Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - βαlκιz

81
  Öğrenmek onun gelişimi için çok önemli bir süreç. Önünde ona yol gösterenler olması belirsizlikleri yok etmek adına minik savaşçıya güç verecektir. Siz onun rehberi ve ilk  öğretmenisiniz. Unutmayın  çocuklar öğretmenlerine hayranlık duyarlar. Onu taklit etmek ve onun gibi olmak isterler. Bu nedenle yaptıklarınızın tekrarlanacağını ve iyi yada kötü huyların sizlerden bebeğe geçeceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. 

 

Ayrılık Korkusu :

 

13 aylık bebek güçlü ayrılık endişesi yaşamaya devam etmektedir. Annesinin gideceğinden ve geri gelmeyeceğinden şüphelenmektedir. Siz diğer odaya gideli henüz 2 dakika olsa bile patırtı kopabilir! Çünkü bu iki dakika miniğe aylarca süren bir ayrılık olarak gelmiştir. Bebeğin zaman algısı gelişmemiştir ve bir dakika ile bir yıl arasındaki farkı anlaması pek kolay değildir. Yaşamın ilk yıllarında ''cee'' oyunu oynamak ayrılık korkusuna alışması için güzel bir yöntemdir. Bu günlerde onu yavaş yavaş yeni bir oyuna daha hazırlayabilirsiniz:"saklambaç". Saklanın ve sonra gelin! Bu şekilde bebeğiniz sizin kaybolmayacağınıza ve tekrar geri geleceğinize olan inancını pekiştirirsiniz.

İşe gitmeden önce "anne gidecek, geri gelecek"  "bay bay" diyerek çıkın. Siz asansördeyken onun ağlayan sesini duyacak ve çok üzüleceksiniz. Ama inanın apartmanı terk ettiğinizde bebek sizi çoktan unutmuş olacaktır.(Aslında hiçbir şeyi unutmuyor sadece ilgisi başka yere kayıyor)


Bebek Beslenmesi :

 

13 aylık bir bebek beslenmesinde anne sütünün yeri daha az , katı gıdaların yeri daha çoktur. Ağırlıklı olarak geceleri emzirmeye devam edebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü 2 yaşına kadar emzirmeyi (İngilizce Sayfa) savunmaktadır. Ancak siz bebeğinizi sütten kesmek istiyorsanız bunu kademeli olarak gerçekleştirin. Çocuğun ani ve sert değişikliklere halen duyarlı olacağını unutmayın. Akşamları daha kısa süreli emzirmeler yaparak buna başlayabilirsiniz. Böylece beyninize ''süte daha az ihtiyaç var '' sinyali gönderirsiniz. Bir süre sonra vücudunuzdaki o harika düzen,sinyalle nasıl daha çok süt vermeye başladıysa,  bu kez sütü keser.

Bebek Ve Televizyon :

 

Uzmanlar  ilk 2 yıl  televizyonu yasaklıyorlar. Bunu sağlayabiliyorsanız sizi takdir etmek lazım. Çünkü bu dönemde bebeğinizin Televizyona ve DVD ye ihtiyacı kesinlikle yok. Ama eğer televizyonsuz bir ortam zor oluyorsa, bunu mümkün olduğunca minimuma indirmek lazım. Televizyonu yemek yedirmenin bir aracı olarak kullanmak da yanlış. Bebek, beslenmenin önemli bir iş olduğunu anlamalı.

Tekrar Etmek :

 

13 aylık bebeğin tekrar eden bir hayatı algılaması daha kolay olacaktır. Sabah kahvaltı yapılıyor, sonra oyun vakti. Öğlen uyku var, sonra akşam banyosu ve kitap okuyup uykuya dalmak. İnsanoğlu doğası gereği belirsizliği sevmez. Bu, sizin ortalıkta dolaşmayı artık iyice sevmeye başlayan bebeğiniz için de geçerli. Rutinleri bozmamaya çalışın. Tekrar demişken,13 aylık bir çocuk, çevresini ve  en çok da sizin taklidinizi yapmaya devam eder. Karşısına oturup el salladığınızda, alkış çaldığınızda aynısını yapmak onu çok mutlu eder. Muhtemelen bu hareketlere güçlü bir kahkaha eşlik edecektir.




Güvenlik :

 

Bebeğiniz ayaklandıkça güvenlik uygulamalarınızı sık sık gözden geçirmelisiniz. Onun içindeki merak duygusu hiç tahmin etmeyeceğiniz aksiyonlara gebe olabilir. Birkaç ay içinde tırmanma onun için bir çocuk oyuncağı(!) haline gelecektir. Ev kazalarına karşı dikkatli olun ve ilkyardım konusunda bilgi alın.

Bilgi Hapı:

13 aylık  bebek, yeni bir yeteneğini keşfedebilir: bağırmak. O, sesini yükselterek konuştukça ve bağırdıkça çok eğlenecektir. Ancak, Aynı şey sizin için geçerli olmayabilir. Onun bağırmaları sizi rahatsız ediyorsa ,''bağırma'' diye bağırmak  yerine yapabilecekleriniz var. Ona yüksek olmayan bir ses tonuyla şarkılar söyleyin. Zaman zaman kulağına eğilip fısıldayarak konuşun. Bu şekilde kendini ifade etmenin sadece bağırmak olmadığını ona öğretmiş olursunuz.
 
alıntıdır
82
  Birçok kaynak hamileliği 9 ay değil, 21 ay olarak hesaplamaktadır. Buna göre, yaşamın  ilk yılı, anne karnında olmanın uzantısıdır. Bu Görüşe göre birey, gerçek  dünyasında yaşamaya 1 yaşını geçince başlar! Sık Ağlamalar, sık hastalanmalar ve emekleme artık geride kalmıştır. Bundan sonra yürümek, koşmak,uzun cümleler kurmak, daha çok oyun ve oyuncak, yeni arkadaşlar, sportif ve enerjik yapı ve beslenme gündemin yeni başlıkları olacaktır.

Yürüme Zamanı :



Minik kızınız veya oğlunuz henüz yürümeye başlamadıysa, bunun eli kulağında olduğunu bilmelisiniz. Şu aralar muhtemelen bolca ayağa kalkmalar ve tutunarak yürüme dönemidir. Özellikle ev içinde eşyalara tutunarak bir keşif gezisi yapmak bebeğin çok hoşuna gidecektir. Sizin elinize hatta parmaklarınıza tutunarak denge sağlamak ve hayatı öyle adımlamak da "minik kaşif" in hoşuna gidebilir. Onun için tehlike oluşturabilecek her şeyi önceden sezmeye çalışmak ve gerekli önlemleri almak sizin göreviniz olacaktır. İlk adımların Bebeklerin 15-16 aylık olunca görüldüğü bir çok vaka olduğunu da unutmayın.

Kişilik Gelişimi :



1 Yaş , bebeğin bağımsızlığını ilan etmeye başladığı dönemdir. Artık her geçen gün onun kendi başına daha çok zaman geçirdiğini göreceksiniz. Dünyayı tanıdıkça ilgi ve merak duygusu her geçen gün daha da artacaktır. Ancak o yine de sizin her zaman ulaşılabilir olmanızı bekler. "Anne!! " dediğinde sizin hemen arkasında duracağınızı(kelimenin her iki anlamıyla da) görmek ister. Hatta bunu sık sık test eder. Onu çok fazla kısıtlamadan "hayır ve yapma" kelimelerini mümkün olduğunca tehlikeli durumlarda kullanarak ilerlemenizde fayda var. Yapması doğru olmayan ancak tehlike de yaratmayan durumlarda dikkatini başka yere çekmek en uygun yöntem olacaktır. Örneğin, evde yerde bulduğu bir oyuncak kamyonu  ağzına götürdüğünü görürseniz ,ona ''bak burada ne güzel bir kuş var diyerek''dışarıyı gösterin. Bu şekilde onun merak duygusunu zedelemeden yanlış şeyler yapmasını engellemiş olursunuz. Ancak elektrik prizine yaklaştığını görüyorsanız "Hayır"ı kullanmakta tereddüt etmeyin.

