29 Nisan , 2024, 11:11:56

Haberler:

www.herseyibilen.co Durma! Merak ettiğin her konuda her soruyu sen de sor!


Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Almiş'inAnniş'i

21
Salatalar - Mezeler / Arpa Şehriyeli Salata
31 Ekim , 2007, 14:51:07
Arpa Şehriyeli Salata

Malzemeler:

1,5 su bardağı arpa şehriye
1/3 su bardağı marine domates kurusu, doğranmış
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 su bardağı balzamik sirke
1/4 su bardağı siyah zeytin, doğranmış (ben ayrıca biberli zeytin de ekledim)
yarım su bardağı dolmalık fıstık, kavrulmuş
yarım su bardağı taze nane, doğranmış
yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri (ben eski kaşar kullandım)
2 diş sarımsak, doğranmış (arzuya göre)
Hazırlanması:

Şehriyeleri tuzlu kaynar suda çok hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Sularını iyice süzdürüp geniş bir kaseye alın.
Kurutulmuş domatesleri, yağı, sirkeyi ve zeytinleri ilave edip iyice karıştırın. Karışımın oda sıcaklığında soğumasını sağlayın.  (Dilerseniz bu aşamada üzerini kapatıp buzdolabına kaldırabilir, servis yapana kadar bekletebilirsiniz. Servis yapmadan çıkartıp tekrar oda sıcaklığına gelmesini sağlayın ve bir sonraki adıma geçin.)
Fıstıkları, naneyi, kaşarı ve sarımsağı ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiber serpip servis yapın.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
22
Salatalar - Mezeler / ISPANAK SALATASI
31 Ekim , 2007, 14:49:22
ISPANAK SALATASI

Malzemeler:

300gr ıspanak yaprağı,  ayıklanmış ve yıkanmış (saplarını kullanmıyorsunuz)
3 adet büyük boy patates, haşlanmış
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
* eğer süzme yoğurt yoksa 500gr yoğurdu kağıt havlu serili bir eleğe koyup bir gece buzdolabında süzdürün.

Hazırlanması:

Ispanakları mutfak robotunda kıyın. Haşlanmış patatesleri ezin.
Yoğurt ve mayonezi karıştırın. Patatesleri ilave edip iyice karıştırın. Kıyılmış ıspanakları karışıma ekleyin.
Tuzunu ve yağını da ilave edip servis tabağına alın. Dilerseniz salatanızı nane yaprağı ile süsleyin.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
23
Kekikli ekmek eşliğinde asma yaprağında tulum

Malzemeler:

yarım su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kekik
karabiber
12 asma yaprağı
1 paket tulum peyniri
közlenmiş biber ve havuç (veya farklı sebzeler)
5--6 dilim ekmek
Hazırlanması:

Zeytinyağı, kekik ve karabiberi bir kabın içinde karıştırın.
Tulum peynirini halka halka kesin. (dikiş/diş ipi ile peynir dağılmadan kesebilirsiniz). Her bir halkayı zeytinyağlı karışıma batırıp yaprağın ortasına koyun.Yaprağın kenarlarını kapatıp kapanma yeri alta gelecek şekilde bir tabağa yerleştirin.
Yaprakların üzerine fırçayla hafifçe zeytinyağı karışımdan sürün. Buzdolabında 1 saat bekletin. (Eğer ertesi gün için hazırlık yapıyorsanız tabağı bu aşamada dolaba kaldırın)
Asmaları mangalda veya az yağlı bir tavada iki dakika pişirin. (peynir yumuşamaya başlayacak)
Ekmekleri üzerlerine kekikli zeytinyağından sürüp kızartın. Kızarınca her birini verev birkaç parçaya kesin.
Asmaları közlediğiniz sebzelerin üzerine dizin. Yanlarında ekmekle servis yapın.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
24
KARAKIZ KÖFTELİ KARNABAHAR SALATASI

malzemeler:

