Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - ascianne

1
Birbiriyle alakası olmayan sebzeler, artı kıyma, artı blendır tarzı klasik bebek çorbalardan haklı olarak sıkılan ve etten soğumak üzere olan bebeklerin dermanı bu çorba. Ayrıca çok sağlıklı ve besleyici bir tarif.

Buğdaylı Etli Çorba (+ 8 ay)

Malzemeler

1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tepeleme tam buğday unu
2 çay bardağı su
1 avuç içi kadar dana sote yada kuşbaşı et
1 tatlı kaşığı tepeleme kırık buğday (ev yapımı undan artan)
Reyhan otu


Yapılışı

1. İlk olarak etlerimizi minik bir tencerede bol suyla haşlayayım. Suyunu kullanacaksak limon ya da sirke ilave edelim ki etteki kalsiyum suya geçsin.
2. Tereyağını ayrı bir minik tencerede eritelim. Unu ilave edip pembeleştirelim.
3. 2 çay bardağı suyu (etin suyunu kullananlar burada et suyu koymalı) ilave edip kıvam alana kadar karıştıralım.
4. Ardından 1 tatlı kaşığı kırık buğdayları ilave edelim, 10 dk kadar pişirelim.
5. Ardından iyice pişen etleri didikleyerek ya da mini mini keserek çorbaya ilave edelim.
6. Yemek pişince reyhan ilavesiyle kuzulara içirelim.

2
Turuncu Çorba (+ 8ay)

Malzemeler

1 tepeleme yemek kaşığı organik kırmızı mercimek
Orta boylarından yarım havuç
Havuç miktarı kadar balkabağı
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı buğday ruşeymi
1 fiske nane

Yapılışı

1. Mercimek, mini küpler halinde doğranmış balkabağı ve havuç; minik tencerede malzemeleri 3-4 parmak geçecek seviyede suyla pişirilir.
2. Pişmeye yakın zeytinyağı ilave edilir.
3. Bebeğiniz pütürlü yiyebiliyorsa başka işleme gerek yok fakat pütürlü gıdaya geçmediyseniz bu aşamada blendır ya da tel süzgeç kullanmalısınız.
4. Son olarak nane ve ruşeym ilavesiyle bebeklere afiyetle yedirilir.


3
Patates Yatağında Tereyağlı Somon (+ 8ay)

Malzemeler

70 g fleto somon (yaklaşık avuç içinin yarısı kadar)
Çeyrek soğan
Yarım patates
1 tatlı kaşığı tereyağı

Yapılışı

1. Soğanlar, minik minik doğrandıktan sonra orta boy bir çelik tavada su ile sotelenir.
2. Ardından aşırı minik küpler halinde kesilen patatesler ilave edilir. 1-2 çay bardağı su ilavesiyle 15 dk pişirilir. Su biterse, tavaya sıcak su ilavesi yapılır.
3. Son olarak pişmek üzere olan soğan ve patatesin üzerine, kılçığı ayıklanmış temizce yıkanmış somon koyulur. Tava hafif sulu olmalı, su biterse sıcak su ilave edilmeli.
4. Somonu koyduktan hemen sonra, somonun üzerine tereyağı da ilave edilir. Bir yüzünün pişmesi beklenir. Bu arada tavanın kapağı yarı kapalı olmalı. Kısık ateşte, 5-10 dk sürüyor.
5. Sonra dikkatlice balığın diğer yüzü çevrilir. Pişince bebişlere afiyetle yedirilir.