Beslenme :



1 yılı dolduran bebekler artık aile yemeğinden pay almak ister. Siz ne yiyorsanız onun da ondan yemeğe hakkı vardır artık. Renkli beslenme kurallarına sizin de uymanız ve onu mümkün olduğunca farklı yiyeceklerle beslemeniz gerekir. Bebeği inek sütüyle daha çok besliyor olabilirsiniz. Bebeğin ihtiyacını süt ve süt ürünlerinden karşılamak son derece akıllıca.  Ancak özellikle geceleri biberonu çocuğa verip o şekilde uykuya dalmasını beklemek çok doğru bir hareket değil. Bu durumda diş çürüklerine ve orta kulak iltihabına yakalanma riski yükselebilir. Ayrıca geceleri aşırı beslenen bebek,gündüz daha az yemeyi tercih edebilir.

Diş Bakımı :



Bebeğiniz birinci yaşını kutlarken ağzında bol miktarda diş bulunması olasıdır. Özellikle anne baba diş konusunda pek şanslı değilse,bebeğin de risk altında olduğunu unutmamak gerekir. Diş bakımı için ilk nokta bebeğin şekerli gıdalarla aşırı beslenmesinden kaçınmaktır. Bu hem bebeğin şeker içermeyen besinler tüketmesini engeller, hem de dişlerde çürüklerden kaçınılmış olur. Diş macunu kullanmadan yapılan diş temizliği dahi bebeğinizin sağlıklı dişlere sahip olmasına sebep olur.

Bilgi Hapı:

1 yaşına gelen  ''maceracı'' emeklemek, gezmek, belki yürümek, dokunmak ve bolca kurcalamak ister. Onun için güvenli bir oda veya bir alan yaratabilirsiniz. Burada özgürce gezebileceği her şeyi kurcalayabileceği ve sizi endişelendirmeyen bir ortam yaratın. Sevdiği oyuncaklarını da buraya taşıyın. Bu şekilde onun maceracı kişiliğine engel olmamış ve aynı zamanda güvenlik kaygılarınızdan kurtulmuş olursunuz.


 
ALINTIDIR..
83
Forum Hakkında Önerim / LEYLEEEEEK
28 Kasım , 2010, 01:43:57
HANİ BİZİM LEYLEK MSJ GELİNCE LEYLEK GELİYODU
ŞİMDİ MSJ GELDİGİNİN ANLAYAMIYORUM
84
Sağlık Haberleri / kanda MİKROP
26 Kasım , 2010, 10:24:30
kanda mikrop hakkında bilgisi olan varmı
nasıl neden olur
benim kanım da mikrop varmış ama doktora soramadım neden olmuş diye
ialç verdi mikrop kurutucu
geçer inşallah
çünkü bembeyaz oldum eski rengime dönmek istiyorum :k06:
nette baktım bişey anlamadım  :cildir: neden olurki
eşim diyo ki zaten mikroptun şimdi kesinleşti :toothy10: :ehi: :ehi: :toothy10:
85
doğum günün kutlu olsun canım
nerdesin niye gelmiyosun çok özledik seni
bebegin nasıl sen nasılsın
hayatında herşey yolundadır umarım
inşallah mutlusundur
herşey gönlünce olsun yeni yaşında
seni çok özledik geeeeeel :director: :director: :flowers: :flowers: :flowers: :flowers: :flowers: :flowers:
86
DİL HAREKETLERİ:
Ø Dili dışarı çıkarmak
Ø Dili dudakların sağına soluna değdirmek
Ø Dili dışarı içeri çekmek
Ø Dili buruna doğru sokmak
Ø Dili çeneye doğru çıkarmak
Ø Dilin ucunu alt-üst dişlerle ısırmak
Ø Dil ile dudakları yalama.(yuvarlayarak)
Ø Dili üst ön dişlere değdirme
Ø Dili şıklatma (dil ile üst damağa vurup alt damağa çekerek ses çıkarma)
Ø Dil ucunu üst dişlerden en aşağıdaki ve en soldakine değdirme
Ø Dil ucunu alt dişlerden en sağdaki ve en soldaki üzerine değdirme
Ø Dili ağız içinde (u) biçiminde kıvırma (yanlarda)
Ø Dil ile dudakları ıslatma
87
Yaşayan Batıl İnanç ve Hurafelerden Bazıları:

Hâlâ yaşayan bazı bâtıl inanç ve hurâfeleri saymaya çalışalım:

"At, avrat ve silâh uğursuzdur."

"Ayna kırılması uğursuzluktur, ayna kırılan ev yedi sene iflâh olmaz."

"Ateşle oynayan çocuk altını ıslatır."

"Ayın 13'ü uğursuzdur."

"Gece tırnak kesilmez, ev süpürülmez."

"Gece ev süpürülürse fakirlik gelir."

"Geceleri aynaya bakılmaz."

"Gece vakti, bir evden başka bir eve kazan, tencere ve tava verilirse mutlaka ölüm olur."

"Gece, vaktinden önce öten horoz uğursuzluk getirir."

"Pazar günü çalışmak uğursuzluktur."

"Salı günü işe başlanırsa bitmez, sallanır."

"Salı günü yeni elbise giyilirse yanar."

"Çarşamba gecesi işe başlanırsa, 'Çarşamba karısı'nı kızdırır ve o eve kötülüğü dokunur."

"Çarşamba günü yorgan kaplayan hastalanır."

"Çarşamba günü süt içmek, ev satın almak iyi değildir."

"Perşembe günü çamaşır yıkanırsa zengin olunur."

"Cuma akşamı ev süpürülürse meleklerin kanadı kırılır."

"Cuma günü ev süpüren veya çamaşır yıkamak, fakirlik getirir ve günahtır."

"Çocuğu ölen kadın, Cuma günleri hiçbir iş yapmaz."

"Cuma günleri çocuğun ayakları câmi kapısına bağlanır ve namazdan sonra çözülürse, hasta olmaz."

"Henüz konuşamayan çocuğun ağzı, Cuma salâsı verilirken câmi anahtarıyla açılırsa, çocuk hemen konuşmaya başlar."

"Cumartesi günü çamaşır yıkamak uğursuzluk getirir."

"Arefe günü dikiş dikmek günahtır."

"Arefe günü dikiş diken kadının ölmüş çocuğu varsa, onun derilerini diker."

"Misafirin ardından ev süpürmek iyi değildir."

"Makasın ağzı açık kalırsa, kefen biçmeye yarar."

"Makasın açık kaldığı evde kavga çıkar."

"Elden ele makas alınmaz, makas düşman sayılır."

"Elden ele sabun alınmaz, uğursuzluk getirir."

"Hapse giren biri, ölmüş birisinin yüzüğünü takarsa hapisten çabuk çıkar."

"İnsanın önünden kara kedi geçmesi, uğursuzluk sayılır."

"Tavşan, tilki, kara köpek birinin yoluna çıkarsa uğursuzluk getirir."

"Kapı eşiğine basan, iftiraya uğrar."

"Merdiven altından geçmek uğursuzluktur."

"Başa pisleyen kuş, talih kuşudur; Kuş pisliği başına düşene para gelir."

"Şimşek çakarken kırmızı giyilmez."