1 orta boy karnabahar, çiçeklerine ayrılıp tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlanmış
köfte malzemeleri:
2 su bardağı ince bulgur
1,5 su bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1 yumurta akı
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru nane
pul biber
dereotu
ayrıca:
sarımsaklı yoğurt
hazırlanması:

Geniş bir kapta bulgura kaynar suyu döküp üzerini kapatın.
20 dakika sonra -bulgurlar kabarınca- diğer köfte malzemeleriyle karıştırıp, yoğurun.
Karışımdan küçük toplar yapıp dağılmamaları için buzdolabında 15-20 dakika bekletin.
Daha sonra köfteleri kaynar suda 3-4 dakika haşlayın. Haşladıklarınızı sudan alıp servis tabağına koyun.
Haşlanmış karnabaharları ve köfteleri üzerlerini kaplayacak kadar sarımsaklı yoğurt ile karıştırıp servis tabağına alın.
Üzerini pul biber ve dereotu ile süsleyip servis yapın.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
25
Salatalar - Mezeler / LAHANA SALATASI
31 Ekim , 2007, 14:31:21
LAHANA SALATASI

malzemeler:

1 lahananın göbeği veya 3 kase doğranmış lahana (marketteki minik sert beyaz lahanalar da olabilir)
2 havuç, rendelenmiş
2 yemek kaşığı mayonez
1-1,5 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı ceviz
süslemek için: mısır, dereotu veya ceviz
*sert lahana ile daha güzel oluyor.

hazırlanması:

lahanaları iyice yıkayıp kıyın. bir kaba alıp ölmeyecek şeklide tuzla ovun.
yoğurt ve mayonezi karıştırın. dövülmüş sarımsak ve cevizi ekleyin.
tüm malzemeyi karıştırıp servis tabağına alın. üzerini mısır veya dereotu ile süsleyip servis yapın.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
26
Salatalar - Mezeler / RENKLİ PATATES TOPLARI
31 Ekim , 2007, 14:11:00
RENKLİ PATATES TOPLARI

40-45 adet

malzemeler:

8-9 orta boy patates
1-2 yemek kaşığı tereyağı
tuz
3 adet havuç, rendelenmiş
küçük bir demet dereotu veya maydanoz, doğranmış
kırmızı biber
hazırlanması:

patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun. ezme aleti ile hepsini geniş bir kapta ezin. tereyağını ilave edin. patateslerin sıcaklığı ile yağın erimesini sağlayın. en son tuzunu ekleyip karıştırın.
ayrı ayrı tabaklara havucu, dereotunu ve biberi koyun. patatesten bir miktar alıp avcunuzda top yapın. daha sonra bu topu havuca bulayıp tabağa yerleştirin. bu işlemi tüm malzemeler bitene kadar tekrarlayın.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
27
Salatalar - Mezeler / YOĞURTLU PATATES SALATASI
31 Ekim , 2007, 14:02:00
YOĞURTLU PATATES SALATASI

malzemeler:

1kg patates
yarım limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
bir küçük kutu mısır
pulbiber
hazırlanması:

1. patatesleri soyup tuzlu suda haşlayın. hepsini ezip limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırın. ardından dikdörtgen borcama yayın.

2. yoğurdu sarımsakla karıştırıp patatesin üzerine dökün. mısır ve pulbiber ile süsleyin.



[eklenti yönetici tarafından silindi]
28
Salatalar - Mezeler / Makarna Salatası
31 Ekim , 2007, 14:00:11
MAKARNA SALATASI

malzemeler:


yarım paket makarna
yarım çay bardağı zeytinyağı
5-6 kornişon turşu
2-3 sivribiber
yarım demet maydanoz
2 salatalık
2 havuç
yarım su bardağı bezelye konservesi
3 su bardağı yoğurt
arzuya göre 2 yemek kaşığı mayonez

hazırlanması:

1. makarnaları tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. daha sonra soğuk sudan geçirin. soğuyunca yarım çay bardağı zeytinyağı ile karıştırın.

