavurun. Lahanaları ilave edip su koyduktan sonra, karanfili ekleyip 45 dakika pişirin. Son 15 dakika pirinci ilave edin. Çorbayı ateşten alıp kaşar rendesi dökün. Kırmızı biber serpip servis yapın.



Terbiyeli Tel Şehriye Çorbası
Terbiyeli Tel Şehriye Çorbası




Malzemeler

2 Çorba kaşığı margarin
8 Bardak et veya tavuk suyu
3 Adet büyük boy domates
1,5 Kahve fincanı tel şehriye
Yarım demet maydanoz
Tuz


Terbiyesi İçin;
2 Adet yumurta sarısı
1 Adet limonun suyu
2 Çorba kaşığı un
2 Çorba kaşığı yoğurt




Hazırlanışı

Bir tencereye margarini koyarak eritin. Yağ eriyince rendelenmiş 2 adet domatesi ilave edin. Domatesler eriyip, salça haline gelene kadar arada bir karıştırarak pişirin. Kalan 1 domatesi küçük küçük doğrayın. Domatesler pişince et suyunu, küçük doğranmış domatesi, şehriyeyi ve tuzu katıp yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin. Kıyılmış maydanozu katıp bir taşım daha kaynatın. Yumurta sarılarını, limon suyunu, unu ve yoğurdu bir kasede iyice çırpın. Çorba suyundan bir kepçe alarak azar azar ve sürekli karıştırarak terbiyeye ilave edin. Çok kısık ateşte kaynayan çorbaya terbiyeyi yavaş yavaş ve çorbayı sürekli karıştırarak ilave edin. Kısık ateşte bir taşım kaynatıp, ateşi kapatın. Servis kasesine aktarıp sıcak olarak servis yapın.







sevda

 YUMURTALI TOST

--------------------------------------------------------------------------------


Malzemeler

8 Adet tost ekmeği
2 adet yumurta
½ bardak süt
1 çorba kaşığı vanilyalı şeker
1 çorba kaşığı margarin
Pudra şekeri

Yapılışı :

Derin bir kabın içinde, süt, yumurta ve vanilyayı iyice çırpın.
Verev olarak ikiye böldüğünüz tost ekmeklerini yumurtalı karışıma batırın.
Kalın dipli bir tavada, yağı kızdırıp, ekmeğin her iki tarafını kızartın
Servis tabağına alıp, üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.




ÇİLEKLİ MİLFÖY
--------------------------------------------------------------------------------


Malzemeler

4 adet milföy hamuru
2 bardak süt
1 paket çilekli puding
1 çorba kaşığı pudra şekeri

Yapılışı :

Milföy hamurlarını çözüldükten sonra yağlı kağıt üzerine dizip fırın tepsisine koyun.
Önceden ısıtmış olduğunuz fırında kabarıncaya pişirin.(yaklaşık 15-20 dk)
Çilekli pudingi süt ile karıştırıp pişirin. Soğumaya bırakın.
Fırından çıkarttığınız milföy hamurlarının aralarını bir bıçak yardımı ile açın ve iyice soğumalarını bekleyin.
Hazırladığınız çilekli pudingden hamurların aralarına doldurun.
Üzerini pudra şekeri ile süsleyip servis yapın.





sevda

BEBEKLER İÇİN HAMUR İŞLERİ....


KARIŞIK PİZZA
--------------------------------------------------------------------------------


Malzemeler

1 Adet dondurulmuş hazır pizza hamuru
2 tatlı kaşığı sulandırılmış domates salçası yada ketçap
1 Adet sosis
5-6 dilim sucuk (ince kıyılmış)
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı kekik
2-3 Adet ince kıyılmış mantar
1 çorba kaşığı kıyılmış taze soğan (isteğe bağlı)


Yapılışı :

Çözülmüş hazır pizzanın üzerine kekik ile karıştırdığınız domates salçasını sürün.
Doğranmış bütün malzemeleri hamurun üzerine yerleştirin. Peynir ve kıyılmış soğanları serpin.
Önceden ısıttığınız fırında peynirler eriyene kadar pişirin.




HAMBURGER EKMEKLİ PİZZA
--------------------------------------------------------------------------------


Malzemeler

4 Adet hamburger ekmeği
1 Çorba kaşığı domates salçası
1 Çorba kaşığı su
4 Dilim salam (ince doğranmış)
2 Adet taze soğan
1 Su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 Tatlı kaşığı kekik


Yapılışı :
Hamburger ekmeklerini ortadan ikiye ayırın
Bir çorba kaşığı salça ile suyu karıştırın,
Kekiği ilave edin
Hazırladığınız karışımı bir fırça yardımı ile ekmeklerin üzerine sürün
Doğradığınız salam, yeşil soğan ve rendelenmiş peynirleri üzerine serpiştirin.
Önceden ısıtılmış orta ısıdaki fırında on dakika pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.



TULUM PEYNİRLİ MAKARNA
--------------------------------------------------------------------------------


Malzemeler

1 Paket penne makarna
4 Çorba kaşığı tulum peyniri
1 Küçük kutu krema
1 Çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
100 Gr ceviz içi (parçalanmış)
Tuz
Karabiber


Yapılışı :


Derin bir tencerenin içerisinde makarnaları haşlayın ve süzün
Diğer tarafta kalın dipli ve geniş bir tavanın içerisinde kremayı ısıtın
Tulum peynirini ekleyin, 1-2 dakika kaynatın
Süzdüğünüz makarnaları tavaya aktarın, iyice karıştırın
Servis tabağına alın
Kıyılmış maydanoz ve ceviz içi ile süsleyerek servis yapın

aslı

Sevdacım tarifler için teşekkürler fırsat buldukça deneyeceğim.

Ben 1-2 hafta önce yapmaya başladığım bir tarifi vereyim kızım çok severek yiyor.

Kereviz, havuç, patates, karnıbaharı küçük küçük doğruyorum içine bezelye koyuyorum bir parça tavuk biraz z.yağı ve 1 porakal veya 2 mandalina suyu azıcık şeker ve suyunu koyup kısık ateşte pişiriyorum. Tabii evdeki sebzelere göre bu çeşitlendirilir.



sevda

Canım bende özellikle buraya ekledimki hepimiz frsat buldukça deneyelim diyee beğendiğine sevindim güzelim... ;) :opucuk:

ceyber

canım cok guzel tarıfler tesekkurler ben denemeye basladım  :opucuk: ;D