"Terlik ve ayakkabının ters dönmesi iyi değildir."

"Evliliğin ilk günü, gerdek gecesinde, erkek veya kadın, hangisi önce uyursa o daha evvel ölür."

"Gerdek gecesi, karı ile kocadan hangisi daha evvel diğerine tokat vurursa, onun sözü daha çok dinlenir.

"Zifaf gecesi gelin ve dâmat sabunla yıkanırsa, sabun acı olduğundan, aralarına acı ve ayrılık girer."

"Ev süpürülürken süpürge birine dokunursa uyuz olur. Süpürgeye tükürülürse hastalık bulaşmaz."

"Gece tırnak kesilirse ömür kısalır."

"Cenâze yıkanırken teneşirin altına dökülen su, bir şişeye konup habersiz sarhoşa içirilirse içkiyi bırakır."

"Nazara uğrayan kişi, kuşkulandığı insanın saçından, ayakkabısından veya elbisesinden habersiz bir parça kesip yakarak dumanı ile tütsülenirse nazarı geçer."

"Kötü bir hastalıktan söz edilirken: 'Değirmenden geldim unluyum' denilmezse o hastalık, söyleyene bulaşır."

"Sarılık hastalığına tutulan kişinin 'izinli' denilen biri tarafından alnı jilet ya da çakı ile çizilir. Akan kan alnına ve burnuna sürülür. Yaradan kan aktıkça hastalık da akar gider."

"Dişi ağrıyan bir kişi mezarlığa gider, mezar taşını ısırır, arkasına bakmadan geri gelirse ağrısı kesilir."

"Başı ağrıyan bir kadın câmiye gider, yazması (başörtüsü) ile câmiyi süpürür ve yazmayı tekrar başına örterse başının ağrısı gider."

"Evden çıkan erkek, işine giderken önünü kadın keserse (kadın adamın önünden karşıya geçerse) adamın işi ters gider."

"Kısa boylu kadınlar uğursuzdur."

"Bir kız akşam ezanı okunurken merdiven altından geçerse kısır kalır."

"Cuma günü ezan okuyan müezzine kızın başörtüsü veya mendili sallattılırsa nasibi çıkar."

"Evli birinin yüzüğünü bekâr kız takarsa kısmeti kesilir."

"Bekâr kız, evli birinin gelinliğini giyerse kısmeti kesilir."

"Gelin olanın duvağı evde kalmış kızın başında çözülürse kızın bahtı açılır."

"Evde kilitlenen kilit, bayram sabahı veya Cuma günü, namazdan önce imam tarafından câmide açılırsa kızın bahtı açılır."

"Ellerini birbirine bağlayanın kısmeti kesilir."

"Ellerini kavuşturanın kısmeti kapanır, anası ölür."

"Hâmile bir kadın yumurta yerse çocuğu terbiyesiz olur."

"Hâmileyken anahtar açanın doğumu kolay olur."

"Bir hâmile kadın ölü yıkanırken suyundan atlarsa çocuğu baygın doğar."

"Aş yeren bir kadın, çirkin bir yere bakarsa çocuğu çirkin olur."

"Doğum yapan kadın, yedi gün çocuğunun yanından dışarı çıkmaz. Çıkarsa cinniler gelir, çocuğu götürür. Başka bir çocukla değiştirir."

"Çocuğu yaşamayan bir kadın bir yatıra 'Bunu sana sattım' der ve kurban kestirir. Çocuk dünyaya gelince eğer kız ise adını Satı, oğlan olursa Satılmış koyar. Aksi halde çocuk yaşamaz."

"Çocuğu yaşamayan kadın, yeniden doğum yaptığında 40 evden topladığı parçalarla gömlek dikip çocuğuna giydirirse çocuğu yaşar ve ömrü uzun olur."

"Çocuğu ölen bir kadın Cuma günü iş yapmaz."

"Lohusa kadının ve çocuğun yastığı altına iğne, çuvaldız, kama, bıçak konulursa albasmaz."

"Lohusa kadının bulunduğu yere süpürge, Kur'an, soğan, sarımsak asılırsa 'alkarısı' loğusa ve çocuğa zarar vermez."

"Hayızlı kadın, sebze bahçesinden geçerse sebzeleri kurutur."

"Hayızlı kadın akşam ezanından sonra küpten turşu çıkarırsa turşu bozulur."

"Gelin eve ilk geldiğinde kaynanasının iki bacağı arasından içeri girerse saygılı olur."

"Yeni doğan çocuğun ilk dışkısı, yattığı odanın eşiğine veya beşiğinin altına konursa cadı zarar vermez, nazar da değmez."

"Yeni doğan çocuğun beşiği altına türbe ve kabirlerden toprak getirilip konursa çocuğu cadı boğmazmış." (Buna bazı yerlerde cüher almak denilir.)

"Bebek fıtık doğarsa, külotu çalı ağacını bir dalı yarılarak arasından geçirilince fıtığı iyileşir."

"Bebeğin kırkı çıkmadan tırnağı kesilirse, ya arsız ya da hırsız olur."

"Yeni doğan çocuk, bayram günü bir dişi eşeğe ters bindirilip köyün etrafında dolaştırılırsa ömrü mutlu geçer."

"Çocuğun doğduğu yerde elişi yapılırsa, göbeği düşmez."

"Cuma günü çocuğun ayakları bir câmi kapısında bağlanır, Cuma namazından sonra çözülürse hastalığa tutulmaz."

"Bebek ayakları altından öpülürse talihsiz olur."

"Çocuk dünyaya geldikten sonra yıkanıp tuzlanır ve sofraaltı denilen beze sarılırsa tokgözlü olur."

"Çocuğun göbeği, câmi duvarına veya avlusuna gömülürse dindar, medresenin (okulun) bahçesine veya avlusuna gömülürse âlim, ahıra gömülürse malcı olur. Ayrıca suya atılırsa huyu temiz, evin içinde bir yere gömülürse gözü dışarıda olmaz."

"Boyu ölçülen çocuk kısa kalır."

"Çocuğun boyu metre ile ölçülürse ömrü kısa olur."

"Sünnetsiz ölen çocuğun parmaklarından birinin kırılması gerekir."

"Çocuk sünnet olurken annesi oklava sallarsa, sünnet acısız ve kolay olur."

"Küçük çocukların yüzünde yara çıkarsa, deniz kenarında yaşayan ve denize giren biri tarafından okunup yüzü meshedilirse yaraları iyileşir."

"Yürüyen çocuğun emeklemesi, misafir geleceğinin işaretidir."

"At, öküz, inek, dana gibi büyükbaş evcil hayvanlar, eğer gece ahırda huzursuzsa, bağırıyor, kişniyor veya böğürüyorsa, o evden biri ölecektir."

"Ölü yıkandıktan sonra kazan ters çevrilmezse bir başkası daha ölür."

"Bir evden ölü çıkarsa o evdeki su kapları boşaltılır. Eğer boşaltılmazsa Azrâil suları ellediği için biri yine ölebilir."

"Cenaze çıkan ev ile çevresindeki evlerin suları dökülmelidir. Çünkü Azrâil kılıcını o sularda yıkar. Sular bu kılıçla pislendiği için içilmez olur."

"Gece vakti bir evden başka bir eve kazan, tava veya tencere verilirse ölümü celbeder."

"Gece sandık açmak, kendi mezarını açmaktır. Yani ölümü çağırmaktır."

"Bir evdeki eşyalardan herhangi biri kendi kendine düşer veya kırılırsa ölüme işarettir."

"Ayakkabı çıkarılırken ters çevrilirse o evden cenâze çıkar."