2. sebzeleri küçük küçük doğrayın. havuçları rendenin ince tarafıyla rendeleyin. hepsini makarnaya ekleyin.

3. en son yoğurdu ve isterseniz (biz kullanmıyoruz) mayonezi ilave edip karıştırın.




[eklenti yönetici tarafından silindi]
29
DOMATESLERE DOLDURULMUŞ MAYONEZLİ SALATA

malzemeler:

3 çorba kaşığı yoğurt (varsa süzme)
3 adet patates
1 adet havuç
2 adet salatalık
3 çorba kaşığı mayonez
4 diş sarımsak
tuz
15-20 domates
hazırlanması:

1. süzme yoğurdunuz yoksa bir gece önceden içerisine kağıt havlu serilmiş bir tel süzgece 3 çorba kaşığı yoğurdu koyun. süzgeci boş bir yoğurt kabına veya kaseye oturtun ve bu halde buzdolabında bekletin.

2. havucu ve patatesi haşlayın. minik küpler şeklinde doğrayın.

3. salatalığın kabuklarını soyun. bunları da küp küp doğrayın.

4. yoğurdun içine dövülmüş sarımsak, mayonez, doğranmış salatalık, havuç, patates ve tuz ekleyip karıştırın.

5. domateslerin tepelerini hafifçe kesin ve içlerini oyun. içlerine salatayı doldurun. madanozlarla süsleyerek servis yapın.



[eklenti yönetici tarafından silindi]
30
Kebaplar - Köfteler / MERCİMEK KÖFTESİ
31 Ekim , 2007, 13:21:17
MERCİMEK KÖFTESİ

malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı ince bulgur
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
dilediğiniz miktarda pulbiber
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
marul veya roka

hazırlanması:
1. 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. tencerenin kapağını aralık bırakın. (yoksa taşıyor) mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. (bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur)

2. 2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın. (bunun gibi) üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın. kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin.

3. bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. 1,5 yemek kaşığı bier salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştırın. en son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın.

4. bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın.

5. 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. bunları bir kenara koyun.

6. derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun. (köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. (elips veya çiğ köfte şekli olabilir)

7. servis tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin.



[eklenti yönetici tarafından silindi]
31
Salatalar - Mezeler / KÖZLENMİŞ PATLICAN
31 Ekim , 2007, 13:19:52
KÖZLENMİŞ PATLICAN

malzemeler:

4 adet büyük boy patlıcan
4 adet büyük boy dolmalık kırmızı biber
1-2 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet çarliston biber
3 adet küçük boy domates
12 adet biberli yeşil zeytin
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz

hazırlanması:
1. dolmalık biberleri ve patlıcanları közleyin. soğuduktan kabuklarını soyup limon suyu ve zeytin yağını karıştırarak hazırladığınız terbiyenin içinde ezin. (ben ezme aleti kullandım)

2. domatesleri soyun, çarliston biberlerle beraber küp küp kesip karışıma ekleyin. zeytinleri de halka halka kesip ekleyin.

3. servis yaparken üzerlerine maydanoz serpiştirin.




[eklenti yönetici tarafından silindi]
32
Salatalar - Mezeler / PATATES SALATASI
31 Ekim , 2007, 13:18:14
PATATES SALATASI

bir kilo patatesi ve üç havucu haşlayın. suyunu süzüp püre makinası ile ezin. (makina olmazsa iyi olmuyormuş) içine iki yemek kaşığı tereyağını eritmeden koyun. pürenin sıcaklığı ile erisin. diğer tarafta maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince ince kıyıp püreye ekleyin. tuz, bir limonun suyu ve karabiber ilave edip hepsini bibrbirine yedirin. servis tabağının dibine maydanoz serpin. püreden yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp top şekli verin. hepsini tabağa yerleştirin. üzerlerine biraz daha maydanoz serpip servis yapın...