4
Armutlu Çavdarlı Gece Maması (+ 6ay)

Dün gece bu muhallebiyi yaptım Barlas'a.  Mum ışığında bütün tabak bitti. :)

Malzemeler

1 orta boy olgun armut
2 tatlı kaşığı tam çavdar unu
1 çay bardağı su
1 adet gün kurusu
2 ölçek kuru haliyle devam sütü (Kullanmayanlar bu maddeyi atlayabilir)

Yapılışı

1. Tam çavdar unu ve su minik tenceremize alınır ve pişirilir. Pişirirken karıştırın ki topaklanma olmasın.
2. Armudun kabuklarını soyun ve cam rendeden geçirip püre yapın. Sert armutsa normal rendeden geçirin.
3. Pişen muhallebi ılınınca devam sütünü kuru haliyle ilave edin ve karıştırın. Devam sütü kullanmayanlar bu maddeyi atlayabilirisiniz.
4. Ardından karışıma armut püresini ilave edin ve karıştırın.
5. Son olarak günkurusu püresini ilave edin. (Ben buzlukta tuttuğum kuru gün kurusunu rendeledim, siz de böyle yapabilirsiniz, veya günkurusunu haşlayıp çatalla ezebilirsiniz.)

5
Pancar Püresi (+ 8ay)

Bu hem göze, hem damağa hitap eden şifalı yiyeceğim faydalarından bahsetmek istiyorum. Kırmızı pancar, vitamin ve mineral zengini. Renginin kırmızı olması, bu bitkinin antioksidan özellik taşıdığını gösteriyor. Antioksidan da güç demek, sağlık demek. Kırmızı pancara rengini veren pigmentler kansere karşı savaşta etkili bir sebze olmasını sağlıyor. Kırmızı pancar A, B, C ve P vitaminlerinden zengin. İştah açıcı, besleyici özelliği var. Bileşiminde bulunan rubidyum sindirimi kolaylaştırıyor. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko ve manganez bakımından da zengin. Bitki, beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek veriyor. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biri. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini arttırıyor.

Malzemeler

1 adet orta boy kırmızı pancar
Sıcak su
1 çay kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

1. 1 adet kırmızı pancarı kabuklarını soymadan 4'e bölmek suretiyle keserek haşlıyoruz. 15 dk dan fazla haşlarsak beta karotenleri yok ermeye başlarız aman dikkat.
2. Pancar haşlanırken nitratları açığa çıkacağı için haşlama suyu mutlaka dökülmelidir. Haşlama suyunu döküp, pancarların kabuklarını soyalım. Elle kolayca soyulacaktır.
3. Pancarları çatalla iyice ezelim. Kıvamı için çok az miktarda sıcak su kullanalım.
4. Son olarak zeytinyağı ilavesiyle bebeklere afiyetle yedirelim.

6
Havuç Püresi (+ 6ay)

Malzemeler

2 diş sarımsak
1 adet ufak havuç
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 adet ceviz rendesi (+10 aylık bebekler için)

Yapılışı

1. Sarımsak minicik kesilerek su ile sotelenir.
2. Ardından minicik rendede rendelenmiş havuç ilave edilir, havuçların üzeri kapanana kadar su ile pişirilir.
3. Havuçlar pişince zeytinyağı ilave edilir. Bebeğin ihtiyacına göre blendırlanır, püre haline getirilir.
4. En son bebeğin ayı uygunsa ceviz rendesi ilave edilir. Yanında ruşeymli yoğurtla bebeklere afiyetle yedirilir.

7
Şimdiye dek, anne sütü veya demirle zenginleştirilmiş bebek maması, bebeğinize büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyduğu tüm besini sağladı. Ancak 6. aya yaklaştığında sindirim sistemi olgunlaşmaya başlayan bebeğiniz artık ek gıdaları da sindirmeye hazır hale gelir.

BEBEK NE ZAMAN HAZIR OLUR?

Altı aylık olan bebek, ihtiyaç duyduğu ek gıdalara geçiş için yeni yeni beceriler geliştirmeye başlar. Peki, onun ilk lokmayı almaya hazır olduğunu nasıl anlayacaksınız? Bunun en iyi yolu bebeğinizi takip ederek aşağıdaki işaretleri kollamanızdır.