"Kefen diken iğne kırılmalıdır. Zira ölümü ve uğursuzluğu celbeder."

"Saçakta baykuş ötmesi, ölüme işarettir."

"Bir genç askere giderken evden çıkmadan önce bir dilim ekmeğin yarısını yer, yarısını da geri bırakırsa, artık ekmek onu çağıracağı için kazaya belâya uğramadan geri döner."

"Biri yolculuğa çıkıp gurbete giderken arkasından yola su dökülürse, su gibi yolculuğu olur, kazaya uğramadan sağ sâlim yerine ulaşır, gurbetten çabuk döner."

"Biri yolculuğa çıkarken arkasından aynaya su serpilirse kazaya uğramaz."

"Bir kişi sabunu başka birine elden verirse, sabun acı olduğu için, acı olaylar görülür veya o iki kişi arasına düşmanlık girer."

"Gök gürlerken buğday ambarına el ile vurulursa hasat çok olur."

"Nar tanelerini yere düşürmeden bir bütün narı yiyip bitirebilen cennete girer."

"Tarla veya bahçede bitkiler hastalanmış ise, tarla sahibinin güneş doğmadan önce, tarlasının etrafını koşarak dolaşması gerekir."

"Çeltik ekilen arazinin etrafı eşeğe binmiş bir kimse tarafında Kur'an okunarak dolaşılırsa, o araziye dolu yağmaz."

"At nalı asılan yere nazar isâbet etmez."

"Önünde 'beş taş' oyunu oynanan eve fakirlik gelir."

"Cezveden su içilirse zengin olunur."

"Ayakkabılar ters dönerse şeytan üzerinde namaz kılar."


Daha neler neler... Saymakla bitmeyecek bir sürü bâtıl inanışlar...

Dikkat edilirse, hurâfe ve bâtıl inanış olarak kabul edilen haftanın hemen bütün günleri ya belâya, ya da günaha sebep gösterilmiştir. Sanki müslümanın temizlik yapması, çalışması suç kabul edilmiştir. Bu inanç, hem ibâdetlere, hem temizliğe, hem çalışıp kalkınmaya ihânettir.

"Yıldızname"ye baktırmak, "fal" açtırmak, "sevicilik" yaptırmak, "sihir" bozdurmak, "muska" yazdırmak, "tılsım" yaptırmak, "afsunlanmak" için diyar diyar, semt semt hoca(!) arayanlar, dileğinin yerine gelmesi için türbe ve evliya mezarlarını/yatırları dolaşanlar, kızının nasibini açtırmak için il il üfürükçü arayanlar azımsanmayacak kadar çoktur. Göğüse ve göbeğe muska yama cür'et ve ahlâksızlığına tevessül edenler ve bunların tuzağına düşüp pişmanlığını sineye çekenler de az değildir. Kimi yerde gelin, kocasının evine girerken "kaynanasının iki bacağı arasından geçerse saygılı olur" diye inanılmak, dolayısıyla insan onuru ayaklar altına alınmaktadır. Kimi yerde de "yeni doğan çocuğun ilk dışkısı, cin çarpmasın, nazar değmesin diye, yattığı odanın eşiği altına konulmakta, bazı yerlerde de bebeğin beşiğine mezarlıktan toprak getirilerek konulmaktadır.

Kurşun dökmek, muska ve nazar boncuğu takmak gibi eski hurâfe ve bâtıl inanışların yanında; modern hurâfe ve çağdaş bâtıl inanışların da sosyete çevreleri, üniversite öğrencileri ve Batı kültürüyle yetişmiş insanlar başta olmak üzere, toplumda giderek yaygınlaştı(rıldı)ğını belirtmek gerekiyor. Burç taşları, şans ve uğur getireceğine inanılan çeşitli taş, yüzük, kolye veya boncuklar, sinema filmleri veya tv. dizilerindeki kahramanlara ait resim ve aksesuarlar, muska yerine uğur ve şifa kolyeleri, taşları, nazar değmesin diye elini kulağına tutup tahtaya vurmalar, aksırınca "çok yaşa" demeler ilk sayabileceğimiz modern gereçler ve tavırlardır.

Tabii, bunların yanında cinciliğin modern şekli olan medyumluk, falcılığın bin bir çeşidi, burçların ve gök cisimlerinin insan kaderi üzerinde etkisi olduğuna/tanrılığına inanmanın bir yansıması olan burç falları, müneccimliğin modernize edilmiş şekli olan astroloji, felekle ve feleğin kadere etkisiyle ilgili inanış ve deyimler, ruh çağırma ve reenkarnasyon inanışları, insanın maymun soyundan geldiğine inanmak, İmanî hakikatlerin çoğunun bilimsel olmadığı, bilimin tek doğru ve gerçek mürşit olduğunu kabul, tabiat/doğa veya tesadüfe yaratıcılık atfetmek gibi bâtıl inanışlar ve modern hurâfeler...

Türbe ve yatırlardaki mantık dışı hurâfelerin çağdaş ve modern şekillerini de televizyon izleyen herkes görmekte, mâtem törenlerini, andiçmeleri... bilmekte. Simokinli resepsiyonlar, tuhaf, saçma ve İslâm dışı kuralları olan törenler, seromoniler, âyinler, tapınmalar... Kolej ve üniversite mezunlarının keplerini havaya fırlatmaları, kıyâfet dayatmaları vb. zorunluluklar da resmî hurâfeler olarak sayılabilir. Bütün bunların yanında kapitalizm, komünizm, kemalizm, laiklik gibi her türlü beşerî ideolojiler, İslâm'a ters dünya görüşleri ve felsefî anlayışlar, tâğutî yaklaşımlar, Bel'amca yorumlar çağdaş bâtıl inançlar ve modern hurâfelerdir. [806]


 
88
Sizin Seçtikleriniz / YouTube Açıldı!
31 Ekim , 2010, 14:06:03
2,5 yıllık süren yasak bugün son buldu. Popüler video paylaşım sitesi YouTube'a erişim yasağı kaldırıldı.30/10/2010 19:15Yaklaşık 2,5 sene önce, yayınlanan bazı videolar nedeniyle mahkeme tarafından erişimi yasaklanan, dünyaca ünlü video paylaşım sitesi YouTube'un üzerindeki yasak nihayet kalktı. (YouTube Yasağı Kalkıyor Mu?)

Yasağa neden olan videoların kaldırıldığının tespit edilmesinin üzere, yetkili mahkeme verilen erişim yasağı kararının kaldırıldığını açıkladı.


90
 :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz: :muzz:
YARIŞMADAKİ FAVORİ ÜNLÜNÜZ KİM GERÇİ DAHA YENİ BAŞLADI BAKALIM NASIL OLCAK
91
Pek çok anne baba çocuklarda görülen şiddet davranışları ve saldırganlıktan dolayı endişeye kapılıyor. Oysa ki çocuklar doğduklarında henüz şiddeti bilmiyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Psikolog Şebnem Çoban, saldırgan davranış sergileyen çocuğun çevresindeki kişilerden etkilendiğine işaret ediyor.




Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Psikolog Şebnem Çoban, çocuklarda görülen şiddet davranışları ve saldırganlığın öğrenilen davranışlar olduğunu vurguluyor. Çocukların doğduğunda bu davranışlara sahip olarak doğmadıklarını, zaman içinde, çevrelerindeki diğer kişileri izleyerek bu davranışları öğrendiklerini belirten Çoban, "Bebekler ve/veya çocuklar saldırganca davranışlar sergilediklerinde, çevresindeki kişilerin verdiği tepkilere göre bu davranışları öğrenir" diyor.