[eklenti yönetici tarafından silindi]
33
MARİNE EDİLMİŞ TAZE FASULYE

1 kg ayıklanmış fasulye

4 çorba kaşığı limon suyu

6 çorba kaşığı zeytinyağı

4 diş dövülmüş sarımsak

tuz (kitap da deniz tuzu diyordu)

bir de benim evde olmadığı için kullanamadığım dereotu

bir tencereye su koyup kaynatın. fasulyeleri doğrayıp (ben verev kestim) bu suda haşlayın. dereotu dışındaki diğer malzemelerle sos hazırlayın. fasulyeleri süzüp servis tabağına alın & üzerlerine sosu dökün. merine olması için 1-2 saat bekleyip dereotuyla süsleyip servis yapın.



[eklenti yönetici tarafından silindi]
34
Salatalar - Mezeler / Baharatlı Tavuk Salatası
31 Ekim , 2007, 12:45:28
Baharatlı Tavuk Salatası:

Malzemeler:

1 yemek kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı toz kişniş
tuz
4 adet ince tavuk göğüs
zeytinyağı
1 paket dört mevsim salata yeşilliği
2 adet salatalık, halka halka kesilmiş
4 adet taze mantar, doğranmış
2 adet turp, doğranmış
10 adet kiraz domates
Hazırlanması:

Bir kabın içinde pulbiber, kimyon, kişniş ve yarım tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Tavuk göğüslerini baharat karışımına bulayın. Zeytinyağı ile yağlanmış fırın tepsisine alıp fırının ızgara ayarında her iki tarafını 4 dakika pişirin. Etleri kesme tahtasına alıp hafifçe soğutun ve verev şekilde kesin.
Etleri diğer salata malzemeleri ile karıştırıp üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapın.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
35
Salatalar - Mezeler / Gavurdağı Salatası
31 Ekim , 2007, 12:43:05
Gavurdağı Salatası

Malzemeler:

4 adet domates
4 adet küçük salatalık
4-5 adet sivri biber
birkaç dal maydanoz
5-6 adet taze soğan
arzuya göre birkaç adet kornişon turşu, doğranmış
bir baş küçük kuru soğan, yemeklik doğranıp tuzla ovulmuş
yarım limonun suyu
yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 yeme kaşığı nar ekşisi
tuz
arzuya göre 1 tutam kuru nane
1 su bardağı irice kırılmış ceviz
Hazırlanması:

Domatesleri, salatalıkları ve sivribiberleri fındık büyüklüğünde küp küp doğrayın. Maydanozu kıyın. Taze soğanları da doğrayıp tüm malzemeleri turşu ve kuru soğanla birlikte karıştırın.
Zeytinyağını ve limonu da karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Tuzunu ayarlayın. Kullanıyorsanız naneyi ekleyin.
En son cevizi salatanızın üzerine serpip servis yapın.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
36
Salatalar - Mezeler / Sebzeli karışık salata
31 Ekim , 2007, 12:37:19
Sebzeli karışık salata:
Malzemeler:

3 kabak
3 havuç
1 kavanoz közlenmiş kırmızıbiber
1 kavanoz mantar
1 kutu mısır
dereotu
250 gr turşulu zeytin
istenirse fırınlanmış küp lavaş ekmeği
Sosu:

3 kaşık mayonez
3 kaşık yoğurt
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
zeytinyağı
2 diş sarımsak
tuz
1 kaşık nane
Hazırlanması:

Kabak ve havucu  kibrit çöpü gibi doğrayıp az sıvıyağda ayrı ayrı soteleyin.
Diğer malzemeleri doğrayıp sotelenmiş sebzelerle karıştırın.
Sos mazlemelerini karıştırıp salatanın üzerine dökün.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
37
Semiz otlu patatesli salata

