Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - sevcan_baby

1
Bebek doğduğunda şeklin çok az anlamı vardır, renk birincil deneyimdir. Bunun sebebi çocuğun hayat deneyimi içine batırılmasıdır dünya ile bütünlük duygusu . Bu devasa birlik denizinde şekiller önemsiz gözükür. Bebeğin gelişimi ilerledikçe teklik hissi azalmaya başlar; kişilik duygusu önem kazandıkça şekiller algılanmaya başlanır; Normal ilerleme sürecinde çocuk, teklik hissini kişiliğin farkında olma durumumla bütünleştirir. Bu, her şeyin en iyisini yapma isteği ve başkalarının iyiliğiyle de alakadar olmayı kapsayan harmonik bir denge ortaya çıkarır.

Şekil deneyimi çok erken açığa çıkarsa duygu dünyasının gelişimini sağlayan kuvvetler zihinde bölünecektir ve çocuk, kişiliğin teklik hissi üzerine üstünlük sağladığı dengesiz bir durum içine sürüklenecektir.

Bebek, çizim ve boyama işleriyle dinamik dengeyi sürekli ortaya koyacaktır. Bu süreç içinde sanatsal ifadenin kendine özgü etkileri vardır. Ebeveyn olarak bizim vazifemiz çocuğumuzun estetik faaliyetlerindeki renk ve şeklin etkileşiminin farkına varmaktır. Bunu farkettiğimiz de çocuğun harmoni bütünlük durumunu oluşturmasına yardımcı olabiliriz.

Ebeveynin en çok dikkat etmesi gereken husus, bebeklerinin çok erken yaşlarda mükemmel şekiller yapmaya zorlamamaktır. Çocuğun sanatsal ifade gücünü yansıtan şekil üzerinde fazlaca durulursa bu, dünyaya bakış açısına da yansır ve çocukta başkalarının zayıf noktalarını sürekli aşırı dozda eleştiri yağmuruna tutma eğilimi yaratın

Bebeğin şekli vurgulamasından ziyade renkler üzerindi derinleşmesine imkan tanınırsa bebeğin başkalarına derin şefkat besleyen şeklin ardındaki özü değerlendirmeye başlayacaktır. Bu ilişkiyi geliştirmek için ebeveyn çaba göstermelidir ve erken yaşlarda bebeğin kayıp şekillerle ilgilenmesine izin vermelidir. Daha sonraki devrelerde çocuk detaylı şekiller yaparken önceden kazandığı renk anlayışından fazlasıyla istifade edecektir.

Bebeğinizle ilişkilerimizde renklere vereceğimiz kişiliklerden yardım alabiliriz. Renklere kişilik verildiğinde çocuk dünyaya farklı gözlerle bakacaktır. Mesela mavi salt bir renkten daha fazla şey ifade edecektir. Mavinin barış, alçak gönüllülük, sonsuzluk demek olduğu  sıcak ve cesur bir arkadaş olabileceği; sanrım ise neşe ve sevincin göstergesi olduğu morun asalete sahip olmasının yanında çoğu zaman derin ve düşünceli birini ifade ettiğini söyleyebilirsiniz.

Kaynak: http://www.alimanne.com