Kimi anne babaya göre dünyanın en zor işi çocuk yetiştirmek, kimilerine göre de en kolay işi. Çoğu anne babanın çocuklarını yetiştirirken zorlandıkları zamanlar olabilir, bunların başında da okulöncesi yaşlarda çocuklarda gözlemlediğimiz şiddet içerikli davranışlar geliyor. Çoğu anne baba, çocuklarının kendilerine, oyuncaklara veya çevrelerindeki diğer kişilere saldırganca davranışlar sergilediklerinde ne yapacaklarını bilemediklerini ifade ediyor.

Uzman Psikolog Şebnem Çoban, her yaştan çocukta çevresel faktörlere bağlı olarak farklı türde saldırganlık davranışları gözlemlenebileceğini vurguluyor. Örneğin, bebeklik döneminde ağlama ve ısırma, okul öncesi dönemde oyuncaklara ve çevresindeki kişilere zarar verme gibi davranışlar ortaya çıkabiliyor.

Her birey gibi çocuklar da olumlu ve olumsuz tüm duyguları yaşar. Bunlardan biri de öfke duygusudur ve bireyin öfke duygusuyla başa çıkmasını sağlayacak zihinsel ve duygusal beceriler olgunlaşma ile kazanılır. Çocuklar öfkelendiklerinde, bu duyguyla başa çıkacak zihinsel ve duygusal becerilere sahip değillerse, şiddet içerikli davranışlara başvurabilirler. Özellikle 0-3 yaş arası dönemde, normal gelişimine bağlı olarak çocuklar "özgür" olmak isterler, kuralların olmasından, kısıtlanmaktan hoşlanmazlar. Bu şekilde "engellenen" çocukta öfke duygusunun oluşması "normal" sayılabilir ve öfke duygusuyla başa çıkamayan çocuk şiddet içerikli davranışlar sergileyebilir.



92
Vücut Bakımı / hangi epilatörü önerirsiniz
27 Ekim , 2010, 18:32:44
epilatör alıcam hangisi iyi hangisini önerirsiniz
ve yüz başlıklı olandan istiyorum varmı kullanan
93
  Ülkemizde özellikle çocukluk çağında parazit enfeksiyonları sıklıkla görülmektedir. Parazitler içersinde en sık olarak görülen barsak parazitlerinden bir kaçını sizlere anlatmak istedim.

Daha önceleri istatistiksel bilgiler çocuklarda barsak parazit görülme sıklığını % 75 olarak veriyordu. Bugün oranların bu denli yüksek olduğunu sanmıyorum ama çok da düşük olmadığını biliyorum. Bir çok çocuğun ailesi durumun farkında olmadığından gerçek oranlar yine de yüksek olabilir.

Bu yazımda ülkemizde sık görülen parazit enfeksiyonlarını ele alacağım.

Parazit Nedir :
Parazit enfeksiyonları protozoon, helmint ve artropod gibi organizmaların neden olduğu enfeksiyonlardır. Halk arasında böcek, solucan gibi isimler verilen organizmalardır.

Protozoonlar tek hücreli organizmalardır ve konaklarında bölünerek çoğalırlar. Bulaşma genellikle parazitlerin kendilerinin veya yumurtalarının bulaşmış olduğu su ve besinlerin ağız yoluyla alınması ile gerçekleşir. İçme suyunun temiz olmadığı ve genel hijyen ve sanitasyonun yetersiz olduğu bölgelerde daha sık görülür.

Helmintler çok hücredirler ve konakta bölünmezler.

Bir parazit konağa girdiği zaman ya ölür veya konağa zarar vermeden veya zarar vererek yaşamaya devam edebilir. Parazitler enfeksiyon oluşturmak ve konakla birlikte yaşamak için adeta istilacı bir tutum içindedirler. Vücudun savunma sistemine karşı kendilerini koruyucu mekanizmalar geliştirirler. Fiziksel varlıklarının devamı ve kendi besin ihtiyaçları için adeta konağın vücudu ile bir yarışa girerler. Bir çok parazit enfeksiyonunda anemi (kansızlık) görülmesinin sebebi de budur. Parazit bedeninde bulunduğu canlının kanı ve aldığı besinlerle yaşamını sürdürür.

Parazit enfeksiyonlarının çoğu bir belirti vermeksizin veya hafif belirtilerle seyredebilirken çok ciddi hastalıklara da sebep olabilirler.


Yuvarlak Solucanlar ( Askariyazis)

En sık görülen parazitlerden biridir. Her iklimde ve her ülkede görülür. Çocuklarda erişkinlere göre daha sık rastlanmakta ve özellikle okul öncesi çocuklarda, ılıman iklimlerde daha yaygın olarak görülmektedir. Bunlar toprak solucanlarına benzerler fakat renkleri kirli beyaz – sarımsı olmaları ile onlardan ayrılırlar.

Yuvarlak solucanlar larva içeren döllenmiş olgun yumurtaları ile bulaşır. Enfekte kişinin dışkısı ile dışarı atılan yumurtalar, herhangi bir nedenle ağız yoluyla alınmasından sonra larva midede yumurtadan çıkar, incebağırsak duvarından kana geçerek akciğere ulaşır. Akciğer dokusunda olgunlaşan larva bronşlara ve soluk borusundan gırtlak bölgesine ulaşır ve buradan tekrar yutulur. İncebağırsağa gelen larvalardan olgun erişkin solucanlar oluşur.

Erkek solucanlar 15-25 cm uzunluğunda ve 3 mm enindeyken dişileri 25-35 cm ve 4 mm'dir. Dişi solucanların yaşam süresi 1-2 yıldır ve bir dişi solucan günde 200,000 civarında yumurta üretir. Yumurtaları uygun olamayan koşullara bile dayanıklıdır.

Yuvarlak solucanlar dışkı ile bulaşan bir enfeksiyondur. İnsan dışkısının gübre olarak kullanılması, tuvalet sonrası temizliğe özen gösterilmemesi, tuvaletlerin açıkta olması gibi hijyen kurallarına uyulmaması veya yetersizliği durumunda bulaşma olasılığı çok yüksektir.

Yuvarlak solucanın bulaştığı kişilerin çok azında hastalık gelişir. Bunun nedeni mide asidinde ölerek, etkisiz hale gelebilirler. Hastalık belirtileri genellikle larvaların akciğere göçü sırasında veya erişkin formlarının bağırsakta bulunduğu zamanlarda ortaya çıkar.

Akciğer safhasında; mevsimsel bulaşma olan bölgelerde mevsimsel zatürre şeklinde görülebilir. Öksürük,  kanlı balgam,  kanda ezinofil (bir tür lokosit) hücrelerin artışı en belirgin bulgulardır.


Erişkin dönemlerinde ise bağırsakta veya safra yollarında yerleşerek konağın beslenmesini  bozarak hastalanmasına sebep olabilirler. Karın ağrısı, gerginliği gibi şikayetler görülür. Yuvarlak solucan bulunan çocuklarda dışkıda azot ve yağ atılımı azalır, çok yoğun enfekte çocuklarda solucanlar bir kitle oluşturarak bağırsak tıkanmasına sebep olabilir.

Ani ve şiddetli karın ağrısı, safralı kusma gibi bulgular ortaya çıkar. Vücutta çok fazla solucanın varlığı safra yollarını tıkayarak karında sancılanma, bulantı, kusma ve ateşe neden olur. Sarılık nadir görülür.

Tanı solucanın veya yumurtasının dışkıda veya kusmukta görülmesi ile konur.

Tedavisi genellikle 8-10 gündür.