Malzemeler:

1 tavuk göğsü
1 demet semizotu
200 gr biberli zeytin
200 gr kornişon turşu
5 tane patates
200 gr mısır
Sosu:

3 kaşık yoğurt
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
Hazırlanması:

Patatesi ve tavuğu haşlayıp küp küp doğrayın. Turşuyu ve zeytini ince dograyın, semizotunu küçük parçalara ayırın. Bütün malzemeyi karıştırın.
Sos malzemelerini mikserle çırpıp servis yapılacağı zaman salatanın üzerine dökün.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
38
Salatalar - Mezeler / PATATES TOPLARI
31 Ekim , 2007, 12:33:33
Malzemeler:
PATATES TOPLARI

8-9 orta boy patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
tuz, pul biber, kekik, çörek otu
Hazırlanması:

Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyup ezme aleti ile ezin. Sıcakken zeytinyağı, yoğurt ve tuz ilave edip karıştırın.
Ayrı kaplara pul biberi, kekiği ve çörekotunu koyun. Patatesten parçalar alıp yuvarlayın. Yuvarladığınız topları sırayla kaplardaki otlara bulayın.
Bu işlemi tüm malzeme bitene kadar tekrarlayın.


[eklenti yönetici tarafından silindi]
39
Etimekli patlıcan salatası


Malzemeler: 1 paket tuzsuz etimek, 2-3 adet orta boy patlıcan, 2 adet orta boy domates, 2 su bardağı yoğurt, 1 diş sarımsak, 2 adet kırmızı közlenmiş biber, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı sirke, tuz, karabiber, kekik, pul biber

Yapılışı: Patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına veya küp küp doğrayarak kızartın. Kızarttığınız patlıcanları kâğıt havlu üzerine alıp yağlarını tamamen süzdürün. Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Patlıcanları domates rendesi, yağ, sirke, tuz ve karabiber ile karıştırın. Etimekleri kırıp servis kabına yayın. Üzerine patlıcan salatasını yayın. Yoğurdu sarımsakla karıştırarak patlıcanın üzerine dökün. Közlenmiş biberleri şeritler halinde keserek yoğurdun üzerine dizin. Kalan boşluklara kekik ve pul biber serpin. (Dilerseniz konserve patlıcan kızartması ve konserve közlenmiş kırmızı biber kullanarak zamandan tasarruf edebilirsiniz. Bu durumda tek yapmanız gereken etimeklerin üzerine konserve patlıcan kızarmasını yayıp, üzerine yoğurdu döküp ve konserve biberleri dizmek.)



[eklenti yönetici tarafından silindi]
40
Cumhuriyet Destanı

Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Kulluğa, köleliğe, bendeliğe karşı
Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Yobazlığa, geriliğe karşı..

Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Türk Devrimi'dir, Atatürk Devrimi'dir.
Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Aynı zamanda bir yaşam biçimidir.

Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Osmanlılığı bitirip Türk'lüğü başlatan.
Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Gericiliği bitirip, çağdaşlığı başlatan.

Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Esarete karşı çıkıp, özgürlüğü getiren
Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Egemenliği Ulus'a teslim eden.

Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Bizi kendi dilimize kavuşturan.
Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Demokratik yapıyı oluşturan.

Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Şeyhliği, müritliği, ağalığı kaldıran.
Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Türk Vatandaşlığı kavramını oluşturan.

Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
İnsanca yaşamayı amaçlayan
Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Kimsesizlerin kimsesi olan.

Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Bir devrim ki süregelen ve yaşayan..
İnanın ki suçu hatası yok bu devrimin
Hatalı uygulanmasıdır aksayan.

Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Ata'mızın en önemli emaneti
Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar
Affedilmez asla hıyaneti.

Türk Ulusu, Türk Ülkesi, Türk Vatanı
Cumhuriyet var oldukça yaşar
Cumhuriyet bir devrimdir çocuklar.
 
Ali Hallaç