✔️ Bebeğiniz destekle dik oturabiliyor.
✔️ Başını sabit tutabiliyor.
✔️ Kendisine mama verildiğinde ağzını açıyor veya öne doğru eğiliyor.
✔️ Ağzına mama konduğunda çıkarmak yerine çiğneyip yutabiliyor.
✔️ Sizin yediklerinize ilgi duyuyor.
8
Mercimekli Toplar (+ 9ay)

Not: Bu mercimek topları, gerek minik oluşuyla, gerek yumuşak oluşuyla, gerek eğlenceli şekliyle bebeklere harika bir parmak besin alternatifi. Eğer bebeğiniz parmak besinlere geçtiyse, bu toplar mutlaka ilgisini çekecektir.

Malzemeler

2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı ince bulgur
2 çay bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Çeyrek soğan
8-10 yaprak maydanoz

Yapılışı

1. Mercimekler iki çay bardağı su ile minik tencerede haşlanır. Suyun miktarı köftenin kıvamının tutmadı için önemli. Mercimekler piştiğinde, tencerede az sulu bir şekilde kalmış olmalı. (Eğer sizin mercimekler pişince tencerenin dibi kuru kaldıysa az az su ilavesi yapın.)
2. Pişen ve hafif sulu kıvamda akşam mercimeklere, ince bulgur ilave edilir. Su çekilene kadar 3-4 dk daha pişirilir.
3. Bu karışım beklemeye alınarak, ayrı bir minik tencere veya tavada soğan ve sarımsak minik minik doğrandıktan sonra su ile sotelenir.
4. 15-20 dk kadar dinlenen mercimek ve bulgur karışımına, sotelenen soğan sarmısak, zeytinyağı, incecik kıyılmış maydanoz ilave edilir ve yoğurulur.
5. 1 cm'i geçmeyecek minicik toplar oluşturmak üzere elde yuvarlanarak şekil verilir. Bebişlere afiyetle yedirilir.

9
Kimyagerlikten, Aşçı Anneliğe yolculuğum, oğlumun ek gıdaya geçişi ile başladı. Hangi yiyeceği nasıl pişirerek daha sağlıklı ve lezzetli hale getiririm diye araştırıp düşünürken, kendime ait sayısız ve güzel tarifler çıktı ortaya önce bu tarifleri çevremdeki arkadaşlarımla paylaşmaya başladım daha sonra onların baskısına dayanamayıp sosyal hesaplardan da yaptığım tarifleri anlatmaya yöneldim.

Şimdi, oğluma pişirdiğim sağlıklı ve lezzetli ek gıdaları, ayrıntılı tarif ve bilgilendirici nitelikteki notları instagram ve facebook sayfamdaki takipçilerimle paylaşıyorum.

Bebeklerimizin beslenmesi konusunda, burada ve sosyal hesaplarımda tüm Aşçı Anne'ler dayanışma halinde, herkes birbirini en iyiye, en doğruya yönlendirme gayretinde çünkü bilgilerimizi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz, vakit kaybetmeden doğruya en kısa zamanda ulaşıyoruz.

Bebeklerimizin ek gıdaya geçişinde yaşadığı zorlukları, gelin hep birlikte aşmaya çalışalım...



Sizlerle bu başlık altında oğlum Barlas'a yaptığım yemeklerin tariflerinini ve faydalı olacağını düşündüğüm blog yazılarımı paylaşacağım.
10
Bende size oğluma yaptığım ilk çorba tarifimi vereyim :)

Malzemeler

Yarım patates
Yarım havuç
1 yemek kaşığı irmik
1 çay kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

1. Patates ve havuç küp küp doğranır, malzemeleri 2-3 parmak geçecek seviyede suyla pişirilir.
2. Çorba pişmeye yakın irmikler ilave edilir ve 3-4 dk daha pişirilir.
3. Çorba piştikten sonra blendırlanır ve afiyetle yedirilir. Blendır kullanmayanlar tel süzgeçten geçirebilirler.

11
Şimdiye dek, anne sütü veya demirle zenginleştirilmiş bebek maması, bebeğinize büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyduğu tüm besini sağladı. Ancak 6. aya yaklaştığında sindirim sistemi olgunlaşmaya başlayan bebeğiniz artık ek gıdaları da sindirmeye hazır hale gelir.