KIL KURDU (oksyuriasis)
Kıl kurdu enfeksiyonları dünyanın her yerinde yaygındır. Doğal konağı insandır. Her yaşta görülmekle birlikte 5-14 yaş arasında en sıktır. Kalabalık yaşam koşullarında, kurumlarda yaşayanlarda yaygındır. Oldukça zararsızdır.


İplik şeklinde hareketli bir bağırsak parazitidir. Erkekleri 2-6 mm, dişileri 8-12 mm uzunluğundadır.

Enfekte kişilerde dişi erişkin kıl kurtları gece uykudan 2-3 saat sonra anüsten dışarı çıkarak makat civarına binlerce yumurta bırakır ve kısa süre içinde ölürler. Yumurta 6 saat içinde bulaşıcı özelliğini kazanır. İç çamaşırlarına bulaşan, yatağa dökülen ve ya da oluşturduğu kaşıntı hissi ile o bölge parmakla kaşındığında, tuvalet sonrası makat temizliği esnasında kişinin eline, tırnaklarının arasına geçerler. Bu nedenle tekrar tekrar bulaşma ve çocuktan çocuğa bulaşma riski fazladır. Oda sıcaklığında 2-3 hafta canlı kalabilir.  Çamaşırlarda, yatak ve çarşaflarda da yumurta bulunduğunda bulaşma ortamı oluşturur. Kıl kurdu bulaşmış çarşafların silkelenmesi ile havaya saçılan yumurtaların ağız bölgesine ulaşarak bulaşması da mümkündür.


Kıl Kurdu ağız yoluyla bulaşır. Yutulan yumurtalar midede larva şekline ulaşır ve kör bağırsağa göç ederek erişkin forma gelir. Makat bölgesinde yumurtaların larva şekline gelmesi ve anal yoldan tekrar bağırsağa girmesiyle de tekrarlayabilir.   

Kıl kurdu genellikle belirtisizdir. En sık görülen belirti geceleri görülen makat bölgesindeki kaşıntılarıdır.  Vücudun bazı bölgelerinde cerahatli enfeksiyonlar gelişebilir. Uykusuzluk, gece korkuları, diş gıcırdatma, gece işemeleri olabilir. Kıl kurdunun çok fazla yoğun olması halinde çocuğun psikolojik durumunu veya parazite karşı oluşan alerjik bir reaksiyonda oluşabilir. Ağır enfeksiyonlar bağırsakta tahribat yaratarak sindirim sisteminde bozukluklara neden olabilir.

Kesin tanı yumurtaları veya parazitin kendisinin görülmesi ile konur. Yumurtalar sabahları çocuğun makat bölgesine seloteyp yapıştırılarak kolaylıkla saptanır.  Tekrarlayan vakalarda çocuğun yanı sıra tüm aile bireyleri de incelenmelidir. Tekrarlamaları önlemek oldukça güçtür. El yıkama alışkanlığın yerleştirilmesi, tırnakların kısa kesilmesi ve fırçalanması bulaşmayı ve tekrarlama riskini azaltır.

Tedavinin temeli tüm aile bireylerini ayni anda tedavi etmek, genel hijyen kurallarına azami dikkat etmek gerekir. Tuvalet temizliğine, ellerin yıkanarak tırnak aralarının tırnak ya da eski bir diş fırçası ile fırçalanarak iyice temizlenmesi gerekir. Kıl kurdu bulunan çocukların sabah uyandığında makatı sabunlu su ile yıkanmalı. İç çamaşırları değiştirilmeli, yeni külot giydirilerek, kirliler sıcak suda yıkanıp, kaynatılarak kızgın ütü ile ütülenmelidir. Bir haftalık tedavi sırasında bu uygulama yeniden bulaşma riskini azaltacaktır

Çengelli Kurtlar (ankilostomiyazis):
Ilıman ve sıcak bölgelerde yoğun görülmektedir. Türkiye'de Karadeniz bölgesinde yaygındır.


Çengelli kurt larvaları bulunan çamurlu toprakta çıplak ayak dolaşanlarda deriye bulaşarak enfeksiyona neden olur. Bulunduğu suların içilmesi ile de bulaşır. Larvalar kana karışarak akciğere taşınır. Akciğerde olgunlaşan larvalar bronş ve gırtlağa geçerek tekrar yutulur. Ve ince bağırsağın üst kısmına yerleşirler, 2-4 haftalık bir gelişme evresinden sonra incebağırsağa yapışarak kan emmeye başlarlar. 6-9 haftada cinsel olgunluğa ulaşırlar ve dışkı yolu ile yumurtalar atılmaya başlar.  Erişkin çengelli kurdun yaşama süresi 1-3 yıldır. Günde 9000-30000 yumurta yapar.

Bulaşıcılığı yüksek olduğu bölgelerde özellikle çocuklar risk altındadır.   Başta çengelli kurtların sayısı ve çocuğun beslenme biçimi olmak üzere bir çok faktör hastalığın ağırlık derecesini etkiler.

Enfeksiyon genellikle belirtisizdir. Ancak konaktaki göç dönemlerinde hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Larva deri yoluyla bulaşmışsa, ilk bulaştığı yerde deride içi su dolu kabarcık oluşur ve kaşıntıya sebep olur. Genel bir ödemde oluşturabilir.

Larvanın kan-akciğer göçünde zatüre belirtileri görülebilir. Balgamda larva bulunabilir.

Az sayıda çengelli kurtla oluşan hastalıkta belirtiler çok belirgin değildir. Karın ağrısı, iştahsızlık, hazımsızlık, dolgunluk ve ishal gibi şikayetler olabilir. Bağırsakta çok miktarda kurt olması halinde önemli miktarda kan kaybı oluşur.

Enfeksiyonun ağırlığına, süresine ve çocuğun demir beslenmesi durumuna gçre değişik derecede kansızlık, kanda albümin düşüklüğü ve ödem gelişir. Çocuklarda 1 ml dışkıda yumurta sayısı 2000 ya da daha fazla ise belirgin kansızlık gelişir. Tanı dışkıda kan ve yumurtaların görülmesi ile konur. Çengelli kurt hastalığında demir eksikliği anemisi tanıya yardımcı önemli bir bulgudur.

Kamçı Kurdu (Trikuriyazis)
Kamçı kurdu en sık ılıman iklim bölgelerinde görülür. Görülme sıklığı yüksektir. Çocuklarda daha sık görülür.

Kamçı kurdu 3-5 cm uzunluğunda, kırbaç şeklindedir. Enfeksiyon olgun yumurtaların ellere, yiyeceklere veya içeceklere bulaşması ile olur. Yumurtaları sineklerle de taşınabilir.

Enfekte kişilerin dışkısı ile dışarı atılan yumurtalar uygun koşullarda toprakta 2-4 haftada olgunlaşır. Ağız yoluyla alınan yumurtalardan larvalar çıkarak incebağırsak duvarına yapışır ve erişkin şeklini alır ve kan emmeye başlar.

Enfekte kişilerin büyük bölümü belirtisizdir. Çok sayıda kamçı kurdu varlığında özellikle karnın sağ alt bölgesinde odaklanan karın ağrısı, apandisit, karın gerginliği gibi belirtiler oluşabilir.  Kansızlık, kanlı ishal, yalancı dışkılama hissi, seyrek olarak makat fıtığına neden olabilir. Dışkıda yumurtalarının görülmesi ile tanı konur.


Not: Yukarıda yazılanlar parazitlerin bazılarıdır. Bunlardan başka çeşitli parazitler de bulunmaktadır. Son derece zararlı canlılar olan parazitlerden korunmanın temeli yenilen içilen maddelerin temiz ve sağlıklı olması, çiğ olarak tüketilen yiyeceklere çok dikkat etmek ve genel hijyen – sanitasyon kurallarına uymak gerekir. Aile içersinde enfekte bireyin bulunması durumunda tüm aile ve ev bireyleri özenle tedavi edilmeli, tedavi kurallarına harfiyen uyulmalıdır.

94
İnsanların bağırsaklarında yaşayıp çoğalabilen, toplumumuzda da sık görülen parazitler şunlardır.
Askaris
Oksiyur (kıl kurdu)
Giardia
Tenya(şerit)
ASKARIS
Askaris lumbricoides adlı parazitin neden olduğu,daha çok okul öncesi ve erken okul çağı dönemindeki çocuklarda görülen, genelde belirti vermeyen,ancak nadir de olsa ciddi akciğer hastalığı, safra ya da bağırsak tıkanıklığı yapabilen bir parazittir.

Askaris en sık hastalık tablosu yapan parazit olup,sıcak iklimin hakim olduğu bölgelerde daha çok görülür. Yurdumuzda ise özellikle Güneydoğu,iç ve doğu Anadolu ile Karadeniz bölgesinde daha fazla olmak üzere her bölgede görülür.

Erkek parazitin uzunluğu 15-25cm. dişilerde 23-35cm arasındadır. Gövde çapı ise 0.5 cm. kadardır. Erişkin parazitin yaşam süresi 1-2 yıldır. Bu süre boyunca dişi parazit ortalama günde 200.000 yumurta yumurtlayabilir. Hem erkek hem de dişi paraziti taşıyan çocukların dışkılarında döllenmiş yumurtalar bulunur. Bunlar dışkılama ile atılmalarını takiben 5-10 gün içinde,uygun ortam ve koşullarda, içlerinde kurtçuk bulunan yumurtalar haline dönüşürler. Bu aşamadan sonra bulaşma yeteneklerine sahip bu yumurtalar 6 yıl kadar canlı kalabilirler. Eğer sadece dişi parazit insan dışkısında varsa, bunların bulaşma özelliği yoktur.

Bulaşma
En sık görülen bulaşma şekli parazit yumurtalarını içeren dışkı ile toprak,gıda ya da suların ağızdan alınması ile olur. Insan dışkısının gübre olarak kullanıldığı bölgelerdeki bitkilerin çiğ yenmesi ile de bulaşma olabilmektedir.

Belirtiler
Kolik şeklinde karın ağrısı

Bulantı,kusma

Iştahsızlık

Allerjik döküntü(kurdeşen)

Ağızdan-burundan parazitin çıkması,gaitada görülmesi

Nadiren zatürre (löffler pnömonisi)

Bağırsak tıkanıklığı

Teşhis
Dışkıda tipik yumurtaların görülmesi ya da parazitin kendisinin görülmesi ile olur. Teşhis için tek bir gaita analizi yeterli olmayabilir,en az 3 kez analiz ve konsantre etme yöntemleri sonrasında daha güvenilir sonuçlar elde edilebilir.

Tedavi
Askarise etkili hekimin uygun önerdiği anti-paraziter ilaçlar kullanılır.

Korunma
3 temel yaklaşım vardır.

Paraziti olanların tedavisi

Dışkı ile bulaşmanın önlenmesi

Hijyen kurallarına tam uyulmasını sağlayacak eğitim

OKSIYUR (KIL KURDU)
Etken enterobius vermikülaris adlı sarımsı-beyaz renkte küçük bir parazittir. Erkeğin boyu 3-6mm.dişilerin boyu 8-13mm olup, enleri 0.3mm. civarındadır. Çiftleşmiş bir dişi 100.000 kadar yumurta bırakır. Yaşam süresi ortalama 2 aydır. Dişiler geceleri anüse doğru hareket ederek yumurtalarını anüs çevresine bırakırlar ve ölürler. Özellikle anüs ve etrafının kaşınması ile etrafa saçılan yumurtalar uygun ısı ve nemli ortam bulduklarında, altı saat içinde içlerinde kurtçuk bulunan bulaştırıcı yumurtalar haline dönüşürler. Bu yumurtalar kuruluğa 3-10 gün kadar dayanıklıdırlar.

Kıl kurdu tüm yaş ve sosyoekonomik gruplarda görülmekle beraber, çocukluk çağında özellikle 5-14 yaş arasında daha sık görülür.

Bulaşma
En sık bulaşma anüs etrafı bölgenin kaşınması sırasında ellere ve tırnaklara bulaşan yumurtaların ağız yoluyla alınması sonucu oluşur. Parazit yumurtlamayı takiben 6 saat içinde bulaşma özelliğine ulaşmaktadır ve bu durum 20 gün kadar sürebilmektedir.

Belirtiler
Genelde çok fazla belirti vermez.

En sık görülen belirti anüs etrafında özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı

Burunda kaşıntı,diş gıcırdatma

Ishal,karın ağrısı

Iştahsızlık,kilo kaybı

Dışkıda kan

Teşhis
Kıl kurdunun kendisinin dışkıda görülmesi ya da sabah erken saatlerde anüs çevresinde yumurtalarının aranması ile olur. Yumurta aranması için uygulanan selefon yöntemi hem kolay hem de iyi sonuç veren bir yöntemdir. Bunun için selefonun (seloteyp) önce anal bölgeye sıkıca bastırılır,sonra lam üzerine yapıştırılıp mikroskopik muayene yapılır.

Tedavi
Kıl kurduna etkili hekimin önerdiği anti-paraziter ilaçlar kullanılır.

Korunma
Hijyen kurallarına tam uyulması

Parazitli kişilerin tedavisi

Aile bireylerinin taranması

Çocukların tırnaklarının kısa kesilmesi, çamaşırlarının yatak çarşafla rının kaynatılarak temizlenmesi,anüs bölgesinin temiz tutulması

GIARDIA
Giardia lamblia nın neden olduğu bir paraziter enfeksiyondur. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte ola ülkelerde sık görülür.

Bulaşma
Giardia kistleri bulaşmış su ve gıda maddelerinin alınması, kişiden kişiye direkt temas, oral veya anal seksüel temas, oyuncaklar ve evcil hayvanlar hastalığın yayılmasında başlıca rolü oynarlar. Arıtma sistemi yeterli olmayan bölgelerde ve kırsal alanlarda bulaşmış suların içilmesi ile salgınlar oluşabilir.

Belirtiler
Hastalık kendini 3 şekilde gösterebilir.
a-Hiç belirti vermeyebilir.
b-Akut ishal şekli: Sık, sulu, açık renkte bazen yağlı görünümde, kötü kokulu dışkılama ile başlar. Buna halsizlik, kolik tarzında karın ağrısı, karında şişkinlik, kusma,hafif ateş, iştahsızlık eklenebilir.
c-Kronik ishal şekli: Uzun süre devam eden yağlı, kötü kokulu dışkılama, karın ağrısı, karın şişliği ve kilo kaybı ile kendini gösterir.

Teşhis
İshalli hastalarda dışkıda giardianın kist ya da trofozoitinin görülmesi ile konulur.

Korunma
Hasta çocukların saptanıp tedavi edilmesi

Anne-baba ve bakıcıların kişisel hijyen konusunda eğitilmesi

Kreşlerde çevre şartlarının sağlığa elverişli hale getirilmesi

Giardia yolcularda,kamplarda tatil yapanlarda ve özellikle turistlerde sorun olabilmektedir. Temiz içme ve kullanma suyu sağlanması en önemli nokta olup, suyun temizlenmesinde rutin olarak kullanılan çöktürme, süzdürme, klorlama ve filtrasyon yöntemleri ile ortadan kaldırılmaktadır. Giardia kistlerini eradike etmek için en etkili ve güvenli yol suyun 3 dakika süre ile kaynatılması ya da sadece şişe suyu içilmesidir.

Tedavi
Giardia ya etkili hekimin önerdiği anti-paraziter ilaçlar kullanılır.

TENYA(ŞERIT)
Pişirilmemiş ya da az pişirilmiş hastalıklı sığır etinin yenmesi ile Tenya Saginata, domuz etinin yenmesi ile de Tenya Solium oluşur. Parazit 10-15metre kadar olabilir. Dışkıyla atılan yumurta toprakta 8 hafta yaşayabilir. Ülkemizde de sık olarak görülmektedir.

Belirtiler
Genellikle belirti vermezler. Karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı gibi yakınmalar olabilir.

Teşhis
Dışkıda parazitin kendisinin ya da renkli ve hareketli segmentinin görülmesi ya da mikroskopik olarak yumurtaların saptanması ile olur.

Korunma
Etlerin iyi pişirilerek yenmesi en önemli koruyucu önlemdir.

Tedavi
Tenya ya etkili hekimin uygun gördüğü anti-paraziter ilaçlar kullanılır. Tenya dışkıyla çıkmaya başlayınca çocuk oturduğu yerden kaldırılmamalı,tenyanın tamamen düşmesi beklenmelidir. Tenya zorla çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Çünkü baş düşmedikçe tenyadan kurtulmak mümkün değildir.


Çengelli Kurtlar
Beyaz ya da sarımtırak renkte olan çengelli kurt, 8 milimetre ila 1,5 metre arası boydadır. Yumurtaları pis sularda gelişir. dolayısıyla çocuklara pis sulardan geçer. Onikiparmak barsağında yerleşir ve çoğalırlar. Kan emerek beslendiklerinden bir müddet sonra kansızlık ve sindirim sistemi bozukluklarına sebep olurlar.

Tedavi:

Doktor kontrolünde ilaçla yapılır. Yukarıda geçen temizlik kuralları şüphesiz burada da geçerlidir.

Kedi-Köpek Parazitleri
Kedi, köpek, tavşan gibi evcil hayvanların barsaklarında gelişen bazı solucan tiplerinin dişileri, yumurtalarını bu hayvanların dışkısına bırakırlar. Dışkı ile dışarı atılan yumurtalar etrafa yayılırken; aynı zamanda hayvanların tüyleri arasına da girerler. Çocuk onları severken tırnak aralarına geçer; oradan da yemek yerken ağız yoluyla barsaklara ulaşırlar.

İnce barsaklara açılan yumurtalar, kurtcuk(larva) halinde kalıp gelişmezler. Barsak çeperlerini delip kana karışırlar. Kan yoluyla karaciğer, akciğer, beyin zarı ve göz gibi hayati önem taşıyan organlara yayılırlar.turkeyarena.com

DİKKAT:Tedavi ile vaktinde zararsız hale getirilmeyen parazitl larvaları, yerleştikleri dokularda kalıp kireçleşirler. Kireçlenmeleri halinde ameliyattan başka çare yoktur. erken müdahalelerde ilaç tedavisi yeterlidir. 
   
95
Pizzalar - Krepler / PİZZA
19 Ekim , 2010, 14:54:38
1 su bardağı ılık suda, 1 tatlı kaşığı şeker eritilir, 1 yemek kaşığı toz maya(instant) eklenerek karıştırılır.

3 su bardağı unun ortasına tuz, bir kaşık sıvı yağ, şeker-su-maya karışımı eklenip, yoğurulur ve yarım saat-40 dakika dinlendirilir.


Malzemeler: (ekleme-çıkarma yapabilirsiniz, kekik vb. baharat ekleyebilirsiniz) 300gr rendelenmiş kaşar, salam, sucuk, sosis, zeytin, biber, domates, 4-5 tane mantar, salça


Dinlenmiş hamuru, yağlanmış tepsiye yayıyoruz.
Sulandırılmış 1-2 kaşık salçayı hamurun üstüne elimizle yayıyoruz.
Kaşarın 1/3'ünü salçanın üzerine serpiyoruz.
malzemeleri dizip en üstüne kalan kaşarı yayıyoruz ve fırına sürüyoruz




96
Fıkralar / ... hizmetcii.....
18 Ekim , 2010, 02:09:30
Evin hizmetcisi evin hanimindan maasina zam ister.

Evin hanimi hosnutsuz sebebini sorar.
Hizmetci:
...-"3 sebebim var: 1.si ben sizden daha iyi utu yapiyorum."

Evin hanimi kizarak:
-"Sana bunu kim soyledi?"

Hizmetci
-"Beyiniz."

Evin hanimi
-"2. sebeb ne?"

Hizmetci
-"Ben sizden daha iyi yemek pisiriyorum"

Evin hanimi daha da kizarak
-"Olamaz senin benden daha iyi pisirdigini kim soyliyebilir?"

Hizmetci
-"Beyiniz"

Evin hanimi patlarcasina sorar
-"3. sebeb neymis?'

Hizmetci
-"Ben sizden daha iyi sevisiyormusum"

Evin hanimi kopurerek
-"Bunu da mi kocam soyledi?"

Hizmetci
-"Hayir... Bunu bahcivan soyledi.". xD xD


97
 :hello2: :hello2: :hello2: :hello2: :hieyt: :hieyt: :hieyt: :hieyt: :hieyt: :hieyt: :hieyt: :hieyt:doğum günün kutlu olsun canım :occasion14: :occasion14: :occasion14: :occasion14: :occasion14: :occasion14: :occasion14: :occasion14: :occasion14: :muzz: :muzz: :occasion5: :occasion5: :occasion5: :occasion5: :flowers:
98
duygu'cum doğum günün kutlu olsun
canım  herşey gönlünce olsun yeni yaşında kızlarında yanında ne kadar güzel birşey dime
nice yaşlara canım  :hello2: :hello2: :nazar: :nazar: :opucuk: :occasion16: :occasion16: :occasion16: :wav: :wav: :wav: :wav: :wav: :occasion16: :occasion16: :occasion16:
99

Tüm yaşantınız boyunca en güzel günleri, en neşeli anları ve sevginin doruklarını beraber yaşamanızı dilerim... Mutluluklar...
   :occasion16: :occasion16: :occasion16: :occasion16: :flowers:

100
Sağlık Haberleri / hangi doktor hangi bölüm
11 Ekim , 2010, 15:45:28
Doktorlar
1- Cerrahi grup,
2- Dahili grup,
3- Laboratuvar grubu,

Cerrahi:-
1- Genel Cerrahi
2- Gastro Cerrahi (sindirim sistemi cerrahisi)
3- Damar Cerrahi (arterler, varisler)
4- Kalp-Damar Cerrahisi (Kardiovaskuler cerrahi)
5- Gogus Hastaliklari Cerrahisi
6- Beyin Cerrahisi (Norosirurji) Beyin ve omurilik cerrahi
7- Plastik Cerrahi (Estetik Cerrahi)
8- Pediatrik Cerrahi (Cocuk Cerrahi)
9- KBB (Kulak-Burun- Bogaz Hekimligi)
10- Goz Hastaliklari (Oftalmolog) oftalmoloji
11- Jinekoloji (Jinekolog) Kadin Dogum
12- Uroloji (Urolog) Erkek ureme organlari cerrahisi
13- Ortopedi (Ortopedist) Kemik ve eklem cerrahisi
14- Anestezi (Ameliyatta uyutma isleri)

EK: Her bolumun kendi icinde sivrildigi ayrintili bolumler olur.
Ornek: ortopedist el cerrahisi konusunda uzmanlasabilir.